Totul Despre Seminte de Canepa: Beneficii, Proprietati, Indicatii

Totul Despre Seminte de Canepa: Beneficii, Proprietati, Indicatii

Semintele de canepa sunt foarte promovate de nutritionisti pentru toate proprietatile lor valoroase. Foarte multe vedete spun ca aspectul lor fizic depinde de semintele de canepa care au fost decorticate si pe care le pun in fiecare zi in cereale dimineata sau in salate si in smoothie-uri. Pudrele cu proteine din seminte de canepa sunt foarte cunoscute in randul sportivilor fiind o sursa optima de proteine vegetale de foarte buna calitate.

Cuprinsul acestui articol:

  1. Beneficii
  2. Proprietati
  3. Indicatii si Contraindicatii
  4. Calorii & informatii nutritionale
  5. Seminte de canepa pentru slabit
  6. Semintele de canepa in alaptare
  7. Ulei de canepa
  8. Retete cu seminte de canepa
  9. Pret seminte de canepa

Canepa este procesata, de cele mai multe ori, sub 3 forme:

  • Seminte de canepa intregi sau decorticate
  • Ulei de canepa
  • Fibre de canepa

Dintre acestea, uleiul si semintele sunt cel mai des utilizate in scopuri alimentare si nutritionale.

Cum se utilizeaza acestea?

Semintele de canepa sunt un aliment bogat in nutrienti, cu o varietate de utilizari. Se folosesc adesea ca parte a mancarurilor sarate si dulci pentru aroma lor blanda, de nuca.

De asemenea, se pot include produse din canepa in dieta in mai multe moduri, inclusiv:

  • folosind ulei de seminte de canepa pentru a face un dressing pentru salata
  • presararea semintelor de canepa pe salate, pilaf-uri de orez, porridge/terci de ovaz sau iaurt
  • adaugarea de seminte de canepa la produse de copt, cum ar fi briosele din grau integral

Poti folosi, de asemenea, seminte si uleiuri de canepa ca baza a produselor inlocuitoare de lactate, precum:

  • inlocuitori de lapte de canepa
  • inlocuitori de branza de canepa
  • pudra de proteine ​​de canepa

Sunt disponibile si produse CBD din canepa.

Semintele de canepa trebuie pastrate intr-un recipient ermetic, intr-un loc racoros si uscat. Majoritatea produselor din canepa necesita refrigerare dupa deschidere.

Beneficii Seminte de Canepa

  • Semintele de canepa asigura sanatatea inimii si tensiunea arteriala scazuta. Aceste seminte contin acizi grasi esentiali care pot sa scada colesterolul existent in sange. Lucrul acesta ajuta cu mult la mentinerea unei inimi mai sanatoase si previn in acelasi timp si rigidizarea arterelor care poate genera in ultima instanta infarct sau stop cardiac. Acizii grasi au rolul de a reduce inflamatia care poate sa cauzeze o tensiune mare si slaba circulatie a sangelui. Canepa poate sa reduca semnificativ volumul inimii de a muncii.
  • Utilizand seminte de canepa vei avea o minte mai sanatoasa. Creierul are in compozitia sa mai multi acizi grasi care pot sa se regaseasca in canepa si de aceea un consum regulat de canepa poate sa previna bolile cum ar fi Parkinsonul si Alzheimerul si de asemenea poate sa imbunatateasca memoria. Semintele pot sa atenueze si simptomele de anxietate si depresie si isi vor imbunatati starea de spirit.
  • Foloseste seminte de canepa pentru a avea o piele mai stralucitoare sub forma de ulei de canepa.
  • In curele de slabire canepa este un stimulent pentru ca inhiba in mod natural apetitul generand senzatia de satietate pentru foarte mult timp. Daca pui la o singura masa 4 linguri de seminte vei vedea cum ti se diminueaza pofta de mancare rapid. De asemenea, te simti mai energic pentru a-ti face toate exercitiile fizice si toate activitatile care te ajuta sa elimini kilogramele in plus.
  • Tulburarile digestive sunt ameliorate cu ajutorul semintelor de canepa. Canepa iti furnizeaza o mare cantitate de fibre solubile care mentin tubul digestiv sanatos si curat. Prin urmare in cazul tulburarilor digestive cum sunt constipatia si balonarea vei rezolva rapid problema cu o lingura sau doua de seminte de canepa.
  • Semintele de canepa te ajuta sa previi cancerul. Pentru ca acest produs are in compozitia sa foarte multi steroli si antioxidanti vegetali care sunt utili in diminuarea riscului de aparitie a cancerului de colon, de san si de prostata, este foarte des folosit de catre persoanele care sunt predispuse genetic la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, dar si de cei care vor sa previna aparitia acestei boli.
seminte de canepa infografic
  • Semintele de canepa sunt utile pentru bolnavii de diabet. Daca ai risc de diabet sau esti diabetic semintele de canepa sunt perfecte pentru tine ele controland nivelul de zahar din sange. Acest lucru se va datora in primul rand grasimilor santoase continute de semintele de canepa si care ajuta cu mult la absorbtia rapida a glucozei din sange pentru transformarea sa in energie. Ca si rezultat pofta de dulce poate sa scada si creste nivelul de energie un fapt foarte apreciat de catre toti bolnavii de diabet.

Proprietati Seminte de Canepa

Semintele de canepa au in compozitia lor o serie mare de aminoacizi esentiali care le califica drept sursa de proteine asa cum se intampla si cu carnea de vita, pui sau peste. Folosind doar trei linguri de seminte in salata, sau alaturi de paste, orez, si chiar intr-un smoothie, echivaleaza cu 10 grame de proteine de cea mai buna calitate. Pentru ca proteinele animale nu lipsesc de obicei din dieta persoanelor din statele occidentale, se recomanda includerea intr-o alimentatie sanatoasa a unei game variate de surse de proteine vegetale si semintele de canepa s-au dovedit o alegere foarte buna.

Utilizand trei linguri de seminte introduci in organism 50% din necesarul de fosfor si magneziu pentru o zi, 25% din nevoia de zinc si 15% din necesarul de fier. Daca iti asiguri cantitatile optime de zinc si magneziu vei avea oase sanatoase.  Fierul este foarte important pentru a duce oxigenul in tot organismul si zincul sustine sistemul imunitar.

Semintele de canepa contin acizi grasi cu efecte bune asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Studiile facute pe animale arata efectele acizilor grasi si efectele dietei cu seminte asupra agregarii plachetare dar si asupra tuturor bolilor cardiace si a mai multor aspecte care privesc sanatatea cardiovasculara.

Indicatii si Contraindicatii Seminte de Canepa

Semintele de canepa pe care le gasesti in magazinele bio nu au nicio contraindicatie si pot fi consumate in fiecare zi fara sa te temi ca vor aparea reactii adverse. Doza medie recomandata unui adult ar fi de 2 linguri maxim. Semintele de canepa au un gust placut si pot fi consumate ca atare sau se pot pune in diverse preparare.

Pentru ca proprietatile lor sa se mentina cat mai bine este important sa nu le prepari termic si sa le pui direct in farfurie atunci cand servesti masa.

Excesul poate sa fie greu de digerat si poti avea un disconfort atunci cand mananci foarte multe seminte de canepa dintr-o data. Avand valori energetice mari se recomanda ca persoanele obeze sa nu depaseasca zona medie care a fost indicata.

Calorii & Informatii Nutritionale

Semintele de canepa au un numar de 567 calorii pe 100 de grame si indicele glicemic egal cu 0. Avand in vedere ca nu vei folosi mai mult de 4, maxim 5 lingurite de seminte de canepa pe zi aceasta nu este o valoare foarte mare.

In plus, aceste seminte iti aduc un aport considerabil de substante nutritive in organism deci ar trebui sa le folosesti cu moderatie dar sa nu renunti complet la ele.

Seminte de Canepa Pentru Slabit

Semintele de canepa au in compozitie mai multe proteine decat ouale si carnea iar proteinele continute sunt mai usor de digerat decat proteinele de soia. Cu doar trei lingurite de canepa decorticata vei avea 10 grame de proteine. In plus aminoacizii sunt in proportie perfecta si la fel si vitaminele si alte substante.

Semintele de canepa au putini carbohidrati si daca incerci sa consumi cat mai putini atunci poti opta pentru seminte decorticte de canepa. Trei lingurite de seminte vor inlocui perfect fulgii de ovaz dimineata.

Semintele de canepa sunt o foarte buna sursa de grasimi sanatoase si de acizi grasi care te vor ajuta sa te simti plin rapid.

Seminte de Canepa in Alaptare

Femeile insarcinate sau persoanele care alapteaza trebuie sa dubleze dozele zilnice recomandata. O lingurita de ulei de canepa sau 2 de seminte decorticate au aproximativ 6.6 grame de acid omega-6 si 2.2 grame de acid omega-3 fiind doza necesara unei diete de 2000 calorii.

Ulei de canepa

Uleiul de canepa este utilizat des in produsele cosmetice cum sunt lotiunile pentru piele, balsamul de buze, sapunurile si alte astfel de substante destinate infrumusetarii. Lucrul acesta se datoreaza in primul rand faptului ca uleiul poate patrunde in straturile de profunzime ale pielii si va face o piele mai fina si mai neteda. Canepa este foarte utila si pentru rezolvarea problemelor cum ar fi psoriazisul, eczemele si pielea foarte uscata.

De asemenea, uleiul de canepa poate fi utilizat si in alimentatie. Pentru o alimentatie sanatoasa iti recomandam sa gasesti cele mai bune alternative la uleiul de floarea soarelui procesat.

In acest sens uleiul de canepa se dovedeste un inlocuitor perfect.

Retete cu Seminte de canepa

Salata de cartofi

  • 1 kg de cartofi noi
  • 2 linguri otet
  • 1 lingura mustar
  • 2 catei usturoi
  • O jumate de ceapa rosie
  • 1 lingura ulei de canepa
  • 1 lingura cimbru
  • Piper, sare, patrunjel tocat
salata de cartofi
Foto: delish.com

Se fierb cartofii si apoi se scurg. Intr-un bol se amesteca mustarul, usturoiul, ceapa, cimbrul, sarea, uleiul si piperul. Se pun cartofii si se amesteca bine. Totul se decoreaza cu patrunjel tocat si ai obtinut o salata delicioasa.

Somon cu seminte de canepa, salata si ridichi

  • 2 bucati somon file
  • 4 lingurie de seminte decorticate de canepa
  • 1 lingura mustar
  • Un sfert de ceasca de suc de portocale
  • 1 lingura otet
  • Un sfert de lingura de sare
  • O jumatate de ceasca de fenicul
  • 1 ceasca ridichi foarte bine spalate
  • Piper si sare
Somon cu seminte de canepa, salata si ridichi
Foto: dinnerwithmallory.com

Se pune cuptorul la 200 de grade si se spala si usuca file-ul de somon. Bucatile de somon se ung cu ulei si se condimenteaza. Se pun semintele in vas si se adauga file-ul pe partea pe care are carne. Cu focul dat la mediu se pune pestele si garnitura si se baga la cuptor pentru doua minute. Se intoarce pestele si se lasa in cuptor timp de 6 minute pana cand vezi ca somonul s-a rumenit. Timpul difera si in functie de grosimea pestelui. Pe cand somonul este la cuptor, intr-un castronel poti incepe sa amesteci sarea, otetul, mustarul si sucul de portocala. Se pune fenicul, varza si ridichi si se amesteca usor. Se scoate file-ul de somon si se pune alaturi de acest amestec si de putina salata verde.

Pret Seminte de canepa

Semintele de canepa au un pret infim raportat la calitatile pe care le are si la beneficiile pe care ti le ofera. O punga de 100 de grame poate costa cativa lei si totul depinde de gramaj si de calitate. Avand in vedere ca folosesti cantitati mici pretul nu ar trebui sa te sperie.


Te-ar mai putea interesa si:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *