Ceai Matcha – beneficii pentru sanatate de la cel mai in voga superaliment

Ceai Matcha – beneficii pentru sanatate de la cel mai in voga superaliment

Daca te-ai oprit in ultimul timp pe la vreo cafenea de tip boutique, este posibil sa fi gasit Matcha in meniu. Chiar si la Starbucks poti gasi Iced Matcha Geen Tea Latte.

Aceasta forma de ceai verde pudra – care este folosita in mod traditional in ceremonia ceaiului japoneza (Sado) – a capatat o impresionanta crestere in ultima perioada, mai ales datorita beneficiilor pentru sanatate si pozele excelente pentru Instagram.

Deci, si-au gasit in sfarsit cafeaua si banalul ceai verde perechea?

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este Matcha?
2. Care sunt avantajele nutritionale ale acestui tip de ceai?
3. Ceai Matcha – beneficii pentru sanatate
4. Ce se poate prepara cu Matcha?
5. Matcha este sampania ceaiurilor verzi!
6. Imbunatatirea starii de spirit in mod natural si o aroma umami
7. Matcha organic japonez – Calitate premium Clearspring
8. Matcha in fiecare zi
9. Cat ceai Matcha poti bea intr-o zi?

Ce este Matcha?

Sa incepem mai intai prin a spune ca cel mai bun ceai verde Matcha provine din Japonia, in special jumatatea sudica a tarii.

Ceea ce deosebeste culturile de aici de felul in care sunt cultivate alte Camellia sinensis (caci aceasta este denumirea stiintifica a plantei), este ca tufisurile sunt acoperite timp de cateva zile inainte de recoltare, pentru a le feri de lumina soarelui.
Acest lucru se face pentru a spori nivelul de clorofila din frunze, motiv pentru care sunt de un verde vibrant.

Odata culese manual, frunzele de ceai verde sunt aburite pentru a opri fermentatia, apoi se pun la uscat, dupa care se macina cu o moara de piatra intr-o pulbere delicata – minunata pulbere verde intens care poate fi preparata cu apa calda sau lapte.

Procesul laborios necesar pentru a aduce aceasta versiune a ceiului verde pe piata este motivul pentru care Matcha este mai scump decat alte ceaiuri.

Matcha este o forma speciala a ceaiului verde.

Matcha inseamna “ceai pudra”. Diferenta fata de oricare alt fel de ceai verde este ca, spre deosebire de acestea, Matcha iti permite sa consumi toata frunza.

Ce este Matcha?

Care sunt avantajele nutritionale ale acestui tip de ceai?

Marele interes al ceaiului Matcha este ca abunda in antioxidanti, cu beneficii serioase pentru sanatate.

Un studiu realizat la Universitatea din Colorado, in Colorado Springs, a stabilit ca matcha contine cel putin de trei ori mai mult epigallocatechina galat (EGCG), decat semnatura antioxidanta pentru ceai verde, cea raportata anterior in literatura de specialitate pentru ceaiul verde obisnuit.

Acest lucru are sens: ceaiul verde obisnuit este facut prin fierberea frunzelor intregi sau zdrobite in apa fierbinte, dar apa aburita poate extrage doar o cantitate limitata de antioxidanti si alti compusi benefici.
In cazul Matcha, se consuma intreaga frunza pudra, ceea ce face ca bautura sa fie mai puternica.

Exista o multitudine de cercetari care sugereaza ca ar putea exista mai multe beneficii pentru sanatate atribuite consumului mai mult de EGCG antioxidant supraalimentat. Acestea includ rezistenta osoasa crescuta, aspecte imbunatatite ale functionarii creierului (cum ar fi memoria), tensiunea arteriala redusa si modificari favorabile ale colesterolului.

Alergatorii vor fi, de asemenea, interesati de potentialul EGCG de a imblanzi durerea musculara indusa de exercitii fizice, ceea ce poate reduce, in mod evident, timpul necesar recuperarii dupa o alergare intensa.

Asumarea unei cantitati mai mari de EGCG poate ajuta, de asemenea, sa te protejeze de raceala sau gripa – ceea ce ar putea fi de folos sportivilor in timpul unor antrenamente dure care pot suprima imunitatea.

In interesul dezvaluirii complete, cu toate acestea, o cantitate semnificativa de cercetari a fost efectuata folosind extracte EGCG care furnizeaza cantitati uriase de compus, ceea ce nu se traduce neaparat in cat de mult consumi daca bei o ceasca sau doua de matcha sau alt ceai verde pe parcursul unei zile.

Exista mai multe: totusi, un obicei zilnic de a bea Matcha te poate ajuta, de asemenea, sa scapi de mai multe calorii in timpul alergarii sau a altor exercitii fizice, conform unei anchete aparute in Jurnalul International de Nutritie si Medicina Sportiva.

Acest lucru poate fi datorita combinatiei de antioxidanti catechina si cafeina in matcha, care ar putea revigora motoarele noastre de ardere a grasimilor.
Insa este nevoie de mult mai multe cercetari inainte de a putea incununa matcha ca un ajutor ergogen (care sporeste performantele) bun.

Matcha are, de asemenea, efectul calmant evident. Pudra de ceai este deosebit de bogata in L-teanina, un aminoacid despre care se crede ca ajuta la cresterea sentimentelor de calm.

Nota: Desi matcha poate contine mai multa cafeina decat ceaiul verde obisnuit, este putin probabil sa suferi de agitatie, asta din cauza echilibrului calmant pe care L-theanine il ofera.

Asadar, este posibil sa observi cum ceaiul are tendinta de a calma si de a stimula in acelasi timp, oferindu-ti un „zambet bland”. (Matcha contine aproximativ jumatate din cantitatea de cofeina comparativ cu cafeaua, dar este posibil sa nu doresti sa iti prepari o bautura seara tarziu in cazul in care ar putea sa interfereze cu somnul.)

Unele cercetari preliminare sugereaza ca matcha si cocktailul de compusi pe care il contine ar putea avea eficacitate anti-cancer si sa imbunatateasca controlul zaharului din sange, dar, in ciuda istoriei sale lungi de utilizare in Japonia, cercetarea generala este foarte tanara si este nevoie de o scara umana la scara mai mare.

Ceai Matcha - beneficii pentru sanatate

Ceai Matcha – beneficii pentru sanatate

Printre numeroasele sale beneficii pentru sanatate, Matcha …

  • Este plin cu antioxidanti, (EGCG puternic)
  • Sporeste metabolismul si arde caloriile
  • Detoxifica eficient si natural
  • Calmeaza mintea si relaxeaza corpul
  • Este bogat in fibre, clorofila si vitamine
  • Imbunatateste starea de spirit si ajuta la concentrare
  • Ofera vitamina C, seleniu, crom, zinc si magneziu
  • Previne bolile
  • Scade colesterolul si glicemia

Pe scurt, ceaiul Matcha este un mod usor si simplu de a adauga beneficii puternice pentru sanatate in dieta ta de zi cu zi.

Ce se poate prepara cu Matcha?

Maroma pudrei Matcha depinde de calitatea ei si de regiunea din care provine – astfel, exista diferente clare intre Matcha de calitate buna si cea mai indoielnica.

Cea din urma are o culoare verde pal si are un gust neplacut de amar.

Matcha de calitate buna va avea note vegetale si o aroma usor dulceaga.

Asigura-te asadar ca achizitionezi ceva de calitate.

Mai departe, cu Matcha poti prepara:

#1. Un ceai revigorant, plin de antioxidanti, care poate inlocui cu succes cafeaua

Un ceai revigorant, plin de antioxidanti, care poate inlocui cu succes cafeaua
  • Pasul 1: Incalziti o ceasca de apa de izvor sau filtrata, dar nu o fierbeti.
  • Pasul 2: Intr-o ceasca, puneti o lingurita de pudra de Matcha, peste care adaugati cateva picaturi de apa fierbinte si amestecati bine.
  • Pasul 3: Adaugati si restul de apa fierbinte si amestecati bine.
  • Pasul 4: Savurati-l!

#2. Panna Cotta cu Matcha si piure de mango

#3. Bilute energizante cu Matcha

#4. Brownies cu Matcha, fara coacere

#5. Matcha Cocktail

#6. Vanilla Matcha Latte

Matcha este sampania ceaiurilor verzi!

Ne place sa ne gandim la Matcha ca fiind sampania in randul ceiurilor verzi.

Datorita modului in care este tratata sampania in Franta, putem spune ca adevaratul cei verde pudra Matcha este autentic doar daca provine din Japonia.

Pentru acesta afirmatie exista doua motive:

  1. Matcha este singurul ceai folosit in ceremonia japoneza a ceaiului (cha-no-yu), asadar exista o lunga traditie de reverenta in jurul acestuia.
  2. Matcha este un ceai cu nevoi speciale de crestere: climatul indeal japonez si solul vulcanic extrem de hranitor.

Matcha este unul dintre singurele ceaiuri care se pudreaza. Diferentindu-se de frunzele obisnuite de ceai verde, care sunt destinate sa fie aburite, frunzele pentru matcha sunt cultivate in umbra (ceea ce creste continutul de nutritie din frunze) si apoi macinate cu piatra, daca este de inalta calitate.

Morile de calitate vor macina Matcha la 1 micron. Prin urmare, in loc sa abureasca frunzele si sa le arunce, cand cineva bea matcha, bea 100% frunze de ceai macinat!

Deoarece matcha este un ceai verde pudra, scopul este de aera pulberea intr-o frumoasa spuma cremoasa, fie folosind un tel traditional din bambus, fie scuturand pulberea.

Imbunatatirea starii de spirit in mod natural si o aroma umami

Matcha contine L-teanina, un aminoacid cunoscut pentru a relaxa mintea.

Din acest motiv, Matcha este cunoscut si ca un promotor al dispozitiei bune.

Calugarii budisti beau Matcha pentru a ajuta la meditatie, deoarece aminoacizii combinati cu cofeina ofera o stare calma, sustinuta in timp.

Clorofila si aminoacizii confera ceaiului Matcha gustul sau unic bogat, un gust vegetal, initial astringent, urmat de o dulceata persistenta. Ei contribuie la ceea ce este cunoscut sub numele de al cincilea gust, sau umami, caracterizat printr-o senzatie bogata de arome la nivelul cavitatii bucale.

Matcha facuta in stil traditional japonez, batuta cu apa, este un ceai verde complet.
Intensitatea experientei se compara cu primul gust de ciocolata neagra sau vin rosu.

Cand este adaugat ca ingredient, gustul Matcha devine mai subtil.
Acesta adauga aroma si culoarea de ceai verde in creatiile tale culinare, fie ca este vorba de un smoothie, latte, sosuri sau produse de patiserie.

Matcha organic japonez – Calitate premium Clearspring

In ultimii 25 de ani, Compania Clearspring este promotoare a produselor organice, cu o varietate de produse japoneze, printre care si ceaiul premium Matcha.

Ceaiul oferit de cei de la Clearspring provine din Kyoto, Japonia – un adevarat colt de rai in care se poate ajunge doar pe jos.

Pudra este obtinuta din frunze tinere, macinate cu moara de piatra, la temperatura mica, astfel incat produsul final sa pastreze tot ce este mai nutritiv din planta.
Tot acest procedeu este realizat de catre maestri ai ceaiului, a caror prezenta este esentiala.

Matcha in fiecare zi

Daca vrei sa faci cunostinta cu un ceai Matcha, cel de la Clearspring este cel cu care ar trebui sa incepi.

Usor aromat, o gura de prospetime si umami, este un ceai de care sa te indragostesti si vei face asta cu siguranta!

Matcha in fiecare zi

Cat ceai Matcha poti bea intr-o zi?

Cat de multa Matcha se poate consuma pe zi depinde de calitatea ceaiului si de gustul personal.
Dealtfel, Matcha este sigur pentru a fi consumat in cantitati destul de mari in fiecare zi, dar este oare nevoie de atata pentru a culege beneficiile?

Conform specialistilor, atunci cand se vorbeste de beneficii, conteaza si calitatea ceaiului pe care il bei, nu numai cantitatea.

Se stie ca gama de calitati sau „grade” ale ceaiului verde Matcha au de fapt diferente chimice semnificative, influentand modurile specifice in care sanatatea corpului tau beneficiaza de acest ceai.

Beneficiile Matcha pentru sanatate care te intereseaza cel mai mult te pot ajuta sa decizi ce Matcha sa alegi si cat sa bei in fiecare zi.

Un studiu din 2018 a determinat ca din 67 de mostre de ceai Matcha testate in afara Japoniei, doar una avea proprietati proeminente de reducere a stresului si de scadere a tensiunii arteriale, datorita aminoacizilor redusi din ceaiul matcha de calitate scazuta.
Retine ca Matcha de calitate scazuta vine cu alte posibile efecte secundare si riscuri daunatoare, iar expertii recomanda sa alegi o sursa de Matcha premium care este bogata in compusi care stimuleaza sanatatea.

Asadar, cata Matcha poti bea intr-o zi?

Ei bine, iti recomandam sa consumi 1-3 cani de Matcha zilnic, in locul cafelei, caci, daca mai bei si cafea, cantitatea de cofeina este mult prea mare!

Inlocuieste cafeluta de dimineata cu o ceasca de ceai Matcha. Daca mai ai nevoie de putina energie si concentrare pe parcursul zilei, mai savureaza o ceasca si dupa-amiaza, undeva pe la mijlocul dupa-amiezii. Asta ar trebui sa fie suficient sa te tina energic pentru toata ziua.

Daca te numeri printre cei care se trezesc mai greu dimineata si obisnuiai sa bei cate 2 cani de cafea, poti savura o cana de Matcha chiar dupa ce te trezesti si inca una pana la pranz.

Pentru cei care fac exercitii fizice in scopul de a pierde kilogramele in plus, ceaiul Matcha se bea cam cu o jumatate de ora inainte de inceperea antrenamentului.

Ca idee, retine asa:

Incearca sa ai cel putin 2 grame sau doua portii de Matcha pe zi. Cercetatorii au identificat un minim de 2 g (2 portii) in fiecare zi pentru a obtine lista completa si lunga de beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietatile sale antioxidante puternice.

Dupa marimea unei portii standard de un gram (1 g) de praf de ceai Matcha, beneficiile dorite pentru sanatate pot deveni cele mai pronuntate intre 2-4 portii pe zi.

Daca esti interesat de beneficiile de performanta cognitiva ale Matcha sau potentialele protectii impotriva neurodegenerarii, tine cont de cercetarile recente care afirma ca poti consuma 4 portii (4 g) de Matcha intr-o zi.
S-a constatat ca aceasta doza a imbunatatit viteza de atentie si functiile de memorie in grupul de testare umana in comparatie cu placebo.

Cata pudra de Matcha ar trebui sa folosesti per cana?

Aceasta depinde de cat de multa aroma de Matcha preferi.
In general, din doua portii de 2 grame fiecare sau patru portii de 1 gram rezulta un Matcha cu gust delicios.
Si, deoarece ceaiul Matcha este considerat sigur de consumat atat cat preferi, poti decide cat de puternica sa faci fiecare ceasca si de cate portii totale sa te bucuri in fiecare zi.

In ce moment/e ale zilei este cel mai bine sa consumi Matcha?

Dupa cum am mentionat mai sus, dimineata si mijlocul dupa-amiezii sunt considerate in general cel mai bun moment pentru a bea Matcha.

Ca si regula, de cate ori bei cafea, incearca sa o inlocuiesti cu ceai Matcha. Desi atunci cand bei Matcha depinde in mare masura de ceea ce speri sa beneficiezi.

Cateva exemple:

  • Daca vrei sa folosesti Matcha ca si instrument care sa te ajute la concentrare si atentie in cazul in care lucrezi la calculator, ar fi intelept sa bei o ceasca de ceai cu 30 de minute inainte de a incepe munca. Poti sa bei Matcha si pe perioade mai lungi, pe parcursul intregii zile, in perioadele cand ai mult de lucru.
  • Daca vrei un ajutor ca sa scapi de kilograme in plus, consuma Matcha cu 30 de minute inainte de inceperea exercitiilor fizice.
  • Daca vrei sa iti imbunatatesti somnul, inlocuieste cafeaua de dupa-amiaza cu un ceai Matcha.
  • Daca tii post, poti bea Matcha simplu, fara indulcitori sau altceva adaugat, in locul cafelei, pe toata perioada postului.

Ca orice substanta, ce e prea mult strica!

Si aici ne referim la cofeina, caci toate ceaiurile verzi au cofeina.

Intr-o jumatate de lingurita de pudra de Matcha, vei avea cam 35 mg de cofeina.
Orientarile nutritionale date de medici recomanda ca adultii sa nu consume mai mult de 400 mg de cofeina pe zi. Conform acestor linii directoare, ai putea sa bei in jur de 10 cani de Matcha pe zi.

Lucrurile difera insa in anumite circumstante:

Copii si femeile insarcinate ar trebui sa reduca aportul de cofeina, la fel si adultii care sunt sensibili la cofeina. Asadar, grija aici cu ceaiul Matcha!

Efectele secundare care pot aparea de la prea multa cofeina includ:

  • dureri de cap
  • iritabilitate
  • diaree
  • insomnie
  • palpitatii ale inimii

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

2 comentarii

  1. Are o multitudine de beneficii, insa cat se recomanda sa consumam intr-o zi? Avand un nivel ridicat de cofeina, ma gandesc ca nu este tocmai bine sa bem 3-4 cesti pe zi, nu?

  2. Buna ziua!
    Se recomanda un maxim de 3 cani de Matcha pe zi, iar cel mai bun moment pentru a-l consuma este dimineata si dupa pranz.
    Daca il consumati pentru a va ajuta sa pierdeti in greutate, atunci consumati-l cu aproximativ 30 de minute inainte de antrenamentele fizice.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *