Germenii au fost un aliment nutritiv inca din cele mai vechi timpuri – in carti vechi datand din 2700 I.H. (tratate de medicina) precum Pen Tsao sau Marele Ierbar al Medicinii Chineze, mugurele crud de soia era recomandat in tratarea durerilor, crampelor, problemelor digestive, pete pigmentare sau boli ale scalpului si pielii.
Legendele afirma chiar si ca puternicii armasari ai lui Atilla erau hraniti cu seminte de grau incoltit inainte de luptele importante.
Astazi, germenii sunt un aliment popular printre cei care doresc sa urmeze un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.
Cei mai multi dintre noi insa poate ca nu detin suficiente informatii despre aceste alimente vii, astfel incat sa incerce sa-i integreze in dieta zilnica.
De aceea, astazi vom incerca sa oferim cat mai multe informatii despre germeni si lastari, astfel incat sa stiti tot ceea ce este necesar despre aceste alimente cu adevarat minunate si benefice, si, poate, sa le incercati cu urmatoarea ocazie.
Cuprinsul acestui articol:
1. Ce sunt acesti germeni?
2. Germeni si lastari – alimente vii cu beneficii pentru sanatate
3. Germenii in alimentatia copiilor
4. Diverse tipuri de germeni (seminte germinate) si lastari si beneficiile lor pentru sanatate
4.1. Germeni de grau
4.2. Germeni de grau spelta
4.3. Germeni de ridiche
4.4. Germeni de lucerna
4.5. Germeni de broccoli
4.6. Lastari de floarea soarelui
4.7. Germeni de seminte de in
4.8. Germeni de seminte de dovleac
4.9. Germeni de creson
4.10. Germeni de sparanghel
4.11. Germeni de varza rosie
4.12. Germeni de varza creata (Bruxelles)
4.13. Germeni de morcov
4.14. Germeni de canepa
4.15. Germeni de schinduf
4.16. Germeni de linte
4.17. Germeni de fasole mung
4.18. Germeni de rucola (voinicica)
5. Cum se obtin acesti germeni si lastari?
6. Seminte care pot fi germinate
7. Conditii de pastrare a germenilor si lastarilor
8. Cum mancam germenii?
Ce sunt acesti germeni?
In primul rand, este nevoie a sublinia ca este o diferenta intre germeni si vlastari (lastari):
- Germenii sunt seminte de plante care incoltesc cu ajutorul apei. Acestia se consuma cu totul, atat planta cat si samanta.
- Vlastarii (lastarii) sunt seminte germinate atat in apa cat si in pamant, care cresc chiar si pana la 10 cm. Partea care se consuma este doar planta verde.
Ca si exemplu,
Germeni pot fi: de grau, lucerna, naut, mazare, varza, broccoli, fasole, linte, schinduf, ridichi.
Lastari se pot obtine din semintele plantelor de floarea soarelui, ceapa, praz, trifoi rosu, iarba de orz, iarba de grau.
Germeni si lastari – alimente vii cu beneficii pentru sanatate
Indiferent ca sunt germeni sau lastari, sunt alimente vii, foarte bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alti nutrienti.
De ce procesul de germinare?
Pentru ca prin acest proces se va obtine un volum crescut de fibre in interiorul samantei – un real beneficiu pentru accelerarea digestiei, asimilarea corespunzatoare a nutrientilor si eliminarea grasimilor.
In plus, atat germenii cat si lastarii au in compozitie o cantitate de aproximativ 20-30 de ori mai mare de substante nutritive in comparatie cu planta matura – un avantaj extraordinar pentru sanatatea organismului uman.
Tot in timpul procesului de germinare se mai dezvolta o serie de vitamine, minerale, enzime, flavonoide si uleiuri volatile care sunt cunoscute ca si elemente vitale – acestea sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea respectivei plante, dar sunt si un beneficiu pentru noi si pentru sanatatea organismului nostru.
#1. Germenii au un continut ridicat de enzime
Da, aproape de 100 de ori mai multe decat fructele si legumele mature, conform studiilor.
Enzimele sunt niste proteine speciale care au rol de catalizator pentru toate functiile organismului – sunt elemente esentiale pentru sanatatea intregului sistem ca si ansamblu.
#2. Sunt o buna sursa de proteine pentru vegani si vegetarieni
Proteinele isi imbunatatesc valoarea nutritiva atunci cand trec prin procesul de germinare.
#3. Reprezinta un aport ridicat de fibre
Germenii si lastarii au un continut de fibre mult mai ridicat decat planta matura, iar, dupa cum bine stim, acestea sunt esentiale in eliminarea grasimilor si a toxinelor din organism.
#4. Contin mai multe vitamine si minerale decat planta matura
Asa cum am mai spus, germenii si lastarii au in componenta lor o cantitate mai mare de vitamine si minerale esentiale unei alimentatii sanatoase si a functionarii normale a tuturor sistemelor organismului uman.
#5. Procesul de germinare imbunatateste absorbtia nutrientilor
In timpul acestui proces, mineralele se leaga de proteina din fasole, cereale, nuci sau seminte, aceasta din urma devenind mai usor de folosit de catre organism.
Acest lucru este important in special in privinta mineralelor alcaline precum calciul sau magneziul, care ne sustin sanatatea organismului prin echilibrarea chimica.
#6. Germenii ofera beneficii vizibile si la exterior
Prin efectul detoxifiant, acestia ne vor ajuta sa dobandim si sa mentinem sanatatea pielii si a parului.
#7. Sunt organici, fara aditivi alimentari si E-uri
Germenii sunt usor de obtinut – sunt un aliment crescut local (sau chiar acasa), care protejeaza mediul inconjurator si ne feresc de efectele daunatoare ale diverselor substante nocive continute mai nou in alimente.
Germenii in alimentatia copiilor
Aceste seminte germinate sunt foarte indicate in alimentatia copiilor, deoarece ele ofera un aport generos de substante nutritive esentiale unei dezvoltari armonioase si sanatoase a acestora.
Diverse tipuri de germeni (seminte germinate) si lastari si beneficiile lor pentru sanatate
Germenii de grau au fost utilizati inca din Egiptul antic, in medicina populara, pentru efectele lor fortificante si depurative.
Au un efect antioxidant puternic, fiind o importanta sursa de saruri minerale Ca, K, Fe, Mg, P si vitamine A, B, C, D, E.
Sunt o importanta sursa de proteine, datorita continutului de aminoacizi esentiali care nu pot fi sintetizati in organism, ca atare produsul trebuie consumat in mod regulat.
Datorita continutului de sorg, germenii de grau au un procent ridicat de flavonoide si antioxidanti de natura vegetala.
Puteti prepara din ei un suc care va proteja organismul de factorii nocivi din mediu si de cei cancerigeni, va ajuta la oxigenarea celulelor rosii din sange, va stimula fertilitatea si actiunea glandei tiroide si va curata ficatul.
Au un efect special de intarire a sistemului nervos.
Datorita compozitiei total diferite de cea a graului comun, graul spelta sau alac este recomandat si persoanelor cu intoleranta la gluten.
Au un continut proteic de sase ori mai ridicat fata de graul comun, insumand 17–20%, iar continutul in aminoacizi este de asemenea insemnat.
Contin minerale Fe, Mg, Ca, P, Se si vitamine A, B, E.
Procentul de seleniu din compozitie este de 7-8 ori mai ridicat comparativ cu alte cereale. Seleniul este important datorita efectului sau antioxidant, util in prevenirea cancerului.
Graul spelta stimuleaza circulatia sanguina, creste aportul de sange si oxigen la nivel celular, contribuie la dezvoltarea masei musculare, este eficace in combaterea infectiilor cauzate de Candida.
La fumatori, germenii de grau spelta influenteaza pozitiv capacitatea fizica si intelectuala, respectiv procesul de regenerare al organismului.
Germenii de ridiche au efect de epurare a ficatului si rinichilor, slab efect diuretic si de detoxifiere a organismului.
Pe langa continutul in vitamina B, sunt si o importanta sursa de minerale Fe, K, P.
Necesitatea prezentei acestui aliment in meniul zilnic este justificata prin continutul in compusi valorosi, cum ar fi fosfatii.
Datorita continutului de sorg, germenii de ridiche sunt bogati in flavonoide si fito-antioxidanti.
Componentii cei mai importanti ai germenilor sunt enzimele, respectiv flavonoidele, care actioneaza sinergic, prin potentare reciproca a actiunilor benefice asupra organismului.
Germenii de lucerna sunt cei mai bogati si mai completi germeni.
Conform traditiei, primii care au cultivat lucerna au fost arabii, in urma cu 2.000 ani si ei au numit-o “parintele tuturor alimentelor”.
In medicina populara, acest remediu natural s-a intrebuintat in tratamentul colitelor.
Germenii de lucerna sunt bogati in 8 enzime importante pentru digestie si compusi importanti precum fitohormoni, saponine, acid L-succinic, clorofila.
Sunt o importanta sursa de vitamine A, C, B12, D, E, K si minerale Ca, P, Mg, Mn.
Nici un fruct si nici o planta nu contine atatea enzime indispensabile digestiei.
Germenii de lucerna stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza. Datorita continutului lor de acid de chihlimbar, ajuta la mentinerea elasticitatii tesutului conjuctiv. Contin si o cantitate mare de proteine (35%).
In plus, germenii de lucerna contin toti aminoacizii esentiali.
Au valoare nutritiva si alimentara ridicata, datorita continutului bogat in glucide, vitamine si saruri minerale.
Broccoli are origine comuna cu conopida.
Germenii de broccoli reprezinta cea mai complexa sursa naturala de enzime. Prezinta un continut ridicat in saruri minerale Fe, K, Mn, Se, Zn, Mg, Ca iar datorita efectului sinergic al elementelor din compozitie este indispensabil pentru pastrarea sanatatii.
Germenii de broccoli sunt o sursa excelenta de vitamina A si C. Au proprietati diuretice bine cunoscute si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Sunt de asemenea foarte bogati in antioxidanti, mult mai multi decat planta.
Efectele lor de infrumusetare corporala au fost cunoscute inca din antichitate.
Efectul principal al germenilor de floarea soarelui, mentinerea sanatatii epidermei, se datoreaza continutului ridicat in uleiuri, vitamine si saruri minerale cu actiune protectoare.
Datorita compusilor cu un continut ridicat in fosfati prezinta efecte de curatare, infrumusetare si hranire a pielii, avand rol in combaterea acneei, fiind in acelasi timp o importanta sursa de vitamina E si B12, respectiv niacina (vitamina pielii).
Lastarii de floarea soarelui sunt bogati in compusi minerali: P, Ca , Fe, Zn, I, Mg.
Tot ei sunt cei care se recomanda in tratamentul racelilor, bronsitelor si a bolilor pulmonare.
Semintele de in prezinta un important efect de prevenire a aparitiei cancerului mamar, actiunea acestora fiind unanim recunoscuta de cercetatorii din domeniu.
Prezinta un continut ridicat in acizi grasi Omega -3 si lignan (un compus polifenolic special).
Sunt o importanta sursa de vitamine A, B, C, D, E continand in acelasi timp o imensa cantitate de saruri minerale (K, P, Mg, Ca, S, Fe, Na, Cl, Mn, Si, Zn, F, Al, I)
Efectele sale de ameliorare a afectiunilor prostatei au fost cunoscute inca din antichitate.
Efectul deosebit al acestor germeni in tratamentul afectiunilor prostatei si vezicii urinare se datoreaza continutului ridicat in acid linolic (45%).
Sunt bogati in vitamina B12 naturala si vitamina E. Prezinta un continut ridicat in Li, Mg si Se.
Cresonul este o planta originara din teritoriul Iranului de azi.
Ca planta medicinala valoroasa, cresonul a fost cunoscut si utilizat in China inca din anul 1500 i. Chr.
Germenii de creson au un continut ridicat de sulf si iod, a caror combinatie este un excelent remediu cu efect de ameliorare a functionarii glandelor cu secretie interna.
Iodul din compozitie este indispensabil bunei functionari a tiroidei si celulelor nervoase.
Germenii de creson contin vitamine A, C, E, K si minerale Ca, Fe, S. Efectul benefic al flavonoidelor din compozitia acestora a fost studiat si demonstrat in numeroase cercetari.
Prezinta un continut ridicat in asparagina, cu rol in mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui.
Principalul efect este acela de curatare a tractului renal.
Datorita continutului ridicat de vitamine si saruri minerale, sunt o importanta sursa de flavonoide si antioxidanti de origine vegetala.
Germenii de varza rosie au proprietati antioxidante extraordinare, determinate de compusii din structura, cum ar fi sulforafanii, indocarbazolul, care stimuleaza producerea de enzime necesare combaterii cancerului.
Au un continut ridicat in vitamina U, cu efect antiulceros dovedit. Continutul in calciu corespunde celui din lapte.
Varza de Bruxelles este considerata o minunata inovatie a horticultorilor danezi.
Efectele sale benefice se manifesta la nivelul pancreasului prin ameliorarea procesului de sinteza a insulinei.
Utilizarea sa in diabetul zaharat se datoreaza continutului in mangan, crom si alte elemente minerale.
Germenii de varza creata sunt o sursa bogata de vitamine A, B si C si minerale Ca, Na, K, P, Fe, S, Mn, Cr.
Consumul regulat al germenilor de morcov contribuie la mentinerea tonusului epidermei, efect datorat in parte vitaminelor din compozitie.
Morcovul este bogat in vitamine, complexele de vitamine A, B, C, E, G si K, respectiv saruri minerale Ca, K, Na, P, Fe, Mg, Cr.
In cel mai ridicat procent este prezenta provitamina vitaminei A, beta-carotenul.
Dintre cele peste 3 milioane de plante comestibile din flora Pamantului, nu exista o planta comparabila cu canepa, din punctul de vedere al valorii nutritive.
Proteinele din semintele de canepa contin toti cei 8 aminoacizi esentiali, usor digerabili si absolut necesari metabolismului.
Semnitele de canepa contin 30% proteine, 41% grasimi, 15% carbohidranti, ele fiind mult mai valoroase din punct de vedere al continutului nutritiv decat semintele de soia.
In semintele de canepa, acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3 sunt prezenti in raport 3:1.
In plus, semnintele de canepa sunt singurele seminte comestibile care au in componenta lor cantitati substantiale de acid gama-linoleic (GLA), cu efect terapeutic demonstrat.
Microelementele prezente in semintele de canepa includ strontiu, arseni si crom. Sunt o sursa bogata de vitamina E.
Germenii de schinduf sunt bogati in proteine (23%), saruri minerale Ca, Fe, K, P, Mg, Na, S si vitamine A, B, D.
Datorita proprietatilor lor digestive (favorizeaza digestia), se pot consuma singuri sau impreuna cu alti germeni.
Au gust diferit atunci cand cresc in lumina directa sau indirecta.
Germenii de linte sunt bogati in proteine (25%), vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E si saruri minerale Ca, Fe, Mg, K, Se, Zn, Na.
Sunt de asemenea foarte bogati in enzime si vitamine.
Sunt foarte apreciati pentru valoarea lor nutritiva si gustul lor. Se pot consuma in salate sau supe.
Germenii de fasole Mung contin o gama completa de vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E si saruri minerale Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na, precum si o cantitate mare de proteine (20%).
De asemenea contin toti aminoacizii esentiali si numeroase enzime esentiale pentru digestie.
Germenii de rucola au proprietati antioxidante excelente si intaresc sistemul imunitar.
Gustul lor deosebit se combina intr-un mod agreabil cu diferite alimente.
Contin vitamine A, C, P si minerale Fe, Mg.
Semintele de rucola nu necesita inmuiere. Este suficient sa le clatiti usor si sa le puneti imediat in germinator. Datorita naturii lor mucilaginoase este recomandata metoda de germinare in tavi. Mentineti-le la temperatura camerei si ferite de lumina pana cand cresc primele frunzulite. Clatiti-le de 1-2 ori pe zi. Utilizati numai atata apa astfel incat sa le mentineti umede, nu imbibate cu apa. Germenii sunt gata in 4-5 zile. Se pot pastra la frigider pana la 1 saptamana.
Voinicica are o aroma puternica a carei tarie creste odata cu varsta frunzei. Aroma este adesea descrisa ca fiind asemanatoare nucii, cu un usor iz de ierburi.
Planta verde are un gust puternic, amarui si un pic piperat, asemanator unei ridichi, dar cu o aroma de mosc. Frunzele curate se pot pune intr-o punga de plastic sau o cutie ermetica si se pot pastra in frigider.
Cum se obtin acesti germeni si lastari?
In primul rand, este nevoie sa cumparati seminte netratate ale plantelor pe care doriti sa le consumati.
Semintele se aleg (se elimina cele stricate) se clatesc cu apa pana devin curate, se inmoaie in apa si se lasa la incoltit, intr-un loc intunecat dar aerisit.
In functie de semintele alese, se vor clati o data sau de doua ori pe zi.
Dupa cateva zile de germinare, se pot muta la lumina, daca sunt cu frunzulite mici (ca de exemplu lucerna).
Mai multe detalii despre acest procedeu gasiti in articolul
“Germinare pas cu pas“
Seminte care pot fi germinate
Puteti alege orice seminte ale plantelor care au anume efecte pentru sanatate care sa va intereseze in mod special.
Atentie insa la plantele ale caror frunze sunt toxice, precum rosiile si vinetele – acestea nu se pot pune la germinat.
O alta conditie necesara este ca semintele alese sa fie bio – astfel veti beneficia din plin de efectele lor benefice.
Cateva exemple de seminte numai bune de germinat:
- De cereale: ovaz, grau, porumb, secara
- Leguminoase: lucerna, mazare, fasole, soia verde (fasole mung), linte
- Mucilaginoase: in, mustar, rucola, creson
- Oleaginoase: floarea soarelui, susan
- Legume: broccoli, morcov, telina, ridichi, sfecla, busuioc
Conditii de pastrare a germenilor si lastarilor
Odata ce lastarii si germenii au atins maximul nutritiv, ii puteti pastra la frigider timp de 3-4 zile.
Sunt si lastari pe care ii puteti spala, usca si decortica. Pe acestia ii puteti pastra mai multa vreme la frigider, intr-un borcan etans.
Cum mancam germenii?
Atat semintele germinate cat si lastarii diverselor plante pot fi consumate la orice masa, de preferat crude – caci, cu cat sunt gatite mai mult, cu atat isi pierd calitatile nutritionale.
- proaspeti in salata, varza murata, piure de cartofi, cartofi copti, salata de fructe, omleta, cu ceapa si alte legume
- mixati-i in diverse paste de intins pe paine
- mixati-i cu fructele, in blender, pentru a obtine shake-uri sau sucuri sau mixati-i cu legumele pentru a obtine sucuri vegetale
- inlocuiti salata din sandwich-uri cu germeni
- adaugati-i in supe sau mancaruri facute la cuptor dupa ce sunt gata
- combinati in mancaruri cu orez
- adaugati-i in sosul pentru spaghete in timp ce se raceste
- preparati un sote cu ceapa si adaugati germeni
- adaugati germeni in piure de mazare sau fasole fiarta
- utilizati-i ca garnitura la platouri
- adaugati germeni striviti la mujdeiul de usturoi
- amestecati branza cu marar si germeni striviti; utilizati aceasta branza pentru a umple ardei
Cateva aspecte de care sa tineti cont, atunci cand ii consumati:
Germenii incoltiti de lucerna se preteaza mai degraba in salate verzi, proaspete, datorita texturii lor fine.
Cei de fasole mung se recomanda a fi fierti sau preparati la abur putin timp si serviti alaturi de o garnitura de legume.
Tot la abur se prepara si germenii de linte.
Germenii de soia sunt cei care se obtin mai greu si necesita o preparare mai indelungata, dar beneficiile lor pentru sanatate fac ca toata pregatirea sa merite pe deplin.
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…