Totul despre alge marine – proprietati, beneficii si indicatii terapeutice

Totul despre alge marine – proprietati, beneficii si indicatii terapeutice

Considerate la ora actuala cele mai complexe remedii naturale, algele sunt utilizate atat ca aliment cat si ca medicament, fiind o adevarata sinteza a proprietatilor curative ale marii.

Ce sunt aceste alge marine si ce nutrienti au?

Algele sunt organisme vegetale ce se dezvolta in mari si oceane si includ in organismele lor majoritatea componentelor apei de mare, intr-o forma purificata, concentrata si asimilabila de catre organismul uman.

Unicelulare sau pluricelulare, de culoare rosie, brune sau verzi, algele sunt folosite in alimentatie, in scop terapeutic, ca ingrasamant sau in industrie.

Numite si „concentrate de apa de mare” datorita continutului lor ridicat de nutrienti, algele sunt o sursa excelenta de proteine, unele specii avand 50-70% proteine, comparativ cu cele doar cele 25% din carnea cruda.

Contin mai multi aminoacizi esentiali decat orice tip de carne, sunt o sursa excelenta de betacaroten, vitamine (A, B, C, D, E, F, K, PP), clorofila, mucilagii si substante antibiotice, metaloizi si minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, strontiu, titan, vanadiu, staniu, rubidiu, siliciu).

Asa cum am mentionat, aceste alge marine pot fi folosite ca hrana propriu zisa (in supe) dar si sub forma de condiment. Pot inlocui legumele in alimentatia zilnica.

Pentru o eficienta terapeutica si nutritiva optima, se recomanda folosirea in alimentatie o perioada de minim 3 saptamani.

Algele contin metalele in stare coloidala

O proprietate speciala si specifica algelor este aceea ca in structura lor mineralele se gasesc in stare coloidala, ceea ce inseamna ca ajuta mult la transportul si disponibilitatea biologica a altor nutrienti din hrana sau alte suplimente si, mai ales, neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor, inclusiv radioactive, si a metalelor grele acumulate in corp.

Consumul de alge invinge bolile

Bogate in fibre alimentare si cu peste 70 de minerale continute, algele sunt unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru prevenirea si tratarea unor boli.

Stimulante, algele favorizeaza procesele metabolice si schimburile de substante in corp, tonifica si stimuleaza acivitatea glandelor endocrine (in special tiroida, hipofiza si pancreasul), regleaza metabolismul proteinelor, au efect reintineritor, remineralizant, anticelulitic si proprietati antireumatismale, antiinfectioase, antiscrofuloase, sunt un remediu extrem de eficient pentru gusa, ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale si a memoriei si la intarirea sistemului imunitar.

Inlaturand senzatia de foame, aceste alge marine au efecte deosebite si in cazul regimurilor de slabire, stand chiar la baza unei diete recent mediatizate, Kanten.

Indicatii terapeutice

Algele marine se recomanda pentru: adenite, afectiuni cutanate, afectiuni pulmonare, alergii, algii (dureri), arterioscleroza, anemie, astenii fizice si intelectuale, celulita, constipatie, hipertensiune arteriala, imbatranire, laringita, limfatism, obezitate, predispozitie generala la maladii, prevenire si tratament al afectiunilor cardiace, reumatism, rinofaringite, sechele de fracturi si contuzii, tulburari circulatorii, tulburari glandulare.

Utilizari terapeutice

  • Pulbere de alge

Algele uscate macinate foarte fin se iau sublingual, cate 5 g x 4 ori pe zi, timp de 7 minute, cu 30 minute inainte de masa, dupa care se inghit cu putina miere.

Acest tip de administrare se recomanda in cazurile de astenie fizica si intelectuala, hipertensiune arteriala, obezitate, afectiuni ORL, afectiuni cardiace, alergii, disfunctii imunitare.

  • Macerat de alge

O alta modalitate de utilizare terapeutica se adreseaza celor ce au un necesar crescut de lichide in organism.

Se inmoaie 6 linguri de alge in 1 l apa plata sau de izvor (proportia fiind de 2 linguri la 300 ml), timp de 4-5 ore dupa care se bea toata cantitatea de apa pe parcursul zilei.

Algele ramase se pot folosi in diferite preparate culinare sau se arunca.

Acest macerat este bogat in clorofila, care detoxifica ficatul, purifica bila si catalizeaza absorbtia altor elemente, inclusiv a fierului.

Mai are si alte numeroase substante cu rol terapeutic in tulburari glandulare, reumatism, constipatie, afectiuni gastrointestinale, anemie, limfatism, intarirea sistemului imunitar.

  • Alge in forma naturala

Extern se fac bai cu alge, algele fiind in prealabil uscate corespunzator.

Remediu natural de stimulare a imunitatii organismului:

  • alge marine 25%,
  • coada soricelului 25%,
  • radacina de brusture 30% si
  • echinaceea 20%.

Plantele se macina fin cu o rasnita, in proportiile de mai sus si se pastreaza intr-un borcan de sticla inchis ermetic, la intuneric si racoare.

Se recomanda prepararea unei cantitati de pulbere cat sa va ajunga timp de o saptamana, dupa care va preparati o noua doza pentru o saptamana si repetati si in saptamana a treia, pentru ca aceasta cura dureaza 21 de zile.

Se ia cate o lingurita de pulbere, de 3-4 ori pe zi, se tine sublingual 15 minute dupa care se poate inghiti cu apa. Dupa 30 minute se poate manca.

Aceasta pulbere este recomandata celor ce acuza frecvent raceli, gripe, infectii etc.

Cum le consumam?

Aceste alge marine sunt ingrediente de baza in alimentatia multor popoare orientale, dar si nordice.

Sunt nutritive, au forme si culori variate si atractive, fiind astfel ingrediente valoroase in salate, supe, sosuri, mancaruri de orez sau aperitive.

Pentru a le pastra toate calitatile nutritive, este bine sa fie consumate fara a fi prelucrate termic, in preparate raw sau adaugate la sfarsit, in cele gatite.

Daca se urmaresc in mod deosebit efectele lor terapeutice, se pot administra sublingual, dupa care se inghit cu putina apa.

Cateva retete cu alge pe care vi le recomandam:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *