Floarea soarelui – istoria si beneficiile unei plante deosebite

Floarea soarelui – istoria unei plante deosebite

Probabil va ganditi ca nu este mare lucru de stiut privitor la floarea-soarelui. La urma urmei, este totusi o planta care se gaseste mai pe peste tot, nu?

Cu toate acestea, are ceva mai mult decat o istorie simpla – de la America pre-europeana pana in Rusia tarista si inapoi – floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o planta deosebita, cu o istorie deosebita.

Cuprinsul acestui articol:
1. Istoria si utilizarile Florii-soarelui
2. De ce sa plantati Floarea-soarelui in gradina?
3. Dar de ce atata bataie de cap pentru floarea-soarelui?
4. Crema de floarea soarelui cu sfecla si hrean
5. Germenii de floarea-soarelui – cum se obtin si ce beneficii au?
6. Cum puteti consuma germenii de floarea-soarelui?

Istoria si utilizarile Florii-soarelui

Floarea-soarelui a fost o cultura comuna intre triburile amer-indiene din America de Nord. Ea a fost cultivata in Arizona de astazi si in New Mexico, in jurul anului 3000 i.Hr. Unii arheologi sustin ca ea a fost cultivata inaintea cultivarii porumbului.

Planta a fost folosita in multe feluri in radurile diverselor triburi amer-indiene: samanta de floarea-soarelui a fost macinata si amestecata cu faina pentru prajituri si paine, cu diverse legume precum fasole, porumb si dovleac sau a fost servita ca atare, pe post de gustare. Exista si cateva referiri privitoare la stoarcerea uleiului din seminte si utilizarea lui pentru fabricarea painii.

Utilizarile non-alimentare ale florii-soarelui includ vopseaua purpurie pentru textile, vopseaua pentru pictarea corpului sau a altor elemente decorative. Parti ale plantei au fost folosite in scopuri medicinale, de la licori la unguente corporale. Uleiul extras din seminte a fost folosit pentru piele si par. Tulpina uscata a plantei a fost folosita ca si material de constructie. O planta foarte versatila, nu?

calatoria plantei de floarea-soarelui

Probabil din acest motiv, aceasta planta exotica a fost adusa in Europa, mai exact in Spania, de catre exploratorii spanioli, in jurul anului 1500. De aici, floarea-soarelui s-a raspandit rapid in Europa de Vest, in prima faza ca si planta ornamentala, iar mai apoi ca si planta cu uitilizari medicinale, urmand sa fie acordat un brevet englez pentru stoarcerea uleiului din seminte de floarea-soarelui.

Popularitatea acestei plante a crescut odata cu vizita tarului Petru cel Mare in Olanda – acesta a apreciat floarea-soarelui atat de tare, incat a fost adusa in Rusia si cultivata ca si planta ornamentala, iar, incepand cu 1769, pentru productia de ulei. La popularizarea ei a contribuit foarte mult si Biserica Ortodoxa, interzicand consumul majoritatii oleaginoaselor in timpul Postului Mare, dar nu si pe cel al florii-soarelui.

La inceputul secolului al XIX-lea, fermierii rusi au cultivat peste 2 milioane de hectare de floarea-soarelui, in acest timp, fiind identificate doua specii: una pentru productia de ulei si o alta pentru consumul de seminte de floare-asoarelui ca atare. Au fost implementate programe de cercetare guvernamentale – V.S. Pustovoit a dezvoltat un program de succes de reproducere la Krasnodar, crescand semnificativ continutul de ulei al semintelor – astazi, cel mai prestigios premiu stiintific pentru floarea-soarelui din lume ii poarta numele.

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, semintele de floarea-soarelui rusesti si-au gasit drumul inapoi in SUA sub denumirea de “Mammoth Russian”. Ele au fost cultivate si folosite ca si furaje pentru pasarile de curte si, in 1926, pentru prelucrarea semintelor in ulei. De aici, acest soi rusesc de floarea-soarelui a ajuns in Canada, primind si licenta din partea guvernului canadian in 1964.

Suprafata americana de culturi de floarea-soarelui a crescut la sfarsitul anilor ’70 la peste 5 milioane de hectare, datorita cererii europene puternice de ulei de floarea-soarelui, cerere stimulata de exporturile ruse din deceniile anterioare, care acum nu mai puteau fi sustinute. In acest timp, grasimile de origine animala folosite pentru gatit au fost afectate negativ, datorita preocuparilor tot mai insistente legate de colesterol. Astfel ca europenii au importat seminte de floarea-soarelui din America, care au fost apoi procesate in morile europene. Europa de Vest continua sa fie si astazi un mare consumator de ulei de floarea-soarelui, dar depinde de productia proprie, importul uleiului si al semintelor pentru concasare fiind destul de mic.

Asadar, intr-un cerc ciudat si plin de evenimente, floarea-soarelui din America de Nord se intoarce acasa, de data aceasta definitiv. Fara indoiala, triburile amer-indiene sunt uimite de calatoriile si peripetiile acestei plante, dar totodata mandri de contributia la aceasta istorisire fascinanta.

De ce sa plantati Floarea-soarelui in gradina?

#1. Detoxifica solul din gradina

Solul este deseori predispus la contaminare si, uneori, chiar cu metale grele.

Pentru a detoxifica cu usurinta solul din gradina, cresteti aceste plante iubitoare de soare – ele absorb contaminantii toxici si metalele grele precum arsenic, zinc, plumb, mangan si cupru, lasand solul mai sanatos.

floarea soarelui in gradina

#2. Ajuta la imbunatatirea calitatii solului

Tulpinile lor inalte si ferme si sitemul de radacini adanci, atunci cand sunt lasate sa moara in solul in care au fost plantate, ajuta la cresterea continutului organic si a capacitatii de retinere a apei in sol – acestea combinate vor face solul gradinii mai tolerant la seceta.

#3. Atrag pasarile

Aici este de fapt o sabie cu doua taisuri:

Odata, pentru ca pasarile gestioneaza in mod eficient si echilibreaza multitudinea de insecte din gradina, implicit tin sub control insectele daunatoare.

Dar, aceleasi pasari pot deveni si o pacoste, daca se hranesc cu semintele de floarea-soarelui. Dar, daca va place sa hraniti pasarile si nu plantati floarea-soarelui strict pentru seminte, atunci este ok.

#4. Este potrivita ca si planta insotitoare

Puteti creste castravetii, porumbul dulce, pepenii si dovleceii alaturi de floarea-soarelui. Dar nu o plantati pe langa cartofi sau fasole, pentru a evita efectul potential al toxinelor emise de planta de floarea-soarelui.

#5. Atragerea albinelor

Floarea-soarelui ofera albinelor o sursa sanatoasa de polen si nectar, ele fiind atrase in gradina voastra si, implicit, vor poleniza si restul florilor si legumelor – o modalitate excelenta si usoara de a creste productivitatea gradinii.

Alte beneficii ale plantelor de floarea-soarelui includ:

  • Florile pot fi folosite in diferite aranjamente florale pentru infrumusetarea spatiului interior.
  • Consumul semintelor sale, care sunt bogate in nutrienti
  • Consumul uleiului extras din seminte de floarea-soarelui sau folosirea lui ca si ulei purtator/de baza in aromaterapie si masaj
  • Consumul germenilor de floarea-soarelui

Dar de ce atata bataie de cap pentru floarea-soarelui?

Pentru ca semintele crude de floarea-soarelui sunt o sursa foarte bogata de fibre, proteine, fitosteroli, acizi grasi omega 6, vitamine (E, B1, B6, B9) si minerale (mangan, cupru, magneziu, seleniu, fosfor). Aceste mici mununi sunt energizante si antioxidante, sustin reglarea digestiei si indepartarea depozitelor de grasimi din organism, combat oboseala, stresul si insomnia si sunt de un real folos in combaterea depresiei si anxietatii.

Uleiul presat la rece obtinut din miezul semintelor de floarea-soarelui pastreaza o buna parte din nutrientii semintelor, are o aroma mult mai puternica decat cel rafinat si un gust usor amarui. Contine 89% acizi grasi poli- si mononesaturati, si mai multa Vitamina E decat orice alt ulei vegetal. Poate fi utilizat in alimentatie, in cosmetica sau terapeutic, pentru efectul sau diuretic, ca adjuvant in bronsite, etc.

Si pentru a gusta si a ne bucura de aceste minunate seminte, v-am pregatit o reteta foarte sanatoasa!

Crema de floarea soarelui cu sfecla si hrean

Pentru a prepara aceasta crema delicioasa aveti nevoie de

Ingrediente

Mod de preparare

  • Semintele se scurg bine, se pun in blender impreuna cu sfecla, hreanul si zeama de lamaie si se mixeaza bine.
  • Se adauga, dupa gust, ulei, sare si zahar.

Este o pasta delicioasa, care se poate pastra in caserole la frigider.

hummus din seminte de floarea-soarelui

Germenii de floarea-soarelui – cum se obtin si ce beneficii au?

Daca va place gustul semintelor si uleiului de floarea-soarelui, atunci probabil ca merita sa incercati si germenii, caci ei sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, fibre, proteine si fier. Sunt insa o sursa concentrata de calorii.

Ce beneficii au germenii de floarea-soarelui? Iata 5 cele mai importante:

#1. Cresterea fertilitatii:

Atat semintele de floarea soarelui, cat si mugurii lor contin cantitati mari de zinc. Zincul este un mineral bine cercetat care este esential pentru dezvoltarea spermei, motiv pentru care este deosebit de important pentru barbati.

#2. Aportul de vitamine B, in special folat:

Folatul (sau acidul folic) este o vitamina B necesara femeilor insarcinate, necesara pentru a asigura dezvoltarea corecta a sistemului nervos al bebelusului. Combinatia de vitamine B ajuta, de asemenea, la circulatia sanguina a mamei, precum si la ameliorarea stresului.

#3. Capacitatea antioxidanta:

Atat semintele de floarea soarelui, cat si mugurii lor contin cantitati mari de vitamina E. Vitamina E functioneaza sinergic cu vitamina C si seleniul pentru a reduce tensiunea arteriala, a creste elasticitatea arterelor si a preveni bolile de inima.

#4. Expectorant natural:

In medicina ayurvedica, se crede ca acesti muguri au capacitatea de a incuraja curatarea plamanilor. De asemenea, expectorantele naturale pot fi utilizate ca masura preventiva impotriva infectiilor respiratorii inferioare pentru a descuraja invazia agentilor patogeni.

#5. Sursa excenta de proteine:

Proteina este binecunoscuta pentru capacitatea sa de a repara tesutul muscular si de a ajuta la functiile enzimatice din organism. Dar proteinele sunt, de asemenea, importante in dezvoltarea oaselor si prevenirea osteoporozei, deoarece actioneaza ca si cadru fundamental pentru dezvoltarea matricei osoase si continua sa sustina rezistenta oaselor pe tot parcursul vietii.

Cum puteti consuma germenii de floarea-soarelui?

Germenii sunt un aliment viu, care face ca multi nutrienti sa fie mai disponibili pentru digestie si asimilare. Germeni de floarea soarelui sunt bogati in vitamine B si aminoacizi esentiali – tocmai nutrientii de care glandele suprarenale au nevoie pentru a functiona la maxim. Curatarea tesuturilor este mai importanta pentru reducerea stresului decat isi dau seama multi oameni.

Daca celulele voastre se lupta sa functioneze pentru ca sunt pline de toxine, atunci veti fi mai putin rezistenti la stres, fie el psihologic, fizic sau de mediu.

Preparati-va asadar un smoothie plin de viata!

Ingrediente

Mod de preparare

  • Adaugati toate ingredientele intr-un blender si amenstecati pana cand obtineti consistenta dorita.
smoothie cu geremeni de floarea-soarelui

Pe aceeasi tema:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *