Seminte de susan – beneficii, proprietati si indicatii terapeutice

Seminte de susan - beneficii, proprietati si indicatii terapeutice

Se crede ca semintele de susan (Sesamum indicum) au fost unul dintre primele condimente folosite de oameni. Cele mai vechi dovezi ale utilizarii lor provin din legendele asiriene care descriu obiceiul zeilor de a bea vin pe baza de seminte de susan, inainte de crearea pamantului.

Susanul era una dintre principalele plante cultivate si in minunatele gradini suspendate ale Babilonului. Babilonienii foloseau semintele de susan pentru a prepara prajituri, dulciuri, alcool si vin.

Semintele de susan erau considerate aliment dar si sursa de substante pentru prepararea parfumurilor, iar femeile amestecau semintele cu miere si mancau aceste dulciuri pentru a-si stimula glandele sexuale.

Tarile de origine ale susanului par a fi India, China, Mexic, Nicaragua, Guatemala, Venezuela, El Salvador, Sudan si Etiopia. In zilele noastre creste mai ales in India si Orientul Indepartat.

Calitatile nutritionale ale semintelor de susan

Pe langa cele enumerate mai sus, semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai multe decat se afla in carne.

Dr. Leathem, de la Rutgers University, arata ca hipofiza secreta un hormon compus in special din proteina si ca aceste elemente nutritive pe care susanul le contine sunt indispensabile dezvoltarii sale.

Hormonul hipofizar este un factor important pentru buna functionare a glandelor sexuale. Prin urmare, semintele de susan sunt recomandate atat femeilor, cat si barbatilor, avand proprietati revigorante asupra organelor sexuale.

In plus, semintele de susan sunt tonice, regenerante pentru oase si pentru dinti.

Semintele de susan sunt compuse din 48-65% substante grase, 24% substante proteice, 14-18% substante extractive neazotate, vitaminele B, D, E, F.

Proprietati si indicatii terapeutice

Susan in Coaja Demeter 500g Rapunzel

Cateva dintre proprietatile semintelor de susan:

  • vitalizant,
  • antiastenic,
  • stimulent al hematopoezei,
  • nutritiv,
  • regenerant,
  • laxativ,
  • afrodisiac,
  • vitaminizant,
  • tonic,
  • calmant,
  • emolient,
  • stimulent intelectual.

Indicatii terapeutice ale semintelor de susan:

  • impotenta,
  • boli de piele, caderea parului
  • tuse cronica, plamani slabiti,
  • constipatie cronica, dizenterie,
  • amenoree, dismenoree,
  • retractii ale gingiilor, degradare a dintilor,
  • simptome asociate trombocitopeniei, subponderalitate,
  • hemoroizi,
  • oase fragile, osteoporoza,
  • convalescenta.

Seminte de susan – beneficii pentru sanatate

Susanul are o valoare energerica mare, este bogat in vitamina E si stimuleaza in mod considerabil virilitatea.

In India este supranumit “rasayana” adica “cel care prelungeste viata“.

Printre beneficiile pentru sanatate ale consumului de seminte de susan amintim:

#1. Buna sursa de fibre

3 linguri de seminte de susan (aprox. 30gr) ofera 3.5 gr de fibre, ceea ce reprezinta 12% din aportul zilnic necesar.

Fibrele sunt bine cunoscute pentru sustinerea sanatatii digestive, in reducerea riscului de boli de inima, anumite tipuri de cancer, obezitate si diabet de tip 2.

#2. Pot scadea colesterolul si trigliceridele

Studiile sugereaza ca un consum regulat de seminte de susan poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si a trigliceridelor – care sunt factori de risc pentru bolile de inima.

In urma unui studiu la care au participat 38 de persoane cu un nivel ridicat de lipide in sange, carora li s-au dat sa consume cate 40 de grame de seminte de susan zilnic, timp de 2 luni, au inregistrat o reducere a 10% a coleterolului rau si 8% a trigliceridelor, comparativ cu grupul placebo.

#3. Pot reduce tensiunea arteriala

Semintele de susan sunt bogate in magneziu, ceea ce poate ajuta la scaderea tensunii arteriale.

In plus, liganii, vitamina E si antioxidanii din aceste seminte pot ajuta la prevenirea depunerilor pe artere, mentinand o tesiune sanatoasa.

Intr-un studiu, persoanele cu hipertensiune arteriala au consumat 2,5 grame de seminte de susan negru pudra – o varietate mai putin obisnuita – in forma de capsula in fiecare zi.

Seminte de Susan Negru Bio 250g Bio Planet

La sfarsitul unei luni, acestia au inregistrat o scadere cu 6% a tensiunii arteriale sistolice – numarul maxim al unei citiri a tensiunii arteriale – in comparatie cu grupul placebo.

#4. Sustin sanatatea oaselor

Semintele de susan sunt bogate in cativa nutrienti care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, printre care, cel mai important: calciul.

3 linguri de seminte de susan contin:

nedecorticatedecorticate
calciu22% din DZR 1% din DZR
magneziu 25% din DZR 25% din DZR
mangan 32% din DZR 19% din DZR
zinc 21% din DZR 18% din DZR

Cu toate acestea, semintele de susan contin compusi naturali numiti oxalati si fitati, antinutrienti care reduc absorbtia acestor minerale.

Pentru a limita impactul acestor compusi, incercati sa inmuiati, prajiti sau incoltiti semintele.

#5. Sunt o sursa buna de vitamine din grupul B

Aici, este de mentionat ca prin procesul de decorticare, pot fi eliminate unele dintre aceste vitamine, dar, in general, semintele de susan contin:

nedecorticatedecorticate
Tiamina (B1)17% din DZR 19% din DZR
Niacina (B3) 11% din DZR 8% din DZR
Vitamina B6 5% din DZR 14% din DZR

Aceste vitamine asigura functionarea normala a diverse procese in organism, printre care buna functionare a celulelor si metabolismului.

Alte beneficii ale semintelor de susan includ:

  • ajuta functionarea normala a tiroidei si balanseaza nivelul hormonal in timpul menopauzei
  • pot calma durerea artritica a genunchiului
  • pot ajuta sistemul imunitar si formarea celulelor sanguine

Preparate culinare cu seminte de susan

Din semintele de susan curatate de coaja si macinate se obtine delicioasa pasta TAHINA, care, in Arabia era recomandata pentru marirea virilitatii la barbati. 

HUMMUS, o alta pasta des intalnita in Israel si Liban,  este facuta din naut, tahina, ulei de masline, un strop de zeama de lamaie si patrunjel proaspat.

Semintele de susan mai sunt folosite la gatitul fasolei, taiteilor, la aromatizarea branzei si a salatei de oua, la sosurile pe baza de unt sau branza, la aromatizarea painii si la prepararea prajiturilor.

Reteta – susan prajit:

Semintele de susan se pun intr-o strecuratoare, se uda in jet de apa rece, se scutura bine pentru a indeparta excesul de apa, se pun intr-o tigaie incinsa si se prajesc la foc mediu, amestecand continuu cu o lingura de lemn, scuturand tigaia din cand in cand.

Cand semintele au un miros de nuci prajite si incep sa sara atunci este gata.

Atentie! Daca le prajiti prea mult, se coloreaza in maro si devin amare. Daca le-ati ars in acest fel, mai bine le aruncati si incercati din nou.

Semintele prajite se lasa sa se raceasca, se pun intr-un borcan si se consuma ca atare sau presarate pe cereale (orez, orz, ovaz).

Se consuma in maxim o saptamana, cate o lingura pe zi, deoarece, cu timpul, grasimea din semintele de susan se oxideaza si capata gust de ranced.

Reteta – prajiturele cu susan:

Ingrediente necesare:

300 g seminte de susan, 350 g faina integrala, 250 g de miere.

Preparare:

Totul se framanta bine cu cateva picaturi de ulei, se modeleaza sub forma unor mici sfere care se tavalesc in susan.

Se poate adauga praf de roscove sau nuca de cocos rasa.

Prajiturelele se dau la cuptor pentru 15-20 minute, la 180 grade C. (sau la o temperatura potrivita, la cuptoarele care nu au reglaj de temperatura).

Timpul de coacere variaza in functie de cuptor, ideal este sa le lasati pana cand capata o culoare aurie, usor rumenita.

Dulciurile cu miere si seminte de susan

Baton Seminte Susan Bio 40g Biopon

Analiza dulciurilor pe baza de seminte de susan si miere arata ca mierea este bogata in acid aspartic si ca semintele de susan sunt o excelenta sursa de potasiu si de magneziu.

Efectele acestor doua substante au fost puse in evidenta de tratamentul dr. Formica, din New Jersey, care a tratat cu succes numeroase cazuri ale asa-numitului “sindrom al femeii maritate“, caracterizat de o stare de oboseala si de plictiseala fata de munca si de raporturile sexuale, insotite adesea de nervozitate, insomnie, dureri de cap si de spate.

Medicamentul prescris de dr. Formica este compus din sarurile de potasiu si de magneziu ale acidului aspartic, aceleasi substante pe care le foloseau femeile babiloniene prin intermediul prajiturilor cu miere si seminte de susan.

Consumandu-le, puteti beneficia de vitamina E – numita si vitamina fertilitatii – ca si de alte elemente nutritive: calciu, fosfor, acizi grasi nesaturati (vitamina F) si lecitina.

Un produs derivat al susanului este halvaua de susan si miere, care este unul dintre cele mai bune alimente afrodisiace.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

3 comentarii

  1. buna ziua
    multumesc pt retetele cu susan
    rugaminte
    la prajitura cu susan si roscove plus faina, nu spuneti timpul de coacere.
    multumesc pt raspuns

    • Buna ziua,

      Timpul de preparare este intre 15-20 de minute, la 180 de grade C. Dar poate varia in functie de cuptor, asa ca este bine sa le lasati pana cand se rumenesc usor. Am completat si in articol.

  2. Fain, Toate cele bune!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *