Ghimbirul este o mirodenie cunoscuta din cele mai vechi timpuri in Asia, mai exact sudul Chinei sau India. Este membru al aceleiasi familii care include si cardamonul si turmericul.
Astazi, este cultivat in toata regiunea tropicala si subtropicala in Asia (India produce cca. 50% din recolta mondiala), Brazilia, Jamaica si Nigeria (al carui ghimbir este foarte iute, dar lipsit de aroma).
Cuprinsul acestui articol:
- Scurt istoric al ghimbirului
- De unde denumirea de ghimbir?
- In ce forme se gaseste in magazine?
- Ghimbirul in Romania, comparativ cu bucataria asiatica
- Utilizarea ghimbirului in diverse zone ale lumii
- Ghimbir – valori nutritionale
- Diverse indicatii terapeutice ale ghimbirului
- Beneficii pentru sanatate ale ghimbirului
- Cum il puteti consuma?
- Atentionari si posibile reactii adverse
- Cat ghimbir putem consuma pentru a trata diverse probleme de sanatate?
Scurt istoric al ghimbirului
Se crede ca indienii si chinezii au cultivat ghimbir ca si o radacinoasa tonica, folosita de peste 5000 de ani pentru a trata multe afectiuni, iar aceasta planta este acum cultivata in toate tropicele umede, India fiind cel mai mare producator.
Ghimbirul a fost folosit ca agent aromatizant cu mult inainte de inregistrarea sa oficiala in paginile istoriei.
A fost un articol comercial extrem de important si a fost exportat din India in Imperiul Roman in urma cu 2000 de ani, unde a fost apreciat in special pentru proprietatile sale medicinale.
Ghimbirul a continuat sa fie o marfa foarte cautata in Europa chiar si dupa caderea Imperiului Roman, comerciantii arabi controland comertul cu ghimbir si alte mirodenii timp de secole.
In secolele al XIII-lea si al XIV-lea, valoarea unui kilogram de ghimbir era echivalenta cu costul unei oi.
In perioada medievala, a fost importat in forma conservata pentru a fi folosit in dulciuri.
Reginei Elisabeta I din Anglia ii este atribuita inventia omului de turta dulce asezonat cu ghimbir (in engleza, “the gingerbread man”), care a devenit un desert popular de Craciun.
De unde denumirea de ghimbir?
Denumirile plantei provin din latinescul ”zingiber”, imprumutat si el din greaca veche (”zingiberis”).
Denumirea greaca este, de fapt, o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei in acea perioada: ”singivera” in pali si ”shringavera” in sanscrita. Aceste denumiri inseamna ”in forma de corn de cerb”.
Cu toate ca denumirile in majoritatea limbilor europene provin din limba greaca, ghimbirul este numit de grecii contemporani ”piperoriza” (radacina de piper) cu referire la gustul iute al rizomului. Aroma este racoritoare, asemanatoare cu cea a citricelor. Gustul este puternic si iute.
In ce forme se gaseste in magazine?
Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme:
- Suplimente si tratamente cu ghimbir
- Radacini intregi, proaspete
O radacina de ghimbir este numita ”mana”. Ea are o culoare galben-deschis la interior si o coaja de diferite nuante cafenii.
Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai buna calitate.
Ghimbirul african si indian are o coaja mai inchisa la culoare si este de calitate mai slaba, cu exceptia celui din Kenya.
Rizomii intregi au gustul cel mai proaspat.
- Radacini uscate
Se comercializeaza ”negre” (cu coaja cu tot) sau ”albe” (fara coaja). Este disponibila intreaga sau taiata feliute.
- Ghimbir pudra
Are culoare galben-deschis si este obtinut prin macinarea radacinii uscate.
- Ghimbir conservat
Este preparat din rizomi tineri, decojiti si taiati feliute si apoi fierti intr-un sirop gros de zahar. Bucatile de ghimbir si siropul sunt conservati impreuna. Ghimbirul este moale si carnos, dar extrem de iute.
- Ghimbir cristalizat
Este si el obtinut prin fierbere in sirop de zahar, uscat apoi la aer si rulat in zahar.
- Ghimbir murat
Este taiat feliute foarte subtiri, ca hartia si apoi murat in otet. Ghimbirul murat este numit in Japonia ”gari” si insoteste adesea ”sushi”; este servit intre feluri, pentru a reimprospata cerul gurii. Are culoare rozalie.
- Ginger Ale
”Ginger ale” este o bautura foarte populara in SUA. Nu este o bere fermentata, ci doar zahar, extract de plante si apa gazoasa.
Oricum, in Evul Mediu, ghimbirul a fost folosit si la aromarea berii adevarate.
In fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenia se consuma o bere din ghimbir (ginger beer) care de fapt este o bautura ne-alcoolica, racoritoare si cu proprietati terapeutice si euforizante.
- Ceaiuri cu ghimbir, simple sau in diverse combinatii
Ghimbirul in Romania, comparativ cu bucataria asiatica
Ghimbirul este pretuit in bucatariile orientale: chineza, indiana, tailandeza.
Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci in Moldova si Muntenia a fost cel de piper alb. Denumirea de ghimbir a fost folosita mai ales in Banat si Transilvania provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus in intreaga tara.
Utilizarea ghimbirului in diverse zone ale lumii
In bucataria asiatica, ghimbirul este utilizat aproape exclusiv proaspat, feliat, tocat sau zdrobit. Ghimbirul proaspat poate fi pastrat cateva saptamani in frigider. In stare uscata, trebuie lovit pentru ca fibrele sa se deschida, apoi infuzat in sosul mancarii si indepartat cand se considera ca s-a atins aroma dorita.
ATENTIE! Ghimbirul uscat trebuie pastrat la adapost de lumina, aer si umezeala.
Ghimbirul uscat este destul de diferit ca gust si nu poate substitui rizomul proaspat. El este doar un ingredient optional in praful de curry, in ”Chinese five spice powder” si in bere.
Varianta uscata nu este folosita in regiunile unde acesta este cultivat, din motive evidente.
Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de mancaruri, de la sosuri, supe, feluri principale, pana la deserturi si bauturi.
Gustul sau este mai mult aromat decat iute atunci cand este uscat, dar daga il gatiti pe cel proaspat, iuteala sa va creste iar aroma va scadea.
Cu toate acestea, nu este foarte popular in Europa cu exceptia catorva deserturi in care se adauga, desi era un condiment important inca de pe vremea romanilor.
Poate din cauza ca ghimbirul proaspat nu este decat rareori comercializat pe continentul nostru.
Thailandezii adauga ghimbir dat prin razatoare alaturi de alte condimente pentru a prepara pastele de curry.
Indonezienii utilizeaza frecvent paste condimentate pe baza de ghimbir proaspat si ardei iuti proaspeti cu care freaca carnea inainte de a o gati.
Ghimbirul prajit are un gust diferit, iuteala sa domolindu-se.
Merge foarte bine prajit alaturi de usturoi sau ceapa. Indienii folosesc adesea aceasta tehnica pentru a obtine sosuri delicioase cu care asezoneaza mancarurile de legume si carne.
In bucataria chineza, ghimbirul este folosit atat prajit cat si fiert. Mancarea care fierbe inabusit mai mult timp este aromata cu feliute de ghimbir care isi elibereaza aroma destul de repede. Tehnica chinezeasca stir-fry (chao) care inseamna gatirea pe foc iute, rapida a mancarii, cu amestecare continua, cere adesea ghimbir maruntit sau dat prin razatoare.
Ghimbirul ocupa un loc important in bucataria japoneza, unde este folosit in cantitati mici.
Ghimbir – valori nutritionale
Ghimbirul ofera o varietate de vitamine si minerale – In 100 de grame radacina de ghimbir proaspat, exista:
79 calorii
17,86 g carbohidrati
3,6 g de fibre dietetice
3,57 g proteine
0 g zahar
14 mg sodiu
1,15 g fier
7,7 mg de vitamina C
33 mg de potasiu
Alti nutrienti care se gasesc in ghimbir:
- vitamina B6
- magneziu
- fosfor
- zinc
- acid folic
- riboflavina
- niacina
Ghimbirul proaspat sau uscat poate fi utilizat pentru aromatizarea alimentelor si a bauturilor fara a adauga sare sau zahar inutil.
Deoarece este adesea consumat in cantitati atat de mici, ghimbirul nu adauga cantitati semnificative de calorii, carbohidrati, proteine sau fibre.
Diverse indicatii terapeutice ale ghimbirului
Recunoscut de asiatici inca din secolul I ca o planta medicinala cu efecte rapide asupra problemelor reumatice si digestive, ghimbirul este studiat acum in vestite laboratoare de medicii europeni.
Cand a fost descoperita, radacina de ghimbir era folosita ca un agent antiinflamator si impotriva senzatiei de voma.
Ghimbirul are efect antiinflamator
Specialistii precizeaza ca mii de ani ghimbirul a fost administrat in special bolnavilor cu artrita reumatoida. Actiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi.
Fitoterapeutii au constatat ca, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteste aceasta categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung – mai ales ulcerele de stomac.
Cercetarile continua in acest sens, pentru a se dovedi cum poate sa neutralizeze planta acizii inflamatori din articulatii.
Tratament impotriva raului de miscare si senzatie de voma
Specialistii homeopati au ajuns la concluzia ca ghimbirul mai poate inlatura greata ce se datoreaza deplasarii cu masina, avionul sau vaporul.
In privinta greturilor „de miscare”, planta a dat rezultate excelente intr-un procent impresionant – de peste 90% la persoanele care au testat-o. Pe langa faptul ca le inlatura greata, ghimbirul ii ajuta si pe cei cu ameteli si vertijuri.
Un alt studiu a dovedit efectele plantei, dupa interventii chirurgicale, care impun anestezia generala. Un test efectuat asupra unui lot de 30 de femei care au fost supuse anesteziei generale in timpul unor interventii ginecologice a demonstrat efectele sale puternice in combaterea starii de voma.
Ceai de ghimbir pentru gripa, voma, astm, digestie
Ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit eficient si in tratamentul bolnavilor de cancer care au facut chimioterapie. De aceea este studiat si pentru proprietatile sale anticancerigene.
Prepararea ceaiului de ghimbir:
- Radacina se taie in felii subtiri care se pun in strecuratoarea cu ceai asezata deasupra ceainicului.
- Se toarna apa fierbinte peste radacina si dupa 10 minute ceaiul poate fi indulcit cu miere poliflora.
In cazurile de gripa, insotite de voma, ceaiul de ghimbir se indulceste cu miere de padure.
Si asmaticii pot beneficia de ajutorul acestei plante. Se combina parti egale de ghimbir si morcovi (radacinile trebuie rase si apoi stoarcem sucul). Se administreaza cate doua lingurite inainte de fiecare masa, cu ceai de ghimbir.
Dupa o masa copioasa, infuzia de ghimbir este ideala si ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
Afrodisiac si revitalizant
Ca afrodisiac este folosita mai ales radacina. Ghimbirul intra in multe combinatii afrodisiace alaturi de miere, cardamon, scortisoara si alte plante aromatice.
Pentru sporirea apetitului sexual, marirea energiei sexuale, se recomanda cu un sfert/jumatate de ora inaintea jocului amoros luarea a 2 linguri de miere bine amestecata cu 2-3 varfuri de cutit de ghimbir si un varf de cutit de piper.
Desi nu este folosit ca “afrodisiac forte” ghimbirul are o utilizare foarte larga datorita efectelor sale deosebite asupra dispozitiei launtrice.
Printre efectele benefice ale ghimbirului mentionam: inlaturarea starii de moleseala, a plictiselii sau a blazarii, redarea acuitatii gustative. Este una din ierburile menite sa trezeasca si sa reinvioreze fiinta.
Parfumuri cu aroma de ghimbir
Ghimbirul si-a gasit usor un loc si in industria parfumurilor – gratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor.
Ghimbirul in industria cosmetica
Cosmetic, la spitalele din Beijing, este utilizat in tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub forma de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat lotiuni cu ghimbir pentru tonificarea si revitalizarea parului.
Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire: hranesc epiderma si ii confera finete si suplete. Fiind bogat in magneziu, fosfor si acizi aminati, ghimbirul este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fata.
Ulei esential de ghimbir folosit in aromaterapie si masaj terapeutic
Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxand si detensionand musculatura. Radacina incalzeste meridianele de acupunctura. Terapeutii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru frictionarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative: tampla, ceafa, incheieturi.
Beneficii pentru sanatate ale ghimbirului
- Ajuta digestia
Compusii fenolici din ghimbir sunt cunoscuti pentru a ajuta la ameliorarea iritatiilor gastrointestinale (GI), stimuleaza producerea salivei si a bilei si suprima contractiile gastrice pe masura ce alimentele si lichidele se deplaseaza prin tractul GI.
In acelasi timp, ghimbirul pare sa aiba si efecte benefice asupra enzimelor trypsina si lipaza pancreatica si creste motilitatea prin tractul digestiv. Acest lucru sugereaza ca ghimbirul ar putea ajuta la prevenirea cancerului de colon si a constipatiei.
- Previne si trateaza greata
A mesteca ghimbir crud sau a bea ceai de ghimbir este un remediu obisnuit pentru greata in timpul tratamentului impotriva cancerului.
A lua ghimbir pentru raul de miscare pare sa reduca senzatiile de greata, dar nu pare sa impiedice varsaturile de fiecare data.
Ghimbirul este sigur de utilizat in timpul sarcinii, pentru a ameliora greata. Este disponibil sub forma de pastile de ghimbir sau bomboane.
- Calmeaza simptomele gripei si racelii
In timpul vremii reci, a bea ceai de ghimbir este o modalitate buna de a mentine organismul cald. Este diaforic, ceea ce inseamna ca favorizeaza transpiratia, lucrand pentru incalzirea corpului din interior.
Pentru a face ceai de ghimbir acasa, feliati 20 pana la 40 de grame (g) de ghimbir proaspat si adaugati-l intr-o cana cu apa fierbinte. Adaugarea unei felii de lamaie sau a unei picaturi de miere adauga aroma si beneficii suplimentare, inclusiv vitamina C si proprietati antibacteriene.
Acest lucru il face un remediu natural linistitor pentru o raceala sau gripa.
- Reduce durerea
Un studiu la care au participat 74 de voluntari, efectuat la Universitatea din Georgia, a descoperit ca suplimentarea zilnica de ghimbir a redus durerile musculare induse de exercitii fizice cu 25%.
De asemenea, s-a descoperit ca ghimbirul reduce simptomele dismenoreei, durerea severa pe care o resimt unele femei in timpul unui ciclu menstrual.
- Reduce inflamatiile
Ghimbirul a fost folosit de secole pentru a reduce inflamatia si a trata afectiunile inflamatorii.
Un studiu publicat in revista Cancer Prevention Research a raportat ca suplimentele de ghimbir au redus riscul de aparitie a cancerului colorectal la 20 de voluntari.
Ghimbirul s-a dovedit a fi, de asemenea, “modest, eficient si rezonabil, folosit in siguranta” pentru tratarea inflamatiei asociate cu osteoartrita.
- Mentine sanatatea cardiovasculara
Alte utilizari posibile includ reducerea colesterolului, scaderea riscului de coagulare a sangelui si contribuirea la mentinerea nivelului sanatos de zahar din sange.
Sunt necesare mai multe cercetari, dar daca este dovedit, ghimbirul ar putea deveni o parte importanta a tratamentelor pentru bolile de inima si diabet.
Cum il puteti consuma?
Iata cateva modalitati gustoase de a folosi ghimbirul:
- Adaugati ghimbir proaspat la un smoothie sau suc
- Adaugati ghimbirul proaspat sau uscat in retete de tip stir-fry (prajite rapid) sau dressing-uri pentru salate
- Folositi ghimbir proaspat sau uscat pentru a condimenta orice reteta de peste
Atentionari si posibile reactii adverse
- Cand este ingerat / luat pe cale orala:
Ghimbirul este sigur, cand este consumat corespunzator, in cantitati mici sau moderate.
Poate provoca, totusi, reactii adverse usoare: arsuri la stomac, diaree si disconfort general al stomacului.
Unele femei au raportat scurgeri menstruale suplimentare atunci cand au consumat ghimbir.
- Cand este aplicat pe piele:
Este relativ sigur cand este aplicat pentru o perioada scurta de timp. Totusi, poate provoca iritatii, in special persoanelor cu piele sensibila.
- Administrarea in timpul sarcinii si alaptarii:
Ghimbirul este POSIBIL SIGUR cand este luat pe cale orala, pentru uz medicinal, in timpul sarcinii.
Dar utilizarea ghimbirului in timpul sarcinii este controversata.
Exista o anumita ingrijorare ca ghimbirul ar putea afecta hormonii sexuali fetali sau poate creste riscul de a naste un copil mort.
Exista, de asemenea, un risc de avort spontan in timpul primelor 12 saptamani de sarcina la o femeie care a folosit ghimbir pentru a trata greturile de dimineata.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor efectuate la femeile insarcinate sugereaza ca ghimbirul poate fi utilizat in conditii de siguranta pentru tratarea greturilor de dimineata, fara a face rau bebelusului.
Riscul de malformatii majore la sugarii femeilor care iau ghimbir nu pare sa fie mai mare decat rata obisnuita de la 1% la 3%.
De asemenea, nu pare sa existe un risc crescut de nastere timpurie sau greutate scazuta la nastere.
Exista o anumita ingrijorare ca ghimbirul ar putea creste riscul de sangerare, asa ca unii experti sfatuiesc femeile sa-l foloseasca aproape de data nasterii.
La fel ca in cazul oricarei medicamente administrate in timpul sarcinii, este important sa se cantareasca beneficiul impotriva riscului. Inainte de a utiliza ghimbirul in timpul sarcinii, discutati cu medicul – el va sti sa va sfatuiasca cel mai bine cum sa procedati.
De asemenea, nu exista suficiente informatii fiabile despre siguranta administrarii ghimbirului daca alaptati. Ramaneti pe partea sigura si evitati utilizarea.
- In caz de diabet:
Ghimbirul poate creste nivelul de insulina si / sau scadea glicemia, drept urmare ar putea interactiona cu medicamentele pentru diabet. Si aici, este bine sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
Cat ghimbir putem consuma pentru a trata diverse probleme de sanatate?
Urmatoarele doze au fost studiate din punct de vedere stiintific:
- Pentru greata si varsaturi cauzate de medicamentele utilizate pentru tratarea HIV / SIDA (greata si varsaturi induse de antiretrovirale): 1 gram de ghimbir pe zi in doua doze impartite cu 30 de minute inainte de fiecare tratament antiretroviral timp de 14 zile.
- Pentru crampe menstruale (dismenoree): 250 mg dintr-un extract specific de ghimbir (Zintoma, Goldaru) de patru ori pe zi, timp de 3 zile de la inceputul menstruatiei. De asemenea, s-au utilizat 1500 mg pulbere de ghimbir zilnic in maximum trei doze impartite, incepand cu doua zile inainte de menstruatie si continuand primele 3 zile ale ciclului menstrual.
- Pentru greturile de dimineata: 500 – 2500 mg de ghimbir zilnic in doua-patru doze impartite timp de 3 zile la 3 saptamani a fost utilizat.
- Pentru ameteli (vertij): a fost utilizat 1 gram de ghimbir pudra, ca o singura doza cu o ora inainte de actiunea care va provoca ameteli.
Nu știam că este disponibil în atâtea variante. Chiar are multe beneficii. Și eu îl folosesc în anumite rețete.