Cu varza Kale pe a sanatatii cale

Cu varza Kale pe a sanatatii cale

Varza Kale face parte din familia cruciferelor, este ruda cu varza alba si rosie, conopida, brocoli si altele.
Are foarte putine calorii si un continut incredibil de mare de nutrienti, facand parte dintre cele mai dense mancaruri de pe Terra – asta o face un aliat de nadejde in demersul de mentinere a greutatii si chiar in cel de a pierde kilogramele nedorite.

Cuprinsul acestui articol:
1. Valori nutritionale ale verzei Kale
2. Beneficii pentru sanatate
3. Ruda “saraca” a verzei?
4. Diverse tipuri de varza Kale
5. Ce gust are?
6. Cum se gateste varza Kale?
7. Varza Kale sub forma de pudra
8. De ce sa alegi pudra de Kale?
9. Utilizari ale pudrei de Kale

Valori nutritionale ale verzei Kale

Aproximativ 67 gr de varza kale cruda contine:

  • Vitamina A: 206% din DZR (provenita din beta-caroten)
  • Vitamina K: 648% din DZR
  • Vitamina C: 134% din DZR
  • Vitamina B6: 9% din DZR
  • Mangan: 26% din DZR
  • Calciu: 9% din DZR
  • Cupru: 10% din DZR
  • Potasiu: 9% din DZR
  • Magneziu: 6% din DZR

De asemenea, contine 3% din DZR de vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), fier si fosfor.

Toate acestea vin cu un total de 33 de calorii, 6 gr de carbohidrati (dintre care 2 gr sunt fibre) si 3 gr de proteine.

Kale contine foarte putine grasimi, iar o mare parte din acestea sunt acizi grasi omega-3 (acid alfa-linolenic).

Beneficii pentru sanatate

Kale contine antioxidanti cum ar fi vitamina C, betacaroten, kaempferol si quercetin in cantitati mari, fapt ce ii permit acestei plante miraculoase sa curete organismul de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care care pot cauza distrugeri la nivel celular. Aceste distrugeri pot duce la boli degenerative cum ar fi bolile cardiovasculare, boli degenerative ale ochilor, astm, boli autoimune, Alzheimer sau diabet.

Varza Kale contine glucosinolati intre care glucobrasicin, glucorafanin si sinigrin. Odata ingerate, aceste componente devin isothiocinati in tractul digestiv.
Sunt studii care arata ca isothiocinatii previn aparitia cancerului, sau chiar pot ajuta la oprirea cresterii tumorilor canceroase in cateva tipuri de cancer in mod special. Vorbim aici despre cancerul de colon, de san, de prostata, ovarian si de vezica urinara.

Tot Kale este foarte bogata in vitamina K, un anticoagulant.

Vitamina K ia forma vitaminei K1 in Kale, diferita de K2 care se gaseste in soia fermentata si proteina animala. Vitamina K1 lupta impotriva osteoporozei si a bolilor de inima.

Varza Kale ajuta pielea sa se mentina tanara, elastica si ajuta la intarzierea aparitiei ridurilor.

Inaintarea in varsta ne afecteaza fie ca o dorim, fie ca nu. Din fericire, exista nutrienti care ne sustin in lupta cu efectele pe care trecerea timpului le are asupra noastra.

Luteina si zeaxnthina sunt doi antioxidanti care reduc, conform unor studii efectuate in anul 2006 si publicate in IOVIS, riscul aparitiei cataractei sau bolilor degenerative ale ochilor. Cei doi antioxidanti se gasesc din plin in kale.

Beneficii pentru sanatate

Ruda “saraca” a verzei?

V-am anuntat mai sus pe nerasuflate beneficiile majore pe care ruda saraca a verzei ni le poate aduce.

I-am spus ruda saraca pentru ca din pacate asa este de multe ori perceputa si numita cu un oarecare dispret varza porcilor.

Nu stiu daca ati gustat-o, daca va place sau nu, daca intentionati sa continuati sa o mancati sau abia acum ati auzit de ea, dar vreau sa va spun ca de ceva timp a inceput sa scoata capul timid si pe tarabele din pietele noastre la sfarsitul verii si pana spre sfarsitul toamnei.

E o perioada destul de scurta cea in care o putem gasi cruda si ar fi pacat sa nu ne bucuram de multiplele sale beneficii pe toata perioada anului…si aici vine ajutorul…pudra de kale.

Diverse tipuri de varza Kale

Kale este o leguma crocanta, cu aroma bogata si in usor iz pamantesc. Aroma poate insa diferi, in functie de soi.

Exista mai multe varietati de Kale – frunzele sale pot fi verzi sau purpurii, cu forma neteda sau ondulata.
Cel mai des intalnit soi este cel scotian, cu frunze verzi, ondulate, si o tulpina dura, fibroasa.

Ca generalitate insa, frunzele tinere (de vara) tind sa fie mai putin amare si fibroase.

  • Kale creata – este cel mai des intalnita. Are o culoare de un verde crud, inchis sau purpuriu, cu frunze inguste, indesate, usor de rupt.

    Frunzele acestea se rup usor daca mergeti cu mana pe tulpina, in directia cresterii.
  • Kale Lacinato – aceasta varietate albastru-verde inchis este mai ferma si mai robusta decat varianta creata. Este cunoscuta ca si Kale dinozaur, datorita texturii solzoase.

    Frunzele tind sa fie mai lungi si mai fine si isi pastreaza textura dupa gatit. Sunt mai putin amare decat cele crete, fiind ideale pentru chips-uri.
  • Kale ruseasca rosie – este un soi cu frunze plate, care seamana putin cu frunzele de stejar. Tulpinile sunt usor purpurii, iar frunzele au o tenta rosiatica.

    Tulpinile pot fi prea fibroase pentru a fi consumate, dar frunzele sunt dulci si delicate, cu o usoara aroma de piper si lamaie.

    Acestea se pot adauga crude in salate, sandwich-uri, sucuri, sau ca si garnitura.
Diverse tipuri de varza Kale

Ce gust are?

Acest tip de varza se deosebeste prin gustul usor dulceag si textura astringenta pe care o da continutul mare de fier.

Dar gustul verzei Kale difera si in funcite de soi: de exemplu, cea rosie se aseamana cu salata verde (se foloseste cel mai des in salate), cea creata are un gust usor intepator, iar frunzele mici sunt mai dulci decat cele mari.

Cum se gateste varza Kale?

Este foarte simplu sa gatim Kale:

  • se poate folosi cruda, in diverse salate, alaturi de alte legume
  • o puteti gati la abur sau fiarta
  • merge foarte bine si sotata sau inabusita
  • in smoothie-uri
  • la cuptor, sub forma de chips-uri

Pentru a prepara chips-uri, veti avea nevoie de aproximativ 200 gr de varza Kale, 2 linguri de ulei de masline, sare dupa gust, si, optional, pudra de chilli si parmezan.
Varza se spala bine si se tamponeaza cu un prosop din hartie, pentru a inlatura excesul de apa.
Se rup frunzele in bucatele mai mici, se stropesc cu ulei de masline, se asezonaeaza cu sare, chilli si parmezan, dupa care se aseza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor la 150 °C, 10 minute pe-o parte si inca 10 minute pe cealalta parte.

Varza Kale sub forma de pudra

Organica, produsa prin uscare cu aer caldut, ambalata cu atentie si respect fata de oameni si natura, pudra de Kale este raspunsul.

Obtinuta prin liofilizare, pudra pastreaza toate beneficiile plantei, fara a fi nevoie de consevanti sau aditivi, si in plus gustul si culoare nu se pierd.
Este clar ca cea mai buna varianta este plata cruda, insa este la fel de clar ca cea mai buna varianta cand nu ai planta cruda este pudra liofilizata.

Sub forma de pudra, planta devine si mai versatila si mai usor de incorporat in bauturi sau piureuri crude, in mancaruri gatite – aici recomandarea ar fi sa o adaugati dupa ce temperatura preparatului a scazut sub 40 de grade celsius, pentru a nu pierde noi ce a pastrat intact liofilizarea.

De ce sa alegi pudra de Kale?

In primul rand, pentru ca varianta cruda nu este tot timpul la indemana iar pudra liofilizata mentine calitatile nutritive ale plantei.

Apoi, pentru ca metodele de deshidratare conventionale implica adesea expunerea legumelor si fructelor la aer si la temperaturi ridicate pentru perioade relativ lungi, ceea ce le poate afecta valoarea nutritiva.

Uscarea prin congelare sau liofilizarea, in schimb, implica inghetarea alimentelor si apoi indepartarea continutului de apa intr-o camera de vid. Desi utilajele necesare pentru uscarea prin congelare pot fi destul de costisitoare, multi producatori de asa-numitele “pulberi superfood” au facut investitia, deoarece in comparatie cu produsele uscate in aer, produsele uscate prin congelare sunt considerate, in general, superioare in ceea ce priveste aroma, culoarea si continutul de nutrienti.

In plus, legumele si fructele uscate prin congelare nu necesita de obicei conservanti sau alti aditivi, astfel incat cei care vor sa cumpere pulbere de kale pura, care nu contine aditivi, ar trebui sa achizitioneze, cu siguranta, mai intai pulberile de kale uscate prin congelare vandute online si la magazinele de produse alimentare de sanatate.

Utilizari ale pudrei de Kale

Exista diverse maniere de a consuma Kale cruda, dar sunt cel putin la fel de multe maniere de a consuma pudra de Kale – iata cateva idei:

  • In smoothie, puteti inlocui cu succes iarba de grau, algele, spirulina si chlorella cu pudra de Kale, fara insa a depasi doza recomandata.
  • Puteti adauga pudra de Kale in sosuri si in diverse preparate, dar atentie sa o adaugati la sfarsitul procesului de gatire, pentru a nu-i distruge valorile nutritive.
  • Se poate adauga la aluaturi sau alte preparate pentru colorare, asta pe langa calitatile nutritive. Se pot face paste colorate sau alte produse de panificatie.
  • Poate fi un ingredient pentru supe, sau presarata peste salata preferata

Bibliografie:
www.healwithfood.org/health-benefits/kale-superfood.php
iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2125160
iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2163108
authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-kale
www.well-beingsecrets.com/health-benefits-of-kale
www.wellandgood.com/good-advice/is-it-cheating-and-less-nutritious-if-you-get-your-greens-from-a-powder


Pe acceasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *