Iarba de grau – de ce ar trebui sa te bucuri de acest superaliment?

Iarba de grau - de ce ar trebui sa te bucuri de acest superaliment?

Iarba de grau este denumirea plantei tinere de grau – o iarba groasa si uscata, care arata ca fanul sau paiele, dar este de un verde aprins.

Este o planta cu un rol important in medicina alternativa, naturala si holistica, cu beneficii remarcabile pentru sanatate.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este iarba de grau?
2. Iarba de grau este un adevarat superaliment cu valori nutritionale deosebite
3. Cum este folosita iarba de grau de catre fani?
4. Poate sa te ajute la tratarea diferitelor afectiuni?
5. Iarba de grau – beneficii pentru sanatate
6. Exista vreo legatura intre iarba de grau si cancer?
7. Exista efecte secundare?
8. Sfaturi pentru utilizare si consum

Ce este iarba de grau?

Este un aliment deosebit de sanatos, obtinut prin incoltirea boabelor de Triticum aestivum.
Creste in regiunile temperate din toata Europa si Statele Unite si poate fi crescuta atat in interior, cat si in aer liber.
Multi oameni isi cultiva propria iarba de grau, punand seminte de grau in apa, la incoltit, si apoi recoltand frunzele de un verde intens (dupa aproximativ 7-10 zile de germinare).

Se consuma de obicei ca si suc proaspat, considerat un aliment viu, dar o vei gasi si sub forma de pulbere.

Pasionatii de sanatate s-au laudat mult timp de nenumaratele beneficii ale acestei plante si din motive intemeiate. Poate fi folosit ca un tonic de sanatate de zi cu zi si poate chiar ajuta la tratarea bolilor specifice. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a-i determina cu adevarat eficacitatea, dar cercetatorii sunt de acord ca iarba de grau are potential.

Iarba de grau este un adevarat superaliment cu valori nutritionale deosebite

Aceasta planta micuta este o combinatie puternica de nutrienti si antioxidanti care o fac deosebit de pretioasa pentru sanatatea ta – este o hrana completa, care contine:

  • fier
  • calciu
  • seleniu
  • enzime
  • magneziu
  • fitonutrienti
  • 17 aminoacizi
  • vitaminele A, C, E, K, si complexul B
  • clorofila
  • proteine

Datorita acestui profil nutritional, iarba de grau are proprietati antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare.

Potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), o lingura de 8 grame (g) de pulbere organica de iarba de grau contine:

  • Energie: 25 de calorii
  • Proteine: 1 g
  • Carbohidrati: 6 g sau 2% din necesarul zilnic al unui adult
  • Fibre: 4 g sau 14% din DZR
  • Calciu: 24 miligrame (mg)
  • Fier: 1 mg sau 6% din DZR
  • Vitamina K: 86 micrograme, sau 70% din DZR

Un studiu din 2018 explica faptul ca iarba de grau este o sursa buna de proteine, antioxidanti, vitamine si minerale.
Potrivit autorilor, proteinele din iarba de grau pot ajuta la prevenirea diferitelor boli si a stresului oxidativ si pot ajuta organismul sa metabolizeze si sa stocheze energia.

Cum este folosita iarba de grau de catre fani?

Frunzele sunt greu de digerat, deci sunt de obicei zdrobite si stoarse pentru a face suc.

Frunzele de iarba de grau pot fi, de asemenea, uscate si transformate in tablete sau capsule.

Unii oameni amesteca iarba de grau cu apa si o folosesc ca si o clisma pentru a curata sistemul digestiv.
Altii mananca iarba de grau cruda, deoarece considera ca alimentele procesate distrug enzimele naturale care ofera adevarata lovitura de sanatate.

Poate sa te ajute la tratarea diferitelor afectiuni?

Cei care consuma iarba de grau o fac pentru a preveni sau combate o serie de conditii de sanatate cu care se confrunta zi de zi, gen raceli, tuse, febra, probleme digestive sau afectiuni ale pielii.

Dar ea poate fi folosita si pentru a preveni sau trata o serie de afectiuni mai grave, precum cancerul sau SIDA.

Se crede ca ingredientul puternic si cu adevarat miraculos din iarba de grau este clorofila, acel pigment care ofera culoarea ei verde si care actioneaza in mod similar cu hemoglobina (proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigenul) care creste nivelul oxigenului in organism.

Iarba de grau – beneficii pentru sanatate

Aparand, mai nou, pe peste tot – de la sucuri si pana la pudra din magazinele de specialitate, iarba de grau este cel mai recent ingredient care este in centrul atentiei in lumea sanatatii naturale.

Dar se ridica asteptarilor?
Caci, in ciuda tuturor afirmatiilor privind posibilele beneficii pentru sanatate, exista foarte putine dovezi, acestea fiind concentrate in mare parte pe efectele asupra sistemului digestiv.

Haide sa vedem insa care sunt beneficiile acestei plante, sustinute de stiinta:

Iarba de grau beneficii

#1. Ajuta la eliminiarea toxinelor

Substantele nutritive din iarba de grau ajuta organismul sa elimine impuritatile si toxinele stocate. De exemplu, clorofila ajuta la detoxifierea organismului si ajuta la sustinerea unei functii hepatice sanatoase.

Odata ce corpul tau este curatat, este posibil sa vezi o crestere a nivelului de energie si o sanatate mai buna in general.

#2. Ajuta la o digestie sanatoasa

Iarba de grau are un nivel ridicat de enzime care ajuta la digestie, ajutandu-ti corpul sa descompuna alimentele si sa absoarba nutrientii.

Efectele de detoxifiere ale ierbii de grau iti curata intestinele, astfel incat sa experimentezi mai putine gaze, balonare si disconfort abdominal.
Iarba de grau poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipatiei, a sindromului intestinului iritabil si a altor probleme digestive.

#3. Poate stimula metabolismul

Consumul de iarba de grau iti poate stimula metabolismul si te poate ajuta sa pierzi in greutate. Este o alegere excelenta daca iti urmaresti constant greutatea, deoarece are un continut scazut de calorii si nu contine grasimi.

Este insa un aliment bogat in nutrienti, ceea ce te va face sa te bucuri de o senzatie de satietate mai rapida si mai indelungata, implicit la reducerea poftei de mancare.

#4. Poate reduce colesterolul

Iarba de grau este, de asemenea, cunoscuta pentru a reduce nivelul colesterolului.

Pierderea in greutate te poate ajuta, de asemenea, sa reduci nivelul colesterolului, ceea ce te poate face sa ai un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

#5. Poate ajuta la stimularea sistemului imunitar

Iarba de grau imbunatateste functia sistemului imunitar. Acest lucru poate ajuta la evitarea infectiilor si a bolilor.
In plus, te vei simti mult mai bine atunci cand imunitatea ta functioneaza la niveluri optime.
Daca ai un anumit tip de boala, un sistem imunitar puternic te poate ajuta sa te recuperezi mai repede.

#6. Iti da energie

In functie de hrana pe care o primesti, nivelurile tale de energie poat fi mai mici sau mai mari.

Cu iarba de grau, energia ta va creste, caci ea ajuta la eliminarea toxinelor si, prin urmare, la obtinerea unei cantitati de energie care dealtfel ar fi fost epuizata in procesele de curatare.

Dar, odata ce corpul tau a eliminat substantele nocive, energia ramasa poate fi directionata catre indeplinirea sarcinilor zilnice si a exercitiilor fizice. Te vei simti intinerit/a si revigorat/a.

#7. Poate scadea tensiunea arteriala

Iarba de grau te poate ajuta sa iti scazi tensiunea arteriala – molecula de clorofila este similara cu hemoglobina si creste numarul de celule sanguine. Acest lucru ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. De asemenea, se crede ca purifica sangele si imbunatateste circulatia sangelui.

#8. Poate imbunatati functia cognitiva

Iarba de grau poate imbunatati functia mentala generala si ameliora anxietatea.

Efectele sale neuroprotectoare permit o functionare cognitiva mai buna si pot ajuta sa indeparteze si sa trateze boala Alzheimer.
Ajuta la prevenirea pierderii de memorie si poate fi utilizata pentru a imbunatati coordonarea mana-ochi.

#9. Poate ajuta la diabet

S-a demonstrat ca iarba de grau imbunatateste nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat.
Acest lucru se intampla, in parte, deoarece iarba de grau are compusi care au un efect similar insulinei. Scade indicele glicemic al alimentelor, care are un efect pozitiv asupra nivelului de zahar din sange.

#10. Poate ajuta la artrita

Proprietatile antiinflamatorii ale ierbii de grau pot usura unele dintre simptomele artritei, cum ar fi rigiditatea, durerea si umflarea. Acest lucru poate avea ca rezultat un disconfort mai mic si o mobilitate imbunatatita.

Exista vreo legatura intre iarba de grau si cancer?

Iarba de grau poate fi un supliment puternic la planurile de tratament al cancerului.

O revizuire a studiilor din 2015, a constatat ca iarba de grau are potential anticancerigen. Acest lucru se poate datora faptului ca iarba de grau distruge anumite celule.
Atunci cand este utilizata alaturi de tratamentul conventional impotriva cancerului, iarba de grau poate stimula sistemul imunitar si poate ajuta organismul sa se detoxifice. Sunt necesare studii mai mari pentru a confirma aceste constatari.

Un studiu din 2007 a constatat ca persoanele cu cancer de san supuse chimioterapiei si-au redus nivelul de toxicitate prin administrarea sucului de iarba de grau. Acest lucru se poate datora continutului ridicat de clorofila. Iarba de grau poate reduce, de asemenea, mielotoxicitatea cauzata de chimioterapie. Mielotoxicitatea reduce functia maduvei osoase si iti poate creste riscul de infectie.

O revizuire din 2011 arata, de asemenea, ca iarba de grau are proprietati antioxidante care pot ajuta la prevenirea cancerului. Valoarea nutritiva ridicata a ierbii de grau ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic, despre care se crede ca mentine corpul sanatos si lipsit de boli.

Exista efecte secundare?

In primul rand este de mentionat faptul ca ar trebui sa cumperi iarba de grau de la un furnizor de incredere – discuta cu cineva care se pricepe, pentru a te asgura ca plantele au fost cultivate si curatate corespunzator.

Aceste lucruri te vor ajuta la eliminarea posibilitatii ca iarba de grau sa aibe bacterii sau mucegaiuri daunatoare.

Cand incepi sa consumi iarba de grau, incepe cu o doza mica si creste apoi treptat aportul pana cand atingi doza recomandata. Acest lucru iti va ajuta organismul sa se adapteze la digestia ierbii de grau.

O doza tipica de suc este intre 30-100 ml pe zi. Doza obisnuita de pulbere este de 3-5 grame sau aproximativ 1 lingurita pe zi. Daca bei o cana de apa plata dupa ce ai luat iarba de grau te poate ajuta sa reduci riscul de efecte secundare.

Exista efecte secundare

Si daca tot am mentionat efectele secundare, acestea pot include:

  • greata
  • dureri de cap
  • constipatie
  • stomac deranjat
  • febra

Simptomele se estompeaza de obicei in decurs de doua saptamani, sau dupa ce corpul tau s-a adaptat la iarba de grau.

Nu lua iarba de grau daca esti gravida sau alaptezi.

De asemenea, tine cont ca pot exista reactii alergice, mai ales daca ai alergie la grau sau iarba.

Atentie si in cazul in care suferi de vreo tulburare a sangelui, boala celiaca sau intoleranta la gluten – in aceste cazuri, este de preferat sa eviti iarba de grau sau sa te consulti cu un medic specialist.

Sfaturi pentru utilizare si consum

O modalitate de a consuma iarba de grau cruda sau sub forma de pudra este prin amestecarea ei intr-un smoothie sau suc. Chiar si asa, poate avea un gust destul de puternic, de iarba, dulceag si usor picant.

Prin urmare, iti recomandam sa o amesteci un alt ingredient cu aroma puternica, pentru a face gustul mai bun – poti incerca ananasul, laptele, mierea sau diverse sucuri de fructe.

Daca nu te impaci nici cum cu gustul, poti incerca varianta sub forma de capsule.

Mai departe, pentru a profita la maximum de toate beneficiile, incearca sa iei o portie de iarba de grau in fiecare zi sau odata la doua zile. Fii atent/a la orice schimbari pe care le poti observa in corpul tau. S-ar putea sa vrei sa iti iei niste notite la sfarsitul fiecarei zile, pentru a putea urmari progresul mai usor, sau pentru a putea urmari posibilele efecte secundare.

Este important sa gasesti doza care functioneaza cel mai bine pentru tine, la fel si ora la care alegi sa te bucuri de iarba de grau. Tot tu trebuie sa decizi daca este mai bine sa o iei pe stomacul gol, sau daca iti face mai bine sa o iei dupa ce ai mancat.

Daca te-ai hotarat sa iei iarba de grau pentru o anumita problema de sanatate, este bine sa analizezi si alte posibile modificari ale stilului de viata care te pot ajuta in acest sens. Este posibil ca medicul tau sa iti poata recomanda modificari specifice in dieta sau rutina zilnica.


Pe aceeasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

2 comentarii

  1. Nu am putut citi articolul din cauza numarului mare de englezisme care imi strica simtul limbii. Va rog, apelati la ajutor specializat pentru asta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *