Ganoderma lucidum sau Reishi – combate bolile si imbunatateste imunitatea

Ganoderma lucidum sau Reishi - combate bolile si imbunatateste imunitatea

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce sunt ciupercile Reishi?
2. Cum functioneaza Ganoderma lucidum?
3. Valorile nutritionale ale ciupercii Reishi
4. Reishi – beneficii pentru sanatate
5. Reishi vs. Chaga vs. Shiitake
6. Cum se folosesc ciupercile Reishi?
7. Dozaj si reactii adverse posibile

Ciupercile Reishi sunt unele dintre ciupercile medicinale cele mai utilizate, in special in tarile asiatice, pentru tratamentul diverselor infectii.

Mai recent, ele au inceput sa fie utilizate si in tratarea bolilor pulmonare sau chiar a cancerului. Asta pentru ca ciupercile medicinale au foast aprobate ca si adjuvanti in tratamentele standard impotriva cancerului in Japonia si China de mai bine de 30 de ani, avand o istorie clinica extinsa si o utilizare sigura ca si agenti individuali sau combinati cu chimioterapia.

Ce sunt ciupercile Reishi?

Reishi, cunoscuta si sub numele de Ganoderma lucidum sau Lingzhi, este o ciuperca care creste in diverse climate foarte calde si umede din Asia, inclusiv China, Coreea si Japonia.

Capacul ei are o forma de rinichi de culoare rosiatica, lucios, iar tulpina dreapta care este usor ascunsa pe o parte ii confera un aspect de evantai.
Cand este proaspata, Reishi este moale, cu o textura asemanatoare plutei si are capacul plat.
Pe partea interioara nu are acele “branhii”, ea eliberandu-si sporii prin niste pori fini. In functie de varsta ciupercii, acesti pori pot avea o culoare alaba sau maronie.

In compozitia acestei cuperci exista mai multe molecule, inclusiv triterpenoide, polizaharide si peptidoglicani, care pot fi responsabile pentru efectele sale asupra sanatatii.

Reishi pot fi consumate proaspete, iar unde nu este posibil, se obisnuieste a fi utilizate sub forma de pulbere sau extracte care contin aceleasi molecule.

In forma lor proaspata, sunt descrise ca avand un gust amar si o textura dura.

Cum functioneaza Ganoderma lucidum?

Deoarece functioneaza ca un „modulator imun”, ciupercile reishi pot ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, aduc corpul inapoi la homeostaza si regleaza activitatea sistemului imunitar. Acest lucru poate ajuta la combaterea tumorilor si a celulelor canceroase.

Cercetarile arata ca ciupercile reishi actioneaza ca o substanta normalizatoare, regland diverse functii si sisteme celulare, inclusiv sistemul endocrin (hormonal), imunitar, cardiovascular, nervos central si digestiv.

Unul dintre cele mai mari beneficii reishi este ca este capabil sa faca atat de multe, dar nu produce aproape niciun efect secundar. Ciupercile Reishi sunt mult mai putin toxice decat medicamentele traditionale.

De fapt, majoritatea oamenilor raporteaza o imbunatatire rapida a nivelului lor de energie, a concentrarii mentale si a dispozitiei, experimentand in acelasi timp o reducere a durerilor, alergiilor, problemelor digestive si infectiilor.

Secretul din spatele potentialului lor de vindecare? Diferitele ingrediente active pe care le contine ciuperca reishi explica acest lucru.

Aceste ingrediente includ zaharuri complexe cunoscute sub numele de beta-glucani, steroli vegetali care actioneaza ca precursori ai hormonilor din organism, polizaharide care lupta impotriva dezvoltarii celulelor canceroase si substante acide numite triterpene care opresc raspunsul organismului la alergii.

Descoperirile recente sugereaza ca ciupercile reishi pot reduce inflamatia si pot creste eliberarea de celule ucigase naturale, care actioneaza pentru indepartarea diferitelor tipuri de celule mutante din corp. Acest lucru face ca ciuperca reishi sa fie ideala pentru prevenirea bolilor de inima si functionarea ca tratament natural al cancerului.

Unele dintre modalitatile prin care ciupercile reishi functioneaza pentru a promova o sanatate mai buna includ:

  • activarea receptorilor citotoxici (NKG2D / NCR)
  • inhiband proliferarea celulara
  • suprimarea factorului de crestere endotelial vascular
  • cresterea capacitatii antioxidante plasmatice
  • imbunatatirea raspunsului imun
  • transformand excesul de testosteron in dihidrotestosteron
Cum functioneaza Ganoderma lucidum

Valorile nutritionale ale ciupercii Reishi

Cele mai multe ciuperci sunt compuse din aproximativ 90% apa in greutate. Restul de 10% este format din 10-40% proteine, 2-8% grasimi, 3-28% carbohidrati, 3-32% fibre, 8-10% cenusa si unele vitamine si minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu, fier, zinc si cupru, care reprezinta cea mai mare parte a continutului de minerale.

In plus fata de acestea, ciupercile contin o mare varietate de molecule bioactive, cum ar fi terpenoide, steroizi, fenoli, nucleotide si derivatii acestora, glicoproteine ​​si polizaharide.
Proteinele din ciuperci contin toti aminoacizii esentiali si sunt deosebit de bogate in lizina si leucina.
Continutul scazut total de grasimi si proportia ridicata de acizi grasi polinesaturati fata de totalul acizilor grasi ai ciupercilor sunt considerati contributori semnificativi la valoarea de sanatate a acestora.

Intr-un studiu al componentelor nevolatile ale Ganodermei lucidum, s-a constatat ca ciuperca contine

  • 1,8% cenusa,
  • 26-28% carbohidrati,
  • 3-5% grasimi brute,
  • 59% fibre brute si
  • 7-8% proteine ​​brute.

Polizaharidele, peptidoglicanii si triterpenele sunt trei constituenti principali fiziologic activi in Ganoderma lucidum. Cu toate acestea, cantitatea si procentul fiecarei componente pot fi foarte diverse in produsele naturale si comerciale.

Cand 11 probe selectate aleatoriu de produse lingzhi comerciale achizitionate in magazinele din Hong Kong au fost evaluate pentru cele doua componente active majore, triterpenele si polizaharidele, s-a constatat ca, continutul de triterpena a variat nedetectabil la 7,8%, iar continutul de polizaharide a variat de la 1,1-5,8%. Astfel de variatii pot aparea din mai multe motive, inclusiv diferente in speciile sau tulpinile de ciuperci utilizate si diferente in metodele de productie.

In forma de suplimente alimentare, ciupercile Reishi contin, de obicei, putine sau chiar deloc calorii si doar o cantitate mica de fibre si preoteine. Cu toate acestea, compusii care ofera adevaratele beneficii pentru sanatate ale acestor ciuperci nu sunt enumerati pe eticheta produselor.

Aici este vorba despre cantitatea mare de antioxidanti, polizaharidele si triterpenele. Acestia sunt compusii puternici legati de beneficiile pentru sanatate ale ciupercii Reishi.

Reishi – beneficii pentru sanatate

In ultimele cateva decenii, zeci de studii diferite efectuate in Japonia, China, SUA si Marea Britanie au demonstrat ca ciupercile reishi sunt capabile sa ofere protectie impotriva numeroaselor boli, inclusiv:

  • inflamatie
  • oboseala (inclusiv sindromul oboselii cronice)
  • infectii frecvente (tract urinar, bronsita, infectii respiratorii etc.)
  • boli de ficat
  • alergii alimentare si astm
  • probleme digestive, ulcere gastrice si sindromul intestinului cu scurgeri
  • cresterea tumorii si cancerul
  • tulburari ale pielii
  • tulburari autoimune
  • diabet
  • virusi, inclusiv gripa, HIV / SIDA sau hepatita
  • boli de inima, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat
  • tulburari de somn si insomnie
  • anxietate si depresie

Imbunatatesc functionarea sistemului imunitar

Ciupercile Reishi pot imbunatati functia imuna prin efectele lor asupra globulelor albe din sange, care ajuta la combaterea infectiilor si a cancerului. Acest lucru poate aparea in primul rand la cei bolnavi, deoarece la cei sanatosi au fost observate rezultate mixte.

Au proprietati anti-cancer

Desi Reishi par sa aiba rezultate pozitive in prevenirea sau tratamentul cancerului, inca mai sunt necesare informatii pentru a fi incluse in terapiile standart in occident. Cu toate acestea, pot fi adecvate pentru a fi utilizate ca si adjuvanti in unele cazuri.

Ar putea lupta impotriva oboselii si depresiei

Studii preliminare au aratat ca ciupercile Reishi ar putea scadea anxietatea si depresia, precum si imbunatatti calitatea vietii la cei cu anumite afectiuni medicale.

Reishi vs. Chaga vs. Shiitake

Iata o trecere rapida in revista a modului in care ciuperca reishi se comporta vis-a-vis de alte ciuperci medicinale populare:

ReishiChagaShiitake
echilibreaza nivelul hormonilor, imbunatateste functia inimii si a ficatului, stabilizeaza nivelul zaharului din sange si combate alergiile, astmul si infectiileimbunatateste rezistenta, reduce inflamatia, stimuleaza functia imuna si detine proprietati antiviralesustine imunitatea, combate celulele canceroase, promoveaza sanatatea pielii si furnizeaza o doza consistenta de vitamine B importante pentru mentinerea nivelului de energie

In plus, diversele ciuperci medicinale difera in ceea ce priveste modul de folosire.

Reishi si Chaga, de exemplu, se gasesc cel mai adesea sub forma de suplimente alimentare: pulbere, capsule si comprimate.

Shiitake sunt foarte placute la gust si pot fi folosite proaspete sau rehidratate in retetele preferate.

Cum se folosesc ciupercile Reishi?

Cum se folosesc ciupercile Reishi

Pentru noi, este destul de greu sa gasim reishi proaspete in magazine, insa le putem gasi sub forma de pulbere de reishi, capsule sau diverse extracte in magazinele de produse naturiste sau online.

Inainte de toate, este important sa citesti recomandarile producatorului, deoarece dozele variaza in functie de concentratia produsului, iar posibilitatea de a avea efecte secundare poate creste atunci cand consumi prea mult.

Se spune ca ciupercile reishi sunt cel mai eficiente daca le consumi dimineata pe stomacul gol. Consumul de apa impreuna cu reishi pare sa le ajute sa se absoarba mai bine in organism, la fel si asocierea lor cu vitamina C, care poate asigura absorbtia corecta a ingredientelor active si a antioxidantilor.

De asemenea, poti folosi pulberea pentru a iti prepara o ceasca de ceai sau cafea, astfel incat sa iti incepi dimineata cu piciorul drept.

Dozaj si reactii adverse posibile

Dozele recomandate de ciuperci reishi depind de factori precum varsta, tipul de supliment, starea ta generala de sanatate.

Cand este consumata proaspata, doza poate varia intre 25-100 gr pe zi.
In schimb capsulele, pulberile si extractele de ciuperci reishi contin doze mai concentrate, necesitand a fi administrate in cantitati mai mici:

  • 1,5 pana la 9 grame de ciuperci uscate brute
  • 1 pana la 1,5 grame de pulbere reishi
  • 1 mililitru de solutie reishi (tinctura)

Ciupercile Reishi sunt folosite de mii de ani la tot felul de pacienti si au fost inregistrate foarte putine efecte secundare. Reishi este clasificata ca si „Clasa 1: ierburi care pot fi consumate in conditii de siguranta atunci cand sunt utilizate in mod adecvat”.

Ocazional, pot aparea unele usoare tulburari digestive si eruptii cutanate, dar aceste efecte secundare par sa dispara si sunt de obicei doar o amenintare la persoanele sensibile, cu sistemul imunitar afectat.

In timp ce ciupercile reishi sunt sigure, eficiente si bine tolerate de majoritatea oamenilor, exista unele cazuri in care doresti sa discuti cu medicul inainte de a le utiliza pe cont propriu.
Potrivit studiilor, ciuperca reishi pare a fi sigura pentru adulti atunci cand este administrata pe cale orala, in doze adecvate, timp de pana la un an.

Este posibil ca formele sub forma de pulbere de reishi sa fie mai puternice sau contaminate in unele cazuri rare, ceea ce poate creste riscul de toxicitate, deci ai grija si cumpara pulbere de reishi de la o companie verificata pentru a obtine cele mai bune beneficii.

Daca observi oricare dintre urmatoarele efecte secundare ale ciupercilor reishi, intrerupe imediat utilizarea si consulta medicul pentru a te asigura ca nu ai o reactie alergica sau nu ai toxicitate hepatica:

  • uscaciunea gurii
  • gat uscat sau mancarime
  • mancarime in zona nazala
  • indigestie puternica, arsuri la stomac sau stomac deranjat
  • sangerari nazale
  • scaun sangeros
  • iritatii ale pielii

Daca esti gravida sau alaptezi, este bine sa eviti ciupercile reishi, cu exceptia cazului in care se afla sub supraveghere medicala. Nu s-au facut prea multe cercetari privind siguranta si efectele pe termen lung in aceste cazuri.

In plus, daca ai avut orice tip de tulburare de sangerare, operatie recenta, iei medicamente pentru tensiunea arteriala, diluanti ai sangelui, medicamente pentru chimioterapie sau medicamente imunosupresoare, sau ai probleme cu coagularea sangelui, nu lua ciuperci reishi, deoarece acestea pot creste tensiunea arteriala, pot afecta coagularea sangelui si pot creste riscul de sangerare.


Articole din aceeasi categorie:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *