Laxativele sunt medicamente sau suplimente alimentare care stimuleaza colonul in vederea evacuarii continutului sau – ele reprezinta cel mai comun “tratament” al constipatiei datorate incetinirii tranzitului intestinal.
Dar cati dintre noi stim exact cum sa le folosim si cand sa le folosim?
Haideti sa parcurgem impreuna cateva informatii esentiale despre laxative, care sa va ajute sa le folositi in cunostinta de cauza in viitor.
Cuprinsul acestui articol:
1. Despre constipatie si cum ajuta laxativele in aceasta problema
2. Tinand cont de acestea, exista patru tipuri de laxative:
3. Riscuri pe care le prezinta laxativele
4. De asemenea, mai sunt alte cateva lucruri importante de care sa tinem cont:
5. Ceaiuri cu efect laxativ
6. Plante care ajuta la inlaturarea constipatiei in mod natural
7. Concluzie
Despre constipatie si cum ajuta laxativele in aceasta problema
Constipatia poate provoca crampe la nivelul abdomenului, facandu-ne sa ne simtim “umflati” si “bolnavi”.
Aceasta “stare de rau” pe care o resimtim adesea, poate fi de doua tipuri:
- Constipatie primara – caracterizata prin miscari lente ale intestinului, cauzate, de obicei, de o problema anatomica. Aceasta este adesea asociata cu faptul ca nu consumam suficiente fibre si lichide.
- Constipatia secundara – este cea asociata cu o boala metabolica (cum ar fi diabetul, spre exemplu), boli neurologice (accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multipla), tulburari ale tesutului conjunctiv sau tulburari de alimntatie.
Sunt si unele medicamente care pot contribui la constipatie – antidepresive, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, simptomatice si antipshihotice.
Pentru tratarea constipatiei, diferite tipuri de laxative functioneaza in diverse feluri. Astfel, alegerea unui laxativ va depinde de o serie de factori diferiti.
Tinand cont de acestea, exista patru tipuri de laxative:
- Laxativele de volum – sunt acele suplimente de fibre care functioneaza in acelasi mod ca si fibrele consumate in cadrul unei diete alimentare normale. Acestea maresc volumul scaunului prin retinerea lichidului, incurajand astfel intestinul sa le impinga afara. Acest tip de laxative sunt indicate in tratamentul de lunga durata al constipatiei si nu prezinta efecte secundare.
- Laxativele osmotice – inmoaie scaunul prin cresterea cantitatii de apa retinuta la nivelul intestinului, facandu-l sa treaca mai usor. Poate dura pana la 2-3 zile pana cad un astfel de laxativ sa inceapa sa isi faca efectul. Pentru acest tip de laxative se recomanda un aport zilnic crescut de lichide.
- Laxativele stimulente – care, dupa denumire, stimuleaza peretii intestinului, accelerand miscarile intestinale si grabind astfel eliminarea scaunului. Nu se recomanda folosirea acestor tipuri de laxative ca si rutina, ci doar in tratament de scurta durata in constipatii care apar ocazional. Folosirea acestora in mod repetat duce la diminuarea tonusului musculaturii intestinului gros si provoaca dependenta.
- Laxativele emoliente/lubrefiante – stimuleaza secretia de apa si sodiu la nivelul intestinului gros, provocand inmuierea si lubrefierea scaunului. Acestea prezinta risc scazut, insa nu sunt foarte eficiente daca nu se consuma cantitati suficiente de lichide zilnic.
Cum si cat de des putem lua laxative va varia in functie de tipul de constipatie si de cel al medicamentului. De aceea, este foarte important sa citim cu atentie prospectul si instructiunile inainte de a lua orice tip de laxativ.
Riscuri pe care le prezinta laxativele
Dupa cum spuneam, pentru a rezolva cat mai repede problema constipatiei, cei mai multi dintre noi apelam la administrarea de laxative, si nu neaparat in varianta naturala.
Potrivit FDA, unele laxative care ar putea oferi o solutie rapida sunt potential periculoase daca nu se respecta instructiunile de dozare sau avertismetele inscrise pe prospect.
Au existat zeci de cazuri de reactii adverse grave raportate in urma utilizarii laxativelor.
Abuzul de laxative este, de asemenea, periculos.
Cine este expus riscului de consum excesiv de laxative?
Potrivit Departamentului de Neurostiinta Clinica din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii din Dakota de Nord, persoanele care abuzeaza de laxative in mod regulat sunt, in general, clasificate ca facand parte din unul dintre urmatoarele patru grupuri:
#1. De departe, cel mai mare grup de utilizatori de laxative sunt „indivizii care sufera de tulburari alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia nervoasa”, cu estimari care arata ca 10% pana la 60% dintre cei cu alimentatie dezordonata folosesc laxative pentru a-si controla greutatea si sentimentele.
Oamenii cred in mod fals ca pot evita o parte din „absorbtia caloriilor” din alimentele pe care le mananca, dar acest lucru nu este chiar adevarat in cea mai mare parte si poate duce la efecte secundare periculoase.
#2. Adultii de varsta mijlocie sau mai mari tind sa foloseasca laxative pentru a atenua constipatia, deoarece functiile digestive incetinesc.
#3. Sportivii sau culturistii care incearca sa mentina o anumita greutate si aspect pot folosi aceste substante pentru a reduce balonarea.
#4. Oamenii care se confrunta cu probleme ale sistemului digestiv, cum ar fi IBS, de asemenea, tind sa foloseasca laxative.
Dupa ce ati luat laxative, nu este neobisnuit sa se intample unele reactii gastrointestinale, cum ar fi balonarea si disconfortul stomacului.
Prea multa fibra sintetica sau utilizarea excesiva de uleiuri minerale provenite din laxative pot reduce, de asemenea, absorbtia in organism a anumitor medicamente si nutrienti.
O alta problema este ca laxativele lubrifiante pot absorbi vitaminele solubile in grasimi din intestine si pot reduce anumite niveluri de nutrienti.
De asemenea, mai sunt alte cateva lucruri importante de care sa tinem cont:
#1. Primul, sa consumam cat mai multe lichide, deoarece laxativele pot provoca dezhidratare. Este foarte important sa bem cel putin 2 litri de lichide pe zi.
#2. Este de evitat administrarea prea multor laxative – acest lucru poate duce la diaree si blocaje intestinale.
Cel mai bine este sa folosim laxative ocazional si pe perioade scurte de timp, de preferat in urma unei prescrieri medicale.
#3. Pentru un tratament initial, este recomandata folosirea unor laxative usoare, de tip suplimente alimentare, cat mai naturale.
De exemplu, „Laxativ – Colon Drenor” Paradisul Verde, pe langa efectul laxativ pe care il are, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, la mentinerea in limite normale a colesterolului si trigliceridelor din sange, sustine buna functionare a articulatiilor si a sistemului osos, a ficatului si a rinichilor.
Toate acestea datorita compozitiei de ingrediente naturale precum aloe, dolomita, anghinare, cimbrisor si ulei esential de sovarf.
Ceaiuri cu efect laxativ
Si ceaiurile laxative pot fi foarte eficiente in tratarea constipatiei, aducand totodata si un plus de lichide consumate si prevenind astfel deshidratarea. Si ele sunt naturale, nu au reactii adverse si sunt foarte blande cu organismul.
Plante care ajuta la inlaturarea constipatiei in mod natural
Fructele, legumele verzi, semintele si anumite ierburi sau alimente probiotice pot servi ca si remedii cansice atunci cand vine vorba de inmuierea scaunului si ameliorarea constipatiei.
Daca va concentrati pe consumul de alimente sanatoase, integrale, veti obtine atat fibre solubile cat si insolubile, impreuna cu electroliti, vitamine si minerale importante pe care se bazeaza intreg sistemul digestiv.
Asadar, inainte de a apela la medicamente, incercati sa adaugati in dieta aceste 7 alimente:
- Aloe Vera
- Seminte de chia
- Seminte de in
- Legume cu frunze verzi
- Alimente probiotice
- Fructe bogate in fibre
- Apa de cocos
In cazul in care totusi aveti nevoie de laxative, incercati mai intai variantele de suplimente alimentare naturale si ceaiurile.
Concluzie
Acestea sunt cateva dintre avantajele folosirii unor suplimente alimentare naturale pentru tratarea unor probleme precum constipatia – ajuta la rezolvarea problemei, fara reactii adverse, dimpotriva, aducand si cateva beneficii.
De asemenea, este recomandata introducerea in rutina zilnica a unor alternative care sa ajute la prevenirea constipatiei – sport in mod regulat, cresterea aportului zilnic de fibre, consumarea cantitatii recomandate de apa.
Pe aceeasi tema:
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…