Seminte de floarea-soarelui – o gustare cu beneficii pentru sanatate

Seminte de floarea-soarelui

Cautati o gustare sanatoasa? Va propunem sa va bucurati de o mana de seminte de floarea-soarelui, sau un baton cu textura ferma si in acelasi timp o aroma delicata – un snack excelent atunci cand va este putin foame, care, in acelasi timp, are grija de sanatate!

Descriere si putina istorie

Aceste seminte sunt darul frumoasei flori a soarelui, planta cu raze de petale de un galben-soare, cu centrul impodobit de seminte de culoare gri-verzui sau negre, care pot prezenta dungulite finute alb-negru. Numele latin – Helianthus annuus, reflecta aspectul sau solar, deoarece helios este cuvantul grecesc pentru soare, iar anthos este cuvantul grecesc pentru flori.

Deoarece aceste seminte au un continut foarte ridicat de ulei, ele sunt una dintre principalele surse utilizate pentru producerea uleiului polinesaturat. Semintele de floarea-soarelui au un gust usor de nuca, o textura ferma, dar si delicata in acelasi timp. Gustul lor este de multe ori comparat cu anghinarea din Ierusalim (nu trebuie confundata cu anghinarea cu bulb), un alt membru al familiei Helianthus.

Se crede ca planta de floarea-soarelui provine din Mexic si Peru, ea fiind printre primele plante cultivate in SUA. Semintele acestei plante au fost folosite de mai bine de 5000 de ani de catre americanii nativi ca hrana si ca sursa de ulei, iar florile, radacinile si tulpinile au fost folosite pentru pigmentii lor puternici sau alte diverse scopuri.

In Europa, floarea-soarelui a fost adusa de catre exploratorii spanioli si cultivata in Spania, de unde s-a raspandit mai departe in tarile vecine.

In prezent, uleiul de foarea-soarelui este unul dintre cele mai populare uleiuri din lume, principalii producatori comerciali de seminte de floarea-soarelui fiind Rusia, Peru, Argentina, Spania, Franta si China.

Seminte de Floarea-soarelui – calitati nutritive

Aceasta samanta, pe cat de mica, este plina de nutrienti!

Principalele substante nutritive continute in aproximativ 30gr de seminte in coaja, uscate si prajite, sunt:

  • Calorii: 163
  • Grasimi: 14 gr, din care
  • Saturate: 1.5 gr
  • Polinesaturate: 9.2 gr
  • Mononesaturate: 2.7 gr
  • Proteine: 5.5 gr
  • Carbohidrati: 6.5 gr
  • Fibre: 3 gr
  • Vitamina E: 37% din DZR
  • Niacina: 10% din DZR
  • Vitamina B6: 11% din DZR
  • Folat: 17% din DZR
  • Acid Pantotenic: 20% din DZR
  • Fier: 6% din DZR
  • Magneziu: 9% din DZR
  • Zinc: 10% din din DZR
  • Cupru: 26% din DZR
  • Mangan: 30% din DZR
  • Seleniu: 32% din DZR
Seminte de Floarea-soarelui – calitati nutritive

Beneficiile semintelor de floarea-soarelui asupra sanatatii

Consumate ca si gustare, semintele de floarea-soarelui nu numai ca potolesc foamea, dar imbunatatesc sanatatea prin aportul mare de vitamina E, magneziu si seleniu.

Printre beneficiile lor asupra sanatatii se numara:

#1. Beneficii antiinflamatoare si asupra sistemului cardiovascular

Vitamina E care se gaseste in semintele de floarea-soarelui si nu numai, este principalul antioxidant care neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi la nivel celular, prin protejarea componentelor celulare si moleculare.

Astfel, aceasta vitamina are efecte antiinflamatorii semnificative, care au ca si rezultat reducerea simptomelor de astm, osteoartrita si artrita reumatoida, reducerea riscului aparitiei cancerului de colon, contribuie la scaderea severitatii si frecventei bufeurilor la femeile care sunt la menopauza si la reducerea dezvoltarii complicatiilor diabetice.

In plus, vitamina E joaca un rol important si in prevenirea bolilor cardiovasculare, prin scaderea riscului de aparitie a unui atac de cord sau a aterosclerozei.

#2. Fitosterolii din semintele de floarea-soarelui reduc colesterolul

Acestia sunt compusi care se gasesc in plante si care au o structura chimica foarte asemanatoare cu cea a colesterolului. Atunci cand sunt prezenti in dieta in cantitati suficiente, reduc nivelul de colesterol din sange, sporesc raspunsul imul al organismului si reduc riscul anumitor forme de cancer.

Intr-un studiu din Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara, cercetatorii au publicat cantitatile de fitosteroli prezenti in nuci si seminte frecvent consumate in Statele Unite.

Semintele de susan au avut cel mai mare continut total de fitosterol (400-413 mg la 100 de grame), iar nucile engleze si nucile de Brazilia cele mai mici (113 mg / 100 grame si 95 mg / 100 grame). Dintre nuci si seminte de obicei consumate ca alimente gustare, semintele de floarea soarelui si fisticul au fost cele mai bogate in fitosteroli (270-289 mg / 100 g), urmate de semintele de dovleac (265 mg / 100 g).

#3. Magneziul din semintele de folarea-soarelui
detensioneaza nervii, muschii si vasele de sange

Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa buna de magneziu, care ajuta la reducerea severitatii astmului, la scaderea hipertensiunii arteriale si la prevenirea migrenelor, precum si la reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Magneziul este, de asemenea, necesar pentru intretinerea oaselor si producerea energiei. Magneziul contrabalanseaza calciul din organism, contribuind astfel la reglarea tonusului nervos si muscular.

#4. Seleniul din semintele de floarea-soarelui previne
cancerul si imbunatateste procesul natural de detoxifiere

Semintele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, o buna sursa de seleniu, un mineral care are o importanta fundamentala pentru sanatatea umana. Dovezile acumulate din studiile prospective, studiile de interventie si studiile efectuate pe modele animale de cancer au sugerat o puternica corelatie inversa intre aportul de seleniu si incidenta cancerului. Selenul s-a dovedit a induce repararea si sinteza ADN-ului in celulele deteriorate, pentru a inhiba proliferarea celulelor canceroase si pentru a induce apoptoza, secventa de auto-distrugere utilizata de organism pentru a elimina celulele uzate sau anormale.

Posibile reactii adverse in urma consumului de seminte de floarea-soarelui

Da, semintele de floarea-soarelui sunt foarte sanatoase dar au si potentiale dezavantaje:

  • Atentie, caci au un numar relativ mare de calorii, iar cele in coaja pot avea si destul de multa sare.
  • Un alt motiv pentru a manca aceste seminte cu moderatie este continutul lor de cadmiu – acest metal greu poate afecta rinichii atunci cand este ingerat in cantitati mari, pe o perioada mai lunga de timp.
  • Germinarea semintelor de floarea-soarelui este o noua metoda de consumare a lor – atentie insa la provenienta si calitatea semintelor pentru germinare sau la germenii deja incoltiti. In cazuri rare pot fi contaminate cu bacterii daunatoare.
  • Consumul unei cantitati mari de seminte de floarea-soarelui deodata, poate duce, ocazional la blocaje ale scaunului, atat la copii cat si la adulti.
  • Desi alergiile la aceste seminte sunt relativ neobisnuite, au fost raportate unele cazuri. Reactiile pot include umflarea si mancarimi la nivelul gurii, febra, eruptii cutanate, varsaturi si anafilaxie.

Cum sa le alegeti si sa le depozitati

Atunci cand doriti sa cumparati seminte de floarea-soarelui, cel mai important este sa va asigurati ca spatiul in care sunt depozitate este curat, bine aerisit si ca fluxul de cumparatori este continuu (acesta asigura o prospetime a produselor). Daca le cumparati decojite, evitati-le pe cele care au o culoare galbuie – acesta este un semn ca sunt trecute (au inceput sa rancezeasca). Inaite de a cumpara seminte la vrac, mirositi-le pentru a va asigura ca sunt inca proaspete si ca nu s-au stricat.

Deoarece semintele de floarea-soarelui au un continut ridicat de grasimi, ele sunt foarte predispuse la rancezire, asadar este bine sa le depozitati in recipiente care se inchid etans, la temperatura joasa (pot fi depozitate si in congelator).

Savurati-le!

Iata cateva idei rapide de a servi seminte de floarea-soarelui:

  • Adaugati seminte de floarea-soarelui la reteta preferata de salata de ton, pui sau curcan
  • Garnisiti mixurile de salate verzi cu seminte de floarea-soarelui
  • Adaugati seminte de floarea-soarelui la omleta – vor da un gust si o textura unice
  • Utilizati seminte de floarea-soarelui fin macinate pentru prepararea panne-urilor, in locul fainii
  • Presarati seminte de floarea-soarelui pe cereale servite calde sau reci
Savurati-le

Puteti savura seminte de floarea-soarelui sub forma de batoane, ca si gustare sanatoasa intre mese – sunt o sursa excelenta de vitamina E, cupru, mangan, seleniu, fosfor, magneziu, niacina, B1 si B6!


Pe aceeasi tema:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *