
Alimentatia femeii este una dintre problemele cruciale, atunci cand vine vorba de a ramane insarcinata si de a asigura sanatatea viitorului copil.
Consumul unei diete echilibrate, evitarea tutunului sau alcoolului si evitarea unui stil de viata sedentar, sunt cateva dintre liniile directoare pe care fiecare femeie insarcinata trebuie sa le respecte cu strictete timp de noua luni.
Si tocmai aceste cerinte fac de obicei parte din viata oamenilor care se definesc ca fiind vegani. Asadar, urmarea unei diete fara carne si peste nu este contrara sarcinii.
Exista mai multe studii care confirma faptul ca o dieta vegana este pe deplin compatibila cu sarcina.
In 2015, mai multi cercetatori italieni au efectuat un studiu sistematic intitulat ”Dietele vegetariene si vegane in timpul sarcinii: pericol sau avantaje”, care a concluzionat ca acest tip de dieta este adecvata in timpul sarcinii, atata timp cat este acordata suficienta atentie consumul de anumite vitamine si minerale.
Rezultatele acestui studiu relativ recent sustin ca o dieta vegana bine planificata poate fi adecvata si poate oferi beneficii importante in toate etapele vietii, inclusiv in timpul sarcinii si alaptarii.
Dieta vegana da, dar variata si echilibrata
Expertii sunt de acord ca, cu o dieta variata si bine echilibrata, o femeie insarcinata va primi toate elementele nutritionale necesare in timpul sarcinii. Pe parcursul acestor noua luni, viitoarele mame au beneficii fiziologice care le permit sa absoarba mai bine anumite substante nutritive. Corpul devine mai eficient si atata timp cat este urmata o dieta echilibrata si variata, chiar si fara carne si peste, nu vor exista deficiente nutritionale care sa puna in pericol sanatatea femeii sau a bebelusului.
In orice caz, nevoile nutritionale vor depinde foarte mult de tipul de mancare vegana pe care o urmeaza femeile insarcinate, deoarece, dieta vegana este strict una care se bazeaza pe consumul de produse vegetale si exclude hrana provenita de la animale.
De fapt, exista mai mult de o duzina de tipuri de diete bazate pe plante, desi cele mai frecvente sunt mai degraba variatii vegetariene si includ oua si lapte (lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-ovo-vegetarian).
Veganii stricti, in dieta lor nu includ alimente derivate de la animale, cum ar fi oua sau produse lactate.
Dieta vegana in timpul sarcinii: care sunt avantajele?
Unul dintre avantajele unei diete vegane este aportul redus de grasimi saturate, precum si aportul zero al colesterolului, care se gaseste doar in regnul animal.
Fructele si legumele contin mai multe fibre, in special cereale integrale. In plus, o dieta vegana exercita putere cardioprotectoare si ajuta la prevenirea obezitatii.
Cu toate acestea, o dieta vegana nu este sinonima cu o dieta sanatoasa, deoarece poti fi vegan si poti manca prost. Daca nu ai inclus toti nutrientii necesari, precum vitamine, minerale si fibre, printre altele, beneficiile unei diete vegane vor fi limitate.
De fapt, cel mai mare risc al acestei diete este posibilitatea de a suferi o deficienta a anumitor oligoelemente. Aportul ridicat de fibre poate interfera cu absorbtia corecta a mineralelor. De asemenea, unii nutrienti sunt putini sau nu exista in regnul plantelor.
Ce riscuri sunt pentru femeile vegane in timpul sarcinii?
Suplimentare de nutrienti
Acest lucru reprezinta o amenintare mai mare in cazul femeilor insarcinate, deoarece acestea vor avea nevoie de mai mult aport de anumiti nutrienti in timpul sarcinii.
De exemplu, vor necesita mai mult calciu, proteine Y, acid folic. Satisfacerea acestor noi nevoi este cruciala pentru fat si bebelus mai tarziu.
Compozitia laptelui matern depinde de dieta pe care o ia mama. In acest fel, mamele vegane stricte care nu au aportul necesar de vitamina B12 si DHA16 pot transmite problema copilului.
Alimentele imbogatite cu cianocobalamina, forma activa a vitaminei B12, pot furniza acest nutrient in cantitati suficiente. De asemenea, poti lua un supliment multivitaminic daca este prescris de medicul tau.
Probleme cu bebelusul
Asociatia Spaniola de Pediatrie pentru asistenta medicala primara avertizeaza ca o deficienta a acestor substante in corpul mamei, determina copilul sa se nasca fara diverse elemente necesare.
Daca mama continua sa nu ia suplimente in timpul alaptarii, bebelusul poate suferi de sindrom clinic si metabolic sever de anorexie, iritabilitate, hipotensiune, miscari anormale si convulsii.
Sfaturi pentru viitoarele mamici
Daca esti vegana si esti gravida sau planifici o sarcina, s-ar putea sa te intrebi daca dieta ta este potrivita sau chiar sigura pentru fatul tau in crestere.
Poti oferi o masa hranitoare fara carne, oua si lactate? Expertii in ingrijirea femeilor spun ca da.
Viitoarele mame vegane pot tine la dieta lor, atata timp cat este echilibrata si hranitoare. Cel mai important lucru pe care il poate face o femeie pentru copilul ei nenascut, este sa-i ofere o nutritie adecvata si ingrijire pentru o crestere adecvata.
- Nutrienti pentru o dieta vegana in timpul sarcinii
Potrivit expertilor, fiecare viitoare mama are nevoie zilnic de cinci substante nutritive esentiale: folat, calciu, vitamina D, proteine si fier.
Folat/acid folic: 400-800 micrograme pe zi ajuta la prevenirea defectelor tubului neural.
Surse: legume cu frunze verzi, portocale, arahide si cereale fortificate.
Calciu:1.000 de miligrame pe zi intaresc dezvoltarea oaselor si a dintilor; ajuta sistemul circulator, muscular si nervos sa functioneze normal.
Surse: broccoli, spanac, lapte de soia, tofu, migdale, cereale fortificate si sucuri.
Vitamina D: 600 UI pe zi ajuta la intarirea oaselor.
Surse: lapte de soia fortificat, paine si cereale; suplimente alimentare.
Proteine: 71 de grame pe zi ajuta la crestere; deosebit de important in trimestrele II si III.
Surse: mazare, quinoa, fulgi de ovaz, unt de nuci, lapte de soia, tofu, cereale integrale si paine.
Fier: 27 de miligrame pe zi ofera mai mult sange pentru a alimenta bebelusul cu oxigen. Transporta oxigenul catre muschi pentru a evita oboseala, slabiciunea, iritabilitatea si depresia.
Surse: fasole, orz, quinoa, seminte de dovleac, spanac si produse din soia.
- Explicatia nutrientilor si suplimentelor
O multivitamina prenatala va oferi organismului multe vitamine si substante nutritive precum calciu si acid folic. Cu toate acestea, acestea nu inlocuiesc o dieta bine echilibrata.
In plus, mamele care sunt vegane trebuie sa stie ce nutrienti le lipsesc.
Tot mai multe studii au raportat ca dieta pe baza de legume mentine sanatatea si este mai buna decat o dieta bogata in produse lactate si carne.
Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca primesti suficienti nutrienti pentru sarcina.
Acidul folic este una dintre cele opt vitamine din complexul B. Toate cele opt sunt necesare pentru o sarcina sanatoasa. Cu o dieta vegana echilibrata, te poti asigura ca obtii suficienti nutrienti, cu exceptia unuia: B12.
Vitamina B12 ajuta sistemul nervos sa se dezvolte corect si poate ajuta la prevenirea spinei bifide si a altor malformatii congenitale la copilul in crestere. Poti lua in schimb B12 din suplimente alimentare.
Sa inteleg ca Alacul este Einkorn, de fapt? Descrierea este identica