Totul Despre Miere de Manuka: Beneficii, Proprietati, Indicatii

Totul Despre Miere de Manuka: Beneficii, Proprietati, Indicatii

De foarte mult timp, mierea a fost utilizata nu doar datorita gustului sau absolut delicios ci si pentru toate proprietatile pe care le are. Sa nu uitam ca bunicii nostri obisnuiau sa trateze racelile cu acest elixir si faceau siropuri de tuse, eliminau problemele digestive si isi ingrijeau cu succes tenul folosind miere.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este acesta miere?
2. Factorii de clasificare ai acestui tip de miere
3. Calorii & Informatii Nutritionale
4. Proprietati Miere de Manuka
5. Beneficii Miere de Manuka
6. Tratamente & Utilizari Miere de Manuka
7. Indicatii si Contraindicatii Miere de Manuka
8. Retete Miere de Manuka
9. Pret Miere de Manuka

In prezent, mierea este cunoscuta pentru efectele sale in ameliorarea mai multor afectiuni si fiecare sortiment in parte are caracteristici unice. Nimeni nu contesta beneficiile pe care mierea le are dar vrem sa iti aratam azi o miere complet deosebita adusa din Noua Zeelanda si anume, mierea de Manuka.

Ce este acesta miere?

Ei bine, este produsul creeat de albine din florile plantei care ii da si numele, originara din Nou Zeelanda.

Cand albinele polenizeaza din aceasta planta, mierea lor este mai puternica decat mierea standard de albine. Acest lucru se datoreaza faptului ca are o concentratie mai mare de metilglioxal (MGO).

Mierea de Manuka este mai vascoasa decat cea obisnuita. Aceasta se datoreaza prezentei unei proteine (sau a unui colid) si este caracterul ei definitoriu din punct de vedere vizual, alaturi de culoarea tipica de la crem inchis si pana la maro inchis.

Aceasta miere are o aroma puternica “pamanteasca, unctuoasa, erbacee”. In Noua Zeelanda este descrisa ca avand o aroma de “pamant umed, aromata, minerala, usor amara”.

Arborele de Manuka nu creste peste tot, motiv pentru care mierea este atat de rara si scumpa. Tarile in care creste acest arbust sunt Noua Zeelanda si Australia. In Noua Zeelanda, arborele mai este cunoscut si sub denumirea de Arborele de ceai din Noua Zeelanda.

Un alt lucru interesant este ca, in Australia, mierea de manuka este facuta si din alte plante. Au reusit sa faca acest lucru extragand nectarul din Arborele Jellybush si Arborele de Ceai de Aur.

Factorii de clasificare ai acestui tip de miere

Mierea Manuka destinata exportului din Noua Zeelanda trebuie testata independent si sa treaca testul “Definitiei Stiintei Mierii Manuka”, asa cum este specificat de Ministerul Industriilor Primare (MPI).

Testul cuprinde 5 atribute: 4 sunt chimice iar al cinci-lea este ADN-ul Leptospermum scoparium.

Mierea trebuie sa treaca toate cele 5 teste pentru a putea fi etichetata ca si Manuka, incepand cu 5 ianuarie 2018.

Cei mai cunoscuti dintre acesti factori, cei care sunt inscrisi si pe eticheta sunt:

Kfactor

Exista mai multe tipuri de miere de Manuka pe piata. Kfactor masoara de fapt concentratia granulelor de polen existente in miere. Cu cat cantitatea de granule este mai mare cu atat si efectele antioxidante sunt mai bune. Astfel mierea de Manuka se poate clasifica in:

• Kfactor 12 – mierea contine undeva la 65% granule de polen;
• Kfactor 16 – 75% granule de polen;
• Kfactor 22 – 90% granule de polen.

Ce este MGO

MGO sau Metilglioxal reprezinta una din enzimele care ofera mierii proprietati unice antibacteriene. Nutrientul acesta se formeaza automat si natural in nectarul florilor si se transfera in mod automat in miere cu ajutorul albinelor.
MGO reprezinta o marca inregistrata Manuka Health si in acelasi timp sistemul care arata activitatea antibacteriana masurand nivelul de metilglioxal existent in miere. Cu cat acest nivel este mai mare cu atat creste mai mult si puterea antibacteriana. Aceste niveluri sunt MGO 100+, MGO 400+, MGO 250+ si MGO 550+.

*Mai multe despre indicatorii folositi in clasificarea mierii de manuca puteti citi in acest articol:

Calorii & Informatii Nutritionale

Mierea de Manuka este un produs raw cu 332 calorii pe 100 de grame ceea ce va parea mult insa este bine sa ne aducem aminte ca mierea are capacitate mai mare de indulcire comparativ cu zaharul de unde putem deduce ca ar trebui sa folosim o cantitate mai mica de miere iar zaharurile din miere au o eliberare mult mai lenta de unde putem deduce ca au o contributie mai mare la starea de satietate.

Proprietati Miere de Manuka

Mierea de Manuka este recunosuta pentru toate proprietatile sale antimicrobiene, antibacteriene, antioxidante, antivirale, antiseptice si antiinflamatorii sau chiar antifungice si este eficienta pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru ameliorarea unui numar mare de probleme de sanatate. Aceasta este si singura miere medicinala existenta in lume, recunoscuta si certificata de autoritatile medicale in urma mai multor studii stiintifice riguroase.

Beneficii Miere de Manuka

#1. Mierea de Manuka trateaza infectiile cu stafilococi si datorita proprietatilor sale antibacteriene este eficienta in distrugerea infectiilor bacteriene si fungice.

Uneori are o eficienta chiar si cu 50% mai mare decat antibioticele existente in farmacii.

Infectiile cu stafilococi sunt destul de periculoase si se trateaza greu, acestia fiind rezistenti la antibiotic.
Stafilococul auriu, cel mai des intalnit este foarte greu de eliminat si devine nociv generand infectii pe piele, infectii respiratorii, infectii osoase, infectii ale sangelui dar si infectii generalizate.

#2. Cu mierea de Manuka poti elimina problemele gastrice si intestinale

Romanii sunt clasati in primele locuri din Europa in ceea ce priveste consumul de antibiotice fara reteta.
Utilizarea antibioticelor in exces genereaza dezvoltarea bacteriilor in exces si ajung sa apara unele bacterii care nu se mai pot ucide nici macar cand folosesti cele mai puternice medicamente.
Medicamentele normale nu isi fac efectul ci pot sa genereze alte probleme majore.

Una din probleme este chiar distrugerea florei intestinale care are rol de baza atat pentru digestie cat si pentru asimilarea nutrientilor dar si asupra sistemului imunitar, iar 70% din sistemul imunitar este reprezentat tocmai de tractul digestiv.

Avand efecte antibiotice puternice, mierea de Manuka este cel mai bun medicament natural pentru tratarea afectiunilor intestinale cum ar fi aciditatea si refluxul gastric.

#3. Iti poti intari imunitatea si poti preveni infectiile sistemului respirator

Avand numeroase proprietati curative dar si puternice efecte antivirale, mierea de Manuka este perfecta pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Fie ca este vorba despre astenie sau despre migrene, sau vorbim despre simple dureri in gat si infectii acute din sistemul respirator, mierea este un aliat bun in tratarea problemelor grave care indica un sistem imunitar deficitar.

Mierea de Manuka s-a dovedit eficienta in mai multe tipuri de afectiuni ale aparatului respirator precum rinita, astmul, sinuzita, pneumonia, bronsita cronica si acuta, etc. in plus, ea genereaza si o stare de bine in organism la nivel general.

#4. Mierea de Manuka imbunatateste sanatatea orala

Avand proprietati antimicrobiene, aceasta miere impiedica formarea placii dentare si protejeaza impotriva cariilor. Contribuie cu mult la sanatatea gingiilor si previne si amelioreaza efectele pe care le are parodontoza.

Studiile realizate arata faptul ca administrarea prin masticatie sau supt de produse care contin miere de Manuka nu doar ca reduce cu 35% placa ci conduc totodata si la reducerea semnificativa a sangerarilor gingiilor, mai ales pentru persoanele care sufera de gingivita. Rezultatul acesta demonstreaza rolul terapeutic al mierii pentru tratarea problemelor parodontale si gingivale.

Dropsuri Manuka Original - 22g Greenbay
Dropsuri Manuka Original – 22g Greenbay

Tratamente & Utilizari Miere de Manuka

  • Mierea de Manuka vindeca arsurile si ranile

Sunt mai multe cercetari care au dovedit ca mierea poate sa fie eficienta pentru scurtatea timpului de vindecare a ranilor si arsurilor.

De asemenea este benefica si in lupta contra infectiilor care apar pe piele si ajuta la procesele de insanatosire.
Daca folosesti miere de Manuka vei descoperi ca te vindeci mai repede si mai frumos.

  • Foloseste miere de Manuka pentru a scapa de eczeme si acnee

Pentru ca este un antibacterian perfect dar si pentru toate efectele sale antioxidante, antiinflamatorii si antiseptice, mierea de Manuka reprezinta un remediu natural foarte bun pentru rezolvarea problemelor dificile ale tenului.

Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data sa ai nopti albe in care sa nu poti dormi. Tulburarile de somn se intalnesc la jumatate din populatia adulta care intampina probleme cu somnul si apar din cauza schimbarilor sau din cauza stresului.

Un bun remediu natural este mierea de Manuka, aceasta eliberand in organism un corp glicogen care ajuta la buna functionare a organismului in timpul somnului.

Ia o lingurita de Miere de Manuka si pune-o intr-un pahar cu lapte inainte de somn si vei dormi mai bine pentru ca stimuleaza productia de melatonina.

*Mai multe beneficii si indicatii terapeutice ale mierii de Manuka gasiti in articolul de mai jos:

Indicatii si Contraindicatii Miere de Manuka

In ultimii ai au fost realizate diferite studii si cercetari medicale care au aratat ca mierea de Manuka poate distruge mai multe tipuri de bacerii inclusiv pe cele cum ar fi stafilococul auriu sau MRSA acestea fiind bacterii rezistente la antibiotice. In plus, comparativ cu medicamentele de sinteza aceasta miere nu provoaca reactii adverse.

Retete Miere de Manuka

Exista o mare paleta de preparate culinare unde poti include mierea de Manuka.

Ceea ce ar trebui sa tii minte este sa fii atent la tratamentul termic. Vei gasi miere de Manuka raw, naturala, pura, netratata chimic pentru ca doar asa isi pastreaza aportul nutritional care iti aduce atat de multe beneficii.

Poti pregati smoothie-uri cu miere de Manuka, legume, fructe si seminte, dar si sa pui o lingurita peste ceralele de la micul dejun si sa adaugi lapte de orez, migdale, soia si sa fii energic dimineata.

De asemenea, poti include miere de Manuka si in prajiturile tale vegane pentru ca daca le indulcesti cu acest produs sunt foarte sanatoase, nu doar savuroase.

O alta varianta este sa prepari sosul pentru salate cu miere de Manuka, ulei de masline si o lingura de mustar. Adauga zeama de lamaie, sare, piper si usturoi si ai obtinut un sos absolut delicios.

Mierea de Manuka poate fi vazuta si ca ingredient alimentar pentru o alimentatie sanatoasa dar si ca tratament. Este alimentul preferat in alimentatia vegetarienilor si veganilor si este potrivita pentru a se consuma ca atare, dar si in diverse retete.

Pret Miere de Manuka

Pretul pentru mierea de Manuka incepe de la 3 lei un pliculet si variaza in functie de cantitatea recipientului pe care il cumperi.

Desi pretul poate parea initial mare pentru recipientele voluminoase, avand in vedere toate proprietatile sale si multitudinea de situatii in care este perfecta, consideram ca pretul pentru Miere de Manuka este unul mic care merita platit. Vei descoperi beneficiile inca de la primele utilizari.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Un comentariu

  1. Multumim, am aflat mai multe detalii despre aceasta miere 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *