Germinare pas cu pas

Germinare pas cu pas

De la apritia lor intr-un restaurant californian in 1980, germenii si microplantele (sau lastarii, cum se mai numesc), au capatat din ce in ce mai multa popularitate – asta pentru ca sunt aromate, foarte bogate in substante nutritive si adauga un plus de culoare oricarui preparat culinar.

Ce sunt aceste microplante?

Sunt seminte ale diverselor plante, incoltite, care au in jur de 2.5-7.5 cm inaltime.

Diferenta intre aceste microplante (sau lastari) si germeni este ca acestia din urma nu au frunze, ei fiind folositi intr-un stadiu de dezvoltare incipient, vis-a-vis cu lastarii.

Spre deosebire de planta matura, atat germenii cat si microplantele sunt mult mai bogate in nutrienti si antioxidanti.

In fapt, conform studiilor efectuate, cantitatea de substante nutritive din germeni si lastari este de aproximativ 9 ori mai mare decat cea din plantele mature.

Un motiv extraordinar de bun pentru a ne apuca sa crestem aceste minunatii chiar la noi acasa – caci intreg procesul nu este ceva foarte complicat.

Germinare pas cu pas

Cele necesare pentru a ne creste propriile microplante sau germeni:

a. Un vas pentru germinare – daca e posibil sa avem 2 sau mai multe vase putem asigura continuitatea productiei de germeni

Puteti alege si varianta de vas ceramic pentru germinare – acesta are avantajul de a transfera uniform apa catre germeni atunci cand ceramica se uda.

b. Un uscator sau picurator de vase in care sa putem aseza vasul pentru germinare in unghi de 45 de grade.
Sub picurator sau uscator asezati o tava pentru a putea retine apa care se scurge din vas.

c. Seminte (pe cat se poate de naturale, organice) pentru germinare.

d. De preferat se utiliza apa de izvor sau apa filtrata.

Pasi practici pentru a obtine germeni:

  • Germenii se dezvolta in vasul pentru germinare daca ii ingrijim si udam zilnic.
  • Masurati cantitatea potrivita de seminte pentru germinare si puneti-le in vasul pentru germinare (conform tabelului de mai jos).
  • Umpleti vasul cu apa si acoperiti-l mai apoi cu un prosop daca puneti la inmuiat semintele ziua. (imaginati-va ca orice samanta isi incepe dezvoltarea in pamint si vede lumina zilei abia mai tarziu). Poate fi ideal sa punem semintele la inmuiere seara pana dimineata pentru a beneficia de efectul de intuneric natural. Semintele mai mici necesita 4-6 ore cele mai mari 12 ore. Pentru date mai exacte consultati tabelul de mai  jos.
  • Dupa expirarea timpului de inmuiere, goliti recipientul de apa, clatiti bine semintele. Dupa aceasta rotiti recipientul in asa fel incat semintele umede sa se lipeasca de peretii acestuia beneficiind astfel de aerisire si lumina. Asezati vasul in unghi de 45 grade in picurator pentru a asigura o ventilare optima a semintelor.
  • Cei mai buni germeni se obtin daca de doua ori pe zi – dimineata si seara – clatiti semintele cu apa. Dupa clatire se aseaza inapoi vasul in picurator in unghi de 45 grade. La clatire se elimina substantele secundare generate de seminte, de aceea apa poate fi usor tulbure. Din ziua a 3, 4-a daca umplem recipientul cu apa si desurubam capacul, semintele care nu au germinat, fiind mai usoare, urca la suprafata si parasesc recipientul, astfel obtinem germeni mai curati.
  • Dupa cateva zile, in functie de soi, se poate deja recolta (vezi tabelul de mai jos pentru timpul de maturizare)
  • Germenii se consuma de preferinta proaspeti, se pot pastra si la frigider cateva zile.

Semintele pentru germinat sunt ajutate in dezvoltarea lor de atentia si iubirea noastra.

In tabelul urmator, va aratam cateva dintre cele mai comune informatii despre diverse plante si procedeul de germinare:

SoiCei mai importanti nutrientiTimp inmuiere (ore)  Cantitate Lungime germeni la maturitateTimp crestere (zile)SfaturiSfaturi
Fasole AdzukiProteine de inalta calitate, fier, vitamina C124 ln *1.3-2.5cm3-5Ragu **, mancaruri orientale, salate, sandwitch-uri, pateu de germeniGermineaza usor. Sa-l incercati cu germeni scurti precum si lungi
GrauHidrati de carbon, proteine, vitaminele B si E, fosfor.12100g0.5-1.3cm2-3In paine, musli de cereale, deserturi, batoane de musli, salate si supeSa-l incercati cu germeni scurti precum si lungi! Pentru a obtine un gust mai dulce amestecati cu alte seminte
NautHidrati de carbon, proteine, fibre, minerale124ln1.3cm2-3In paine, ragu, sosuri, salate, ca pasta sau pateu de germeniSe poate amesteca cu linte si grau.
SchindufEste bogat in fier, fosfor si microelemente82ln1.3-2.5cm3-5Ragu, curry, sucuri de legume, salate, supe, pateu de germeni.Gust picant, a se amesteca cu alte seminte.
VarzaVitaminele A, C si U precum si microelemente4-62ln2.5cm4-5Sandwitch-uri, salate, supe.Daca s-a maturizat produce clorofila.
MeiHidrati de carbon, proteine, fibre, vitaminele B si E.84ln0.5cm2-3In paine, ragu, in musli de cereale, in salate sau supePune-ti la germinat meinedecorticat!
LinteProteine, fier si alte elemente minerale, Vitamina C124ln0.5-2cm3-5In paine, ragu, curry, legume marinate, salate, supe, sub forma de crema sau pateu de germeni.Sa-l incercati cu germeni scurti precum si lungi! Are un gust fad.
Trifoi rosuVitaminele A si C precum si microelemente4-62ln2.5-3.84-5In paine, salate, sandwitch-uri, supeProduce clorofila. Amestecati cu alte seminte
LucernaVitaminele A, B, C, E si K, minerale si microelemente.4-62ln2.5-3.84-6Sucuri de verdeturi, salate, sandwith-uri, supe, pateu de germeni.Cu 1-2 zile inainte de recoltare punetil-le lumina pentru a produce clorofila.
Fasole MungProteine de inalta calitate, fier, potasiu, vitamina C124ln1.3-2.5cm3-6Sucuri de verdeturi, mancaruri orientale, salate, sandwith-uri, supe, pateu de germeni.Se produc in intuneric!
MustarUlei de mustar, vitaminele A si C, minerale4-63ln2.5cm4-5Sucuri de verdeturi, salate, sandwith-uri, supeAre gust picant, amestecati cu alte seminte
Floarea soareluiMinerale, lipide, proteine, vitaminele B si E84ln0-0.5cm1-3In paine, musli de cereale, deserturi, sosuri, salate, supe, pateu de germeniSe pune la germinat curatata de coaja. Se poate amesteca cu lucerna, se lasa la crescut 4-5 zile
RidichePotasiu, vitamina C4-63ln2.5cm4-5Sosuri, sucuri de verdeturi, mancaruri mexicane, salate, sandwitch-uri, supeAre gust picant, amestecati cu alte seminte! Produce clorofila.
SecaraVitaminele B si E, proteine, hidrati de carbon minerale.12100g1.3-2.5cm2-3In paine, musli de cereale, batoane de musli, salate, supe.Incercati-l amestecat cu grau si linte.
SusanEste bogat in proteine, calciu si alte minerale, contine vitaminele B si E, lipide si fibre4-64ln0cm1-2In paine, dulciuri, musli de cereale, sosuri, salateGermenii sunt foarte mici, daca se lasa sa creasca mai mari capata un gust amar
OvazVitaminele B si E, proteine, hidrati de carbon minerale, fibre12100g0.5-1.3cm2-3In paine, ragu, musli de cereale, supe, pateu de germeniCautati soiuri care germineaza complet.
Mazare verdeHidrati de carbon, fibre, proteine, minerale, vitaminele A si C. 124ln1.3cm2-3Ragu, sosuri, salate, supe, pateu de germeniSe germineaza numai mazare intreaga.
Migdale Bogat in proteine, lipide, minerale si vitaminele B si E. 12 100g 0cm 1 In paine, deserturi, sosuri, lapte si  branza de migdale Doar se umfla, nu germineaza
Porumb Hidratati de carbon, fibre, minerale, vitaminele A, B, E. 12 100g 1.3cm2-3 In paine, musi de cereale, mancaruri, baton de cereale, snacksuri Folositi porumb dulce. Se pot folosi atit cu germenii scurti cat si lungi.
Seminte de bostan Proteine, lipide, vitamina E, fosfor, fier, zinc.  8 100g 0cm 1In paine, musi de cereale, mancaruri, baton de cereale, snacksuri, lapte, iaurt si  branza de seminte, pateu de germeni, sosuri, dressinguri.

* ln = lingura

** Ragu = mancare gen tocanita, ostropel

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

4 comentarii

  1. Genial site! Multe, multe informații utile! Supertare! Multumesc 🙂

  2. Recipiente pentru germinat se pot achiziționa de undeva? Tăvițe, borcane cu capac tip sită, etc.??

  3. Eu am improvizat recipiente ptr germinat / lăstari ; cele din comerț sunt f scumpe ptr mine

  4. De unde se pot cumpara acele seminte ???????

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *