Kamut – vechiul grau pentru viata moderna

Kamut - vechiul grau pentru viata moderna

Kamut-ul este stramosul grâului dur, cultivat in Egiptul Antic cu mii de ani in urma. Este o alternativa excelenta si in special sanatoasa a graului modern, el potrivindu-se intr-o varietate de retete culinare.

De unde provine acest grau Kamut?

In 1940, un pumn de seminte de kamut au fost gasite in Egipt, intr-o caseta de piatra aflata in mormantul regelui Thot, de catre un pilot american. Acesta le-a trimis tatalui sau, care le-a semanat si a obtinut o mica cultura. La acea vreme, aceasta cereala a fost numita “graul faraonului Touth”.

Lasata in uitare, planta a revenit, de aceasta data in atentia agronomului si biochimistului Bob Quinn, in 1977, care a devenit interesat de aceste cereale pe care le-a numit “kamut” – cuvant care isi are originea in hieroglifele egiptene si care inseamna “cereale”. Totusi, egiptologii sustin ca, initial, cuvantul “kamut” inseamna de fapt “sufletul pamantului”.

Aceasta cereala a fost inregistrata in 1990 de Departamentul Agriculturii SUA, cu numele oficial de QK77, fiind vanduta la targurile agricole din Montana.

Mai este cunoscut ca si grau Khorosan, de la numele unei provincii istorice din Afganistanul de astazi si nord-estul Iranului.

Culturi izolate se gasesc astazi in Orientul Mijlociu, America de Sud, Canada si SUA. Diverse eforturi în domeniul agriculturii ecologice sunt in curs de a introduce cereala oriunde in lume.

Valorile nutritionale ale graului Kamut

Bobul acestui tip de grau este dublu fata de cel al graului modern si este foarte apreciat pentru aroma bogata, untoasa, asemanatoare cu cea de nuca.

Aceasta cereala cu boabe foarte lungi are calitati nutritionale remarcabile, cu o valoare energetica mai mare decat cea a graului, incluzand in profilul sau nutritional cantitati considerabile de proteine, fibre si minerale.

Unul dintre motivele pentru care graul Kamut a capatat in ultima perioada atat de multa popularitate este reprezentat de densitatea de substante nutritive pe care le poate oferi unei diete obisnuite:

Apa65.18g
Energie132kcal
Proteine5.71g
Lipide0.83g
Carbohidrati27.6g
Fibre4.3g
Zaharuri3.07g
Minerale
Calciu9mg
Fier1.76mg
Magneziu48mg
Fosfor147mg
Potasiu164mg
Sodiu8mg
Zinc1.84mg
Vitamine
Tiamina (Vitamina B1)0.095mg
Riboflavina0.03mg
Niacina (Vitamina B3)2.305mg
Vitamina B60.07mg
Folat11 µg
Vitamina A4IU
Vitamina E (alpha-tocopherol)0.24mg
Lipide
acizi grasi saturati0.077g
mononesaturati0.084g
polinesaturati0.243g
trans0.002g
Valorile nutritionale ale graului Kamut
  • Continutul de Proteine si Fibre:

Kamut-ul contine 20-40% mai multe proteine decat graul si un procent mai mare de fibre. Proteinele joaca un rol esential in mentinerea tesuturilor puternice si ajuta la transportul oxigenului. Tot proteinele sustin imunitatea, in timp ce fibrele ajuta la scaderea colesterolului, combat diabetul de tip 2 si mentin sanatatea digestiva.

O potie de grau kamut (o cana) gatit contine 10 gr de proteine (17% din necesarul de proteine al unei persoane de talie medie) si 7.4 gr de fibre dietetice (28% din aportul zilnic recomandat femeilor si 19% din aportul zilnic recomandat barbatilor).

  • Continutul de Seleniu si Mangan:

Puteti consuma cu incredere grau kamut ca si sursa excelenta de seleniu si mangan.

Fiecare portie contine intreg aportul zilnic de mangan recomandat pentru femei si 78% din cel recomandat pentru barbati, conform Institutului de Medicina.

Kamut-ul contine, de asemenea, 55 micrograme de seleniu per portie – intreaga necesitate zilnica recomandata.

Ambele minerale functioneaza ca antioxidanti, ceea ce inseamna ca te protejeaza de mutatiile genetice si de deteriorarea membranei celulare cauzate de radicalii liberi. De asemenea, sustin echilibrul hormonal al corpului – manganul te ajuta sa sintetizezi hormonii sexuali, in timp ce seleniul sustine producerea de hormoni tiroidieni.

  • Continutul de Magneziu si Zinc

Fiecare portie de kamut contine 83mg de magneziu (20% din aportul zilnic recomandat pentru barbati si 26% pentru femei) precum si 40%, respectiv 29% din aporturile zilnice recomandate de zinc, pentru femei si barbati.

O dieta bogata in zinc iti avantajeaza sistemul imunitar si promoveaza functionarea normala a tiroidei, in timp ce magneziul intareste tesutul osos si activeaza enzimele de care celulele au nevoie ca sa functioneze.

Grau Kamut – beneficii pentru sanatate

Kamut-ul ofera multa energie si este apreciat de catre persoanele foarte active. Este usor de digerat si este, in general, bine tolerat de cei cu sensibilitate la gluten. Faina nu este rafinata, pastrandu-si toate calitătile nutritive.

Printre beneficiile pe care consumul de grau kamut le aduce sanatatii, se numara:

  • Mentinerea rezistentei tesuturilor, datorita continutului mare de fibre.
  • Scaderea colesterolului – ca o sursa excelenta de proteine, kamut te poate ajuta sa mentii colesterolul scazut si nivelul de energie al organismului ridicat intr-un mod mai eficient decat consumul de carbohidrati simpli.
  • Protectia impotriva radicalilor liberi – Kamut contine minerale antioxidante, cum ar fi manganul si seleniul, care ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi care pot provoca leziuni celulare si mutatii genetice.
  • Sustinerea echilibrului hormonal – Seleniul si manganul sunt, de asemenea, jucatori cheie in productia de hormoni a organismului; Seleniul ajuta la producerea hormonilor tiroidieni, iar manganul este crucial in procesarea hormonilor sexuali.
  • Mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar – Kamut este o sursa buna de zinc, care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la mentinerea sanatatii tiroidiene. Ajutand la producerea de celule albe din sange, acest grau este capabil sa imbunatateasca timpul de reactie pentru ca organismul sa caute si sa neutralizeze infectiile sau substantele straine. Potrivit unui studiu publicat de Cambridge University Press si realizat de Lothar Rink, zincul este un cofactor in peste 300 de reactii enzimatice, multe dintre ele afectand sistemul imunitar.
  • Mentinerea sanatatii oaselor – O ceasca de kamut furnizeaza aproximativ 80 mg de magneziu, un mineral esential pentru mentinerea oaselor puternice si prevenirea debutului precoce al osteoporozei.

Cum se depoziteaza / pastreaza graul Kamut?

Graul Kamut se pastreaza cel mai bine intr-un recipient etans, intr-un spatiu rece si intunecos.

Kamut-ul proaspat se poate pastra mai mult timp tinandu-l la frigider. Dar mare grija, sa il depozitezi intr-un recipient etans, caci bobul absoarbe umiditatea si diversele mirosuri.

faina din grau kamut

Cum se mananca graul Kamut?

Kamut-ul poate fi consumat in toate formele: ca bob intreg, sub forma de couscous, sau faina. Se poate adauga in toate retetele de paine, paste si produse de patiserie.

De remarcat este insa faptul ca aceste boabe integrale pot fi clatite si lasate la inmuiat peste noapte inainte de a fi gatite.

Boabele de kamut se fierb pana devin moi, sau se pot procesa cu ajutorul unui blender pentru a prepara porridge (terci).

Puteti folosi grau kamut intr-o varietate de retete:

  • Creme tartinabile
  • Clatite

Atunci cand sunt facute cu aceasta faina, sunt bogate si aromate, mai hranitoare decat clatitele facute cu faina obisnuita de grau.

  • Salate

Poti folosi boabe de kamut fiert ca baza excelenta pentru salate. Incerca sa il asortezi cu arome de citrice, verdeata si nuci prajite.

  • Porridge / Terci

Boabele inmuiate amestecate pot face un tercios delicios, cremos. Poti sa rasnesti boabele crude si sa prepari un terci delicios, garnisit cu afine si iaurt grecesc, sau merisoare si capsune.

  • Paine

Poti folosi faina de grau kamut pentru a prepara o paine mai usoara pentru sistemul digestiv.

  • Paste

Pastele facute din faina de kamut au o textura deosebita si o aroma usoara de nuca.

paste din grau kamut

Cum poti prepara paste din faina de grau kamut acasa?
Foarte simplu – ai mai jos o reteta numai buna de incercat!

  • Ciorbe si tocanuri

Imbogateste-ti supele, ciorbele si tocanurile de iarna cu faina de kamut – vor capata o textura cremoasa si o aroma deosebita.

Atentie: desi unele persoane cu intolerante la gluten au considerat ca acest bob este o alternativa mai digerabila la graul obisnuit, nu este potrivit pentru cei care sufera de boala celiaca, deoarece este o forma de grau si contine gluten.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *