Vitamine lipozomale – ce sunt si ce beneficii au

Vitamine lipozomale - ce sunt si ce beneficii au

Traim intr-o perioada abundenta in mancare – tot felul de alimente care se gasesc in supermarket-uri, fructe si legume din intreaga lume, paine din diverse feluri de cereale, produse lactate, o varietate larga de condimente, alune si nuci.

Cuprinsul acestui articol:

 1. Sunt suplimentele traditionale cu multivitamine raspunsul?
 2. Biodisponibilitatea in context cu tehnologia lipozomala
 3. De ce suplimentele orale traditionale au o biodisponibilitate scazuta?
 4. De unde ideea de vitamine lipozomale?
 5. Ce sunt lipozomii?
 6. Ce sunt aceste suplimente lipozomale?
 7. Cum functioneaza aceasta tehnologie lipozomala si cum ajung suplimentele lipozomale sa livreze nutrientii catre celule
 8. Suplimente lipozomale – beneficii pe termen lung
 9. Suplimente lipozomale pe termen scurt
 10. Viitoare utilizari ale suplimentelor lipozomale in industria nutraceutica
 11. Concluzii

Acum ne bucuram si de cele mai ieftine produse din intreaga istorie, asta permitandu-ne sa ne orientam catre alimentele sanatoase, cele care capata din ce in ce mai multa popularitate. S-a inregistrat o crestere de aproximativ 27% a consumului de fructe proaspete si aproximativ 21% a consumului de legume proaspete intre 1970 si 2010.

Dar, cu toata aceasta crestere, deseori avem deficit de nutrienti: peste 40% dintre adulti au deficit de vitamina A, C, D si E, iar calciul si magneziul este sub cerintele medii pentru varsta si sexul lor. Aceste statistici nu iau in calcul antioxidantii importanti care ne mentin sanatosi: glutationul, coenzima Q10 si resveratrolul.

Sunt suplimentele traditionale cu multivitamine raspunsul?

Aproape doi din trei adulti din America cred ca da, deoarece iau suplimente de vitamine, minerale sau plante.

Dar suplimentele tipice pe cale orala nu isi pot oferi intregul potential terapeutic. Enzimele din stomac si din tractul gastro-intestinal pot degrada suplimentele orale. Pe cont propriu, antioxidantii nu pot trece eficient de membranele celulare.

De exemplu, numeroasele flavonoide care prezinta activitate potenta antioxidanta in vitro in laborator, realizeaza numai concentratii foarte scazute in sange dupa consumul oral.

Pentru a oferi beneficii pentru sanatate, vitaminele si mineralele trebuie sa atinga tesutul tinta. Biodisponibilitatea este esentiala pentru suplimentele si alimentele functionale si afirmatiile de sanatate conexe.

Si nu sunt putini factorii care afecteaza biodisponibilitatea – inclusiv problemele digestive, acidul gastric scazut, absorbtia scazuta a unui nutrient.

In plus, suplimentele in sine variaza in cantitatile de vitamine, minerale si antioxidanti pe care le ofera – unele ofera mai mult decat cantitatea zilnica recomandata, unele mai putin. Produsele sunt vandute in mai multe forme diferite (pulberi, lichide, tablete, capsule, masticabile si bomboane gumate), toate producand cantitati variabile.

Biodisponibilitatea in context cu tehnologia lipozomala

Haideti sa vorbim putin si de biodisponibilitatea de care am mentionat mai sus, deoarece este in stransa legatura cu mai buna intelegere a tehnologiei lipozomale.

Pentru ca un supliment sa aiba rezultatul dorit, trebuie digerat si transportat in mod corespunzator in sistemul circulator.

Biodisponibilitatea este gradul in care substantele nutritive din produsele alimentare si suplimente devin disponibile in tesuturi si in fluxul sanguin pentru o absorbtie rapida dupa ce sunt digerate.

Nu toate vitaminele, mineralele sau medicamentele au aceeasi biodisponibilitate. Unele sunt absorbite rapid si usor, altele ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, in timp ce altele nu sunt complet absorbite.

Biodisponibilitatea depinde de multi factori, cum ar fi:

 • Sanatate generala si varsta:

Persoanele peste 60 de ani au probleme cu absorbtia majoritatii substantelor nutritive, in special a vitaminei B12 si a magneziului.

 • Sanatatea tractului digestiv:

Conditii precum Crohn, boala celiaca si sindromul intestinului iritabil (IBS) afecteaza absorbtia nutrientilor (obtinute prin alimente sau suplimente) de catre organism.

 • Utilizarea anumitor medicamente:

Medicamentele utilizate pentru tratamentul aciditatii si arsurilor la stomac (de exemplu inhibitorii pompei de protoni) pot limita absorbtia vitaminei B12, precum si a mineralelor precum magneziu si fier. Metformina, un medicament anti-diabetic frecvent utilizat, intervine, de asemenea, cu absorbtia de vitamina B12, cauzand deficienta de B12. In mod similar, antibioticele distrug bacteriile bune in intestin impreuna cu cele rele. Deoarece aveti nevoie de bacterii sanatoase pentru digestia si absorbtia adecvata a substantelor nutritive, utilizarea prelungita a antibioticelor influenteaza, de asemenea, biodisponibilitatea.

 • Interactiunea cu alti nutrienti:

Unele vitamine si minerale sunt mai bine absorbite atunci cand sunt consumate impreuna cu alti nutrienti. Acesta este motivul pentru care exista un accent atat de puternic pe consumul unei diete bine echilibrate si diversificate, care cuprinde toate vitaminele, mineralele si produsele fitochimice.

Aveti nevoie de vitamina C pentru a ajuta la absorbtia fierului si a magneziului pentru a utiliza in mod adecvat vitamina D. Pe de alta parte, zincul si fierul trebuie luati separat deoarece este cunoscut ca zincul inhiba absorbtia fierului.

Alti factori care afecteaza biodisponibilitatea includ utilizarea alcoolului si a cofeinei, sanatatea ficatului si daca nutrientul este solubil in apa sau solubil in grasimi.

De asemenea, depinde de modul in care se formeaza suplimentul sau medicamentul, indiferent daca este eliberat in timp, sublingual, lichid, pilule, pulbere sau lipozomale.

Suplimentele lipozomale au un avantaj fata de formele traditionale de suplimente in ceea ce priveste cat de usor sunt absorbite si utilizate de celule.

De ce suplimentele orale traditionale au o biodisponibilitate scazuta?

Cand administrati suplimente regulate pe cale orala, o cantitate substantiala de substante active este rupta in timpul procesului de digestie. Mediul acid din stomac, enzimele digestive si microbii intestinali descompun substantele nutritive. Ca rezultat, doar o mica parte din totalul nutrientilor pe care i-ati ingerat devine disponibili pentru absorbtia si utilizarea la nivelul celulelor.

In plus, unele suplimente, luate in doze mari sau pe o durata prelungita, pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea, durerea abdominala si diareea. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece dovezile sugereaza ca anumite vitamine, cum ar fi vitamina C, trebuie luate in cantitati mai mari (decat doza zilnica recomandata) daca, de exemplu, cautati sa beneficiati de avantajele sale pentru sanatatea inimii.

De unde ideea de vitamine lipozomale?

Ritmul de viata complex pe care il vedem in jurul nostru in fiecare zi a inceput cu celule singulare acum 3,8 miliarde de ani – bacterii simple si libere plutitoare, care au fost una dintre cele mai vechi si mai ingenioase inventii ale vietii.

Aceste celule simple, la fel ca celulele noastre de astazi, poseda o membrana compusa dintr-o bilatila lipidica (un invelis care protejeaza continutul unei celule). Membrana a efectuat tot felul de fapte extraordinare: nu numai ca proteja interiorul celulei, permitea ingrasamintele sa treaca, iar deseurile si toxinele sa fie expulzate.

In plus, a evoluat capacitatea de a transporta energie electrica si de a stoca energia ca molecule ATP (Adenozintrifosfat – element constitutiv al macromoleculelor de ADN si ARN, este acumulatorul de energie necesar celulelor, ajutand la inmagazinarea si conversia energiei celulare conform necesitatilor organismului). Compusa in cea mai mare parte din fosfolipide, membrana celulara nu numai ca era protectiva, era foarte activa.

Pe repede inainte, ajungem in anul 1960, cand oamenii de stiinta, in baza acestor celule sigulare atat de vechi, au inceput sa experimenteze cu livrarea catre organism a suplimentelor lipozomale.

Ce sunt lipozomii?

lipozom

Lipozomii sunt mici bule de fosfolipide cu o structura cu doua straturi foarte asemanatoare cu cea a membranelor celulare.

Lipozomii se dovedesc a fi purtatori ideali pentru moleculele terapeutice, extrem de eficiente in furnizarea nutrientilor direct in celula.

Lipozomii sunt biocompatibili si sunt capabili sa detina fie molecule solubile in apa sau liposolubile. Dimensiunile, incarcatura electrica si suprafetele pot fi modificate intr-un laborator.

Sistemele de administrare a lipozomilor au fost utilizate cu succes in studiile clinice pentru o varietate uluitoare de terapii, furnizand totul, de la medicamente anticancer la medicamente antifungice, antiinflamatorii si antibiotice, precum si medicamente genetice si vaccinuri sofisticate.

Ce sunt aceste suplimente lipozomale?

Suplimentele lipozomale ofera un sistem de administrare nutritionala cu absorbtie rapida si livrare eficienta in celule. Lipozomii sunt foarte eficienti in ceea ce priveste facilitarea furnizarii de antioxidanti si deoarece sunt preparati din fosfolipide naturale, sunt biocompatibili si netoxici.

Sistemele de administrare a lipozomilor devin din ce in ce mai populare pentru nutraceutice, deoarece protejeaza aceste molecule terapeutice de atacul sistemului digestiv.

In studiile asupra celulelor, s-a observat ca lipozomii pot spori distributia intracelulara de 100 ori fata de eliberarea non-lipozomala.

Lipozomul de nutraceuticale si suplimentele de sanatate ofera multe beneficii fata de formularile orale tipice. Acestea includ:

 • Biodisponibilitate ridicata si absorbtie
 • Protejarea nutrientilor impotriva mediului dur al tractului gastro-intestinal
 • Cresterea absorbtiei orale prin mucoasa bucala
 • Cresterea absorbtiei in celule
 • Lipozomii pot fi formulati pentru a mentine atat solubilitate in apa, cat si in grasimi
 • Formatul lichid al lipozomilor poate fi mai compatibil pentru cei care au probleme cu inghitirea tabletelor mari
profilul farmaco-kinetic al vitaiminei c

Cum functioneaza aceasta tehnologie lipozomala si cum ajung suplimentele lipozomale sa livreze nutrientii catre celule

Tehnologia lipozomala este potrivita pentru un antioxidant solubil in apa, cum ar fi vitamina C, crescand concentratiile in sange peste suplimentele orale standard.

Tot aceasta tehnologie lipozomala este foarte potrivita si pentru a livra celulelor Vitamina D.

De ce?

Aceasta tehnologie incredibila functioneaza din cauza comportamentului natural al fosfolipidelor atunci cand se afla intr-o solutie de apa in conditiile corecte. Este ca si cum ati face o solutie de vitamina C sau vitamina D si o amestecati cu fosfolipide. Rezultatul ar fi ca lipozomul rezultat ar contine fie vitamina C, fie vitamina D suspendata in interiorul lipozomului.

Tehnologia lipozomilor protejeaza aceste vitamine de degradare, deoarece acestea trec prin mediul dur al acizilor gastrici. Odata ce trec in sange, substantele nutritive sunt livrate celulelor, deoarece membrana celulara este similara in structura chimica cu lipozomii, permitand nutrientilor sa intre in celule si sa umple corpul celular.

Mecanismul exact nu este pe deplin inteles, insa se crede ca, deoarece membrana celulara si lipozomul se aseamana indeaproape, membrana celulara canibalizeaza lipozomul pentru a se repara, iar acest lucru elibereaza vitaminele.

Aceasta actiune dubla (de protectie si similitudine cu membranele celulare) a vitaminelor lipozomale incapsulate face vitaminele mai accesibile organismului decat metodele traditionale de capsule, tablete sau spray-uri.

Exista numeroase articole stiintifice si lucrari care sustin beneficiile tehnologiei lipozomale, care includ rate mai mari de absorbtie, disconfort gastric redus si beneficii imbunatatite pentru sanatate. Vitamina C lipozomala si vitamina D lipozomala asigura reala tarie terapeutica a vitaminei C si a vitaminei D3.

absorbtia vitaminelor lipozomale la nivel celular

Suplimente lipozomale – beneficii pe termen lung

Pe termen lung, beneficiile produselor lipozomale includ cresterea vitalitatii si a suportului imunitar, scaderea tolerantei la substante (chiar si la doze mari si atunci cand sunt luate pe perioade lungi de timp) administrate si suplimente care dureaza mult mai mult datorita cresterii puterii lor de penetrare si fuziune la nivel celular.

Lipozomii sunt acum atasati la unii dintre cei mai puternici si cei mai cunoscuti antioxidanti din lume si devin un fenomen in masa in industria de suplimente curente.

Suplimente lipozomale pe termen scurt

Multi utilizatori de suplimente lipozomale decid sa faca acest lucru pentru a culege multe din beneficiile pe termen scurt pe care le pot oferi, care includ lucruri precum cresterea energiei pe parcursul zilei si o dispozitie mult mai buna.

Daca ati baut vreodata ceai verde plin de antioxidanti, stiti cat de puternice sunt aceste substante nutritive si o nutritie adecvata ca intreg, ca parte a unei alimentatii sanatoase si a stilului de viata.

Aceste suplimente lipozomale pot da plusul necesar pentru a va incepe o zi productiva fericita.

Viitoare utilizari ale suplimentelor lipozomale in industria nutraceutica

Nu exista nici o indoiala ca in urmatorii 5-10 ani utilizarea suplimentelor lipozomale va creste considerabil.

Constant, se fac cercetari privind adoptarea unor tehnici de productie reproductibile si calitative, si teste pentru stabilirea unui optim in ceea ce priveste marimea, stabilitatea si eficacitatea acestor structuri lipozomale.

Pe masura ce actualele obstacole vor fi depasite, vom vedea suplimente lipozomale de calitate inalta, cu amestecuri complexe de compusi puri si amestecuri botanice complexe.

Concluzii

beneficii suplimente lipozomale

Bibliografie:

http://www.lipoteq.eu/

https://www.victoriahealth.com/editorial/what-are-liposomal-vitamins

Despre Radu Mariana

Designer si content writter, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *