Ciuperca de mesteacan Chaga – beneficii pentru sanatate

Kreftkjuke sau „Ciuperca cancerului” – se ridica la inaltimea numelui sau?

Ciuperca de mesteacan Chaga - beneficii pentru sanatate

Chaga creste pe mestecenii din toata emisfera nordica. Seamana mai mult cu o “bucata de murdarie” decat cu o ciuperca, si se distinge prin miezul portocaliu de alte plante crescute pe soarta copacilor.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce sunt ciupercile Chaga?
1.2. Calitati nutritionale
2. Ciuperca Chaga – beneficii pentru sanatate
3. Riscuri, efecte secundare si interactiuni cu alte medicamente
4. Selectie, preparare si depozitare
5. Cum se foloseste ciuperca de mesteacan Chaga?
5.1. Prepararea ceaiului de Chaga
5.2. Pudra de ciuperci Chaga – alte utilizari

Medicii, sustinatorii medicinei alternative si cercetatorii deopotriva sunt din ce in ce mai interesati de beneficiile potentiale pentru sanatate ale ciupercii Chaga – asta pentru ca sunt studii care au oferit rezultate promitatoare.

Ce sunt ciupercile Chaga?

Inonotus obliquus este un tip de ciuperca care creste ca si parazit pe scoarta mesteacanului, in clima rece, adica in Europa de Nord, Siberia, Rusia, Coreea, Canada de Nord si Alaska.

Arata ca o gramajoara de carbune ars, de aproximativ 25-38 cm in dimensiune, iar interiorul dezvaluie o pulpa moale de culoare portocalie.
Exteriorul cu aspect de carbune ars este in mare parte negru datorita unor catitati enorme de melanina.

Numele de “Chaga” provine din cuvantul rusesc pentru “ciuperca”. Mai este numita, de asemenea, “aur negru”.

ce sunt ciupercile chaga

Cand ciupercile Chaga cresc pe mesteacan, asa cum se intampla in mod obisnuit, sunt destul de spectaculoase. Nu numai ca arata ca lemnul ars, dar pot creste si intr-un corchine care ajunge sa fie la fel de mare cat capul unui om.

La fel ca alte ciuperci medicinale, si Chaga necesita inmuierea in apa fierbinte sau alcool pentru a sparge peretii celulari duri, astfel incat nutrientii benefici sa devina disponibili consumului uman.

Calitati nutritionale:

Ciupercile Chaga sunt impresionante in special pentru continutul lor de antioxidanti. Sunt sarace in calorii, foarte bogate in fibre si nu au grasimi sau zahar.

Doua lingurite de bucatele crude de Chaga contin aproximativ:

  • 30 calorii
  • 0 grasimi
  • 7 gr carbohidrati
  • 7 gr de fibre

Aceste ciuperci sunt bogate si intr-o mare varietate de vitamine, minerale si substante nutritive, inclusiv: vitamine din complexul B, vitamina D, potasiu, rubidiu, cesiu, aminoacizi, cupru, seleniu, zinc, fier, mangan, magneziu, calciu.

Ciuperci Chaga

Ciuperca Chaga – beneficii pentru sanatate

Desi multe dintre cercetari sunt in curs, unele studii indica faptul ca extractul de Chaga poate oferii anumite beneficii pentru sanatate:

#1. Stimuleaza sistemul imunitar si combate inflamatiile

Inflamatia este un raspuns natural al sistemului imunitar care este menit sa protejeze impotriva bolilor. Cu toate acestea, inflamatia pe termen lung este legata de afectiuni precum boli de inima si artrita reumatoida.

Studiile pe animale si eprubete sugereaza ca extractul de chaga poate avea un impact pozitiv asupra imunitatii prin reducerea inflamatiei pe termen lung si combaterea bacteriilor si virusurilor daunatoare.

Prin promovarea formarii de citokine benefice – proteine ​​specializate care regleaza sistemul imunitar – chaga stimuleaza celulele albe din sange, care sunt esentiale pentru combaterea bacteriilor sau a virusilor daunatori.
Ca urmare, aceasta ciuperca ar putea ajuta la combaterea infectiilor – de la raceli minore la boli grave.

In plus, alte studii pe animale si in eprubeta demonstreaza ca chaga poate preveni producerea de citokine daunatoare, care declanseaza inflamatia si sunt asociate cu boli. De exemplu, intr-un studiu efectuat la soareci, extractul de chaga a redus inflamatia si leziunile intestinale prin inhibarea citokinelor inflamatorii.

#2. Previne si lupta impotriva cancerului

Mai multe studii pe animale si in eprubeta arata ca chaga poate preveni si incetini cresterea cancerului.

Intr-un studiu efectuat pe soarecii cu cancer, suplimentele de chaga au dus la o reducere cu 60% a dimensiunii tumorii.

Intr-un studiu in eprubeta, extractul de chaga a impiedicat dezvoltarea cancerului in celulele ficatului uman. Rezultate similare s-au observat cu celulele canceroase ale plamanului, sanului, prostatei si colonului.

Se crede ca efectul anticancer al chaga se datoreaza partial continutului sau ridicat de antioxidanti, care protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi.
Chaga contine in special antioxidantul triterpen. Studiile efectuate in eprubeta arata ca extractul foarte concentrat de triterpen poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Sunt insa necesare mai multe studii umane pentru a face concluzii puternice cu privire la potentialul anticancer al chaga.

#3. Scade nivelul zaharului din sange

Mai multe studii pe animale leaga chaga de scaderea nivelului de zahar din sange. Prin urmare, poate ajuta la gestionarea diabetului.

Un studiu recent efectuat pe soareci obezi, diabetici, a observat ca extractul de chaga a redus nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina in comparatie cu soarecii diabetici care nu au primit suplimentul.

Intr-un alt studiu efectuat pe soareci diabetici, suplimentele de chaga au condus la o scadere cu 31% a nivelului zaharului din sange in decurs de trei saptamani.

Rezultate similare au fost observate in alte studii.

Cu toate acestea, intrucat cercetarea umana nu este disponibila, nu este clar daca chaga poate ajuta la gestionarea diabetului la om.

#4. Scade nivelul colesterolului din sange

Extractul de Chaga poate, de asemnea, scadea nivelul colesterolului, reducand astfel riscul de boli cardiace.

Intr-un studiu de opt saptamani la sobolani cu colesterol ridicat, extractul de chaga a redus colesterolul LDL „rau”, colesterolul total si trigliceridele, crescand in acelasi timp nivelurile de antioxidanti.

Studii similare au dat aceleasi rezultate si au observat ca – pe langa reducerea colesterolului LDL „rau” – chaga creste colesterolul HDL „bun”.

Cercetatorii cred ca antioxidantii prezenti in chaga sunt responsabili pentru efectele sale asupra colesterolului.

Din nou, sunt necesare mai multe cercetari la oameni pentru a intelege clar impactul ciupercii chaga asupra colesterolului.

#5. Antiviral puternic

Aceasta ciuperca pare sa aiba abilitati antivirale atunci cand vine vorba de cativa virusi.

Cercetarile stiintifice publicate in 2015 au constatat ca extractele de chaga au avut un efect antiviral asupra virusului imunodeficientei umane (HIV) tip 1.

De asemenea, s-a demonstrat in studiile la animale ca are efecte anti-virale atunci cand vine vorba de virusul hepatitei C.
Folosind celule animale, cercetatorii au descoperit ca extractul de chaga a reusit sa scada de 100 de ori proprietatile infectioase ale virusului hepatitei C in doar 10 minute.

Studiile continua, dar se pare ca aceasta ciuperca este un candidat demn pentru utilizare in dezvoltarea de noi medicamente antivirale.

#6. Imbunatateste rezistenta fizica

In studiile pe animale, aceasta ciuperca a imbunatatit semnificativ rezistenta fizica.
Un studiu publicat in 2015 a constatat ca atunci cand soarecilor li s-au administrat polizaharide cu ciuperci chaga, soarecii au reusit sa inoate mai mult, continutul de glicogen (combustibil) al muschilor si ficatului a crescut, in timp ce nivelurile de acid lactic din sange au scazut.

Pune totul impreuna si este o reteta pentru mai putina oboseala si o rezistenta mai buna.

Ciuperca Chaga – beneficii pentru sanatate

Riscuri, efecte secundare si interactiuni cu alte medicamente

Efectele secundare ale ciupercilor Chaga (inclusiv efectele secundare ale ceaiului Chaga) si siguranta administrarii acestora sunt in prezent neclare.

Pana in prezent, nu exista studii clinice care sa fi evaluat siguranta acestor ciuperci la om. Astfel, nu exista nici o doza standard pentru oameni.

Exista un raport de caz de afectare / boala a rinichilor la o femeie japoneza de 72 de ani cu cancer la ficat, cauzata de administrarea de chaga zilnic timp de sase luni.
Aceasta ciuperca este, de asemenea, bogata in oxalati, care pot impiedica absorbtia anumitor nutrienti si pot fi toxice in doze mari.

Daca esti gravida sau alaptezi, cel mai bine este sa eviti aceste ciuperci, deoarece utilizarea lor nu a fost studiata la femeile insarcinate si care alapteaza.

Daca iei in prezent orice medicament sau esti tratat pentru orice afectiune medicala, consulta medicul inainte de a adauga aceasta ciuperca la dieta ta.

Ciuperca chaga este sigura? Exista avertismente specifice?

Exista ingrijorari cu privire la chaga si la urmatoarele conditii:

  • Boli autoimune, inclusiv artrita reumatoida (RA), scleroza multipla (MS), lupus (lupus eritematos sistemic (LES) – Aceasta ciuperca poate face sistemul imunitar mai activ, ceea ce ar putea duce la inrautatirea simptomelor bolii autoimune.
  • Diabet – deoarece Chaga poate influenta nivelul glicemiei, acesta trebuie utilizat cu precautie la persoanele care iau medicamente anti-diabet, inclusiv insulina. Acest lucru poate provoca hipoglicemie (o scadere anormala a zaharului din sange).
  • Tulburari de sangerare – poate creste riscul de sangerare, deci este mai bine sa nu o utilizezi daca ai o tulburare de coagulare a sangelui.
  • Chirurgie – Opreste utilizarea chaga cu cel putin doua saptamani inainte de orice tip de interventie chirurgicala, deoarece poate creste riscul de sangerare si / sau poate afecta controlul glicemiei in timpul si dupa operatie.

Daca ai efecte secundare negative in timp ce iei aceasta ciuperca, intrerupe utilizarea si solicita atentia unui medic, daca este necesar.

Selectie, preparare si depozitare

Disponibila pe scara larga pentru cumparare online si in magazinele de alimente naturale sau suplimente, Chaga este cel mai frecvent vanduta sub forma de pulbere pentru utilizare in ceaiuri si decocturi.
De asemenea, poti cumpara tincturi si extracte, despre care unii cred ca sunt mai bine absorbite de organism.
Pungile de ceai Chaga si bucatile Chaga uscate sunt, de asemenea, disponibile.

Suplimentele Chaga sunt relativ neobisnuite, deoarece ciuperca uscata nu este la fel de usor de absorbit in intestine. Intestinele o pot absorbi mai usor doar prin dispersarea ciupercii in apa fierbinte, alcool sau un extract fermentat.

Provocarea utilizarii Chaga este ca dozele pot varia intre marci (sau chiar loturi diferite ale aceluiasi brand). Remedii pe baza de plante ca acestea nu sunt strict reglementate in majoritatea tarilor si nu exista teste care sa asigure o doza standardizata sau chiar puritatea unui produs.

In plus, putini producatori isi trimit produsele pentru testare voluntara de catre un organism de certificare independent, cum ar fi Farmacopeia SUA (USP), ConsumerLab sau NSF International. Asta va lasa la dispozitia ta sa faci cea mai inteleapta alegere.

Daca esti interesat sa utilizezi Chaga, iata cateva sfaturi care te pot ajuta atunci cand decizi ce sa cumperi:

  • Citeste eticheta produsului. Cu cat obtii mai multe informatii, cu atat mai bine. Eticheta ar trebui sa includa in mod ideal numele speciei Inonotus obliquus, precum si tara de origine. Verifica daca exista ingrediente adaugate. Daca exista si nu le recunosti, discuta cu un medic, consilier holistic sau consilier ayurvedic.
  • Verifica culoarea. Pudra de Chaga poate varia de la culoare la portocaliu stralucitor pana la maro inchis. Culorile mai inchise sugereaza ca ciuperca nu a fost decojita inainte de macinare. Acest lucru poate fi motiv de ingrijorare, deoarece suprafata innegrita (sclerotium) poate fi mai toxica pentru celule.
  • Mergi pe organic. Avand in vedere lipsa testarii, toate suplimentele pe baza de plante prezinta un risc de contaminare. Pentru a reduce riscul, opteaza pentru marci care sunt pure si organice. Pur inseamna pur si simplu ca nu exista ingrediente adaugate, in timp ce certificarea organica USDA va asigura ca nu esti expus pesticidelor si altor substante chimice nedorite.

Cum se foloseste ciuperca de mesteacan Chaga?

Cum poti include chaga in viata ta?
Asa cum am spus, ciuperca Chaga este disponibila ca supliment alimentar sub forma de tinctura, capsule, tablete sau pulbere – o vei gasi online si in magazinele de produse naturiste.

Poti gasi, de asemenea, ceai de astfel de ciuperci, care contine aceasta ciuperca singura sau in combinatie cu alte ciuperci, cum ar fi de exemplu cordyceps.

Unele dintre cele mai frecvente ciuperci medicinale din ceaiuri sunt:

  • Cordyceps
  • Reishi
  • Coama leului – Hericium erinaceus, Yamabushitake sau Houtou
  • Coada de curcan – Coriolus versicolor 

Se spune ca, ceaiul/cafeaua de ciuperci este mai putin acid si are mai putina cofeina in comparatie cu alte ceaiuri sau cafeaua obisnuita. O ceasca de ceai de ciuperci are, de obicei, aproximativ jumatate din continutul de cofeina dintr-o ceasca obisnuita de cafea.

Chaga te tine treaz? Nu, nu contine cofeina.

Dar gustul ceaiului cu ciuperci? Producatorii si bautorii acestei interesante bauturi sustin ca nu are gust de ciuperci si ca ciupercile adaugate au un gust similar cu cafeaua in sine.

Daca esti interesat de beneficiile potentiale ale cafelei sau ceaiului de ciuperci Chaga, le poti prepara cu usurinta acasa. Desigur, mai intai vei avea nevoie de niste bucati crude de ciuperci chaga sau pudra de ciuperci chaga.

Prepararea ceaiului de Chaga

Cea mai usoara maniera de preparare a acestui ceai este folosind Chaga sub forma de pliculete gata ambalate pentru ceai.
Daca insa folosesti pudra de Chaga, adauga 1 lingurita la o cana de apa clocotita, las-o la infuzat pentru 5 minute, apoi strecoara lichidul printr-un tifon.

Daca doresti, poti indulci ceaiul cu miere sau sirop de artar si poti adauga si putina zeama de lamaie.

Prepararea ceaiului de Chaga

Daca folosesti Chaga cruda, rupe-o in bucati de aproximativ 2 cm. Adauga patru pana la cinci bucati la un litru de apa si fierbe la foc mic timp de minimum 15 minute si pana la trei ore. Cu cat fierbi mai mult timp ciupercile, cu atat aroma va deveni mai profunda.
Unii oameni beau cea mai intensa astfel de bautura. Preparatele mai usoare sunt in general savurate ca si ceai.

Majoritatea celor care servesc ceai de Ghaga descriu gustul ca fiind pamantesc si asemanator cafelei; altii iti vor spune ca are gust de apa in care au stat vasele la inmuiat. Incearca-l si convinge-te singur daca iti place sau nu.

Dintr-un punct de vedere obiectiv, Chaga are o aroma de pamant si contine vanilina, acelasi compus din pastaile de vanilie.

Este clasata printre primele alimente benefice pentru capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi. Aceasta inseamna ca este o sursa excelenta de antioxidanti si, prin urmare, poate ajuta la prevenirea bolilor.

Pudra de ciuperci Chaga – alte utilizari

Pudra este facuta din ciuperci deshidratate si macinate. O portie de pudra ofera o valoare nutritionala mai mare, deoarece este mult mai concentrata.

O lingura de pudra de ciuperci Chaga poate oferi o serie de nutrienti care promoveaza sanatatea, inclusiv o lista lunga de antioxidanti, fibre prebiotice, aminoacizi si micronutrienti. In forma sa concentrata, ambaleaza un adevarat boost nutritional.

Pe langa prepararea ceiului, mai poti folosi pudra de Chaga intr-o gramada de preparate culinare, ca si condiment. Ofera o aroma pamanteasca, usoara, dar umami preparatelor precum: supe, sosuri, tocanite, legume sotate.


Articole din aceeasi categorie:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Un comentariu

  1. Daca bine știu, și de regula știu bine, de la aceasta ciuperca se folosește partea interioara, nu cea care seamana cu un carbune. Mai apoi, la farmaciile așa zise naturiste, produsele sunt de sinteza nu intotdeauna naturale. De exemplu Cordiceps. Am cumparat dar nu am folosit cand am citit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *