Seminte de Chia – Superaliment cu beneficii si proprietati deosebite

Seminte de Chia - Superaliment cu beneficii si proprietati deosebite

Semintele de chia se dezvolta si sunt culese din planta numita popular Chia iar in termeni stiintifici Salvia Hispanica si care face parte din aceeasi familie cu menta, numarandu-se printre cele mai bune alimente pe care le ofera natura.
Sunt seminte foarte sanatoase pentru organism si sunt pline de substante si proprietati nutritive care ofera numeroase beneficii pentru copii dar si pentru adulti.

Cuprinsul acestui articol:
1. Beneficii seminte de Chia
2. Proprietati Seminte de Chia
3. Indicatii & Contraindicatii Seminte de Chia
4. Calorii & Informatii Nutritionale
5. Seminte de Chia Pentru Slabit
6. Seminte de Chia in Alaptare
7. Ulei de Chia
8. Retete cu seminte de Chia
9. Germeni de Chia
10. Pret Seminte de Chia

Salvia hispanica, popularizata sub numele de chia, este o specie de planta din familia mentei (Lamiaceae) originara din centrul si sudul Mexicului si din Guatemala, cultivata inca din perioada precolumbiana de mayasi si de azteci.
Inalta de pana la 1.75 m, are flori purpurii sau albe si seminte ovoide cu diametrul de circa 1 mm si culoare maro, gri, neagra sau alba, grupate sub forma de spic.

Nutritional nu exista nicio diferenta intre semnite albe si negre. Pot fi privite ca germeni care fac parte tot din aceasi familie.

Conform legendei, curierii de razboi din acea perioada isi asigurau aportul energetic in lungile marsuri doar cu seminte de chia purtate intr-un saculet mic la brau.

Valoarea nutritionala ridicata a semintelor de chia si puterea lor mare de absorbtie a apei (de peste 9 ori greutatea lor), apa pe care apoi o elibereaza lent organismului, faceau ca o lingura de seminte sa sustina eforturile unui alergator aztec pe durata unei intregi zile.

Semintele de chia sunt folosite si astazi in aceste zone, macinate sau intregi, ca ingredient in diverse bauturi sau preparate nutritive.

Beneficii seminte de Chia

  • Au un continut bogat de antioxidanti care stopeaza procesul de oxidare si neutralizeaza radicalii liberi ameliorand imbatranirea prematura si chiar contra aparitiei celulelor canceroase.
  • Contin proteine si sunt perfecte pentru cei care nu consuma carne dar si pentru cei care fac orice activitate fizica sau sport.
  • Carbohidratii din Chia sunt benefici si semintele de Chia sunt cele mai bune surse de fibre de pe piata la momentul acesta. Fibrele hranesc organismul si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv scazand colesterolul si sansele de aparitie a cancerului la colon sau a altor boli moderne din sistemul digestiv.
  • Cu Chia poti sa slabesti sanatos. Fiind bogate in proteine si fibre te ajuta la mentinerea optima a greutatii si chiar la eliminarea kilogramelor suplimentare.
  • Contin calciu de 5 ori mai mult decat laptele si sunt bogate in magneziu si fosfor ajutand la mentinerea sanatatii inimii si oaselor.
  • Contin Omega 3 in cantitate mai mare decat somonul si ajuta la buna dezvoltare a organismului uman si la o functionare optima a sistemului nervos.
  • Au un aport mare de substante nutritive dar mic in ceea ce priveste caloriile. La fel ca toate esentele tari care sunt tinute in sticule mici, chia are un continut mare de nutrienti fiind saraca in calorii. Este un superaliment perfect mai ales pentru cei care vor sa slabeasca sau care tin diete.
Seminte de chia – beneficii pentru sanatate dovedite

Proprietati Seminte de Chia

  • Intarirea sistemului imunitar – fiind o importanta sursa de vitamine si de minerale fortifica sistemul imunitar si te ajuta sa lupti contra bolilor mai usor. Este recomandat ca aliment si in cazul racelilor sau gripelor si pentru ca au foarte multe fibre si protenie si nu ar trebui sa fie consumate in cantitati mari pentru a putea atinge senzatia de plin.
  • Previn aparitia diabetului si au rolul de a regla nivelul de zahar din sange. Chia este buna si pentru cei care au deja diabet, avand un indice glicemic mic si fiind un produs care favorizeaza digestia lenta.
  • Elimina riscul afectiunilor cardiovasculare si regleaza nivelul de colesterol existent in sange scazand de asemenea si tensiunea arteriala si eliminand riscul aparitiei bolilor.
  • Ajuta la mentinerea greutatii normale fiind bogate in proteine si fibre. La contactul cu apa semintele se vor transforma in gel care va genera foarte repede senzatia de stomac plin si nu mai trebuie sa consumi cantitati mari de alimente. Poti sa iti tii greutatea sub control si sa dai jos cateva kg fara infometare.
  • Ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect si contin fibre insolubile si fibre solubile, determinand digestia lenta si nu vor afecta nivelul de insulina existent in organism.
  • In general au rol protector. Atunci cand vrei sa iti protejezi organismul de efectele poluarii, alcoolului, tutunului si razelor UV sau de alte probleme pe care societatea le pune in calea unei vieti sanatoase, consumand in mod regulat seminte de chia poti sa obtii rezultate foarte bune.
  • Chia are rol de produs detoxifiant si contribuie la eliminarea cu succes a tuturor substantelor toxice din corp. Poti face un ceai de chia care va face minuni in sensul acesta.
  • Elimina durerile articulare si pentru ca semintele de chia sunt bogate in acizi grasi, elimina inflamatiile.
  • Imbunatatesc cu mult activitatea creierului. Acizii omega 3 sunt cei respinsabili pentru buna functionare a sistemului nervos si imbunatatesc cu mult capacitatea de memorare si de concentrare.
  • Contribuie cu succes la sanatatea oaselor. Avand un continut ridicat de calciu si o dieta foarte bigata in seminte iti mentine oasele si dintii sanatosi.
  • Ajuta la mentinerea tanara a corpului sporind in acelasi timp si longevitatea datorita nivelului crescut de substante antioxidante care sunt principalele desemnate cu mentinerea organismului in stare cat mai buna.
  • Ajuta la imbunatatirea performantelor fizice pentru ca iti ofera energie si daca sunt consumate inainte de competitii, corpul da un randament foarte bun la sport.
  • Nu au in compozitia lor gluten iar semintele de chia sunt foarte bune pentru integrarea in dieta oricaror persoane si a celor care au intoleranta in general la gluten mentionand faptul ca ei trebuie sa citeasca atent eticheta unde trebuie sa se specifice clar lipsa glutenului prin procese de contaminare.

Indicatii & Contraindicatii Seminte de Chia

Semintele de chia sunt recomandate atat pentru curele de slabire cat si pentru alte afectiuni dupa cum se poate vedea si mai sus, insa au si o serie de precautii si contraindicatii de care ar fi bine sa tineti cont.

Este recomandat sa nu exagerati cu consumul de chia si sa integrati semintele in planul de nutritie sanatoasa. Se recomanda utilizarea a maxim 2 lingurite de seminte. Cu doza aceasta organismul se va simti in forma si sanatos.

Continutul bogat in fibre poate genera meteorism abodiman si dureri abdominale. Nu se recomanda semintele de chia persoanelor care au alergie la semintele de mustar si nu se recomanda nici pentru persoanele care au hipertensiune.

In cazul in care va pregatiti pentru interventii chirurgicale sau un tratament de durata cu aspirina este recomandat sa nu consumati seminte de chia.

Calorii & Informatii Nutritionale

2 lingruite de chia contin 137 de calorii dintre care doar 1 gram carbohidrati. Daca sunt excluse fibrele nedigerabile, numarul caloriilor ajunge la 101.

Din aceasta cauza semintele de chia sunt o sursa de nutrienti perfecta si cel mai bun lucru legat de ele este ca provin din natura, sunt neprocesate, integrale si nu sunt modificate genetic, fiind pline de antioxidanti. In plus, nu contin gluten.

Semintele de chia au un continut foarte mare de fibre, sunt bogate in acizi grasi omega 3, proteine si antioxidanti, au un continut ridicat de vitamine B1 si B3, si de minerale (de mangan, fosfor, magneziu, calciu, fier si zinc).

Din totalul de 25-30 % ulei extractibil din semintele de chia, acizii grasi omega-3 (inclusiv acid alfa-linolenic/ALA) sunt 55 %, omega-6 18 %, omega-9 6 % si grasimile saturate 10 %.

Desi sunt bogate in uleiuri, datorita continutului mare de antioxidanti pot fi pastrate un timp indelungat fara sa rancezeasca.

Semintele de chia au 138 calorii per 28 gr. Din greutatea lor, 6% este apa, 46% sunt carbohidrati (din acestia, 83% sunt fibre), 34% sunt grasimi si 19% proteine.

Ca si nutrienti, 100gr de seminte de chia contin:

  • Calorii: 486
  • Proteine: 16.5 gr
  • Carbohidrati: 42.1 gr
  • Zahar: 0
  • Fibre: 34.4 gr
  • Grasimi: 30.7 gr (din care saturate 3.33 gr, mononesaturate 2.31 gr si polinesaturate 23.67 gr)
  • Acizi grasi Omega-3: 17.83 gr
  • Acizi grasi Omega-6: 5.84 gr
  • Trans: 0.14 gr
  • Calciu: 18% din DZR
  • Mangan: 30% din DZR
  • Fosfor: 27% din DZR
  • Contin cantitati decente de zinc, vitamina B3 (niacina), potasiu, vitamina B1 (tiamina) si vitamina B2.
Valori nutritionale seminte de chia

Seminte de Chia Pentru Slabit

Semintele de chia sunt bogate in proteine si fibre motiv pentru care va ajuta sa va mentineti greutatea perfecta si sa eliminati toate kilogramele in plus. Un alt avantaj este faptul ca senzatia de satietate va aparea rapid si este incetinita absorbtia alimentelor ceea ce va genera un apetit cu mult redus. Pentru persoanele care nu stiu cum ar trebui sa foloseasca aceste seminte, mai jos sunt si cateva retete utile.

Seminte de Chia in Alaptare

Este recomandat ca femeile care alapteaza si gravidele sa evite pe cat posibil consumul semintelor de chia pentru ca nu au fost facute studii relevante care sa arate ca aceste seminte pot fi consumate in astfel de situatii.

Ulei de Chia

Uleiul din seminte de chia poate fi folosit ca tratament antirid avand cele mai bune rezultate. Fie ca este introdus in masti speciale pentru ridurile de expresie din jurul gurii, in serul antirid destinat ridurilor de pe frunte sau in alte cosmetice, rezultatele se vor vedea imediat. Poate fi combinat si cu ulei de susan care stimuleaza productia de colagen si are o cantitate mare de zinc.

Uleiul de chia este foarte usor de digerat si se poate adauga in sosuri, supe, paste, peste sau orez. Are rolul de a sustine sistemul circulator si contribuie la o digestie optima reducand nivelul de colesterol.

Retete cu seminte de Chia

Semintele de chia se digera repede si au un usor gust de nuca, putand fi servite crude sau ca ingredient in diverse preparate.

Se pot adauga intregi sau macinate in topping-uri sau piureuri, cereale pentru micul dejun, batoane energizante, produse lactate, sucuri de fructe, salate, budinci, sosuri, bauturi, prajituri, deserturi sau jeleuri, dar se pot consuma si sub forma de germeni sau lastari.

Cand sunt inmuiate, dezvolta un strat de gel mucilaginos care ofera preparatelor o textura distincta si poate inlocui in retete 25% din necesarul de oua si ulei.
Doza recomandata in general pentru consumarea semintelor de chia este de 30 g / 2 linguri pe zi.

  • Gem raw cu seminte de chia

Este una dintre cele mai delicoase retete cu seminte de chia, perfecta pentru diete. Poti face totul fara foc si poti utiliza un gem raw. Pui semintele in lapte si deasupra gemul si ai un desert savuros care se poate consuma rece.

  • Apa cu chia

Este una dintre cele mai usoare retete cu chiar. Se pot pune 3 linguri de seminte la 1 l de apa pentru 30 de minute. In contact cu apa se vor umfla. Lichidul obtinut se poate folosi ca atare sau adaugand zeama de la o lamaie sau de la orice alt fruct care iti place si va fi mult mai buna.

  • Ceai cu seminte de chia pentru slabit

Cura de slabit cu seminte nu doar ca ajuta pe oricine sa scape de cateva kilograme rapid si sanatos dar confera si energie. Ceaiul de chia are rol energizant, elimina senzatia de foame si ajuta la arderile depunerilor de grasime si la curatarea sistemului digestiv.

  • Seminte de chia in limonada

Se poate pune o lingurita de chia la o jumatate de litru de apa unde se vor lasa la inmuiat jumatate de ora. Ulterior se pune sucul de lamaie si o lingura de miere. Se pot pune felii de castravete si chiar bucati de alte fructe.

  • Alte retete cu Chia:

Germeni de Chia

Sunt necesare: o farfurie nesmaltuita de argila, ceramica sau teracota, un bol transparent de sticla sau plastic, o sticla cu pulverizator si o cana sau stropitoare.

1. Se umple farfuria cu apa, se lasa sa se umezeasca mai multe minute si apoi se scurge apa, se aseaza pe ea un strat de seminte, distantate intre ele pentru ca germenii sa aiba loc sa se dezvolte. Deasupra se aseaza bolul si se pune farfuria intr-un loc insorit.
2. Se stropesc semintele cu apa folosind sticla cu pulverizator, de doua ori pe zi sau mai des cand e cald, urmarind ca farfuria sa ramana umeda fara sa se formeze strat de apa deasupra ei. Se lasa farfuria acoperita cu bolul de sticla/plastic.
3. Dupa cateva zile germenii pot fi stropiti turnand apa dintr-o cana/stropitoare sau de la robinet si scurgand apoi apa in exces. Suprafata farfuriei trebuie sa ramana umeda, fara sa aiba strat de apa deasupra ei.
4. Dupa 4-7 zile, cand au 1,25-1,9 cm inaltime, germenii pot fi recoltati. Pot fi taiati chiar deasupra radacinilor si consumati imediat, sau se pot pastra cu radacini cu tot in frigider intr-un recipient partial inchis, maxim 10 zile, dar taiati lastarii chiar deasupra radacinilor inainte de a-i consuma. Nu udati lastarii inainte de a-i taia!

Germeni de chia

Pret Seminte de Chia

In functie de ambalaj si de calitatea produsului pretul acestui superaliment variaza de la 12 lei aproximativ si pana la maxim 30. Este important de mentionat faptul ca o punga de 500 de grame de seminte de chia ajunge pentru o perioada foarte lunga de timp deoarece se foloseste in cantitati mici.


Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

3 comentarii

  1. Minunat articol !!

    Toate cele bune!

  2. buna ziua..e mununat articolul dar am o nelamurire..Hipertensivii apar si la indicatii si la contraindicatii..ma lamuriti va rog!! multumesc

    • ana - paradisul verde

      BUNA ZIUA, deoarece au efect hipotensiv, atunci cand aveti deja tratament pentru hipertensiune , s-ar putea ca tensiunea dvs. sa scada prea mult. In acest sens este recomandat sa aveti grija la cantitatea de seminte pe care le serviti zilnic.O lingurita in shake-uri nu va face rau, dar daca exagerati s-ar putea sa nu va simtiti confortabil. Va spun din proprie experienta.
      Multumim pentru intrebare. Ana

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *