
Maitake inseamna “ciuperca dansatoare” in japoneza si a fost intotdeauna atribuita sentimentului de bucurie.
Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este Maitake?
2. Valori nutritionale
3. Utilizari traditionale in cultura japoneza
4. Maitake – beneficii pentru sanatate
5. Cum sa adaugi Maitake in dieta ta?
6. Maitake vs. Reishi vs. Shiitake
7. Riscuri si efecte secundare
Asta poate datorita faptului ca in Japonia feudala se spune ca lorzii au platit supusilor greutatea echivalenta a acestor ciuperci in argint.
Ei cumparau aceste ciuperci cu care se prezentau in fata sogunului pentru a castiga diverse favoruri.
Chiar se aminteste de momentul in care satenii au dansat de bucurie dupa ce au gasit o gramada mare de maitake, stiind ca vor fi platiti foarte bine pentru ele.
Ce este Maitake?
Ciuperca Maitake – Grifola frondosa – are o forma deosebita: un grup circular de proeminente ondulate, asemanatoare ciupercilor pleurotus, care cresc in “buchete” de tip raft, la baza copacilor cu lemn de esenta tare si rasinoase. Tinde sa favorizeze stejarii.
G. frondosa creste dintr-o structura subterana asemanatoare unui tubercul cunoscuta sub numele de sclerotiu, de dimensiunea unui cartof.
Corpul fructificator, care poate ajunge pana la 100 de centimetri, rareori 150 cm, este un grup format din mai multe capace maronii cenusii, care sunt adesea ondulate sau in forma de lingura, cu margini ondulate si 2-10 cm latime.
Suprafata fiecarui capac poarta aproximativ unu pana la trei pori pe milimetru, tuburile fiind rareori mai adanci de 3 mm. Tija (tulpina) alb-laptoasa are o structura ramificata si devine dura pe masura ce ciuperca se maturizeaza.

In Japonia, maitake poate creste la peste 45 de kilograme, castigand acestei ciuperci uriase titlul de “rege al ciupercilor”.
Se gaseste de obicei la sfarsitul verii si inceputul toamnei, in China, Europa si America de Nord. Este o ciuperca perena, care creste adesea in acelasi loc timp de cativa ani la rand.
Aceste ciuperci atractive au o aroma pamanteasca, o textura crocanta si un gust similar cu carnea de vanat.
La fel ca alte ciuperci, Maitake contin compusi benefici care pot imbunatati sanatatea.
Valori nutritionale
Maitake au un continut scazut de calorii, dar contin ceva proteine si fibre, plus vitamine din grupul B, precum niacina si riboflavina.
O cana sau aproximativ 70 gr de ciuperci Maitake contin:
- Calorii: 26
- Carbohidrati: 4.8 gr
- Proteine: 1.4 gr
- Grasimi: 0.1 gr
- Fibre dietetice: 1.9 gr
- Niacina: 4.6 mg (23% din VZR)
- Riboflavina: 0.2 mg (10% din VZR)
- Cupru: 0.2 mg (9% din VZR)
- Tiamina: 0.1 mg (7% din VZR)
- Folat: 20.3 mg (5% din VZR)
- Fosfor: 51.8 mg (5% din VZR)
- Potasiu: 143 mg (4% din VZR)
In plus, ciupercile maitake contin si cantitati mici de zinc, seleniu, mangan, acid pantotenic si vitamina B6.

Utilizari traditionale in cultura japoneza
Japonezii au fost mereu interesati de potenitalul ciupercilor, iar Maitake nu este o exceptie.
De-a lungul istoriei japoneze, aceasta ciuperca a jucat un rol important atat in economie, cat si in traditiile locale, fiind recunoscuta pentru aroma sa delicioasa, dar si ca favorita a regalitatii japoneze.
Ca si in cazul altor ciuperci din Asia de Est, Maitake a fost pretuita pentru beneficii precum cresterea longevitatii si vigoarea oferita organismului. Luata ca si tonic, aceasta ciuperca poate intarii sistemul imunitar, scadea tensiunea arteriala si aduce o virilitate suplimentara atunci cand este luata in mod regulat.
Desi beneficiile medicinale ale ciupercii Maitake sunt foarte importante pentru japonezi, gustul a facut ca aceasta ciuperca sa fie celebra.
Descris ca lemnos, afumat, profund si bogat, se spune ca maitake trezeste „umami” sau „al cincilea gust” si actioneaza ca un potentiator natural al aromei atunci cand este gatit cu alte alimente.
Maitake creste in paduri pe radacinile in descompunere ale stejarului, fagului si altor copaci de lemn de esenta tare. Potrivit folclorului japonez local, acesta prefera copacii care au fost loviti de fulgere.
Maitake – beneficii pentru sanatate
Ciuperca Maitake este bogata in polizaharide bioactive, in special fractia D, fractia MD si fractia SX. Aceste polizaharide proteice au proprietati de protectie imunitara si antitumorale bine documentate.
In plus, maitake poate oferi beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Sanatatea inimii
Beta glucanul din maitake te poate ajuta sa reduci colesterolul, imbunatatind functionalitatea arterelor si sanatatea cardiovasculara generala pentru a reduce riscul de boli de inima.
Polizaharidele din maitake pot reduce colesterolul LDL (rau) fara a-ti afecta nivelul de colesterol triglicerid sau HDL (bun).
Suport pentru sistemul imunitar
Impreuna cu sprijinirea sanatatii inimii, beta-glucanul te poate ajuta sa iti imbunatatesti sistemul imunitar.
Fractiunea D din ciuperca maitake are un efect puternic asupra sistemului imunitar. Creste productia de limfokine (mediatori de proteine) si interleukine (proteine secretate) care iti imbunatatesc raspunsul imunitar.
Suport pentru cancer
Beta glucanul poate fi deosebit de util in directionarea si distrugerea celulelor canceroase. Mai multe studii arata capacitatea sa de a ataca tumorile diferitelor tipuri de cancer.
Alte studii au aratat abilitati sporite atunci cand fractia D si fractia MD sunt combinate cu vitamina C pentru tratamentele impotriva cancerului.
Managementul diabetului
Un alt beta-glucan, fractiunea SX, a fost demonstrat in studiile clinice pentru a reduce nivelul glicemiei. Ajuta la activarea receptorilor de insulina, reducand in acelasi timp rezistenta la insulina in gestionarea diabetului.
Sindromul ovarului polichistic (SOP)
Un studiu preliminar arata promisiuni mari pentru femeile cu SOP.
In studiu, 80 de pacienti au luat fie citrat de clomifen, fie trei comprimate dintr-un produs specific care contine pulbere de ciuperci maitake de trei ori pe zi timp de trei cicluri.
Cercetatorii au descoperit ca tratamentul cu ciuperci poate imbunatati ratele ciclului de ovulatie, dar nu pare a fi la fel de eficient ca si clomifenul la femeile cu SOP.
Cu toate acestea, exista un potential pentru tratamentul utilizat atunci cand esueaza tratamentele traditionale.
Cum sa adaugi Maitake in dieta ta?
Daca vrei sa iti imbunatatesti sanatatea consumand ciuperci Maitake, le poti adauga la orice preparat la care ai adauga in mod normal ciuperci.
Se pot adauga la prajit, in salate, paste, pizza, omlete sau supe. De asemnea, le poti savura simple, calite in putin unt, sau la gratar.
Maitake au un gust puternic, pamantesc, asa ca asigura-te ca iti place aroma lor inainte de a le adauga intr-o cantitate mare la preparate.
Daca vrei sa cumperi aceste ciuperci proaspete, cumpara-le intregi pentru a le mari durata de valavilitate. Pastreaza-le intr-o punga de hartie la frigider. Le poti pune si la congelator daca vrei.
Poti gasi Maitake si sub forma de pulbere sau capsule. Pe acestea le poti folosi ca si suplimente alimentare. Dozajul depinde de varsta, greutate si starea sanatatii, asadar, este bine sa iti consulti medicul inainte de a lua suplimente cu Maitake.

Poate dura cateva saptamani sau luni pana cand simti o diferenta vizibila. Se spune ca administrarea acestei ciuperci cu vitamina C ii potenteaza beneficiile.
Maitake vs. Reishi vs. Shiitake
La fel ca ciupercile maitake, ciupercile reishi si ciupercile shiitake sunt venerate pentru proprietatile lor puternice de promovare a sanatatii.
Ciuperca reishi, de exemplu, se crede ca este terapeutica impotriva cancerului si reduce factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala si cresterea nivelului de colesterol.
Ciupercile Shiitake, pe de alta parte, sunt considerate a lupta impotriva obezitatii, sustin functia imuna si reduc inflamatia.
In timp ce ciupercile reishi se gasesc in cea mai mare parte sub forma de suplimente, atat ciupercile shiitake, cat si cele maitake sunt mai des utilizate in gatit.
La fel ca alte soiuri de ciuperci, cum ar fi ciuperca portobello, atat maitake cat si ciupercile shiitake sunt un substitut popular de carne pentru aroma lor lemnoasa si textura asemanatoare carnii. Ambele ciuperci sunt adesea adaugate la burgeri, cartofi prajiti, supe si feluri de mancare cu paste.
Din punct de vedere nutritional, ciupercile shiitake si ciupercile maitake sunt destul de asemanatoare.
Gram pentru gram, ciupercile maitake sunt mai mici in calorii si mai mari in proteine, fibre, niacina si riboflavina decat ciupercile shiitake.
Ciupercile Shiitake contin insa o cantitate mai mare de cupru, seleniu si acid pantotenic.
Ambele pot fi adaugate la o dieta echilibrata, bine echilibrata, pentru a profita de profilurile lor nutritionale.
Riscuri si efecte secundare
Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile maitake pot fi savurate in conditii de siguranta, cu un risc minim de efecte secundare.
Cu toate acestea, unii oameni au raportat reactii alergice dupa ce au consumat ciuperci maitake.
Daca observi orice simptome de alergie alimentara, cum ar fi urticarie, umflaturi sau roseata, dupa ce ai consumat ciuperci maitake, intrerupe imediat utilizarea si consulta-ti medicul.
Daca iei orice medicamente pentru scaderea nivelului zaharului din sange, a tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol, este mai bine sa discuti cu medicul inainte de a lua ciuperci maitake, pentru a evita interactiunile sau efectele secundare.
In plus, daca esti gravida sau alaptezi, este mai bine sa ramai in siguranta si sa limitezi aportul pentru a preveni simptomele adverse, deoarece efectele ciupercilor maitake nu au fost inca studiate in aceste conditii.
Articole din aceeasi categorie:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…