Vitamina C lipozomala – uita de suplimentele traditionale!

Vitamina C lipozomala - uita de suplimentele traditionale

Vitamina C este probabil una dintre cele mai cunoscute vitamine dintre toate – cat am fost copii, mama a avut grija sa ne ofere tot timpul, pe post de gustare, un mar, o portocala, fructe de padure sau orice alt fruct bogat in acest antioxidant pretios.

Daca nu aveam la dispozitie fructele, luam acele comprimate masticabile cu aroma de protocale, pentru a avea grija sa oferim organismului suficienta Vitamina C astfel incat sa ne mentinem sanatosi.

Cuprinsul acestui articol:

  1. Ce este Vitamina C?
  2. Ce face, mai exact, Vitamina C?
  3. Vitamina C lipozomala – o inovatie in domeniul suplimentelor alimentare
  4. Continutul Vitaminei C lipozomale
  5. Cum functioneaza?
  6. Absorbtia Vitaminei C lipozomale
  7. Beneficiile Vitaminei C lipzomale
  8. Cand este bine sa folosim Vitamina C lipozomala?
  9. Vitamina C lipozomala si aplicatiile ei pentru o piele sanatoasa

Ce este Vitamina C?

Acidul ascorbic este unul dintre cele 50 de substante nutritive esentiale de care organismul nostru are nevoie pentru a se mentine sanatos.

Vitamina C este necesara pentru producerea colagenului – aceasta este o proteina foarte importanta pentru piele, tendoane, oase, dinti, cartilaje si toate celelalte tesuturi conjunctive.

De asemenea, Vitamina C este necesara pentru producerea corespunzatoare a neurotransmitatorilor – compusi care ajuta la reglarea starii de spirit.

Dar ceea ce este cel mai important este ca Vitamina C este un puternic antioxidant care actioneaza atat la nivelul sangelui, dar si a tesuturilor si celulelor, inclusiv a creierului. Ea protejeaza organismul de compusi periculosi care sunt generati in timpul metabolismului normal, de radicalii liberi care duc la stresul oxidativ.

Ce face, mai exact, Vitamina C?

  • Ajuta organismul sa metabolizeze grasimile si proteinele.
  • Reprezinta un factor in productia de energie.
  • Ajuta la dezvoltarea si intretinerea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor.
  • Ajuta la formarea tesutului conjunctiv.
  • Ajuta la vindecarea ranilor.
  • Este un antioxidant puternic, necesar pentru mentinerea unei sanatati bune.
  • Protejeaza impotriva radicalilor liberi si a daunelor si efectelor oxidante ale acestora.
  • Sprijina un sistem imunitar sanatos si reduce riscul bolilor cronice.
  • Sprijina productia de colagen pentru piele, muschi si articulatii mai sanatoase.
  • Imbunatateste aspectul pielii, aceasta devenind mai supla si mai elastica.
  • Este un antioxidant care scade semnificativ efectele adverse ale radicalilor liberi asupra functiei fiziologice normale si oxidarii lipidelor in tesuturile organismului.
  • Sprijina sanatatea generala optima.

Vitamina C lipozomala – o inovatie in domeniul suplimentelor alimentare

Aceasta este o formula noua de supliment alimentar, care contine aceeasi substanta nutritiva ca si suplimetele traditionale, dar cu un sistem de administrare net superior, care este mai eficace decat orice supliment traditional.

De fapt, una dintre problemele foarte comune ale vitaminei C obisnuite o reprezinta cantitatile mici care ajung la final sa fie preluate de organism, asta datorita incapacitatii acesteia de a rezista proceselor digestive din organism.

In cel mai bun caz, organismul poate absorbi pana la 200mg de vitamina C continuta de suplimentele traditionale, restul fiind eliminat prin urina. Pentru a mari aceasta doza, ar trebui luate doze care ar fi suficient de mari incat sa poata cauza stres gastric, gaze, crampe si diaree.

Prin comparatie, forma lipozomala are unele beneficii unice:

  • Tehnologia lipozomala poate creste absorbtia nutrientilor prin captarea ingredientelor active in membrane protectoare numite lipozomi.

Lipozomii sunt particule sferice mici, cu stratul exterior realizat din grasimi, asemanator celor din membrana celulelor noastre (fosfolipide in membrana bistratificata). Interiorul fiecarei mici sfere (compartimentul apos intern) este protejat de acest dublu-strat si este umplut cu apa si vitamina C. Acest lucru permite lipozomului vitamina C sa se conecteze direct cu celulele din intestin, ceea ce permite ca nutrientul sa fie absorbit mai repede si mai eficient.

  • Lipozomii, formati din doua straturi de molecule de fosfolipide similare cu membranele celulare ale corpului propriu, protejeaza continutul si reusesc sa depaseasca mediul dur al tractului gastro-intestinal, pentru a elibera vitamina C direct in interiorul celulelor.
  • Aceasta metoda unica de administrare protejeaza vitamina C de oxidare si degradare, asigurand o biodisponibilitate de aproape 100%.

Un numar considerabil de studii au evidentiat deja avantajele versatile ale utilizarii lipozomilor pentru administrarea specifica a situsului si absorbtia eficienta la nivelul celulelor.

Continutul Vitaminei C lipozomale

Majoritatea produselor lipozomale cu vitamina C au 3 componente:

  • Vitamina C pura
  • Lipozomul
  • Apa sterila

Toate aceste ingrediente sunt recunoscute de Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente ca fiind sigure si netoxice. Compozitia exacta poate varia intre producatori, dar majoritatea contin numai aceste ingrediente.

Noi lipozomi sunt dezvoltati cu alti compusi naturali, cum ar fi acizii grasi cu lant mediu (MCFA). MCFA ajuta la stabilizarea vitaminei C, ceea ce permite un timp de viata mai indelungat.

Tabletele si pulberile conventionale cu vitamina C, pe de alta parte, pot contine numeroase ingrediente suplimentare care ajuta in timpul procesului de fabricare a tabletelor, cum ar fi cele care maresc masa comprimatului (hipromeloza), lubrifianti (stearat de magneziu), arome, stabilizatori si silice, iar efectele de siguranta si sanatate ale acestor compusi sunt inca necunoscute.

Cum functioneaza?

Cum functioneaza vitamina c lipozomala

Vitamina C lipozomala este absorbita la nivelul intestinului, fiind apoi rupta in celule si transformata in hidroxiprolina, care este utilizata de catre organism pentru a produce colagenul si a intretine tesuturile conjunctive.

Odata ajunsa in celule, ea actioneaza ca un antioxidant, prin neutralizarea compusilor nocivi, protejand celulele (prin reducerea stresului oxidativ) si stimuland metabolismul si absorbtia nutrientilor, precum si ajutand organismul sa creeze neurotransmitatori.

Vitamina C lipozomala are o biodisponibilitate mai buna, ceea ce inseamna ca mai multa vitamina C consumata este absorbita in organism, in fluxul sanguin si, in cele din urma, in tesuturi.

De exemplu, un supliment de vitamina C cu o biodisponibilitate de 50% ar da utilizatorului 50 mg de ingredient activ per 100 mg consumat – ceea ce inseamna ca celelalte 50 mg nu vor fi utilizate niciodata.

Biodisponibilitatea vitaminei C lipozomale este comparata cu administrarea intravenoasa, care este aproape de 100%.

Un studiu la adulti a concluzionat ca o cantitate de vitamina C lipozomala foarte mare (4 g) absorbita este aproape dubla fata de cea a suplimentelor orale traditionale.

Absorbtia Vitaminei C lipozomale

O mare parte din vitamina C pe care o luati oral, fie prin alimente, fie prin suplimente, nu este absorbita de intestin.

Cantitatile mai mici sunt absorbite mai bine, de ex. daca ati luat 100 mg, ati absorbi aproximativ 98 mg. Exista o cantitate mai mare de absorbtie fractionata.

Cantitatea de absorbtie fractionata scade, totusi, cu doze mai mari. Doar aproximativ 1000-1250 mg de vitamina C ar fi absorbite cu o singura doza de 2000 mg. Mai multa vitamina C este absorbita, dar este mai putin eficienta.

Pentru a pune acest lucru in perspectiva, o singura doza de 12000 mg ar avea ca rezultat doar aproximativ 16%, sau 1920 mg, care ar fi absorbite de organism.

Vitamina C trebuie transportata prin peretele intestinal folosind transportoare. Sunt disponibili atat de multi transportatori iar aceasta actiune necesita energie. De asemenea, exista un timp limitat inainte ca vitamina C sa se deplaseze pe drumul sau in jos, pe tractul intestinal. Odata ce vitamina C s-a deplasat, s-a pierdut sansa de a fi absorbita.

Dupa cum puteti vedea, exista limitari in ceea ce priveste absorbtia vitaminei C traditionale.

Pe de alta parte, in privinta tehnologiei lipozomale, altfel stau lucurile.

Fiind invelita in fosfolipide esentiale, vitamina C este absorbita la fel ca si grasimile dietetice. Acesta este preluata de sistemul limfatic, cu o eficienta estimata de 98%. Odata ajunsa acolo, se deplaseaza din sistemul limfatic in sange.

Lipozomii livreaza mai multa vitamina C in circulatie in comparatie cu suplimentele traditionale de vitamina C.

Lipozomii bogati in vitamina C care protejeaza nutrientul in mediul dur al tractului gastro-intestinal ofera mai multa vitamina C tesuturilor si organelor. Acestia se leaga de membranele celulare in care elibereaza vitamina C, crescand in mod eficient nivelele intra-celulare.

Beneficiile Vitaminei C lipzomale

Tehnologia lipozomala folosita asigura vitaminei C lipozomale:

  • inalta calitate
  • incapsularea prelungita si stabila a vitaminei C (datorita structurii lipozomale)
  • protectia vitaminei C impotriva factorilor destructivi (oxigen, lichidul gastric, enzime digestive)
  • absorbtia mai usoara la nivel celular (biodisponibilitate crescuta)
  • mentinerea de valori crescute si stabile de vitamina C in zonele tintite
beneficiile vitaminei c lipozomale

Cand este bine sa folosim Vitamina C lipozomala?

Se poate lua acest supliment lipozomal:

  • in perioadele de imunitate scazuta
  • pe durata terapiilor oncologice
  • de catre persoane care sunt supuse unui stres cronic
  • de catre toti cei care au un stil de viata intens
  • in timpul activitatilor fizice grele
  • in rolul de “vitamina frumusetii” – vitamina C ajuta in formarea colagenlui care este principalul component structural al pielii si in regenerarea formei reduse a vitaminei E

Vitamina C lipozomala si aplicatiile ei pentru o piele sanatoasa

Structura pielii si functiile ei

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Suprafata sa este de aproximativ 2 m2, iar greutatea este de aproximativ 4 kg. Pielea este o bariera intre interiorul sistemului si mediul extern.

Pielea este compusa din:

  • epiderma,
  • derma,
  • tesutul subcutanat

Pielea are multe functii diferite in organism:

Functii pasive, incluzand:

protectia impotriva frigului, caldurii, radiatiei, presiunii, impactului, actiunea substantelor chimice sau a microorganismelor

Functiile active, incluzand:

  • termoreglarea (de exemplu transpiratia);
  • primirea de stimuli din mediul inconjurator (de exemplu atingere, durere, caldura);
  • sustine functia imuna prin crearea unei bariere naturale impotriva microorganismelor prezente pe si in piele;
  • productia de vitamina D – mai ales in epiderma (in principal in keratinocitele din stratul de reproducere), sub influenta soarelui;
  • productia de pigment – melanina, de melanocite situate in epiderma;

Starea pielii noastre, atat epiderma, cat si derma, determina aspectul si atractivitatea noastra. Prin urmare, merita sa luati in considerare modul in care sa ingrijiti sanatatea si frumusetea pielii in mod eficient.

Vitamina C lipozmala pentru intretinerea pielii

Vitamina C protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.

Unul dintre factorii care dauneaza atat dermei, cat si celulelor epidermice, contribuind in acelasi timp la degenerarea lor, este stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este o stare de echilibru intre radicalii liberi (oxidanti) si antioxidantii din organism.

Actiunea radicalilor liberi poate interfera cu cresterea tesuturilor, modificarea metabolismului si functionarea celulelor, distrugerea structurilor lipidice si proteice. Efectul actiunii lor asupra pielii reduce elasticitatea si slabeste mecanismele de aparare, ceea ce accelereaza procesul de imbatranire.

Cauzele stresului oxidativ pentru piele pot include: expunerea excesiva la radiatii UV, stimulente (de exemplu, tigari, alcool), medicamente cronice utilizate sau stres psihologic.

Substanta cu activitate antioxidanta este vitamina C. Vitamina C stimuleaza formarea colagenului, numita si “proteina tineretii”.

Colagenul este o proteina structurala cu rezistenta ridicata la factorii mecanici, fizici si chimici. Fibrele de colagen formeaza o structura spatiala ordonata, datorita careia ele constituie un fel de schela pentru organe, tesuturi, vase de sange – si pentru piele.

Aproximativ 40% din colagenul total al organismului se gaseste in piele, unde reprezinta aproape 70% din greutatea tuturor proteinelor din piele.

O caracteristica importanta a colagenului este capacitatea de a lega apa. Datorita hidratarii adecvate, fibrele proteice ale dermei isi pastreaza structura si proprietatile. Pielea este apoi intinsa si elastica. Continutul ridicat de apa in epiderma si derma este cheia functionarii sale, deoarece reactiile biochimice apar in mediul acvatic.

Vitamina C este asadar esentiala pentru sinteza colagenului, ajutand la restabilirea functiei adecvate a pielii prin stimularea productiei de colagen.

Piele fiziologic sanatoasa cu vitamina C lipozomala, care:

  • regleaza productia de sebum, previne oxidarea, echilibreaza pH-ul pielii, care poate limita aspectul de pete sau decolorari;
  • stimuleaza sinteza cantitatii potrivite de ceramide, compusi lipidici prezenti in stratum corneum, care sustin hidratarea corespunzatoare a pielii;
  • normalizeaza productia de melanina, cea care, in exces, poate duce la decolorare.

Nutritia epidermei si a dermei

Putem avea grija de epiderma, folosind, printre altele, preparate cum ar fi: creme, emulsii, ser – totusi, merita sa ne amintim ca atat epiderma cat si derma sunt hranite eficient din interior.

Prin urmare, trebuie avuta in vedere utilizarea unei forme orale de vitamina C lipozomala.

Atunci cand alegeti un preparat oral cu vitamina C, este bine sa fiti ghidat de calitatea si forma sa eficienta.

surse naturale de vitamina c

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Un comentariu

  1. Foarte utile informațiile. Mulțumesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *