Tratamente si Remedii Naturiste Pentru Ficat

Tratamente si Remedii Naturiste Pentru Ficat

Pentru persoanele care au probleme cu ficatul, curele de detoxifiere si tratamentele cu plante pentru ficat se pot dovedi cele mai bune solutii naturiste.

Cuprinsul acestui articol:
1. Despre ficat si rolul sau in organism
2. Capacitatea de regenerare a ficatului
3. Cele mai comune probleme ale ficatului
4. Ce factori afecteaza ficatul?
5. Simptome si cauze ale problemelor ficatului
6. Remedii naturiste pentru ficat
6.1. Alte tratamente naturale care sa va ajute sa scapati de problemele de ficat
7. Cum se mentine sanatatea ficatului?

Despre ficat si rolul sau in organism

Ficatul este un organ mare, carnos, care se afla pe partea dreapta a abdomenului. Cantarind intre 1.44 si 1.66 kg, este de culoare maro-roscat si se simte cauciucat la atingere. In mod normal, ficatul nu poate fi palpat, caci este protejat de cutia toracica.

Ficatul este aproximativ triunghiular si este format din doi lobi: un lob drept mai mare si un lobul stang mai mic. Lobii sunt separati de ligamentul falciform, o banda de tesut care il mentine ancorat de diafragma.

Un strat de tesut fibros numit capsula lui Glisson acopera exteriorul ficatului. Aceasta capsula este acoperita in continuare de peritoneu, o membrana care formeaza captuseala cavitatii abdominale.

Acest lucru ajuta la mentinerea ficatului in pozitie si il protejeaza de daune fizice.

Ca si pozitionare mai exacta, ficatul este situat deasupra si in stanga stomacului si sub plamani. Sub ficat se afla vezica biliara, parti ale pancreasului si intestinelor – impreuna, ele lucreaza la digetia, absorbtia si procesarea alimentelor.

Ficatul este cel mai mare organ solid si cea mai mare glanda din corpul uman. Indeplineste peste 500 de sarcini esentiale bunei functionari a organismului si este singurul care se poate regenera.
Pielea este singurul organ mai greu si mai mare decat ficatul.

Clasat ca si parte a sistemului digestiv, rolurile ficatului includ detoxifierea, sinteza proteinelor si producerea de substante chimice care sa ajute la digestia alimentelor.

Ficatul este clasificat ca o glanda si asociat cu multe functii. Este dificil de dat un numar precis, deoarece organul este inca in explorare, dar se crede ca ficatul indeplineste 500 de roluri distincte.

Principalele functii ale ficatului includ:

  • Productia de bila: bila ajuta intestinul subtire sa se descompuna si sa absoarba grasimile, colesterolul si unele vitamine. Bila consta din saruri biliare, colesterol, bilirubina, electroliti si apa.
  • Absorbtia si metabolizarea bilirubinei: Bilirubina se formeaza prin descompunerea hemoglobinei. Fierul eliberat din hemoglobina este stocat in ficat sau in maduva osoasa si folosit pentru a produce urmatoarea generatie de celule sanguine.
  • Sprijinirea cheagurilor de sange: Vitamina K este necesara pentru crearea anumitor coagulanti care ajuta la coagularea sangelui. Bila este esentiala pentru absorbtia vitaminei K si este creata in ficat. Daca ficatul nu produce suficienta bila, factorii de coagulare nu pot fi produsi.
  • Metabolizarea grasimilor: Bila descompune grasimile si le face mai usor de digerat.
  • Metabolizarea carbohidratilor: carbohidratii sunt stocati in ficat, unde sunt descompusi in glucoza si absorbiti in fluxul sanguin pentru a mentine nivelurile normale de glucoza. Ele sunt stocate sub forma de glicogen si eliberate ori de cate ori este nevoie de o explozie rapida de energie.
  • Depozitare de vitamine si minerale: ficatul stocheaza vitaminele A, D, E, K si B12. Pastreaza cantitati semnificative din aceste vitamine. In unele cazuri, vitaminele de cativa ani sunt pastrate ca rezerva. Ficatul stocheaza fier din hemoglobina sub forma de feritina, gata sa produca noi globule rosii. De asemenea, ficatul stocheaza si elibereaza cuprul.
  • Ajuta la metabolizarea proteinelor: Bila ajuta la descompunerea proteinelor pentru digestie.
  • Filtreaza sangele: ficatul filtreaza si elimina compusii din organism, inclusiv hormonii, cum ar fi estrogenul si aldosteronul, si compusii din afara corpului, inclusiv alcoolul si alte droguri.
  • Functia imunologica: ficatul face parte din sistemul fagocitar mononuclear. Contine un numar mare de celule Kupffer care sunt implicate in activitatea imunitara. Aceste celule distrug orice agenti care cauzeaza boli care ar putea patrunde in ficat prin intestin.
  • Productia de albumina: albumina este cea mai comuna proteina din serul sanguin. Transporta acizi grasi si hormoni steroizi pentru a ajuta la mentinerea presiunii corecte si pentru a preveni scurgerea vaselor de sange.
  • Sinteza angiotensinogenului: Acest hormon creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange atunci cand este alertat de producerea unei enzime numita renina in rinichi.

Capacitatea de regenerare a ficatului

Datorita importantei ficatului si a functiilor sale, evolutia s-a asigurat ca acesta se poate reinnoi rapid atata timp cat este mentinut sanatos. Aceasta abilitate este observata la toate vertebratele, de la pesti la oameni.

Ficatul este singurul organ visceral care se poate regenera.

Se poate regenera complet, atata timp cat ramane minim 25 la suta din tesut. Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestei ispravi este ca ficatul poate reveni la dimensiunea si capacitatea anterioara fara nicio pierdere a functiei in timpul procesului de crestere.

Cele mai comune probleme ale ficatului

Hepatita

Hepatita este o inflamatie a ficatului. Afectiunea poate fi autolimitata sau poate evolua spre fibroza (cicatrici), ciroza sau cancer hepatic. Virusurile hepatitei sunt cea mai frecventa cauza a hepatitei din lume, dar alte infectii, substante toxice (de exemplu, alcool, anumite medicamente) si boli autoimune pot provoca, de asemenea, hepatita.

Exista 5 virusuri principale ale hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D si E. Aceste 5 tipuri reprezinta cea mai mare ingrijorare din cauza poverii de boala si deces pe care le provoaca si a potentialului de aparitie a focarelor si a raspandirii epidemiei. In special, tipurile B si C duc la boli cronice la sute de milioane de oameni si, impreuna, sunt cea mai frecventa cauza de ciroza hepatica si cancer.

Hepatitele A si E sunt de obicei cauzate de ingestia de alimente sau apa contaminate. Hepatitele B, C si D apar de obicei ca urmare a contactului cu fluidele corporale infectate.

Infectia acuta poate aparea cu simptome limitate sau fara simptome sau poate include simptome precum icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), urina inchisa la culoare, oboseala extrema, greata, varsaturi si dureri abdominale.

Steatoza hepatica

Steatoza hepatica se mai numeste si ficat gras. La originea patologiei exista acumularea in exces de grasimi in ficat cauzata de posibilele tulburari si boli care pot altera metabolismul lipidelor. Pe lista cu factorii de risc intra obezitatea, mai ales grasimea abdominala, diabetul, regimul dezechilibrat plin de grasimi nesanatoase, consumul de alcool in exces, anemiile, tulburarea hormonala, expunerea la toxine, medicamentele, etc.

Ciroza hepatica

Este vorba despre o patologie cronica si degenerativa care afecteaza ficatul si este imposibil de vindecat. Terapia specifica limiteaza boala inca de la indentificarea si controlarea cauzelor sale. Leziunile hepatice ireversibile care fac ca in locul celulelor moarte sa se formeze tesut fibros cicatricial se numara hepatitele virale B, C, D si hepatitele autoimune, medicamentele in exces, obstructionarea cailor biliare dar si alcoolismul.

Insuficienta hepatica

Este o tulburare foarte grava care se refera la functionarea incorecta a ficatului. Este vorba despre insuficienta care poate fi acuta sau cronica in momentul in care ficatul nu mai poate duce la bun sfarsit functiile de care se face responsabil.

O dereglare asemanatoare compromite homeostaza organismului si provoaca un numar mare de complicatii de cele mai multe ori fatale. Homeostaza defineste si capacitatea pe care fiintele vii o au de a se regla tinand cont de variata mediului inconjurator.

Ce factori afecteaza ficatul?

Ficatul poate fi afectat de mai multe elemente naturale sau chimice si in mai multe conditii. Factorii etiologici care pot sa conduca la aparitia bolilor de ficat sunt de origini diferite.

Factori care pot conduce la aparitia bolilor de ficat:

  • Infectii

Bacteriile si virusii care genereaza leziuni ale ficatului

  • Toxicitate

Reprezentata de actiunea diverselor substante chimice neorganice cum sunt fosforul, mercurul, benzolul si plumbul

  • Substantele chimice organice

Derivati halogeni si compusi aromatici

  • Toxo alergii

Actiunea substantelor medicamentoase. Aici trebuie sa mentionam faptul ca un numar mic de medicamente au o actiune hepatotropa directa pentru hepatocite sau alte preparate care nu au actiune directa asupra tuturor hepatocitelor, un efect patogen fiind exprimat prin mecanismul toxico alergic

  • Autoimuna

Hepatita apare in urma introducerii serurilor la nivel parenteral, sau prin hipersensibilizarea organismului la anumite medicamente sau fata de anumite produse alimentare care genereaza conditii si leziuni celulare in tesutul hepatic

  • Actiuni fizice sau mecanice

Actiunea generata de radiatia ionizanta asupra hepatocitelor sau prin obturarea mecanica a cailor biliar cu un numar urias de calculi care pot genera instalarea sindriomului colestatic cu dereglari secundare

  • Alimente

Cauzata de dietele cu deficit de cisteina sau de vitamina E

  • Tulburari hemodinamice

Tulburarile circulatiei sangelui cu caracter general sau local care duc la isntalarea hipoxiei hepatocitelor

  • Dereglari endocrine

Dereglarile care apar in diabet, obezitate sau hipertireoza


Specialistii arata ca unele dintre produsele care afecteaza dramatic ficatul sunt alimentele procesate, alcoolul in combinatie cu diverse grasimi, produsele conservate si dulciurile. Atunci cand apar probleme la ficat este recomandat ca in meniul zilnic sa fie incluse legumele verzi, proteinele animale, lactatele fara grasimi si carnea slaba.

Simptome si cauze ale problemelor ficatului

Exista mai multe semne si simptome ale faptului ca ficatul nostru are probleme:

  • Pielea palida si ochii galbeni sunt simptomele care apar in momentul in care o persoana are icter. Acestea se vor vedea pentru ca in organism este bilirubina in exces si nu poate fi eliminata;
  • Starea de greata va aparea in momentul in care organismul nu elimina corect toxinele;
  • Oboseala cronica indica in mod clar ca sunt probleme cu ficatul;
  • Schimbarea mirosului corpului este un alt semn ca ficatul sufera;
  • Respiratia urat mirositoare sau halena indica de asemenea un ficat bolnav pentru ca se acumuleaza toxine in el.
  • Senzatia de ameteala ar trebui sa te trimita rapid la doctor.
  • Umflarea ochilor si prezenta cearcanelor indica o problema la nivelul ficatului si necesitatea unei cure de detoxifiere cu plante;
  • Prezenta petelor maronii pe piele care apar brusc este de asemenea un semn de probleme cu ficatul;
  • Problemele cu ficatul genereaza dureri in partea dreapta a abdomenului;
  • Atunci cand apare lipsa poftei de mancare se persoana slabeste rapid este un semn ca ficatul are o problema. Este recomandat sa se determina momentul in care ficatul este bolnav si actionarea in consecinta iar acest lucru se poate face analizand apetitul;
  • Ciroza reprezinta una dintre afectiunile foarte grave ale ficatului si in momentul in care se vede ca abdomenul este mereu umflat si seamana cu cel al unei femei insarcinate este recomandata o vizita la medic;

Remedii naturiste pentru ficat

Tarate de psyllium

Vobim despre o planta care apartine familiei patlaginei si care este originara din nordul Africii dar se dezvolta si in sudul Europei si semintele ei au puternice proprietati terapeutice. Aceste tarate ajuta cu mult la detoxifierea ficatului din cauza continutului lor mare de fibre, mai exact de 14 ori mai multe fibre solubile comparativ cu ovazul. Taratele de psyllium ajuta de asemenea si la absorbtia toxinelor care exista in organism dar si la detoxifierea colonului, la reglarea colesterolului dar si la reglarea glicemiei.


Seminte de in

Semintele de in sunt de asemenea cunoscute pentru continutul de acizi grasi si de omega 3 cu un efect emolient ajutand de asemenea la stimularea digestiei dar si la eliminarea fecalelor. Este recomandat sa consumi semintele de in macinate pentru ca de cele mai multe ori organismul nu poate procesa coaja tare a acestora nici macar cand au fost hidratate.


Armurariu

Aceasta planta este cunoscuta si din cauza petelor albe de pe frunze, a sevei laptoase dar si a efectelor detoxifiante pe care le are in organism. Armurariul reprezinta una dintre cele mai des intalnite plante care sunt folosite in curele de detoxifiere a ficatului din cauza continutului foarte mare de flavonoizi antioxidanti, care vor ajuta la absorbtia toxinelor dar si la regenerarea ficatului. Tratamentele cu armurariu s-au dovedit bune pentru hepatite, ciroze, ficat gras sau colesterol marit.
Din semintele acestei plante sunt facute capsulele de silimarina. Acestea refac celulele hepatice, favorizeaza descompunerea substantelor toxice dar si ajuta la digestie si reduc riscul de cancer.


Tratamentele cu anghinare

Anghinarea este planta care protejeaza celulele din ficat si le ajuta la regenerare imbunatatind totodata functiile ficatului. Anghinarea este cunoscuta si pentru facilitarea digestiei cu ajutorul secretiei biliare favorizand eliminarea sucului biliar in duoden.
Datorita acestui continut bogat in didepside, flavonoide si acizi clorogenici, anghinarea ajuta la reducerea cantitatii de colesterol in organism, stimuleaza ficatul pentru ca acesta sa secrete suc biliar si contribuie de asemenea la regenerarea celulelor hepatice fiind totodata un bun diuretic.


Radacina de cicoare

Cicoarea este cunoscuta pentru toate proprietatile sale de purificare a ficatului, a rinichilor si a sangelui.

Radacinile de cicoare sunt folosite pentru a trata icterul si ficatul marit.


Papadia

Frunzele de la papadie ajuta foarte mult in eliminarea toxinelui si determina ficatul sa metabolizeze mult mai rapid grasimile


Lemnul dulce

Lemnul dulce este cel care stimuleaza sinteza proteinelor produse de sistemul imunitar. Aceasta planta are rolul de a proteja ficatul de actiunile pe care le au virusii, parazitii si celulele tumorale.


Ceai de galbenele

Ceaiul de galbenele este foarte util ajutand la detoxifierea sangelui precum si la detoxifierea ficatului avand totodata si efecte antiinflamatorii.


Compresele cu ulei de ricin

Uleiul de ricin este cunoscut pentru toate proprietatile sale antiinflamatorii si pentru rolul sau in detoxifiere. Aceste comprese ajuta la absorbirea toxinelor existente in organism si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Compresele cu ulei de ricin se pot utiliza pentru a detoxifia ficatul. Trebuie aplicata o compresa caldura in zona si se va tine undeva pana la 30 de minute.

Alte tratamente naturale care sa va ajute sa scapati de problemele de ficat includ:

  • Suc de legume

Se recomanda ca pe fiecare zi sa fie consumati 250 ml de suc facut din sfecla rosie, radacina de patrunjel si morcovi, ridiche neagra, mere si telina. Acest suc ajuta foarte mult la detoxifiere si protejeaza ficatul de agentii externi intarind in acelasi timp sistemul imunitar. Un numar foarte mare de studii arata ca sfecla rosie este cea care ajuta in lupta contra cancerului de colon.

  • Sofranul de India

Sofranul de India este cel care ajuta la eliminarea tuturor toxinelor existente in organism si usureaza totodata munca ficatului.

  • Radacina de brusture

Planta aceasta este una dintre cele mai eficiente pentru detoxifierea ficatului. Brusturii ajuta digestia si totodata stimuleaza functiile ficatului si functiile pancreasului, amelioreaza cu usurinta gazele intestinale si are un efect laxativ ajutand la curatarea sangelui.

  • Apa cu lamaie

In fiecare dimineata se va bea o cana de apa calduta amestecata cu suc de la o jumatate de lamaie si cu o lingurita de ulei de masline virgint. Remediul acesta ajuta la detoxifierea organismului si la curatarea vezicii biliare dar si la topirea graismilor din sange.

  • Frunzele de maslin

Acestea sunt deosebite deoarece inglobeaza un compus denumit oleouropeina a caui valoare deriva si din faptul ca este unul dintre cei mai outernici antioxidanti naturali care impiedica depunerea colesterolului rau pe artere dar si imbatranirea prematura a celulelor.

  • Bai in decoct

Cel putin o data pe saptamana se poate face o baie care va ajuta la detoxifierea organismului. Trebuie sa fie facut un decoct din 500 de grame de isop in combinatie cu pedicuta si galbenele. Totul se fierbe, se strecoara si se pune in cada. Se adauga in jur de 500 ml de oret de mere si 500 de grame de miere poliflora. Este recomandat sa stai in baie minim o jumatate de ora. Dupa baie se va aplica o pungura din bumbac plina cu peodcuta pe ficat unde se tine aproximativ 20 de minute.

  • Masaj

Masajul facut in zona abdominala – in zona vezicii biliare si in zona ficatului ajuta cu mult la detoxifierea celor doua imbunatatind totodata si circulatia sangelui. Trebuie masata zona in forma de cercuri in sensul acelor de ceas, cercuri care isi vor diminua pe parcurs diametrul. Se pune accent in general pe zonele sensibile si se maseaza locul pana in momentul in care dispare durerea.

Cum se mentine sanatatea ficatului?

Mai jos sunt cateva recomandari pentru a va mentine ficatul sa functioneze asa cum ar trebui:

  • Dieta: Deoarece ficatul este responsabil pentru digerarea grasimilor, consumul prea mare poate suprasolicita organul si il poate perturba de la alte sarcini. Obezitatea este, de asemenea, legata de boala ficatului gras.
  • Consum moderat de alcool: evitati sa consumati mai mult de doua bauturi simultan. Consumul prea mare de alcool cauzeaza, in timp, ciroza hepatica. Cand ficatul descompune alcoolul, produce substante chimice toxice, cum ar fi acetaldehida si radicalii liberi. Pentru a se produce pagube grave, este nevoie de echivalentul unui litru de vin in fiecare zi timp de 20 de ani la barbati. Pentru femei, pragul este mai mic de jumatate.
  • Evitarea substantelor ilicite: la ultimul sondaj in 2012, aproape 24 de milioane de oameni din Statele Unite au consumat un drog ilicit, nemedical in ultima luna. Acestea pot supraincarca ficatul cu toxine.
  • Atentie la amestecarea medicamentelor: Unele medicamente eliberate pe baza de reteta si remedii naturale pot interactiona negativ atunci cand sunt amestecate. Amestecarea drogurilor cu alcool pune presiune semnificativa asupra ficatului. De exemplu, combinarea alcoolului si a acetaminofenului poate duce la insuficienta hepatica acuta. Asigurati-va ca urmati instructiunile pentru orice medicamente.
alimente pentur sanatatea ficatului
  • Protectie impotriva substantelor chimice din aer: atunci cand vopsiti sau utilizati substante chimice puternice de curatare sau de gradinarit, zona trebuie sa fie bine ventilata sau trebuie purtata o masca. Substantele chimice din aer pot provoca leziuni hepatice, deoarece ficatul trebuie sa proceseze orice toxine care intra in organism.
  • Calatorii si vaccinari: Vaccinarea este esentiala daca calatoriti intr-o zona in care hepatita A sau B ar putea fi o problema. Malaria creste si se inmulteste in ficat, iar febra galbena poate duce la insuficienta hepatica. Ambele boli pot fi prevenite prin medicatie orala si vaccinare.
  • Sex in conditii de siguranta: Nu exista vaccinare pentru hepatita C, asa ca se recomanda prudenta in ceea ce priveste sexul sigur, tatuajele si piercing-urile.
  • Evitati expunerea la sange si germeni: cereti asistenta medicala daca sunteti expus la sangele unei alte persoane purtatoare de hepatita. De asemenea, este important sa nu impartasiti obiectele personale legate de igiena, cum ar fi periutele de dinti, si sa evitati acele murdare.

In ciuda capacitatii sale de a se regenera, ficatul depinde de sanatate pentru a face acest lucru. Ficatul poate fi protejat in mare parte prin alegeri ale stilului de viata si masuri alimentare.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

4 comentarii

  1. Am facur analize si mi-au iesit aceste valori pt. transaminaze
    tpo 43
    tgp 46
    ce imi recomandati

  2. pentru insuficienta hepatica, cu icter si ascita , ce imi recomandati ?? va multumesc!

  3. ficatu se regenereaza dar sa elimiti toxinele si grasimile,adica sa mancam fruncte si legume,dar ce facem cu toxinele din legume si fructe?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *