Dieta Dukan – cum functioneaza?

Dieta Dukan

Dieta Dukan presupune un aport ridicat de proteine si o reducere a grasimilor si a carbohidratilor din meniu. Aceasta este conceputa pentru cateva luni, in functie de greutatea initiala.

Poti manca orice cantitate de mancare in orice moment, insa, principalul lucru este sa respecti cateva reguli:
Orice carne grasa este exclusa din dieta, ramanand doar pui sau curcan fara piele; este permis si orice peste – la gratar, aburit, fiert. Si orice fructe de mare.
Sunt permise orice produse lactate cu continut scazut de grasimi, precum si iaurturile dulci cu arome naturale (vanilie, nuca de cocos etc.).
Zaharul este interzis, sarea este utilizata minim. Doar inlocuitorii zaharului, condimentele naturale, sosurile (mustar, soia etc.) sunt permise.
Dupa cateva zile, este permisa introducerea unei cantitati nelimitate de legume in dieta, atat crude, cat si fierte, preparate la abur (cu exceptia celor amidonice – cartofi, fasole, orez).
Este necesara o lingura de tarate de ovaz pe zi.

Exista mai multe etape alternative in dieta – doar carne si legume plus carne. Durata fazei depinde de greutate. Este necesar cel putin un litru si jumatate de apa pe zi. Si, de asemenea, este necesara o activitate fizica, cel putin 20-30 de minute de mers pe zi.

Pierderea rapida a primelor kilograme creste motivatia. Capacitatea de a scapa de excesul de greutate chiar si in cazurile in care acest lucru este departe, organismul a dezvoltat deja o reactie stabila la diferite experimente.
Mancarea este destul de gustoasa si mai mult sau mai putin variata in a doua sau a patra faza. Se utilizeaza doar produse organice. Nu exista restrictii in ceea ce priveste alimentele si mesele, nu exista numar de calorii si nu exista restrictii severe.

Etapele dietei Dukan: ce poti manca?

In ciuda tuturor contraindicatiilor, dieta Dukan are multi fani. Si multi o lauda pentru ca nu este plictisitoare. Nutritionistul a construit mai multe faze, dintre care prima – cea mai severa – care iti va permite sa pierzi destul de rapid kilograme in plus. Celelalte doua devin mai accesibile si mai variate in nutritie.

Faza 1 – Faza de atac

Faza 1 este faza de atac asupra celulelor adipoase. Depinde de greutatea initiala, si dureaza 3 pana la 7 zile, maxim 10.

Poti manca numai produse proteice: carne, peste, oua si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Si in orice moment al zilei. Dar nu uita sa bei cel putin un litru si jumatate de apa pe zi.
Dukan insusi caracterizeaza aceasta faza ca fiind stimulanta.

Ce se recomanda?

  • Pui si curcan, ficat (carne de vita si pui) sunt permise;
  • Orice peste – fiert, la gratar sau aburit, precum si orice fructe de mare;
  • Iaurturi naturale cu continut scazut de grasimi;
  • O lingura si jumatate de tarate de ovaz in fiecare zi.

Ce este permis?

Sunt permise pana la doua oua pe zi. Daca ai colesterol ridicat, nu manca mai mult de 3-4 galbenusuri pe saptamana. Proteine poti consuma nelimitat.
Iaurturi aromate cu nuca de cocos, vanilie sau lamaie – pana la doua pe zi.
La gatit, poti folosi inlocuitori de zahar, otet, condimente, usturoi, ceapa, castraveti, suc de lamaie, mustar.
Zaharul este interzis, sarea poate fi consumata in cantitati mici.

Faza a doua

Dureaza de la una la cateva luni, in functie de datele initiale. Faza consta in alternarea zilelor proteice cu zilele in care incluzi legume nelimitate in dieta ta pentru a completa carnea, pestele, pasarile de curte si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.
Si nu uita sa bei un litru si jumatate de apa.

Permise: alimente crude, fierte sau coapte cum ar fi anghinare, sparanghel, vinete, broccoli, orice varza, telina, cicoare, dovlecei, castraveti, fasole, praz, ceapa, ciuperci, ardei, dovleac, ridiche, macris, soia, spanac, rosii si napi.
Interzise: legume care contin mult amidon – cartofi, orez, cereale, mazare, fasole, linte si avocado.

Faza a doua – reguli

Una pana la cinci zile pe baza de proteine pure, alterneaza cu una pana la cinci zile, cand legumele sunt adaugate la alimentele proteice.

Daca doresti sa slabesti mai putin de 10 kg, se recomanda alternarea 1/1 (1 zi de proteine pure, 1 zi de proteine + legume), dar poti si 3/3 sau 5/5.

Daca doresti sa slabesti 10-20 kg, se recomanda 3/3.

Daca doresti sa slabesti 20-30 kg, se recomanda alternarea 5/5.

Consumul de tarate de ovaz este crescut la doua linguri pe zi. Durata plimbarii zilnice este marita la 30 de minute. Modelul de alternanta poate fi schimbat in orice moment.

Exemplu de meniu pentru a doua faza:

Mic dejun: cafea sau ceai, doua iaurturi mici cu continut scazut de grasimi (sau 225 g branza de vaci cu continut scazut de grasimi), o felie de carne de curcan slab (sau pui, sunca slaba sau un ou fiert).
Al doilea mic dejun: un iaurt mic cu continut scazut de grasimi sau 115 g de branza de vaci cu continut scazut de grasimi.
Pranz: ciuperci fierte (fara unt), ton, ceai sau cafea cu smantana degresata.
Gustare de dupa-amiaza: clatita de ovaz cu o felie de sunca slaba, pui sau somon.
Cina: supa de piure de dovlecei, shashlik de vita, desert de albusuri.

Faza a treia – de asigurare

Durata sa depinde de cate kilograme ai slabit. Pentru fiecare kilogram pierdut – 10 zile.

Daca ai slabit 10 kg, acest lucru inseamna ca iti consolidezi succesul inca trei luni.

In aceasta faza, poti manca urmatoarele alimente:

  • produsele din etapa 1 si legume din etapa 2;
  • iti poti permite fructe – o portie (cu exceptia bananelor, cireselor, strugurilor) pe zi;
  • 2 felii de paine pe zi;
  • 40 g branza maturata;
  • 2 portii de alimente cu amidon pe saptamana (de exemplu: cartofi, paste, orez, porumb, fasole, mazare).

O data sau de doua ori pe saptamana iti poti permite o „sarbatoare” – adica sa mananci orice doresti. Dar nu mai mult de doua ori pe saptamana si nu la rand.

Ziua de proteine curate este necesara o data pe saptamana.

Faza a patra – de stabilizare

De fapt, in aceasta etapa revii la dieta obisnuita. Cu toate acestea, trebuie sa respecti doua principii importante:

  • o zi pe saptamana ar trebui sa fie o zi cu proteine pure;
  • trei linguri de tarate de ovaz pe zi,

acest lucru ar trebui sa se intample intotdeauna. Pierre Dukan te sfatuieste sa urmezi aceste recomandari pe tot parcursul vietii.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *