Suc presat la rece cu un storcator de fructe si legume – sanatate curata!

Suc presat la rece cu un storcator de fructe si legume – sanatate curata

In acest articol ne-am propus sa vorbim despre nenumaratele beneficii ale sucurilor proaspete din fructe si legume – cele care sunt surse bogate de vitamine, minerale, enzime si o serie de alti nutrienti care joaca un rol important in pastrarea sanatatii noastre fizice si mentale, precum si in prevenirea si ameliorarea diverselor afectiuni si boli.

Cuprinsul acestui articol

Potrivit expertilor din domeniu, ar trebui sa consumam cel putin cinci portii de fructe si trei portii de legume pe zi, pentru a ne mentine organismul cat mai sanatos.

O dieta bogata in fructe si legume asigura necesarul zilnic de vitamine si un aport de nutrienti in forma lor naturala, care este mult mai benefica decat administrarea de suplimente alimentare.

Dar cum putem obtine, in mod regulat, obiceiul de a consuma mai multe fructe si legume pe zi?

Sucul este unul dintre cele mai bune moduri de a incorpora aceste alimente sanatoase si naturale in dieta noastra. Cu putina practica si rabdare, a face un suc proaspat va deveni un obicei zilnic care va contribui enorm la sanatatea ta si a familiei tale.

Beneficiile unui suc presat la rece, 100% natural, chiar la tine acasa

Sucurile obtinute din fructe si legume au nenumarate beneficii pentru sanatate, prin urmare toti cei care incearca sa-si imbunatateasca sanatatea si vitalitatea ar trebui sa le includa in dieta zilnica.

Aceste sucuri pot fi parte a unui stil de viata raw vegan si nu numai, caci ele vor imbunatati cu siguranta sanatatea oricui.

Oamenii de stiinta au confirmat ca substantele biochimice (numite si compusi fitochimici) continute de fructe si legume sunt leacul multor boli precum cele de inima, diabet, astm, alergii sau dereglari ale sistemului digestiv.

Mai mult, acesti compusi fitochimici, daca sunt consumati cu regularitate, previn si ajuta la combaterea multor tipuri de boli grave, precum cancerul.

suc presat la rece beneficii

De exemplu, clorofila care se gaseste in legumele verzi (spanac, salata, varza, iarba de grau, iarba de orz si germeni) are proprietati similare cu cea a hemoglobinei si se crede ca poate creste eficacitatea transportului de oxigen in sange.

Chiar si structura celulei de clorofila este aproape aceeasi cu a celei de hemoglobina, cu diferenta ca molecula de clorofila are in centrul sau magneziu, iar hemoglobina are fier.

Clorofila este un detoxifiant foarte eficient care ajuta la eliminarea metalelor grele si a altor toxine din ficat si rinichi. In plus, ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin si la mentinerea functiilor inimii.

Studii recente au aratat ca, prin contracararea efectelor radicalilor liberi, clorofila poate preveni si anumite tipuri de cancer. De asemenea, functioneaza ca si remediu pentru piele si este foarte eficienta in uciderea anumitor germeni.

In afara de clorifila, fructele si legumele crude sunt foarte bogate in vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru mentinerea sistemului imunitar in conditii optime, o conditie fizica si psihica buna, sanatatea pielii, a parului si a unghiilor.

In afara de vitamine si minerale, sucurile naturale din fructe si legume contin diverse enzime cu rol foarte important in procesele metabolice.

A bea suc vs. a consuma fructe si legume

De ce se crede ca este mai bine sa bei sucul obtinut din fructe si legume proaspete decat sa le consumi direct, ca atare?

A bea suc vs. a consuma fructe si legume

De ce ar trebui sa iti cumperi un storcator si sa iti pierzi timpul sa faci suc atunci cand este mai simplu sa mananci doar cateva fructe si legume zilnic?

S-ar putea sa te numeri printre cei care sunt de parere ca beneficiile mult laudate ale sucului proaspat sunt exagerate si servesc doar pentru a creste vanzarile de storcatoare.

Dar nu este chiar asa.

Caci, potrivit expertilor din domeniul medical, sucul de legume si fructe este absorbit mai eficient in timpul procesului de digestie. Mai exact, este absorbit in aproximativ 15-20 de minute si fara prea mult stres pentru organism.

Nutrientii din suc sunt incorporati in celule si sunt folositi in diversele procese metabolice mai rapid si mai eficient decat daca le-ai manca in forma lor normala. Rezultatul: mai multa energie si mai mult dinamism.

Asta pentru ca sistemul digestiv are nevoie de mai putina energie pentru descompunerea si asimilarea nutrientilor proveniti din suc fata de intregul fruct sau intreaga leguma.

De exemplu, daca mananci un morcov ca atare, corpul tau ar asimila undeva la 1-2% din continutul sau de vitamina A, in timp ce, daca bei suc proaspat de morcov, organismul ar putea asimila pana la 90% din vitamine si alti nutrienti.

Cu toate acestea, sunt si experti care sustin ca atunci cand bei suc, te privezi de fibrele continute de pulpa fructelor si legumelor si poti ajunge sa ai probleme digestive (constipatie).

Este adevarat, dar poti lasa si putin din pulpa in suc, astfel incat sa nu ajungi la probleme.

Sfat!
Ca orice lucru in viata, este o idee buna sa iti mentii un echilibru in ceea ce priveste dieta: bea 1 pahar mare de suc proaspat dimineata, iar restul zilei consuma legume si fructe intregi sau in salate si diverse alte preparate, astfel incat sa iti asiguri si aportul de fibre necesar.

Un suc nutritiv incepe cu un storcator de fructe si legume bun

Caci un storcator bun (cum sunt cele prin presare la rece) va obtine nutrienti si din fibra alimentului, pe langa vitaminele, mineralele, enzimele si ceilalti nutrienti care isi pastreaza proprietatile benefice.

Haide sa vedem mai detaliat despre ce este vorba.

Pentru a gasi un storcator de fructe si legume ideal, este bine sa stii cam ce tipuri de storcatoare exista pe piata – ele se diferentiaza in functie de metoda de extractie (modul in care pulpa este separata de zeama):

  • Storcatoare electrice

Aici vei gasi clasicele storcatoare prin centrifugare (care, conform ultimelor studii, se pare ca, datorita fortei de centrifugare, distrug celulele fructelor si legumelor) si storcatoare electrice cu “masticare” sau “strivire”(cele care functioneaza la o turatie mica, fara producerea caldurii care sa afecteze negativ calitatile nutrientilor).

  • Storcatoare manuale

In cele ce urmeaza, le vom descrie putin pe cele mai bune:

#1. Storcator Electric Lexen

Este un storcator de fructe si legume cu viteza mica (76 rpm) ceea ce inseamna ca sucul nu se supraincalzeste din cauza revolutiei mari a melcului si, de asemenea, se dizolva mai putin oxigen in acesta, pastrand calitatea originala a fitonutrientilor (mai putine sanse de oxidare si nedeteriorarea datorita caldurii)

Stoarce bine iarba de grau si altele similare, germeni, frunze de spanac, salata kale si orice alte fructe si legume mai consistente (de duritate medie, fibroase).

Totusi, nu este foarte eficient pentru stoarcerea fructelor si legumelor moi.

Plusul acestui aparat este dat de faptul ca este un storcator multifunctional: cu ajutorul lui poti face 3 tipuri de paste, mancare pentru bebelusi, unt din nuci, deserturi cu fructe congelate.

Acest storcator vine cu doua variante de melc:

  • unul pentru suc de fructe si legume
  • unul pentru ierburi, germeni si legume cu frunze verzi

Un alt avantaj al acestui storcator Lexen este ca nu are sistem de colectare separata a pulpei, in schimb are sita deasupra vasului colector – astfel, ai optiunea de a lasa pulpa in suc pentru a beneficia si de fibre sau poti folosi sita pentru a obtine doar suc.

#2. Storcator si Tocator Manual, 2 in 1 BPA free, Koju

Acesta este un storcator manual multifunctional: stoarce si toaca.

Functia de storcator este ideala pentru a obtine suc proaspat din portocale, capsuni, afine, rosii si chiar iarba de grau.

Are duza separata pentru pulpa, ceea ce iti permite sa extragi doar zeama – perfect daca nu iti plac bucati de fruct in suc.

Cu toate ca este un storcator manual, este foarte usor de utilizat datorita manerului lung, care permite o rasucire usoara.

Functia de tocare iti permite sa prepari aluat si sa pisezi diverse legume, fructe si nuci pentru a obtine piure-uri sanatoase.

Acest storcator manual Koju este micut, asadar nu ocupa mult loc in bucatarie si se curata usor.

#3. Storcator manual clasic

Ambele variante sunt storcatoare manuale care functioneaza prin presare (metoda elicoidala), cu ajutorul carora poti prepara suc proaspat din legume, germeni, lastari si fructe.

Sucul obtinut din germeni, iarba de grau si lastari este unul clar, separat bine de fibra, iar sucul de fructe seamana mai degraba cu un smoothie.

Modelul Lexen Healthyjuicer este chiar genul de storcator manual recomandat de Dr. Ann Wigmore (fondatorarea institutului Hipocrates) pentru a obtine suc din iarba de grau.

Suc proaspat pentru copii

Multora dintre copii nu le plac legumele si pot fi mofturosi chiar si cand vine vorba de fructe, astfel ca pot prefera un suc proaspat care sa le asigure necesarul zilnic de vitamine si fibre (lasa pulpa in suc).

Cu totii stim ca este deosebit de greu sa ii facem pe copii sa isi manance portiile zilnice de fructe si legume, astfel ca sucul devine o varianta mult mai la indemana, caci orice copil va fi atras mai repede de un pahar cu suc colorat si delicios decat de un mar sau un bol de salata.

suc proaspat pentru copii

Asadar, incearca sa experimentezi cu diverse combinatii de legume si fructe dar asigura-te ca sucul are un gust bun la final si un miros placut! Ca si sfat, evita sa pui prea multe legume verzi precum kale sau broccoli cand prepari suc pentru copii.

Poti prepara usor un suc presat la rece din cateva mere, o portocala sau alte citrice, adauga un morcov (poate o jumatate de telina sau o sfecla mica) si ai obtinut ceva foarte sanatos, cu un gust placut si cu siguranta pe placul celui mic.

De ce fructe si legume combinate?

Majoritatea oamenilor au tendinta de a bea doar suc din fructe, datorita gustului placut si dulceag. Desi este bine sa bei regulat suc din fructe, o combinatie de fructe si legume are mai multe avantaje.

Consumul de sucuri de fructe poate creste drastic nivelul de zahar din sange, motiv pentru care este recomandat sa le bei dimineata pentru a oferi impulsul de energie necesar pentru inceperea unei zile.

Sucurile obtinute dintr-o varietate de legume sau o combinatie de fructe si legume (portocale, mar, morcovi, sfecla, castraveti, telina) cresc nivelul de zahar mai uniform si au un continut de nutrienti mai divers (inclusiv clorofila gasita exclusiv in legume verzi) decat sucul extras numai din fructe.

De ce fructe si legume combinate

Cat de des sa bei suc presat la rece?

Poti consuma sucuri in mai multe variante:

  • Ca parte a unei diete zilnice obisnuite – asta inseamna, de obicei, un pahar mare de suc pe zi, ca supliment al dietei tale normale, pentru a oferi organismului un plus de substante nutritive
  • Suc in loc de o masa pe zi – inlocuiesti una din mesele principale cu un pahar mare de suc. Asta te poate ajuta la pierderea in greutate, asigurandu-ti, in acelasi timp, toti nutrientii de care ai nevoie.
  • “Post” cu suc – timp de cateva zile, bei doar sucuri de fructe si legume proaspete, apa si ceaiuri din plante. Iti vei curata sistemul digestiv, ajutand organismul sa scape de toxinele acumulate si vei pierde in greutate datorita consumului redus de calorii. In aceasta varianta, este bine sa consulti medicul inainte de a te apuca de “post”.

Lasand asta la o parte, depinde de tine cat de des doresti sa iti faci un suc proaspat: starea de spirit, chef sau obiectivele pe care doresti sa le atingi.

Daca esti incepator sau incepatoare, incerca sa iti faci un suc presat la rece de cel putin doua ori pe saptamana, pe care sa il bei dimineata, pe stomacul gol, pentru a asigura o absorbtie rapida si eficienta a nutrientilor si aportul de energie de care ai nevoie pentru a incepe ziua.

Cine stie? Poate ai sa inlocuiesti cafaua cu acest suc delicios, in cele din urma. Este un scop de dorit!

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Un comentariu

  1. Foarte interesant articolul!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *