Vitamina B6 (Piridoxina): Ce Trebuie Sa Stii Despre?

Vitamina B6 (Piridoxina): Ce Trebuie Sa Stii Despre?

Vitamina B6 sau piridoxina, este una dintre componentele grupului B. Ca si toate suratele sale este vitala pentru sanatatea organismului nostru. Este parte din procese esentiale ce se desfasoara in corpul uman, printre care producerea hemoglobinei, transformarea hranei in energie, reglarea nivelului de zaharuri din sange sau crearea de anticorpi.

Din fericire, este putin probabil sa ajungem la o deficienta de vitamina B6, in masura in care ne pastram meniul variat si cu suficiente calorii. Malnutritia, in general, este una dintre cauzele care poate duce la o deficienta de vitamina B6.

Persoanele care sufera de malabsorbtie datorata unei mari varietati de afectiuni, au probleme in asimilarea de nutrienti, vitamine, etc si implicit si de B6.

Persoanele care sufera de boli de rinichi pot suferi de asemenea si de malabsorbtie la nivelul intestinului subtire, ceea ce poate duce si la o deficienta de vitamina B6. In aceste cazuri este ideala suplimentarea de vitamina B6.

O alta categorie  ce poate fi afectata de malabsorbtie, este reprezentata de  dependentii de alcool. Alcoolul afecteaza, printre altele, mucoasele si procesele  digestive, in concluzie si acestor persoane li se poate administra, sub supraveghere, un supliment de B6.

Deficienta de vitamina B6 duce la depresie, schimbari bruste de stare, diabet, astm, migrene, anemie, oboseala, anxietate, acutizarea sindromului premenstrual, afectiuni ale aparatului urinar si altele.

Exista studii care arata ca exista o legatura intre predispozitia fata de boli degenerative de natura neurologica si vitamina B6, respectiv lipsa ei.

Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul de B6 necesar corpului pentru o buna functionare creste. Odata cu varsta, se produce, la nivel ocular, degenerarea maculara. Sunt studii care arata ca suplimentarea de B6 la varste inaintate ajuta la incetinirea acestui proces.

Prea multa vitamina B6 da stari temporare de confuzie sau amorteala in extremitati. Aceasta se poate intampla doar in cazul in care luam suplimente, de aceea acestea ar trebui luate sub supravegherea unui specialist.

Decizia de a lua suplimente de B6, trebuie sa fie dublata de ideea ca grupul de vitamine B functioneaza perfect impreuna, respectiv ele se sustin reciproc si participa mai multe in acelasi proces. Ideal este un complex de B-uri, doar ca, repet, sub supravegherea unui specialist.

Ca si toate componentele grupului B, si B6 este solubila in apa, motiv pentru care trupul nu poate face stocuri, din acest motiv este esential ca aportul sa se faca zilnic.

Surse vegetale de vitamina B6 sunt fisticul, fasolea pinto, avocado, cerealele integrale, semintele de floarea soarelui, amaranthul si nautul.

B6 joaca un rol important in producerea hormonilor fericirii, serotonina si norepinefrina. Cei doi hormoni sunt responsabili cu pastrarea starii de bine si deci evitarea depresiei sau anxietatii.

Bibliografie:

www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468

ajcn.nutrition.org/content/81/5/951.full#ref-8

draxe.com/vitamin-b6-benefits/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14584010

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/benefits-of-vitamin-b6.aspx

www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-934-PYRIDOXINE+VITAMIN+B6.aspx

ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *