Tot ce trebuie sa stiti despre suplimente alimentare in forma lichida/fiole

Tot ce trebuie sa stiti despre suplimente alimentare in forma lichida/fiole

Atunci cand intrati pe taramul suplimentelor alimentare / nutritive poate aduce cu sine un sentiment coplesitor. Mergeti pe raionul de nutritie al oricarui supermarket si veti fi intampinati cu o sumedenie de alimente, suplimente, pastile – toate promitandu-va sanatatea si normalitatea mult dorita.

Dar cum puteti fi siguri ca primiti ceea ce doriti? Sunteti increzatori in suplimentele nutritive pe care le luati in momentul de fata?

Tablete, pastile tari, capsule masticabile, pulberi si pudre – in timp ce exista numeroase aceste forme in care suplimentele alimentare se gasesc, noi vom arunca o privire la una dintre formele cu cea mai rapida crestere in acest moment: fiole buvabile.

Vom face comparatii intre acestea si formele traditionale in care se gasesc suplimentele nutritive, pentru a putea vorbi de eventuale promisiuni si rezultate.

Cuprinsul acestui articol:
1. Cateva fapte referitoare la industria de suplimente
2. Biodisponibilitate si absorbtie
3. De ce sunt suplimentele alimentare lichide / fiole atat de populare?
4. 5 motive pentru care sa luati suplimente alimentare in forma lichida
5. Informatii “solide” despre diversele forme de suplimente nutritive
6. Concluzie

Cateva fapte referitoare la industria de suplimente alimentare

De-a lungul anilor, peisajul industriei medicale a facut o miscare catre solutii mai sigure si mai naturale. De-a lungul anilor 90, de exemplu, utilizarea produselor din plante s-a extins cu aproximativ 380%.

In zilele noastre, se pare ca tot mai multe persoane vorbesc despre remedii naturale si naturiste – in timp ce medicamentele traditionale, pe baza de reteta, sunt inca foarte proeminente, un studiu recent arata ca 80% dintre oamenii din intreaga lume se bazeaza pe suplimente medicinale din plante pentru sanatatea lor.

Pe masura ce piata se extinde, companiile de suplimente nutritive descopera in mod competitiv diferite modalitati de a oferi produselor lor un avantaj fata de celelalte. Aceste companii se intreaba „Cum pot face ca produsele mele sa iasa in evidenta intr-o mare de concurenti?”

Cateva fapte referitoare la industria de suplimente alimentare

Raspunsul: Pentru a face un produs eficient, care va face ceea ce pretinde ca face, este nevoie de a satisface clientii si a dovedi clientilor ca aceste produse merita.

Avand in vedere acest lucru, trebuie sa abordam rapid faptul ca suplimentele alimentare sunt victime ale unei conceptii gresite comune:

Ingrijorati de a irosi bani, o multime de oameni considera ca substantele nutritive continute de aceste suplimente nu sunt absorbite corespunzator si, in final, ajung la toaleta fara a-si indeplini scopul.
Acest lucu se intampla pentru ca prea des, oamenii observa o culoare mai accentuata a urinei fata de obicei in urma utilizarii unui supliment si ajung la concluzia destul de rezonabila ca substantele nutritive au trecut prin sistemul lor foarte repede, fara a fi absorbite.

Dar nu asa stau lucrurile.

Daca observati mai multa culoare in urina decat in mod obisnuit in urma utilizarii unui supliment, inseamna ca organismul dumneavoastra a procesat substantele ingerate (cel mai probabil contin vitamina B2) – singurul mod in care un supliment poate schimba culoarea urinei este daca are a fost digerat si prelucrat de ficat.

Biodisponibilitate si absorbtie

Sa abordam si un alt punct comun de confuzie in ceea ce priveste capacitatea organismului de a prelucra nutrienti:

Exista doi termeni principali de care trebuie sa tineti cont atunci cand consumati alimente, bauturi sau un supliment: biodisponibilitate si absorbtie.

Conform The Wallach Files (referindu-ne la Dr. Joel Wallach, un medic naturopat care a avut un rol cheie pe piata vitaminelor lichide):

Biodisponibilitatea este definita ca fiind proportia unui nutrient din alimente, care poate fi absorbit si pus la dispozitie pentru utilizare sau depozitare; absorbtia este procesul fiziologic care permite trecerea unui nutrient alimentar din lumenul intestinal la fluidele si tesuturile corpului.

Biodisponibilitate si absorbtie

Deci, biodisponibilitatea se refera la alimente sau substanta consumata si ce va poate oferi. Absorbtia priveste modul in care corpul dvs. ia nutrienti.

Anumite alimente sunt mai biodisponibile decat altele. Daca doua alimente diferite contin ambele 10g de proteine, iar unul dintre ele are o biodisponibilitate de 50%, iar celalalt are o biodisponibilitate de 80%, in primul exemplu puteti absorbi pana la 5 g de proteine ​​si pana la 8 g de proteine ​​in acesta din urma.

Si asta daca absorbtia acestor substante este optimizata.

Ceea ce ne aduce la …

De ce sunt suplimentele alimentare lichide / fiole atat de populare?

Dupa cum am mentionat anterior, piata suplimentelor lichide creste rapid. Potrivit FactMR.com, „Piata suplimentelor alimentare lichide este pregatita sa creasca la peste 42 de miliarde de dolari in anul 2022, de la o valoare sub 30 de miliarde de dolari in 2017”.

Aceasta inseamna ca din ce in ce mai multi oameni au descoperit avantajele suplimentelor alimentare lichide, piata urmand sa se extinda si mai mult in anii urmatori.

Deci, de ce atat de multi oameni apeleaza la suplimente alimentare lichide?

Deoarece sunt deja intr-o forma lichida, nu numai ca unii dintre nutrienti vor incepe sa fie absorbiti imediat, in gura (intregul proces de absorbtie a unui lichid ingerat dureaza doar cateva minute), dar, in plus, o substanta consumata sub forma de lichid este, in esenta, deja descompusa si necesita o digestie foarte mica.

Prin urmare, procesul de absorbtie nu este incetinit de un proces digestiv indelungat, ceea ce inseamna ca efectele suplimentului se vor declansa mai repede decat ar fi un supliment non-lichid, care necesita procesul de descompunere a digestiei inainte ca nutrientii sa poata fi absorbiti.

Pentru a rezuma, nu numai ca nutrientii dintr-o substanta lichida vor incepe sa aiba efect mai repede, dar mult mai multe beneficii nutritionale oferite sub forma lichida pot fi utilizate de organism in comparatie cu cele consumate ca un solid.

Asadar, daca sunteti printre cei care sunt preocupati de irosirea banilor – suplimentele lichide sunt locul unde sa mergeti pentru a obtine mai mult pentru acelasi pret.

Acum, organismul poate prelucra o anumita cantitate dintr-o substanta simultan, astfel incat un timp de absorbtie mai rapid nu este intotdeauna cel mai bun element de criterii pentru a va judeca suplimentele – decat daca sunteti intr-o pozitie in care un efect instant este util (ameliorarea imediata a durerii este un bun exemplu).

Dar spre deosebire de un supliment solid, un supliment lichid poate fi luat la fel de lent sau cat de repede se doreste – poate fi sorbit. Cantitatea dozei pentru lichide este mult mai controlabila decat, de exemplu, o pastila, care nu poate fi inghitita decat o data. Aceasta ofera flexibilitatea suplimentelor lichide asupra alegerii de a avea nevoie de ajutor acum, ulterior sau o combinatie a ambelor.

Si, deoarece organismul poate prelucra doar o anume cantitate dintr-o substanta la un moment dat, mai multi nutrienti pot fi absorbiti daca suplientul lichid este diluat in mai multa apa – prin luarea unui supliment cu o concentratie mai mare de apa, corpul va avea nevoie de mai mult timp procesand acea apa, permitand procesarea substantelor nutritive intr-un ritm mai usor de gestionat, ceea ce inseamna ca mai putin din aceste substante vor fi trecut prin sistemul digestiv si vor ajunge in toaleta.

Potrivit lui Gerhard N. Schrauzer, D. Sc. FACN:
Pentru a nu coplesi capacitatea disponibila de absorbtie, vitaminele si mineralele ar trebui sa fie suplimentate la concentratii mici pe o perioada mai lunga de timp, decat brusc. Aceste conditii sunt mai usor indeplinite cu lichid decat cu suplimente solide.

5 motive pentru care sa luati suplimente alimentare in forma lichida

#1. Suplimentele lichide permit mai multe formule sinergice.

Ce inseamna asta? Practic, inseamna ca puteti impacheta mai multe substante nutritive puternice – care lucreaza impreuna pentru a produce un efect combinat – intr-o formula lichida fata de o pastila.

Nu numai ca sistemul de livrare dovedit permite sinergia ingredientelor din plante, a nutrientilor integrali si a vitaminelor. dar aceste combinatii complexe sunt foarte dificil de produs in pastile masticabile, tablete, capsule sau comprimate moi.

#2. Suplimentele lichide sunt mai rapide si mai eficiente decat alte sisteme.

Primul obiectiv al unei pilule sau tablete este sa fie digerat pentru utilizare. Chiar si capsulele cu gel inca sunt inghitite si digerate pentru absorbtie.

De aceea, multi oameni considera ca un supliment alimentar lichid este mult mai usor de inghitit decat o mana de capsule moi!

O vitamina lichida este deja in forma lichida – deci nu trebuie sa fie descompusa de corp pentru a fi digerata. Acest lucru face ca un supliment alimentar lichid sa fie mult mai absorbabil. Deci, practic, un sistem de livrare a lichidului permite absorbtia imediata a organismului.

#3. Suplimentele lichide permit o concentratie mai mare de nutrienti

De exemplu, pentru aproximativ 30.000 mg de nutrienti disponibili intr-un supliment lichid, si o tableta care are 500 mg sau 1000 mg:
O persoana ar trebui sa ia 60 comprimate sau capsule cu gel cu o doza de 500 mg pentru a egala o doza de supliment de lichid. Constituentii activi disponibili pot fi mult mai mari intr-o solutie lichida.

#4. Suplimentele lichide sunt mai sanatoase si mai usor de luat.

Drajeurile masticabile pot fi distractive. Dar tocmai asta este. Sunt distractive la fel ca si bomboanele, dar nu sunt la fel de bune pentru nutritie. Acest lucru se datoreaza faptului ca au adesea agenti de imbunatatire a aromelor, chimici, calorii mult mai mari si zahar adaugat.

Dar ce ziceti de vitaminele lichide in comparatie cu pastilele?

Vitaminele lichide sunt mult mai usor de luat. Majoritatea oamenilor nu ar fi dispusi sa inghita 60 de capsule sau tablete doar pentru a obtine aceiasi nutrienti disponibili intr-o singura doza de lichid.

Si, o portie de suplimente alimentare lichide inseamna doar cateva linguri. Adaugate la sucul preferat, acestea ofera un pas bun in ziua dvs.

#5. Vitaminele lichide sunt mai usor digerate si asigura o utilizare imediata organismului.

Rata de absorbtie a vitaminelor lichide este cunoscuta a fi in jur de 98%, dar alte forme de suplimente trebuie sa fie digerate inainte ca nutrientii lor sa fie disponibili.

Chiar si atunci, doar un procent mult mai mic poate fi absorbit. Nu exista carcasa sau umpluturi intr-o vitamina lichida cu care organismul sa faca fata – doar nutrientii puri care pot fi folositi imediat.

Asadar, la final, suplimentele alimentare lichide sunt combinate sinergic cu substante nutritive proaspete, utilizabile.

Capsulele sau tabletele se pot bloca in gat; inghitirea unui pumn de capsule moi este incomoda; iar lupta cu caloriile in plus sau zaharurile adaugate in masticabile nu este o optiune pentru multi oameni.

Cu avantajul de lichid veti obtine o biodisponibilitate bogata in nutrienti, extrem de eficienta, care produce rezultatele dorite.

Informatii “solide” despre diversele forme de suplimente nutritive

Suntem in mare parte familiarizati cu suplimentele in forma solida, dar, pe masura ce piata evolueaza, stiinta din spatele industriei de suplimente evolueaza si ea – s-a ajuns la concluzia ca pot fi indeplinite mai multe cerinte si pot fi ajutati mai multi oameni daca se ofera cat mai multe optiuni in ceea ce priveste consumul.

Nu toata lumea poate inghiti o pastila, spre exemplu. Companiile de pastile care vizeaza afectiuni precum durerile de cap si ameliorarea alergiilor au aflat ca pot apela la mai multe forme de agenti cu actiune rapida – asa au aparut, de exemplu, comprimatele masicabile gustoase pentru copii.

Informatii “solide”

Capsulele sunt o varianta a pastilelor solide. Intr-un anumit sens, capsulele si gelurile moi au fost, in esenta, predecesorii suplimentelor lichide moderne – au fost concepute stiintific pentru a face consumul de medicamente mai usor si mai eficient.

In capsule, o pelicula de gelatina in doua parti incorporeaza fie pulbere, fie, in cazul gelurilor moi, lichide sau uleiuri (cum ar fi pastilele cu ulei de peste). Gelatina este o proteina obtinuta din produse animale. O carcasa non-gelatina este oferita la capsulele pentru cei care nu doresc sa consume subproduse de origine animala, dar sunt mai putin obisnuite si necesita un pic de cautare in magazine.

Capsulele sunt putin mai netede si de obicei mai usor de inghitit decat o pastila tipica. De asemenea, din moment ce capsulele contin de obicei pulberi, puteti desparti capsula si luati doar o cantitate mai mica daca doriti, sau o puteti amesteca in mancare sau bautura.

Cu toate acestea, spatiul este limitat in capsule si nu pot oferi cantitatea pura de nutrienti care pot fi dizolvati intr-un lichid.

Capsulele tind sa coste mai mult decat pilula tipica. Invelisul unei capsule adauga costuri pentru producator si, deoarece continutul unei capsule nu este perfect sigilat (cu exceptia cazului in care se cheltuiesc mai multi bani), perioada de valabilitate a acestor pilule tinde sa fie si mai mica.

Exista beneficii pe care capsulele le au peste comprimate/tablete – sunt mai usor de inghitit si pot fi fabricate pentru a actiona instantaneu sau pentru a actiona cu intarziere – dar tabletele sunt pulberi comprimate care pot incadra substante mai benefice sub forma de pilule decat capsulele care de obicei detin o pulbere libera.

Si majoritatea suplimentelor solide trebuie facute pentru a fi biodisponibile prin includerea agentilor care ajuta la descompunerea substantelor intr-o forma absorbabila – dar acest lucru ocupa spatiul limitat din pastila si adauga costuri pentru producatori.
 
Aceasta este ceva suplimente lichide pot evita cu totul. Si tabletele pot scapa in esenta de asa ceva, deoarece acestea sunt atat de eficiente cu spatiul, incat pot include acesti agenti fara a sacrifica mult spatiu dedicat substantelor benefice.

Dar, deoarece continutul liber nu este atat de bine ambalat, capsulele folosesc mult mai putin spatiu in carcasa lor si trebuie sa foloseasca in acelasi timp spatiu pretios pentru acesti aditivi.

Si apoi sunt soft-gels; o alta forma de pastile sub forma de capsule, cu exceptia celor care contin lichide sau uleiuri. Durata de viata a acestora este mai buna decat capsulele, deoarece sunt complet sigilate. Insa nu aveti controlul asupra cat de mult luati in cazul unui soft-gel – un soft-gel este menit sa fie luat doar dintr-o data.

Concluzie

Concluzie

Cine stie… Poate ca ati incercat deja suplimentul potrivit pentru corpul vostru, dar nu ati experimentat niciodata efectele pozitive, deoarece absorbtia a fost atat de ineficienta.

Exista atat de multe optiuni disponibile pentru consumatorii care cauta lucruri diferite. Faceti cercetari si aflati ce este potrivit pentru corpul vostru.

S-ar putea sa descoperiti ca pastilele si formele solide de suplimente functioneaza pentru dvs., dar suplimentele lichide pot oferi efectele pe care le-ati cautat …

… Persoanele cu probleme digestive ar trebui probabil sa utilizeze suplimente lichide, deoarece acestea sunt cel mai usor de absorbit / digerat, de exemplu.

Suplimentele lichide trebuie de obicei sa fie refrigerate pentru a ramane proaspete, iar uneori continutul benefic se poate aseza in partea de jos a sticlei (dar acest lucru este usor de rezolvat cu o agitare rapida a sticlei).

Daca luati capsule sau alte suplimente solide – incercati sa experimentati aceleasi suplimente, dar in forma lichida si vedeti cum se simte diferenta pentru dumneavoastra.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *