
Cacaua este pulberea obtinuta prin macinarea boabelor produse de arborele de cacao, denumit Theobroma cacao.
In ziua de astazi, cea mai frecventa folosire a pulberei maronii este in industria alimentara, reprezentand materia prima in fabricarea ciocolatei.
Insa istoria inceputului folosirii boabelor de cacao face referiri la producerea bauturilor alcoolice, realizate dintr-un amestec de fructe de cacao si cereale, supus unui proces de fermentare.
Arborele de cacao a detinut diferite semnificatii, fiind considerat arbore sfant de catre aztecii, sau constituindu-se mult timp in moneda de schimb, valoarea aurului brun fiind speculata de-a lungul vremurilor.
Astazi, la nivel mondial, productia de cacao este asigurata de tari pecum Indonezia, Brazilia, Ecuador sau Columbia, acoperind cererea pietei de specialitate din intreaga lume.
Continutul boabelor de cacao
Pudra obtinuta prin macinarea boabelor de cacao contine peste 300 de compusi chimici.
Cacaua ofera o cantitate foarte mare de antioxidanti naturali, acizi grasi esentiali, proteine, magneziu, calciu, caroten, tiamina, sulf si riboflavine.
Pe parcursul consumului de cacao, cantitatea impresionanta de elemente este angrenata in procese chimice care ajuta la producerea la nivelul organismului uman a fitochimicalelor atat de benefice pentru buna functionare organica.
Astfel, cacaua se constituie intr-un element care ofera organismului uman o serie de beneficii, obtinute intr-un mod foarte placut, in special prin consumul de ciocolata, bauturi si prajituri.

Tipuri de cacao
Pe piata de specialitate exista doua tipuri de cacao, respectiv naturala si alcalina.
- Cacaua naturala se obtine in urma unor proceduri laborioase, care presupun supunerea boabelor unui proces de fermentare, in timpul caruia li se modifica nuanta, urmat de uscare si prajire, si finalizat cu zdrobirea, in urma careia se obtine o pasta denumita unt de cacao, din care se va extrage pulberea de cacao naturala.
Acest tip de cacao este reprezentat printr-un continut mare de grasimi obtinute fara nicio prelucrare care ar presupune modificarea pH-ului. Cacaua naturala detine un pH situat intre 5,3 si 5,8.
Principalele trei specii de arbori de cacao folositi in producerea pulberei maronii, sunt Forastero, Criollo si Trinitiario.
Aroma pudrei de cacao naturala este amaruie si astringenta.
- Cacaua alcalina se obtine prin spalarea boabelor de cacao intr-o solutie alcalina, proces care are drept rezultat cresterea nivelului pH-ului intre 6,8 si 8,1. Procesul de alcalinizare confera o aroma usoara, mai putin intensa.
Acest tip de cacao este mai putin solubila, fiind preferata in prepararea deserturilor si a bauturilor.
Cacao – beneficii pentru organism
Denumita si hrana zeilor, cacaua este preferata moltora dintre noi, consumul ciocolatei detinand cote impresionate.
Efectele benefice ale consumului de cacao se pot ilustra prin actiunea pe care o au compusii acesteia asupra organismului uman.
- Astfel, cacaua are un puternic efect antioxidant, cercetarile demonstrand un potential mai mare decat cel al ceaiului verde sau al vinului, alte surse importante de antioxidanti naturali.
- Consumul de cacao protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, ajutand la reglarea nivelului colesterolului si diminuand riscul apartiei diferitelor tipuri de cancer.
- Cacaua devine un aliat in incetinirea procesului de imbatranire celulara.
- Tot cacaua este cea care ne poate ajuta in depasirea starilor de anxietate si depresie, continand dopamina, serotonina si feniletilamina, esentiale in mentinerea echilibrului emotional.
- Datorita continutului de polifenoli si magneziu, cacaua sustine buna functionare a sistemului cardiovascular, favorizand scaderea tensiunii arteriale si diminuand riscul producerii de cheaguri de sange.
- Continutul de epicatechina sustine o buna activitate la nivel cerebral, precum si diminuarea riscului de aparitie a diabetului zaharat.
- Un alt efect benefic de care ne putem bucura prin consumul de cacao, este obtinerea unui nivel ridicat de energie.
- De asemenea, cacaua ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Nu in ultimul rand, efectele benefice ale consumului de cacao asupra starii emotionale, pot influenta dinamica desfasurarii multor contexte, precum urmarea unei diete sau respectarea unui regim strict, cacaua inducand o stare de relaxare si confort, propice adoptarii schimbarilor.
Cum se consuma cacaua?
De beneficiile consumului de cacao putem sa ne bucuram prin consumul acesteia sub diferite forme.
Trebuie stiut ca o ciocolata cu un aport mare de cacao va fi cea care contine putin zahar.
Cacaua poate fi consumata sub forma de pulbere, inclusa in prepararea unora dintre cele mai placute bauturi. Astfel, putem alege sa amestecam cacaua cu lapte, lapte de orez, de cocos sau de migdale, obtinand o bautura delicioasa si puternic energizanta.
De asemenea, este recunoscuta preferinta multora pentru deserturile in care este inclusa cacaua, gustul unic si aroma inconfundabila fiind irezistibile.
Cu toate acestea, se pare ca maximul beneficiilor consumului de cacao, se obtine prin consumarea boabelor de cacao. Astfel, putem folosi boabe intregi sau spartura de boabe de cacao, in unele dintre cele mai variate moduri.
Pot fi adaugate in smoothie-uri, in compozitia aluaturilor de fursecuri, in untul folosit pentru tartine sau in crearea unor mixuri hranitoare realizate din nuci, alune, migdale sau caju.
De asemenea, bucatelele de boabe de cacao pot fi presarate desupra iaurturilor, a unei cesti cu capucino sau cafea, precum si desupra diferitelor tipuri de budinci.
Astfel, pentru a dobandi un maxim de beneficii, este recomandat sa consumam ciocolata neagra, sa folosim din abundenta pulberea de cacao in prepararea prajiturilor de casa, precum si sa alegem consumul de boabe de cacao, intregi sau sfaramate. Aroma unica se va impleti cu astringenta specifica, rezultand un gust unic si extrem de benefic pentru sanatate.
Ce poti prepara cu cacao?
Se spunea ca cica,consumul masiv de cacao poate agita inima