
In lunile de vara, pielea noastra este expusa unor factori de mediu mai agresivi, iar daca nu avem grija, riscam sa venim din concediul la mare sau de la piscina la care am fost sa ne racorim, cu diverse afectiuni incomode, care ne fac sa suferim si care, netratate corespunzator, pot degenera.
Iata, asadar, in cele ce urmeaza, cateva idei si sfaturi utile pentru a preveni, sau, daca este prea tarziu, a trata 4 dintre cele mai comune probleme ale pielii care ne lovesc pe timp de vara:
#1. Arsuri solare
Expunerea, pe o perioada indelungata, la razele UV ale soarelui, poate cauza roseata, umflare si durere la nivelul pielii. Aceste simptome apar, de obicei, imediat dupa expunerea la soare, si pot dura de la cateva zile pana la chiar cateva saptamani pana sa se vindece si sa dispara.
Pentru a preveni astfel de probleme, cel mai bine este sa folosesti un produs cosmetic cu protectie solara, de preferat cu spectru larg, si, bineinteles, sa eviti expunerea la soare intre 10:00 si 16:00.
Daca nu ai tinut cont de aceste metode de prevenire si acum te confrunti cu arsuri solare usoare, aplica la nivelul pielii lotiuni de corp cu efect puternic hidratant si bea multa apa pentru a te rehidrata.
Poti incerca sa iti racoresti pielea cu ajutorul unor bai sau comprese reci.

In cazul unor arsuri solare grave este foarte important sa nu spargi eventualele basici cu apa care se formeaza la nivelul pielii si sa nu iti cojesti pielea arsa. Ideal este sa consulti un medic, el va stii cel mai bine ce este de facut mai departe.
#2. Eruptii cutanate
Caldura mare de afara poate duce uneori la diverse eruptii cutanate, caracterizate prin mici pete de culoare rozalie si mancarime provoata de infundarea porilor datorita transpiratiei abundente.
Pentru a preveni eruptiile la nivelul pielii, poarta imbracaminte din materiale lejere si subtiri, prin care pielea sa poata respira.
Ca si evolutie, eruptiile cutanate datorate caldurii dispar de la sine in decurs de cateva zile, dar, pentru a usura trecerea acestor zile, evita expunerea la soare si aplica comprese reci pe zonele afectate. Acestea vor atenua senzatia de mancarime. Nu este indicat sa scarpini zonele afectate pentru ca risti sa ramai cu cicatrici inestetice. Mai degraba aplica o lotiune calmanta pentru a reduce iritarea.

#3. Dermatita de contact
Aceasta este un raspuns alergic pe care organismul nostru il da in momentul in care pielea intra in contact cu un alergen. Vinovate pot fi diverse plante precum iedera, narcise, lavanda, crizanteme…care, dupa contact, pot provoca basici, umflaturi si mancarime la nivelul pielii.
Pentru a reduce riscul aparitiei dermatitei de contact, ori de cate ori faci drumetii, camping sau diverse plimbari in natura, evita ierburile inalte si desisurile. Poti sa studiezi, inainte de plecare, vegetatia cu care te vei intalni in locatia aleasa, pentru a sti de ce anume sa te feresti.

Daca insa te-ai ales cu o astfel de problema, din nou, nu agresa in nici un fel pielea pentru ca risti sa dezvolti infectii bacteriene sau sa ramai cu semne inestetice.
Dermatita de contact se poate trata cu creme pe baza de hidrocortizon, in formele usoare, dar, daca reactia este severa, trebuie sa te vada un medic.
#4. Infectii fungice
Pentru a nu te alege cu vreo infectie fungica, dupa fiecare iesire la piscina, in natura, la gratar…fa dus, dupa care mentine pielea uscata si bine aerisita cat de mult se poate. Tot timpul ai grija sa porti haine si incaltaminte adecvate caldurii de afara – se stie ca aceste infectii se dezvolta in mediu umed si intunecos.
Tratamentul infectiilor fungice aparute la nivelul pielii implica creme antifungice topice, lotiuni naturale si sapun. Sunt si o gramada de uleiuri naturiste din plante sau fructe care functioneaza si reusesc sa trateze pielea afectata cu succes.

Pont! Achizitioneaza-ti un spray cu argint coloidal – se spune ca face minuni in privinta pielii afectate de astfel de probleme!
Daca insa infectiile nu par sa se amelioreze folosind astfel de tratamente sau dimpotriva se inrautatesc, consulta un medic dermatolog pentru un tratament mai personalizat.
Tinand cont ce cele prezentate mai sus…
…este mai usor sa te bucuri tot timpul de vremea frumoasa de afara, fara grija si sa te rasfeti sub razele soarelui. Daca totusi te confrunti cu vreo problema de piele, sfatul cel mai bun este intotdeauna sa te prezinti la un medic specialist! El va sti intotdeauna cel mai bine ce este de facut.
Ori am devenit ipohondra ori am imunitatea destul de precara, citind articolul mi-am dat seama ca am 5 din simpotmele…