Acai – beneficii pentru sanatate

Acai - beneficii pentru sanatate

Cuprinsul acestui articol:

Ce sunt fructele de Acai?

Acaiul (scris corect „açai”) este un palmier sud-american, numele sau insemnand in traducere libera fructul care elimina apa”.

Fructele sale, asemanatoare cu afinele noastre, sunt considerate partea cea mai importanta a plantei si sunt incluse la ora actuala intr-o multitudine de studii nutritionale privind beneficiile pe care le-ar putea oferi.

Aceste fructe sunt rotunde, de aproximativ 2.5 cm, au o coaja de culoare purpurie inchisa si un miez galbui in jurul unei singure seminte.

Gustul acestor fructe

fructe de acai

Gustul micutelor bobite au o aroma unica:

Unii le considera delicioase si nu foarte dulci iar altii le descriu ca fiind un mix de mure si ciocolata neindulcita (asta suna a desert delicios!).

Aceasta din urma descriere poate fi explicata datorita faptului ca atat boabele de Acai cat si cele de cacao sunt bogate in polifenoli, ceea ce poate explica partial similitudinile gustului.

Valori nutritionale

Aceste bobite micute au un profil nutritional absolut unic in lumea fructelor, deoarece sunt oarecum bogate in grasimi si sarace in zaharuri.

Ce elemente nutritionale sunt continute in 100 g de pudra din fructe liofilizate de acai?

  • Carbohidrati: 43g

din care fibre solubile: 27g

  • Proteine: 8g
  • Grasimi (aproape toate fiind acizi omega 3 sau 6): 32g
  • Antioxidanti
  • Fitosteroli (binecunoscuti pentru efectul de scadere a colesterolului sanguin)
  • Vitaminele A, B1, B2, B3, C, E
  • Calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc

Datorita antioxidantilor continuti, fructele de acai sunt o adevarata bomba… in sensul pozitiv, avand:

  • de 7 x mai multe substante antioxidante decat afinele si de 2 x mai multe vitamine si antioxidanti decat afinele;
  • de 33 x mai multe substante antioxidante decat portocalele;
  • de 10 x mai multe vitamine si antioxidanti decat strugurii;
comparatie acai

Comparativ cu laptele crud de vaca, pulpa fructului de acai contine:

  • de 3 x mai multe lipide;
  • de 7 x mai multi carbohidrati;
  • de 118 x mai mult fier;
  • de 9 x mai multa vitamina B1;
  • de 8 x mai multa vitamina C;
  • cu 50% mai mult fosfor;
  • si aceleasi cantitati de proteine si calciu…

De retinut insa este faptul ca cele mai puternice beneficii pentru sanatate ale fructelor de acai provin din compusii vegetali. Cel mai notabil dintre acestia este antocianina – cea care este responsabila de culoarea purpurie si care este un foarte puternic antioxidant.

Fructe de Acai – beneficii pentru sanatate

In ceea ce priveste efectele sale benefice, pudra din fructe acai:

fructe de acai - beneficii pentru sanatate

Alte beneficii ale fructelor de Acai includ:

#1. Imbunatatirea functiei cognitive

creier

Afectiunile cerebrale legate de varsta, precum boala Alzheimer si boala Parkinson nu au niciun remediu, insa cercetarile sugereaza ca dietele bogate in antioxidanti si compusi polifenolici antiinflamatorii pot scadea riscul acestor boli.

Mai exact, antocianina antioxidanta, care este abundenta in fructele de acai, poate scadea stresul oxidativ si inflamatia, promovand sanatatea creierului.

De asemenea, s-a dovedit ca antocianinele imbunatatesc si memoria. Se crede ca functioneaza prin inhibarea neuroinflamarii, activarea semnalizarii sinaptice si imbunatatirea fluxului de sange catre creier.

#2. Mentinerea sanatatea inimii

Consumul de antocianina a fost puternic legat de protectia impotriva stresului oxidativ.

Un studiu a descoperit ca un consum regulat de antocianine poate reduce riscul de atac de cord cu 32% la femeile tinere si de varsta mijlocie.

sanatatea inimii

Fibrele si grasimile sanatoase pentru inima din acai sustin si sanatatea inimii. Grasimile sanatoase pentru inima cresc colesterolul HDL („bun”) si scad colesterolul LDL („rau”).

Mai multe studii au raportat un risc semnificativ mai mic de boli cardiovasculare si o mortalitate cauzala redusa cu un consum mare de fibre. Aportul de fibre oferit de micile bobite reduce, de asemenea, colesterolul LDL.

Aportul de fibre nu este asociat numai cu o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare, ci si cu o evolutie mai lenta a bolii la persoanele cu risc ridicat.

Centrul National pentru Complementare si Integrative si de Sanatate (NCCIH) noteaza ca un consum regulat de fructe de acai poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol si zahar din sange la persoanele cu greutate in exces.

#3. Proprietati anti-cancer

Boabele acai contin pigmenti numiti antocianini, care confera anumitor fructe si legume culoarea lor profunda violeta. Antocianinele sunt antioxidanti care pot ajuta la reducerea riscului de cancer.

celula canceroasa

Dupa analizarea a 300 de alimente, fructele de acai au iesit pe primul loc pentru continutul lor de antioxidanti. Ele au batut alte alimente cunoscute a fi foarte bogate in antioxidanti, inclusiv pulbere de cacao, afine si rodii.

De fapt, doar o jumatate de cana de acai contine aproximativ 75.000 de unitati antioxidante. Aceasta cantitate a fost semnificativ mai mare decat oricare dintre celelalte alimente din studiu.

Fructele au fost studiate pentru capacitatea lor de a ataca celulele canceroase si progresia lenta a bolii. Dar inca nu au existat studii clinice folosind oameni. In prezent, dovezile arata ca sunt protectoare impotriva dezvoltarii cancerului colorectal la soareci.

Un studiu realizat in 2006, intr-un laborator de la Universitatea din Florida, s-a apropiat in a demonstra potentialele beneficii (oferite de boabele de acai) de combatere a cancerului la oameni.
Cercetatorii au picurat suc concentrat de acai pe celulele de leucemie prelevate de la o femeie de 36 de ani. Si au vazut ca se intampla ceva uimitor: pana la 86% din celulele canceroase au inceput sa se autodistruga.

Cum sa consumati fructe de Acai

Deoarece fructele de acai proaspete au o durata scurta de valabilitate, sunt exportate in principal si disponibile pe scara larga in trei forme principale – piureuri, pulberi si sucuri.

Sucul este incarcat cu antioxidanti, dar este si cel mai bogat in zahar si lipsit de fibre. Iar, daca este filtrat, sucul poate contine mai putini antioxidanti.

Pulberea ofera cea mai concentrata cantitate de nutrienti, oferind fibre si grasimi, precum si compusi benefici ai plantei.

Acestea fiind spuse, piureul este probabil cel mai bun mod de a va bucura de aroma fructelor de acai.

Pentru a face o gustare de acai, amestecati piureul congelat, neindulcit cu apa sau lapte pentru a-l transforma intr-o baza asemanatoare smoothie-ului pentru toppinguri.

Toppingurile pot include fructe feliate sau fructe de padure, fulgi de nuca de cocos prajiti, unturi de nuci, coaja de cacao sau seminte de chia.

Puteti face, de asemenea, o gustare folosind pudra de acai. Amestecati-o in reteta preferata de smoothie, apoi adaugati ingredientele preferate.

Posibile riscuri

Cel mai bine este sa aveti o dieta sanatoasa per total – asta este cel mai important in prevenirea bolilor si in atingerea unei sanatati bune.

Este mai bine sa aveti o dieta variata decat sa va concentrati pe alimente individuale ca si cheie penntru o sanatate buna.

Cat priveste fructele de acai, au foast facute experimente folosind pulpa fructului ca si contrast pentru RMN-urile gastro-intestinale – s-a constatat ca dozele foarte mari de acai pot afecta rezultatele acestor analize.

Asadar, daca aveti de gand sa faceti un astfel de test RMN este important sa va anuntati medicul daca ati consumat boabe de acai.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *