Arsuri solare – Remedii rapide si naturale

Arsuri solare - Remedii rapide si naturale

Te intinzi la soare in speranta unui bronz frumos si uniform, dar in schimb, atunci cand pleci de la plaja arati ca un homar care a stat la gatit prea mult. Asta in ciuda tuturor avertismentelor asupra sanatatii cu privire la daunele provocate de soare.

Contactul in exces cu radiatiile solare genereaza arsuri pe piele atunci cand aceasta nu este protejata corespunzator. Arsurile solare maresc riscul de a face cancer de piele. Din acest motiv este important sa stii ce sunt arsurile solare si cum sa diminuezi rapid simptomele acestora.

Ce anume cauzeaza arsurile solare?

Explicatia simpla: cand pielea este expusa la soare pentru o perioada de timp, in cele din urma se arde, devenind rosie si iritata.

In profunzimea pielii, lucrurile devin ceva mai complicate, dar incercam sa iti explicam totul in cele ce urmeaza:

Soarele emite 3 lungimi de unda ale luminii ultraviolete, si anume: UVA, UVB si UVC.
Lumina UVC nu ajunge la suprafata Pamantului. Celelalte doua tipuri de lumina ultravioleta nu numai ca ajung la prosopul tau de plaja, dar ajung si in profunzimea pielii, cauzand deteriorarea acesteia.

In profunzimea pielii, lumina ultravioleta poate modifica ADN-ul, imbatranind prematur pielea. In timp, deterioarea ADN-ului poate cauza cancere de piele, inclusiv melanomul mortal.

Arsurile solare sunt cel mai evident semn ca ai stat prea mult afara, la soare. Cat de curand apar ele, depinde de tipul tau de piele, intensitatea soarelui si timpul petrecut la soare.
O femeie cu parul blond, cu ochi albastri, care face plaja in Rio de Janeiro, se va inrosi mult mai repede decat o femeie cu ten masliniu, care sta afara intr-o zi insorita in New York.

Persoanele cu risc mare de a suferi de arsuri solare

Persoanele cu risc mare de a suferi de arsuri solare

Nu exista nicio persoana complet protejata natural de arsurile solare insa sunt si situatii in care riscul este mai mare:

  • Persoanele care au pielea foarte deschisa – aceste persoane au ochi albastri si parul blond de obicei si sunt mult mai predispuse la arsuri deoarece pielea lor produce mai putina melamina si asta inseamna ca pielea va fi mult mai expusa.
  • Persoanele roscate – persoanele cu pistrui au un risc ridicat de arsuri solare, dar si de cancer de piele.

Pe langa toate acestea, exista trei aspecte care influenteaza modul in care radiatiile solare afecteaza pielea:

  • Anotimpul – riscul este mai mare vara si de aceea este important ca in aceasta perioada sa fie acordata o atentie mare acestui aspect;
  • Altitudinea si latitudinea – cu cat esti la o altitudine mai mare cu atat razele solare sunt mai puternice si radiatiile solare sunt mai intense. Latitudinea este de asemenea importanta in aparitia arsurilor iar atunci cand destinatia este mai aproape de ecuator, riscul este mai mare.
  • Indexul UV zilnic – indexul este realizat de la 0 la 11 si buletinele meteo ofera informatii legate de acest aspect. Daca indicele este mai mare de 8 este recomandat sa stai in casa si sa te feresti de razele soarelui.

Tipuri de arsuri solare

In functie de gravitatea lor, arsurile solare sunt de mai multe feluri:

  • de gradul 1 – sunt cele mai comune si principala lor manifestare este reprezentata de zone rosii care ustura la atingere. Simtomele lor se pot agrava in primele ore apoi se vor diminua treptat;
  • de gradul 2 – aceste arsuri afecteaza si cel de al doilea strat de piele si genereaza basici dureroase care contin lichid. Dupa ce acestea se sparg, se va exfolia stratul superior e piele. Aceste arsuri lasa uneori urme si au un timp de vindecare de pana la 12 zile;
  • de gradul 3 – acestea afecteaza straturile de profunzime ale pielii. Pielea este predispusa la infectii si simptomele sunt mai agresive. Este important ca pielea sa beneficieze de o ingrijire corecta pentru a reduce toate riscurile aferente.

Simptome pentru arsuri grave

Arsurile solare au urmatoarele manifestari:

  • Pielea devine rosie;
  • Temperatura este ridicata la nivelul pielii iar zona se simte fierbinte;
  • Durere, sensibilitate si mancarimi pe pielea arsa;
  • Umflarea pielii in anumite zone arse de soare;
  • Aparitia basicilor pline cu lichid care ar putea sa se sparga;
  • Durerile de cap;
  • Greata;
  • Vertij;
  • Febra.

Arsuri solare – remedii rapide

Pentru ameliorarea simptomelor pot fi folosite urmatoarele solutii:

Uleiul de cocos

Acesta este foarte eficient pentru a elimina usturimea generata de arsurile solare. Poate fi aplicat pe piele si va calma testurile in timp ce le hidrateaza. Poti folosi acest ulei de cocos bio:

Ca idee, nu aplica uleiul de cocos la primele semne de arsuri solare. Mai degraba aplica o compresa rece si umeda pe zona afectata, timp de 15 minute, pentru a ajuta la racirea pielii. De asemenea, poti face un dus racoros, dar nu rece. Odata ce pielea s-a racit, poti aplica ulei de cocos pe zonele arse de soare.

Cartofi

Poti face o pasta de cartofi cu ajutorul blenderului, pe care o poti utiliza ca tratament local, aplicand-o direct pe piele.

Castraveti

Acestia ofera pielii arse de soare un efect de calmare si racorire, si este similar ca si mod de preparare si aplicare cu cel pe baza de cartofi.

Iaurt

Iaurtul este utilizat si ca remediu pentru a vindeca arsurile solare deoarece probioticele pe care le contine au rolul de a calma si hidrata pielea.

Prevenirea asurilor solare

Pentru a preveni aparitia arsurilor solare este important sa eviti expunerea la soare intre 10 si 16. De asemenea, daca iti place totusi sa te bronzezi, sunt recomandate sesiuni dese si de scurta durata.

In plus, pentru prevenirea arsurilor, pot fi folosite si creme de protectie solara cu SPF moderat, in functie de tipul de piele. Aplica crema cu jumatate de ora inainte de a sta la soare si cu siguranta vei evita cu succes arsurile.

Un produs cosmetic pentru protectie solara cu SPF 40 este solutia optima pentru persoanele care au pielea sensibila.

Protectia cremei solare

Arsuri solare – remedii naturale pentru vindecarea lor

Iata un top al celor mai bune remedii pentru arsurile solare si pentru ameliorarea simptomelor realizat de Medicinnet:

Gheata

Infasoara un pachet de gheata sau o punga de legume congelate intr-un prosop moale si aplica pachetul pe  arsura. Nu pune niciodata gheata direct pe piele, deoarece poate provoca degeraturi si alte probleme.

Apa rece

O baie racoritoare (dar nu prea rece), un dus sau o compresa umeda elimina caldura si durerea. Nu curata pielea si nu utiliza produse cum ar fi uleiurile de baie, sapunul sau spumantul de baie.

Aloe vera

Gelul din interiorul acestei plante usureaza disconfortul, accelereaza vindecarea si hidrateaza pielea.

Poti taia o frunza de aloe vera si poti pune seva direct pe piele, sau poti sa cumperi gel de aloe vera de la cel mai apropiat magazin naturist.

Miere

Acest produs a fost folosit ca o solutie contra arsurilor inca din perioada egiptului antic. Studiile sugereaza ca poate functiona mai bine decat unele creme antibiotice, pentru a accelera vindecarea, a reduce infectia si a reduce durerea.

Ovaz

Ovazul macinat sub forma de fulgi functioneaza ca un antiinflamator atunci cand este amestecat cu apa. Iti poti face propriul scrub utilizand o ceasca de fulgi de ovaz si o cana de apa. Ai nevoie de un blender sau un robot de bucatarie cu ajutorul carora sa amesteci totul pana capata o consistenta cremoasa. Aceasta compozitie se toarna in apa calda de baie.

Lapte

Plaseaza o tesatura sau un tifon de bumbac imbibat in lapte rece pe zona inrosita pentru a crea o pelicula de proteine ​​care amelioreaza disconfortul si reduce caldura.

Amidon sau bicarbonat

Poti pune in apa de baie bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb pentru a elimina mancarimile si inflamatiile.

Otet din cidru de mere

Acidul acetic din otet usureaza durerea, mancarimea si inflamatia. Se toarna o ceasca de otet din cidru de mere in apa calda de baie.

Ulei de coriandru

Studiile sugereaza ca intinderea acestui ulei esential de coriandru pe pielea arsa de soare poate reduce inflamatia.

Cat timp dureaza roseata si durerea cauzata de arsurile solare?

Roseata va incepe sa apara, de regula, la aproximativ 2-6 ore de la expunerea la soare. Va atinge apogeul dupa aproximativ 24 de ore, apoi va incepe sa dispara in decurs de o zi sau doua. La fel se intampla si cu durerea.

Roseata cauzata de arsuri mai severe se va vindeca in decurs de cateva zile, iar durerea se va diminua dupa 48 de ore.

Aplicarea unor comprese reci pe zonele afectate poate oferi o calmare a durerii.

Cand este cazul sa consulti un doctor?

Suna imediat la medic daca ai si febra odata cu arsurile solare. De asemenea, ai grija la orice semn de soc, deshidratare sau epuizare termica. Alte simptome care pot fi ingrijoratoare sunt:

  • senzatie de lesin
  • puls rapid
  • sete extrema
  • lipsa urinarii
  • greata sau varsaturi
  • frisoane
  • basici care acopera o mare parte a corpului
  • confuzie

Pe aceeasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *