Ce este Kombucha?

Ce este Kombucha

Kombucha este o bautura fermentata, usor alcoolizata si efervescenta, dulce, obtinuta de regula din ceai negru sau verde. Este bogata in probiotice si vitaminele C, B1, B6 si B12.
Bautura este numita “ceai kombucha” pentru a se distinge usor de cultura de bacterii si drojdie denumita si ea „kombucha”.

Cum se obtine kombucha?

Kombucha este obtinuta prin fermentarea ceaiului, utilizand o cultura simbiotica de bacterii si drojdie, denumita „mama”. Este foarte similara cu cea care se gaseste si in otetul din cidru de mere tulbure.

Populatiile microbiene din cultura mama de obicei variaza, dar, ca si certitudine, componenta de drojdie va include de cele mai multe ori Saccharomyces cerevisiae, iar cea bacteriana va avea aproape intotdeauna Gluconacetobacter xylinus, pentru a oxida alcooli produsi de drojdie in acid acetic.

Popularitatea bauturii Kombucha

Compozitia de bacterii vii, care sunt probiotice, confera bauturii efectele benefice asupra sanatatii si, de ce nu, popularitatea.

Nu se stie unde a aparut prima data kombucha. Se crede ca ar fi aparut undeva in zona de nord-est a Chinei, fiind consumata ca si bautura traditionala. Astazi, kombucha isi are tara de provenienta in US, fiind preparata si comercializata de numeroase companii americane si nu numai.

Kombucha – beneficii pentru sanatate

Printre beneficiile asupra sanatatii pe care ceaiul kombucha le ofera, se numara:

#1. Aportul de probiotice benefice sistemului digestiv.

Acestea reduc inflamatiile si problemele digestive si ajuta chiar la scaderea in greutate.

Probioticele sanatoase continute de kombucha sunt:

• Gluconacetobacter (> 85% in majoritatea probelor)
• Acetobacter (<2%)
• Lactobacilus (pana la 30% in unele probe)
• Zygosaccharomyces (>95%)

#2. Kombucha din ceai verde are beneficiile acestuia din urma

Ajuta la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominala, imbunatateste colesterolul, regleaza nivelul zaharurilor din sange si are un puternic efect antioxidant, la fel ca si ceaiul verde.
Numeroase studii au aratat ca ceaiul verde poate reduce riscul de cancer de prostata, de colon si la san.

#3. Ajuta la combaterea radicalilor liberi si a moleculelor reactive care deterioreaza celulele

Kombucha este o bautura bogata in antioxidanti, in special cea obtinuta din ceai verde.
Astfel, consumul regulat al acestei bauturi reduce toxicitatea de la nivelul ficatului, in unele cazuri, chiar cu 70%.

#4. Omoara bacteriile

Una dintre substantele principale din kombucha, obtinuta in urma procesului de fermentatie, este acidul acetic, cel care este prezent si in otet. Ca si polifenolii din ceai, acidul acetic este capabil sa ucida multe microorganisme potential daunatoare.

Kombucha obtinuta din ceai negru are puternice proprietati antibacteriene, in special impotriva candidei.
Aceste efecte antimicrobiene suprima cresterea bacteriilor si drojdiilor nedorite, dar nu afecteaza bacteriile benefice, probiotice si drojdiile implicate in fermentatia kombucha.

#5. Poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima

Studiile au aratat ca ceaiul kombucha poate imbunatati foarte mult doi markeri ai bolilor de inima, in doar 30 de zile. Este vorba de reglarea colesterolului: LDL (colesterolul rau) si HDL (colesterolul bun).
Chiar mai mult, kombucha obtinuta din ceai verde protejeaza colesterolul bun de oxidare. Astfel, consumatorii acestei bauturi (la fel ca si consumatorii de ceai verde) au un risc de dezvoltare a unei boli cardiace cu pana la 31% mai scazut.

#6. Ajuta la tinerea sub control a diabetului de tip II

S-a constatat ca ceaiul kombucha, mai ales cel obtinut din ceai verde, a incetinit digestia carbohidratilor, ceea ce a dus la scaderea nivelului de zahar din sange. De asemenea, a imbunatatit functiile ficatului si rinichilor.

#7. Poate proteja impotriva diverselor forme de cancer

Diverse studii au demonstrat ca ceaiul kombucha contribuie la prevenirea cresterii si a raspandirii celulelor canceroase, datorita concentratiei ridicate de polifenoli caracteristici ceaiului.
Nu se stie exact care sunt proprietatile anti-canceroase ale acestor polifenoli, dar, se crede, ca acestia blocheaza mutatia genetica si cresterea celulelor canceroase, in timp de omoara celulele canceroase existente.

Cum se prepara Kombucha?

Kombucha se prepara, de obicei, din:

• Zahar (din trestie, fructe sau miere)
• Apa rece, filtrata
• Ceai negru / verde (frunze)
• Cultura de kombucha (cultura simbiotica de bacterii si drojdie, denumita „mama”)

Pentru a face kombucha, ceaiul si zaharul sunt inmuiate in apa fiarta si lasate sa se raceasca inainte de a adauga cultura simbiotica (care se mai numeste si SCOBY). Recipientul in care se afla este acoperit si lasat sa fermenteze aproximativ o saptamana.

Amestecul este apoi turnat intr-un recipient etans, cu zahar adaugat, si lasat sa se odihneasca inca cateva zile. Cu cat mai mult este lasat, cu atat va fi mai efervescent. Acesta este momentul in care se pot adauga arome precum mirodenii sau fructe.

Exista reactii adverse ale consumului de Kombucha?

Kombucha este clasificata ca si bautura alimentara, cu efecte potential benefice asupra sanatatii, ca parte a unei diete echilibrate si variate, insa exista anumite riscuri.

In primul rand si cel mai important, nu este o bautura recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Nu se recomanda nici celor care au probleme ale sistemului imunitar. Este important sa amintim aici ca au fost efectuate studii, dar ca acestea sunt insuficiente pentru a demonstra siguranta si eficacitatea ceaiului kombucha.

Au existat rapoarte care au aratat ca un consum prea mare de kombucha poate duce la efecte secundare neplacute: dureri de stomac, greata si ameteala. Asadar, se recomanda un minim de atentie atunci cand consumati ceai kombucha.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *