Ciuperci Shiitake – beneficii pentru sanatate

Ciuperci Shiitake beneficii

Japonezii au considerat ciupercile Shiitake ca fiind ale imparatului, timp de aproximativ trei milenii.
Aceasta ciuperca a dobandit o asemenea reputatie in niciun caz pentru gustul sau, ci pentru calitatile si beneficiile sale pentru sanatate.

Ciupercile Shiitake s-au dovedit a fi benefice in tratarea urmatoarelor probleme de sanatate:

  • scleroza multipla,
  • boli virale,
  • tumori maligne si benigne,
  • imunitate scazuta,
  • diabet,
  • boli cardiovasculare,
  • hepatita B.

Desigur, ciupercile Shiitake nu trebuie considerate un miracol pentru bolile mentionate mai sus, dar sunt capabile sa ofere un ajutor semnificativ, uneori pana la o vindecare completa.

Beneficiile ciupercilor japoneze se datoreaza compozitiei lor chimice bogate.
Pulpa contine urmatoarele substante valoroase:

  • B1, B2, B4, B5, B6, B9;
  • vitaminele PP si D;
  • acid ascorbic;
  • monozaharide si dizaharide;
  • magneziu si fier;
  • campesterol;
  • cupru si mangan;
  • seleniu si zinc;
  • acizi stearic, palmitic si miristic;
  • sodiu;
  • ergocalciferol;
  • acizi grasi Omega-3 si Omega-6;
  • acizi linolenici si linoleici;
  • aminoacizi – arginina, leucina, lizina, valina si altele.

Datorita acestei compozitii, ciupercile japoneze au multe proprietati medicinale. Dar sunt apreciate si pentru gustul lor placut, mergand bine cu majoritatea preparatelor culinare.

Extractul de ciuperci Shiitake este utilizat in tratamentul complex al hepatitei, prostatitei, bolilor respiratorii si ale pielii. Polizaharidele stimuleaza sistemul imunitar sa functioneze si in plus, consumul acestor ciuperci si componentele acestora nu prezinta un risc de efecte secundare.

Ciuperci shiitake beneficii

Cum sa slabesti cu ciuperci Shiitake?

O intreaga sectiune din medicina este dedicata proprietatilor medicinale ale ciupercilor – fungoterapia. Aceasta ramura a terapiei medicinale exploreaza, de asemenea, posibilitatea normalizarii greutatii cu ajutorul ciupercilor Shiitake.
Rolul principal al ciupercii in lupta impotriva obezitatii este de a accelera metabolismul si de a imbunatati digestia. Acest produs nu este de obicei inclus in sistemul de dieta, dar nu este interzis sa il utilizezi impreuna cu produsele care iti plac.

Oamenii de stiinta japonezi au studiat mult timp efectul acestor ciuperci asupra corpului si au obtinut rezultate impresionante.
Unul dintre experimente a implicat un grup de oameni a caror nutritie a ramas la nivelul lor obisnuit. Tot ce trebuiau sa faca era sa adauge inca un ingredient la dieta lor – ciupercile Shiitake. Marea majoritate a participantilor au reusit sa slabeasca mai mult de zece kilograme.

Proprietati antioxidante si antiinflamatorii ale ciupercilor Shiitake

Daca te intrebi de unde provin proprietatile antioxidante ale acestui tip de ciuperci, ar trebui sa stii ca nutrientii mai neobisnuiti din ciupercile Shiitake sunt cei responsabili pentru acest lucru.

Numeroase studii efectuate de-a lungul anilor, au legat ampla actiune antioxidanta de eliminare a radicalilor liberi cu continutul ridicat de beta-glucan. In acest context, studiile au aratat, de asemenea, ca nivelurile mai ridicate de activitate antioxidanta au fost asociate si cu polizaharidele din ciuperci. Acestea contin cantitati disproportionat de mari de zaharuri ramnoza si manoza. Impreuna cu continutul de glucan, ciupercile Shiitake sunt cunoscute si datorita antioxidantilor fenolici.

Proprietati antitumorale

Numeroase studii de laborator asupra celulelor canceroase au aratat capacitatea extractelor de ciuperci Shiitake de a inhiba cresterea tumorii. Cercetatorii au legat, de asemenea, continutul unic de polizaharide din ciuperci de aceste rezultate de inhibare a tumorii.

Pana in prezent, beneficiile potentiale ale acestui tip de ciuperci au aratat un risc redus de cancer de colon, acesta fiind un domeniu de interes major.

Shiitake ajuta la reglarea tensiunii arteriale

S-a demonstrat ca eritadenina, un alcaloid purinic din ciupercile Shiitake, reduce activitatea unei enzime implicate in reglarea tensiunii arteriale, cunoscuta sub numele de ACE (o enzima de conversie a angiotensinei).

Cand ECA este pe deplin activa, vasele de sange se restrang si aceasta contractie ofera sangelui mai putin spatiu pentru a circula, iar ca urmare, tensiunea arteriala creste.

Prin blocarea activitatii ECA, eritadenina din ciupercile Shiitake ajuta la obtinerea efectului opus: constrangerea vaselor de sange este prevenita, vasele de sange mentin un diametru mai larg, oferind mai mult spatiu pentru trecerea sangelui si prevenirea cresterii tensiunii arteriale.

Intaresc imunitatea

Studii recente privind efectele ciupercilor Shiitake asupra imunitatii s-au concentrat pe o molecula de mesagerie imunitara, numita interleukina-23 (IL-23).
IL-23 este una dintre moleculele care trimite mesaje produse de celulele dendritice ale sistemului imunitar.

Un rol cheie al celulelor dendritice este de a sprijini prelucrarea substantelor potential alergenice sau daunatoare si de a le prezenta altor celule imune pentru neutralizare.

Studiile au aratat ca administrarea extractului de ciuperci Shiitake creste nivelul IL-23, ceea ce imbunatateste recunoasterea substantelor potential alergenice sau daunatoare, in special in tractul digestiv inferior.

Aplicatie in cosmetologie

Vindecatorii din China antica au fost primii care au descoperit efectul pozitiv al extractului acestei ciuperci asupra pielii. Ajuta la normalizarea echilibrului grasimilor, imbunatateste fermitatea pielii si netezeste ridurile, regenereaza si matifiaza.

Companiile cosmetice moderne adauga extractul de ciuperci Shiitake la produsele anti-imbatranire. Shiitake contine acid kojic, care incetineste productia de melanina in piele. Are proprietati astringente, de albire, strangerea porilor si cresterea elasticitatii pielii.

Cum sa utilizezi ciuperci Shiitake?

Gustul placut si bogat al pudrei iti permite sa o adaugi la orice fel de mancare si sa o combini cu diverse produse, cum ar fi: carne (in special carne de vitel, carne de vita, curcan, pui), peste, legume (in special cartofi, dovlecei, vinete, anghinare din Ierusalim), nuci, orice cereale.

Pudra este adesea folosita pentru a face sosuri, iar ciupercile intregi sau maruntite pot fi marinate cu succes.

Ciuperci Shiitake – efecte adverse

Este aproape imposibil sa te otravesti cu acest produs. Cu toate acestea, moderarea utilizarii este pur si simplu necesara, deoarece orice tip de ciuperci contin chitina – o substanta care nu este digerata de sucul gastric. Este mai bine ca acest produs sa nu fie utilizat inainte de varsta de 12-14 ani.

Shiitake contine alergeni, astfel incat persoanele cu astm bronsic si femeile care alapteaza ar fi mai bine sa utilizeze produsul cu precautie. De asemenea, este periculos sa se utilizeze in combinatie cu medicamente.

Utilizarea ciupercilor Shiitake ca parte a diferitilor aditivi alimentari este posibila numai dupa consultarea unui medic. Fara a respecta recomandarile de mai sus, in locul beneficiilor mult asteptate, exista riscul de a dauna sanatatii.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *