
Conceptul din spatele biodinamicii este cel conform caruia totul in univers este interconectat, totul emite rezonante si vibratii – interconectivitatea cuprinde chiar si corpurile celeste, cum ar fi luna, planetele si stelele.
Cuprinsul acestui articol:
- Biodinamica in materie de viticultura
- Ce este un vin biodinamic?
- Cum stim daca este un vin biodinamic sau nu?
- Un vin biodinamic are o aroma mai aparte fata de vinurile normale?
- Vinul biodinamic este acelasi lucru cu cel organic?
Biodinamica in materie de viticultura
In esenta, biodinamica este o perspectiva holistica a agriculturii – viticultura biodinamica este, in fapt, practica echilibrarii rezonantei intre vita de vie, om, pamant si stele.
Conceptul de biodinamica nu este ceva nou, el a inceput de fapt undeva in anii 1920 cu un filosof austriac pe nume Rudolph Steiner, care a creat aceasta perspectiva holistica, homeopata in privinta agriculturii.
In principiu, ideea filosofului german a fost de a aplica o abordare holistica fermei, in care fiecare organism contribuie cu ceva in “cercul vietii”. Ferma trebuie sa fie facuta astfel incat sa incurajeze biodiversitatea, sa fie auto-durabila si sustenabila si sa reziste la mono-cultura.
Mai mult, el a expus noua preparate, facute din gunoi de vaca, cuart si sapte plante medicinale: trei dintre ele sunt folosite ca spray-uri, iar celelalte sase sunt aplicate vitei de vie ca si compost solid. Preparatele de tip spray sunt amestecate cu apa si trecute printr-un proces de “turbionare”, unde lichidul este agitat energic intr-o directie si in cealalta timp de aproximativ o ora inainte de a fi utilizate. Aceasta este biodinamizarea. Spray-ul astfel obtinut, odata aplicat pe planta, are rolul de a creste fotosinteza la nivelul frunzei prin concentrarea luminii soarelui asupra acesteia.
Asadar, pentru ca o podgorie sa fie considerata biodinamica, viticultorul trebuie sa urmeze criteriile ecologice si filosofiile expuse in 1924 de catre Rudolph Steiner.
Este cea mai veche miscare agricola impotriva utilizarii chimicalelor – ea precede agricultura ecologica cu aproximativ 20 de ani! Gandindu-ne la asta, nu este nimic nou in spatele teoriei biodinamicii – omenirea a privit spre cer, spre pamant si spre intreaga natura pentru indrumare inca din vremea vechilor greci si egipteni si pana la “Almanahul fermierului” cel american, care reprezinta biblia agriculturii traditionale americane.
Ce este un vin biodinamic?
Biodinamica este ceva ce se intampla in principal in podgorie, inainte chiar de crearea propriu-zisa a vinului. Sarcini obisnuite precum plantarea, taierea, recoltarea sunt facute conform unui calendar biodinamic special, conceput de preoteasa biodinamicii Maria Thun, care a impartit zilele calendaristice in patru mari categorii: Zilele radacinilor, fructelor, florilor si cele ale frunzelor.
Fiecare zi a calendarului biodinamic coincide cu unul dintre cele patru elemente clasice ale Pamantului, Focului, Aerului si Apei (folosite de dinaintea erei lui Platon). Astfel,
Zilele radacinilor
sunt ideale pentru curatarea viei, prin taierea tuturor ramurilor uscate
Zilele frunzelor
sunt ideale pentru udarea plantelor
Nu ati dori niciodata, spre exemplu, sa recoltati strugurii intr-una din zilele frunzelor, care sunt corelate cu elementul apa, astfel ca veti sfarsi prin a culege struguri stricati si uzi!
Zilele florilor
este bine ca in aceste zile sa lasati podgoria in pace
Zilele fructelor
sunt cele mai bune pentru recoltarea strugurilor
Pe langa respectarea acestui calendar biodinamic, nu sunt admise substante chimice sau aditivi “fabricati” (cum ar fi drojdia) intr-un vin biodinamic. In schimb, viticultorii utilizeaza preparate speciale de compost amestecat cu ingrediente naturale pentru a-si sustine si ingriji podgoriile, conform ideilor si preparatelor expuse de Steiner.
Cum stim daca este un vin biodinamic sau nu?
Un vin biodinamic trebuie sa fie certificat – toate regulile despre care am mentionat mai sus sunt strict supravegheate de doua mari organizatii: Demeter International si Biodyvin (care certifica numai 100 de podgorii europene).

Demeter este o organizatie non-profit infiintata in 1985 cu misiunea de a arata oamenilor cum sa faca agricultura sustenabila, in conformitate cu practicile si principiile biodinamicii. Viziunea lor: sa vindece planeta prin agricultura!

Creat in 1995, SIVCBD (Biodyvin) reuneste in prezent 130 de proprietati din toata Franta, plus 2 din Germania, 3 din Italia, una din Portugalia si una din Elvetia.
Sunt acceptate in cadrul organizatiei numai proprietatile care sunt cultivate in intregime biodinamic, sau cele care s-au angajat unei transformari complete catre biodinamica, dar acestea din urma numai dupa patru ani.
Un vin biodinamic are o aroma mai aparte fata de vinurile normale?
Raspunsul este ca nu, desi vinurile biodinamice pot avea un profil de gust mai bun decat alte vinuri, datorat combinatiei dintre lipsa pesticidelor si punerea in aplicare a practicilor agricole in acord cu natura.
Vinul biodinamic este acelasi lucru cu cel organic?
Din nou, raspunsul este nu. Ambele includ practici de obtinere fara utilizarea de substante chimice, dar, pe cand vinul organic este obtinut din struguri organici, vinul biodinamic este obtinut luand in considerare mai multi factori precum calendarul lunar si astrologia.
Agricultura biodinamica este mai mult despre intreaga viata a unei vite de vie – alte plante, insecte, animale – nu doar despre struguri.
De fapt, puteti extinde ideea de biodinamica astfel incat sa savurati un pahar de vin biodinamic in zilele florilor sau cele ale fructelor!