Arta ceaiului Matcha – ceremonia japoneza a ceaiului

Arta ceaiului Matcha – ceremonia japoneza a ceaiului

In Japonia, ceaiul este mult mai mult decat o bautura fierbinte si aromata. Este un adevarat ritual cu multe semnificatii profunde, cu radacini adanci in cultura japoneza.

Ceremonia japoneza a ceaiului reprezinta puritate, liniste, respect si armonie, prin urmare sunt necesare o multime de pregatiri inaintea acestui eveniment important.

Ceaiul care este specific acestei ceremonii este ceaiul verde Matcha, sub forma de pudra.

Istoria ceremoniei japoneze a ceaiului

Traditia acestei ceremonii a ceaiului este strans legata de budism si dateaza din secolul al IX-lea, cand a fost adusa din China de catre un calugar budist la intoarcerea sa in Japonia.

Mentiunea din Nihon Koki precizeaza ca un calugar budist pe nume Eichu a pregatit personal si a servit sencha imparatului Saga, care se afla intr-o excursie in Karasaki in anul 815.

istoria artei ceaiului in Japonia

Insa ceaiul era cunoscut in China de peste o mie de ani inainte ca el sa devina pupular in Japonia. Caci el era folosit mai ales in scopuri medicinale in China, iar ceiul verde era folosit in ritualurile care aveau loc la manastirile budiste.

In Japonia, ceaiul a devenit, in randul razboinicilor, un simbol al statutului social si a inceput sa evolueze in propria sa forma.

Arta ceaiului sau ceremonia ceaiului

Procedurile, sau, mai bine zis, pregatirile pentru ceremonia ceaului variaza in funtie de locul de desfasurare si de perioada anului.

Dar, de obicei, gazda si oaspetele isi vor oferi reciproc o plecaciune in liniste deplina, apoi se vor purifica ritualic spalandu-se pe maini si clatindu-si gurile cu apa dintr-un bazin de piatra.

Isi vor indeparta apoi incaltarile inainte de a intra in camera special rezervata ceremoniei ceiului. Asezarea se va face in ordinea prestigiului.

Oaspetilor le se vor servi o masa formata din mai multe feluri, insotite de sake si un desert dulce micut.

Dupa masa, se face o pauza in care oaspetii parasesc incaperea iar gazda o matura, o decoreaza cu aranjamente florale si se pregateste pentru servirea ceaiului.

ceremonia ceaiului

Oaspetii sunt chemati inapoi in camera unde are loc ceremonia ceaiului si vor trece din nou prin ritualul de purificare, inainte de a examina obiectele decorative din camera.

Fiecare obiect ce impodobeste camera este purificat ritualic, inclusiv ustensilele necesare servirii ceaiului.

Din nou au loc plecaciuni in forma unui salut solemn, apoi gazda ofera ceai primului oaspete. Acesta il gusta, complimenteaza gazda, face o plecaciune in semn de respect, sterge marginea bolului si il ofera celui de-al doilea oaspete. Procedura se repeta pana cand toata lumea a gustat ceai din acelasi bol.

Ustensilele specifice artei ceaiului

Ceremonia japoneza a ceaiului a trecut prin numeroase etape de dezvoltare, indepartandu-se de inflacarare si apeland la simplitate, sau wabi-sabi. Ustensilele folosite in arta ceaiului definesc si ele acest lucru.

In zilele noastre, ustensilele care infatiseaza trecerea timpului sunt deosebit de apreciate de cunsocatorii de ceai.

Uneltele care sunt folosite pentru ceremonia japoneza a ceaiului sunt numite chadogu.

Exista 5 categorii de chadogu:

  • soshoku dogu: obiecte decorative
  • temae dogu: articole pentru prepararea ceaiului
  • kaiseki dogu: articole pentru masa chakaiseki
  • mizuya dogu: obiecte utilizate in sala de pregatire
  • machiai / roji dogu: obiecte utilizate in sala de asteptare sau in gradina

In mod similar cu gong fu cha, sau ceremonia ceaiului chinezesc, ustensilele folosite pentru chanoyu (ceremonia japoneza a ceaiului) sunt o parte integranta a ceremoniei.

Traditional, totusi, termenul chadogu se refera doar la ustensilele pe care le foloseste gazda la prepararea ceaiului.

Cu ajutorul acestor ustensile, ne putem bucura cu usurinta de un ceai verde Matcha japonez in linistea casei noastre, singuri sau alaturi de cei dragi.

  • Chawan – este un bol care este folosit pentru a face si bea matcha. In comparatie cu ceainicele traditionale de gong fu, un chawan este destul de mare si larg la gura. In acest fel, ne putem asigura ca exista suficient spatiu pentru a amesteca matcha in mod corespunzator.
Bol ceai Matcha din portelan Yoru-Hiru 31419
Bol ceai Matcha din portelan Yoru-Hiru 31419
Bol pentru Ceai Matcha Makiko din Ceramica 31255
Bol pentru Ceai Matcha Makiko din Ceramica 31255
  • Chashaku – o lingura de bambus ingusta si lunga, folosita pentru a transfera matcha pudra in chawan. Desi sunt cel mai adesea confectionate din bambus, unele sunt fabricate si din lemn si fildes, ca in traditiile ceremoniei chinezesti. Multi maestri de ceai isi fac propriul chashaku si ii dau un nume propriu.
Lingura de bambus pentru matcha
  • Chasen – un tel de bambus folosit pentru a amesteca matcha. Acesta este intotdeauna sculptat dintr-o singura bucata de bambus si are in mod obisnuit 80, 100 sau 120 de fire. Diferite stiluri de chasen sunt utilizate in functie de matcha realizata si de ocazia ceremoniei ceaiului.
tel de bambus pentru matcha
  • Kusenaoshi – un suport de ceramica folosit pentru a tine chasenul umed dupa utilizare.
Suport Tel Matcha portelan
Suport Tel Matcha portelan

Simbolistica si scopul din spatele ceremoniei ceaiului

Una dintre cele mai importante idei din spatele ceremoniei japoneze a ceaiului este conceptul de „Wabi” si „Sabi”.

„Wabi” reprezinta experientele spirituale ale vietii umane si simbolizeaza rafinarea, linistea si sobritatea.

„Sabi” reprezinta latura materiala a vietii si inseamna descatusare, dezinvoltura si degradare. Intelegerea acestei goliciuni si imperfectiuni este considerata o parte importanta a trezirii spirituale.

wabi sabi

Experimentarea unei ceremonii a ceaiului va ofera o imagine fascinanta a unei parti fascinante a culturii japoneze, care are multa istorie si semnificatie culturala.

Obiectivul ceremoniei japoneze a ceiului este crearea unei comunicari relaxate intre gazda si oaspetii sai.

Se bazeaza in parte pe eticheta de servire a ceaiului (Temae), dar include, de asemenea, conexiuni profunde cu arhitectura, gradinaritul, peisagistica, ustensile de ceai unice, picturi, aranjamente de flori, ceramica, caligrafie, budismul Zen si toate celelalte elemente care coexista intr-o relatie armonioasa cu ceremonia.

Scopul final este obtinerea unei satisfactii spirituale profunde prin consumul de ceai si prin contemplatia tacuta.

La un alt nivel, ceremonia japoneza a ceaiului este pur si simplu un divertisment in care oaspetii sunt invitati sa bea ceai intr-o ambianta placuta si relaxanta. Legaturile de prietenie dintre gazda si oaspeti sunt consolidate in timpul ceremoniei, cand gazda in sine face si serveste ceaiul.

Chado / Sado – Calea ceaiului

Intelesul occidental a „ceremoniei” este reprezentat mai degraba de un set de acte formale, deseori fixe si traditionale, desfasurate cu ocazii sociale sau religioase importante.

Cu toate acestea, mai degraba decat fix, ceremonia japoneza a ceaiului are flexibilitate, deoarece fiecare ocazie si sezonul diferit necesita aranjamente speciale si unice, alegerea ustensilelor, alegerea florilor pentru aranjament, un pergament pentru a descrie tipul de intalnire a ceaiului si obiectivul gazdei.

Si mai degraba decat religios, ar putea fi explicat mai bine prin faptul ca gazda isi va da silinta sa creeze o atmosfera speciala, studiind toate aspectele conexe, cum ar fi caligrafia, aranjarea florilor, gatitul, purtarea unui kimono, ceramica si multe altele.

Prin urmare, ar fi mai potrivit sa-l numim „Calea ceaiului”, deoarece aceasta ar face referire la un mod de viata sau la un stil de viata inchinat devotamentului de a pregati pentru oaspeti cel mai bun bol de ceai verde pudra.

chado sado

Calea ceaiului este un mod subtil, variabil, de a comunica cu natura si cu prietenii. Adanc inradacinata in filosofia Zen chineza, este o modalitate de a te indeparta de treburile banale ale vietii cotidiene si de a obtine, char daca este doar pentru un timp scurt, seninatate si pace interioara.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *