Ciuperca Tibetana- un parazit cu beneficii spectaculoase

Ciuperca Tibetana- un parazit cu beneficii spectaculoase

Yartsa gunbu, inseamna ceea ce iarna este insecta si vara iarba, si este numele tibetan al miracolului naturii cunoscut de noi ca ciuperca tibetana.

Au fost necesari ani de studii ca cercetatorii sa se lamureasca ce este acest organism cu o capacitate incredibila de metamorfozare.

Cand au descoperit-o savantii europeni au numit-o Cordyceps sinensis – ceea ce inseamna batul insufletit sau iarba vie.

Ciudate denumiri pentru o ciuperca…ciudate, dar sugestive pentru ca ciuperca tibetana este un parazit, care iarna traieste sub pamant parazitand insecte, iar vara creste deasupra pamantului precum iarba.

Cuprinsul acestui articol:
1. Valori nutritionale ale lui Cordyceps sinensis
2. Beneficii pentru sanatate ale Ciupercii Tibetane
3. In ce variante se gaseste aceasta ciuperca?
4. Cum se prepara ceai din ciuperca tibetana?
5. In ce cantitati se poate administra?
6. Atentionari in privinta consumului de ciuperca tibetana
7. Cercetarile conduc la multiple proprietati benefice

Valori nutritionale ale lui Cordyceps sinensis

Componentele sale sunt pretioase:

Acizi grasi si aminoacizi esentiali, vitaminele: B1, B2, B12, E si K, minerale cum ar fi calciu, magneziu, sodiu, fier, potasiu si altele, enzime, steroli si nu in ultimul rand proteine, ii dau complexitate si fac ca actiunea ei sa fie una asupra intregului trup.

Beneficii pentru sanatate ale Ciupercii Tibetane

Cercetarile stiintifice au aratat de-a lungul timpului ca plantele parazite sunt specialiste in lupta impotriva cancerului.
Asemenea vascului si tortelului, ciuperca tibetana are capacitatea de a lupta impotriva tumorilor maligne, la randul lor, niste paraziti.

Studii efectuate in China incepand din 2007, arata legatura clara intre ciuperca tibetana si retragerea unor cancere cum ar fi cel de colon, cel de san, piele, prostata si altele.
In plus, aceste studii arata ca substanta numita cordyceptin, prezenta in ciuperca tibetana lupta atat impotriva aparitiei cancerului dar si impotriva metastazarii acestuia.

beneficii ciuperca tibetana

O cura de cateva saptamani cu ciuperca tibetana, stimuleaza imunitatea.

Luata impreuna cu diverse tratamente alopate, protejeaza organismul impotriva efectelor adverse ale cortizonului, citostaticelor, antibioticelor sau antiinflamatoarelor.

In China, este folosita in spitale alopate pentru a ajuta pacientii care sufera operatii de transplant de rinichi, procedura studiata si confirmata de studii pe animale datand din anul 2016.

Poate fi folosita cu succes in tratarea afectiunilor respiratorii, reglarea colesterolului si a trigliceridelor.

Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Michigan, ciuperca tibetana are efecte spectaculoase in tratarea Hepatitei B si impiedica fibrozarea ficatului si aparitia cirozei.

Intr-o scriere chinezeasca antica, din timpul dinastiei Tang, ciuperca tibetana este pentru prima oara descrisa drept un amplificator al energiei Yang (masculine) avand rezultate spectaculoase in tratarea infertilitatii, disfunctiilor erectile, oligospemiei sau chiar impotentei. Faptul ca actioneaza direct asupra testicolelor, dar si reduce stresul psihic conduce la o imbunatatire a vietii sexuale.

In medicina alternativa, cordyceps este adesea apreciata ca un stimul energetic natural, care protejeaza impotriva problemelor de sanatate precum astmul, depresia, diabetul, oboseala, colesterolul ridicat si infectii ale tractului respirator superior.

Cordyceps este, de asemenea, menit sa imbunatateasca performanta atletica – o afirmatie care a capatat contur in 1993, cand sportivii chinezi au avut mai multe recorduri mondiale atribuite de catre antrenor ciupercii tibetane.

Unii herbalisti cred ca ciuperca tibetana poate stimula libidoul, incetineste procesele de imbatranire si protejeaza organismul impotriva cancerului.

Sunt necesare insa mai multe cercetari pentru multe dintre beneficiile lui cordyceps sinensis.

In ce variante se gaseste aceasta ciuperca?

Cordyceps sau ciuperca tibetana se gaseste cel mai adesea in magazinele de specialitate/ naturiste sub forma de capsule, tablete sau pulbere.

Ciupercile intregi, uscate sunt folosite si pentru prepararea tincturilor sau extractelor, in timp ce pudra de cordyceps poate fi amestecata in smoothie-uri si shake-uri, sau in ceaiuri.

Cum se prepara ceai din ciuperca tibetana?

Acest ceai se prepara usor cu pudra de cordyceps – se amesteca o lingurita jumatate de pudra cu apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute.
Se strecoara si se indulceste, dupa preferinte.

Gustul ceaiului este asemenator cu cel de ciuperci, insapentru a-l face mai placut, se pot adauga felii subtiri de ghimbir, putina lamaie si miere.

In ce cantitati se poate administra?

Daca intentia este de a ameliora o afectiune constanta cum ar fi oboseala, este benefic un consum zilnic, pe la aceeasi ora a zilei.

Cordyceps este, de asemenea, un supliment care poate fi luat atunci cand aveti nevoie – se poate prepara un ceai in zilele solicitante pentru un plus de energie si vitalitate.

Cat de mult cordyceps sa luati depinde de forma produsului achizitionat:

Cel mai frecvent veti gasi capsule, care pot fi luate in orice moment al zilei, dar nu mai mult de 4 pe zi.

Pudra poate fi administrata in orice moment al zilei, in jur de o lingurita, o lingurita jumatate.

Atentionari in privinta consumului de ciuperca tibetana

Cordyceps este in general sigura si bine tolerata de majoritatea oamenilor, atunci cand este administrata oral si pe termen scurt.

Atentie insa in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, caci nu exista suficiente informatii in acest sens.

Se recomanda o atentie sporita si in cazul anumitor boli auto-imune precum scleroza multipla, lupus, artrita reumatoida – ciuperca tibetana poate determina sistemul imunitar sa devina mai activ.
Asadar, daca suferiti de o boala autoimuna, este mai sigur sa evitati sa luati acest supliment.

Cordyceps poate incetini coagularea sangelui – poate asadar creste riscul de sangerare la persoanele cu astfel de probleme. Tot din acest motiv, se recomanda evitarea administrarii sale cu 2 saptamani inainte de operatie.

Cercetarile conduc la multiple proprietati benefice

Multiple valente, multiple proprietati, multiple beneficii si infinite surse de informare. Ciuperca tibetana ne-a devenit accesibila in ultimele decenii datorita multitudinii studiilor efectuate de cercetatorii chinezi care, pornind de la scrieri antice, au testat efectele miraculoase.

Studiul continua, si al lor, si al nostru.

Bibliografie:
//www.formula-as.ro/2014/1107/medicina-naturii-44/ciuperca-tibetana-inamicul-nr-1-al-cancerului-17432
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28137532
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28303227
//online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.1998.4.3-289
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28225075
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25704018

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care! Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *