Totul despre sorg – o veche cereala care revine in atentie

Totul despre sorg – o veche cereala care revine in atentie

Desi este posibil sa nu fi auzit niciodata de Sorg sau Jowar, aceasta cereala exista de secole.

Cuprinsul acestui articol:
1. Originile si istoria sorgului
2. Sorg – valori nutritionale
3. Sorgul este in mod natural fara gluten
4. Sirop de sorg vs. melasa
5. Felurile in care gasesti sorg si utilizarile lui
6. Sorg in retetele diverselor culturi
7. Bauturi alcoolice cu sorg
8. Sorg – beneficii pentru sanatate
9. Cum poti incorpora sorgul in dieta ta zilnica?
10. Cateva retete cu sorg

Sorgul este bogat in substante nutritive si este foarte usor de adaugat in dieta ta zilnica, iar meritele lui nu se opresc doar la asta. De asemenea, este utilizat pe scara larga ca si sursa de combustibil naturala si rentabila.

Dar haide sa trecem in revista continutul nutritional si diversele utilizari ale sorgului, astfel incat sa afli cateva informatii esentiale despre aceasta cereala.

Originile si istoria sorgului

Sorgul este o cereala veche, care apartine familiei de ierburi Poaceae. Este mic, rotund si, de obicei, alb sau galben – desi unele soiuri sunt rosii, maro, negre sau violete.

Exista multe specii de sorg, cea mai populara fiind Sorghum bicolor, originara din Africa.
Alte specii populare sunt originare din Australia, India si alte tari din Asia de Sud-Est.

Desi sorgul este mai putin cunoscut in lumea occidentala, este a cincea cea mai produsa cultura de cereale din lume, cu o productie anuala de aproximativ 57,6 milioane de tone.
Fermierii favorizeaza aceasta cultura datorita tolerantei sale la seceta, caldura si diferite conditii ale solului.

In America de Nord, sorgul este utilizat in mod obisnuit in hrana animalelor si in productia de combustibil cu etanol.

Acestea fiind spuse, interesul pentru utilizarea acestuia pentru hrana umana este in crestere, datorita profilului sau nutritional impresionant.

In intreaga sa forma, aceasta cereala poate fi gatita la fel ca si quinoa sau orezul, macinata in faina sau preparat ca si boabele de porumb: floricele. De asemenea, poate fi transformata intr-un sirop folosit pentru indulcirea multor alimente procesate.

Cultivarea sorgului a avut loc probabil in Africa subsahariana. Acest lucru este sugerat de faptul ca ultimele rude salbatice ale sorgului se afla in prezent in Africa, la sud de Sahara, poate si Yemen si Sudan.

Desi descoperiri de Sorghum Bicolor au fost recuperate de la Qasr Ibrim in Nubia egipteana, exemplele salbatice au fost datate in jurul anilor 800-600 i.e.n. iar cele domesticite nu mai devreme de CE 100.

Originile si istoria sorgului

Cele mai vechi dovezi arheologice provin din situri datate in mileniul II i.e.n. in India si Pakistan – unde S. bicolor nu este originar.
Aceste descoperiri au fost interpretate, conform Zohary si Hopf (2000), ca indicand:

  • O domesticire chiar mai timpurie in Africa si
  • O migratie timpurie a sorgului intern, din Africa de Est in subcontinentul indian.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Organizatiei Natiunilor Unite constata ca sorgul a fost probabil dus din Africa de Est in India in primul mileniu i.e.n. si ca a existat acolo in jurul anului 1000 i.e.n.

Cele mai multe soiuri cultivate de sorg pot fi urmarite inapoi in Africa, unde cresc pe terenurile de savana.

In timpul Revolutiei Agricole Musulmane, sorgul a fost plantat pe scara larga in parti din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa (Watson 1983). Numele „sorghum” provine din italianul „sorgo”, la randul sau din latinescul „Syricum (granum)” care inseamna „bobul Siriei”.

In ciuda vechimii sorgului, a ajuns tarziu in Orientul Apropiat. Era necunoscut in zona mediteraneana pana in epoca romana. Inregistrarile secolului al X-lea indica faptul ca a fost cultivat pe scara larga in Irak si a devenit principalul aliment al lui Kirman in Persia.

Pe langa partile de est ale lumii musulmane, cultura a fost cultivata si in Egipt si mai tarziu in Spania islamica. Din Spania islamica a fost introdusa in Spania crestina si apoi in Franta (undeva pana in secolul al XII-lea).

In lumea musulmana, sorgul a fost cultivat de obicei in zonele in care solul era slab sau vremea prea calda si uscata pentru a creste alte culturi (Watson 1983).

Sorgul ca si cultura a ajuns probabil in America din Africa de Vest ca „porumb de guineea” la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu comerciantii de sclavi.

Sorg – valori nutritionale

Sorgul este o cereala subestimata, dar care este bogata in nutrienti – o jumatate de cana de sorg nefiert (aprox. 100 gr) ofera:

Boabe de sorg
  • Calorii: 316
  • Proteine: 10 gr
  • Grasimi: 3 gr
  • Glucide: 69 gr
  • Fibre: 6 gr
  • Vitamina B1 (tiamina): 26% din DZR
  • Vitamina B2 (riboflavina): 7% din DZR
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
  • Vitamina B6: 25% din DZR
  • Cupru: 30% din DZR
  • Fier: 18% din DZR
  • Magneziu: 37% din DZR
  • Fosfor: 22% din DZR
  • Potasiu: 7% din DZR
  • Zinc: 14% din DZR

Vitaminele B din componenta sorgului joaca un rol esential in metabolism, dezvoltarea neuronala si sanatatea pielii si a parului.

Magneziul este un mineral important pentru formarea oaselor, sanatatea inimii si peste 600 de reactii biochimice din organism, cum ar fi producerea de energie si metabolizarea proteinelor.

In plus, sorgul este bogat in antioxidanti, cum ar fi flavonoide, acizi fenolici si taninuri. Consumul unei diete bogate in acesti antioxidanti poate reduce stresul oxidativ si inflamatiile din corp.

Mai mult, o jumatate de cana (96 grame) de sorg asigura aproximativ 20% din aportul zilnic recomandat de fibre.
O dieta bogata in fibre promoveaza sanatatea intestinelor, iti stabilizeaza nivelul zaharului din sange si ajuta la gestionarea greutatii.

In cele din urma, acest bob este o sursa excelenta de proteine. De fapt, furnizeaza la fel de multe proteine ​​ca si quinoa, un bob renumit pentru continutul sau ridicat de proteine.

Sorgul este in mod natural fara gluten

Cu din ce in ce mai multi oameni care evita glutenul din motive de sanatate cum ar fi boala celiaca sau sensibilitatea la gluten non-celiaca, cererea de produse fara gluten este in continua crestere.

Pentru cei care cauta o cereala fara gluten, sorgul este o optiune foarte sanatoasa.

In general, poti inlocui faina care contine gluten cu faina de sorg, in retelele de paine sau produse de patiserie. In plus, te poti bucura de acest bob integral preparat ca si o garnitura consistenta.

Totusi, atentie la produsele care contin sorg din magazine: esle pot fi fabricate in unitati care produc si alimente cu gluten. Prin urmare, asigura-te ca verifici eticheta in privinta procesului de fabricare si a glutenului.

Sirop de sorg vs. melasa

Similar cu melasa, siropul de sorg este utilizat pe scara larga ca indulcitor in industria alimentara. Ambele produse au o consistenta groasa si sunt maro inchis, dar sunt prelucrate diferit.

Desi atat siropul de sorg, cat si melasa provin din familia Poaceae, primul provine din sucul plantei de sorg, in timp ce al doilea este derivat din trestia de zahar.

Siropul de sorg este mai scazut in continutul de zahar total, dar mai bogat in fructoza, ceea ce il face mai dulce decat melasa.

In retetele cu melasa, poti inlocui in general cu sirop de sorg la un raport de 1: 1. Daca ti se pare prea dulce, foloseste mai putin sau adauga mai mult lichid, astfel incat sa il diluezi.

Cu toate acestea, avand in vedere ca majoritatea oamenilor consuma prea mult zahar, asigura-te ca, consumi moderat orice produse cu continut ridicat de zahar.

Felurile in care gasesti sorg si utilizarile lui

Sorgul este o cereala versatila si usor de adaugat la o multitudine de retete.

Urmatoarele sunt cateva modalitati prin care sa te bucuri de el:

  • Boabe de sorg integrale in loc de orez sau quinoa

Poti gati sorg boabe la fel cum gatesti orez: se poate prepara pilaf simplu sau cu legume, budinci, se poate adauga in tocanuri, supe sau ciorbe.

  • Faina de sorg

Datorita aromei neutre si a culorii deschise, faina de sorg poate fi adaugata in majoritatea retetelor de paine sau produse de patiserie. Schimba faina clasica cu gluten, intr-un raport de 1:1 cu faina de sorg.

  • Floricele de sorg sau snacks din sorg expandat

Daca vrei sa prepari un alt fel de floricele, prepara boabele de sorg la fel ca si cele de porumb. Incinge putin ulei intr-o tigaie si adauga bobite de sorg. Pune capac si lasa-le sa “infloreasca”.

Poti adauga diverse condimente pentru un plus de aroma.

De asemenea, gasesti in magazinele naturiste sau pe raftul de produse ecologice crochete din sorg expandat, pe care le poti consuma la micul dejun sau ca si gustare intre mese.

  • Fulgi de sorg

In mod similar cu alte cereale cum ar fi ovazul, sorgul in varianta de fulgi este delicios in budinca sau in retete coapte, cum ar fi fursecuri sau batoane de tip muesli.

  • Sirop de sorg

Acest sirop este adaugat in mod obisnuit la alimentele procesate ca si indulcitor natural sau ca alternativa la melasa.

Poti achizitiona sirop de sorg online sau din magazinele alimentare si il poti folosi ca si indulcitor pentru preparatele dulci, in cafea sau ceaiuri.

Sorg in retetele diverselor culturi

Bhakri (Jolada Rotti in nordul Karnataka), o varietate de paine nedospita facuta de obicei din sorg, este dieta de baza in multe parti din India, cum ar fi statul Maharashtra si statul nordic Karnataka.
In estul Karnataka si zona Rayalaseema din Andhra Pradesh, Roti (Jonna rotte) realizat cu sorg este alimentul de baza.

In Africa de Sud, faina de sorg este adesea consumata ca un terci tare, la fel ca grisul cu lapte. Se numeste Mabele in Sotho de Nord si terci maro in engleza. Terciul poate fi servit cu maswi (lapte acru) sau merogo (un amestec de verdeata fiarta, la fel ca varza sau spanacul).

In bucataria din sudul Statelor Unite, siropul de sorg este folosit ca si condiment dulce, de obicei pentru biscuiti, paine de porumb, clatite, cereale fierbinti sau fasole la cuptor.
A fost folosit ca si inlocuitor pentru siropul de artar in nord, desi este mai putin frecvent astazi.
Siropul dulce de sorg este cunoscut sub numele de melasa in unele parti ale Statelor Unite, desi nu este melasa adevarata.

In bucataria araba, boabele necoapte sunt adesea gatite pentru a face cuscus, terci, supe si prajituri. Multi saraci il folosesc, impreuna cu alte tipuri de faina sau amidon, pentru a face paine.

Bauturi alcoolice cu sorg

Sorgul este utilizat in diferite culturi pentru a produce bauturi alcoolice.

In China, de exemplu, sorgul este cel mai important ingredient pentru productia de bauturi distilate cum ar fi Maotai si kaoliang, asa cum se vede in filmul din 1987 Red Sorghum.

In sudul Africii, sorgul este folosit pentru a produce bere, inclusiv versiunea locala a Guinness.
Berea de sorg african este o bautura roz-maroniu cu gust fructat si acru. Are un continut de alcool care poate varia intre 1% si 8%.

Berea de sorg african are un continut ridicat de proteine, ceea ce contribuie la stabilitatea spumei, oferindu-i acel aspect asemanator laptelui.
Deoarece aceasta bere nu este filtrata, aspectul sau este tulbure si poate contine si bucati de cereale.
Se spune ca aceasta bere potoleste foarte bine setea, chiar daca este consumata in mod traditional la temperatura camerei.

bere de sorg

Dupa reteta de bere africana, in ultimii ani, sorgul a fost folosit tot mai des la fabricarea berii fara gluten.
Desi versiunea africana nu este fara gluten, deoarece se foloseste si extract de malt, sunt disponibile acum beri cu adevarat fara gluten, pe baza de sorg sau hrisca.

Sorg – beneficii pentru sanatate

Compozitia sa bogata in nutrienti face din sorg un aliment de dorit atunci cand vine vorba de o sanatate buna. Iata cateva dintre beneficiile acestei cereale integrale:

#1. Mentine valorile normale ale zaharului din sange

Sorgul, un carbohidrat complex, este digerat incet, determinand o crestere mai graduala a zaharului din sange. De aceea, este o alegere excelenta pentru diabetici si pentru cei care doresc sa slabeasca.

#2. Ajuta in curele de slabire

Si daca tot am vorbit de slabire, concentratia mare de fibre alimentare din sorg asigura o senzatie mai mare de satietate, ducand astfel la mese mai rare si kilograme mai putine.

#3. Mentine sanatatea oaselor

Deoarece contine niveluri ridicate de magneziu, sorgul ajuta la mentinerea nivelului de calciu in organism, caci magneziul creste absorbtia calciului.

#4. Mentine sanatatea sistemului digestiv

Continutul ridicat de fibre continute de sorg ajuta, de asemenea, si la imbunatatirea digestiei.

Tot fibrele sunt cele care sunt utile in tratarea unor afectiuni precum diareea, constipatia, balonarea si durerile de stomac.

#5. Mentine sanatatea inimii

Fibrele dietetice continute de sorg ajuta si la scaderea nivelului de colesterol rau LDL din organism, reducand astfel riscul de infarct.

De asemenea, sorgul ajuta la reglarea concentratiei plasmatice a colesterolului LDL, imbunatatind in acelasi timp nivelul HDL din organism.

#6. Mentine un nivel ridicat de energie

Sorgul contine cantitati mari de niacina (sau vitamina B3).
Vitamina B este esentiala in transformarea alimentelor in energie utilizabila de catre organism.

Niacina asigura consistenta energiei din corp pe parcursul zilei, mai degraba decat aparitia varfurilor bruste de energie.

O sursa bogata de niacina, o singura portie de sorg reprezinta 28% din aportul zilnic recomandat.

#7. Imbunatateste circulatia

Fierul si cuprul sunt doua minerale importante gasite in sorg. Aceste minerale se reunesc pentru a juca un rol cheie in imbunatatirea circulatiei sanguine a corpului.

Fierul este crucial pentru dezvoltarea celulelor rosii din sange in organism, in timp ce cuprul ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului in organism. Astfel, consumul de sorg contribuie la imbunatatirea dezvoltarii celulelor rosii din sange si imbunatateste circulatia generala a sangelui in organism, reducand totodata sansele de anemie.

O singura portie de sorg iti poate oferi 58% din aportul zilnic recomandat de cupru.

In plus…

Sorgul este o cereala fara gluten in mod natural, bogata in fibre, proteine si fier, vitamine si micronutrienti.

Cum poti incorpora sorgul in dieta ta zilnica?

Sorgul este printre cele mai sanatoase alegeri pe care le poti face pentru aportul zilnic de carbohidrati. Avand in vedere ca o dieta echilibrata tipica are undeva intre 55-60% carbohidrati, poti consuma o portie sau o portie si jumatate fie de doua ori pe zi, fie la micul dejun, pranz sau cina.

Sorgul sau Jowar se combina bine cu alte cereale si leguminoase, in paine, supe sau tocanuri.

De exemplu, poti face o paine multicereale amestecand 50% grau integral cu 50% faina de sorg. Poti adauga si alte cereale integrale, dupa preferinte.

Faina de sorg poate fi folosita la preprarea porridge-ului sau terciului atat de sanatos pentru copii. Prajeste grau integral, sorg, ovaz si alte cereale integrale si gateste-le cu lapte sau bauturi vegetale pana cand ajung la consistenta unei budinci. Foloseste 1 parte cereale la 3 parti de apa.
Daca in acest terci adaugi si cateva migdale zdrobite, nu vei face decat sa ii maresti valoarea nutritiva.

Cateva retete cu sorg

Clatite cu sorg

Ingrediente:

  • 1 1/2 cana de faina de sorg
  • 1/2 lingurita de pasta de usturoi
  • 1/2 lingurita de pasta de ghimbir sau chilli
  • 1 ceapa micuta
  • 1 rosie micuta
  • 1 lingurita de coriandru
  • sare dupa gust
  • ulei pentru a unge tigaia
Clatite cu faina de sorg
Foto: www.indiatimes.com/

Mod de preparare:

Intr-un castron, pune faina de sorg, legumele maruntite si restul ingredientelor. Amesteca bine pana se omogenizeaza totul, apoi adauga cate putina apa si framanta aluatul obtinut.

Ia cate o bucatica de aluat, de marimea unei lamai mici si preseaz-o intre palme. Pune aluatul astfel aplatizat la prajit in tigaia in care ai incins putin ulei. Lasa la prajit la foc mediu, pentru 2 minute. Intoarce clatita si mai las-o la prajit inca 2 minute sau pana cand incepe sa capete o culoare usor aurie.
Procedeaza la fel si cu restul aluatului.

Clatitele se servesc calde.

Supa de rosii cu floricele de sorg

Ingrediente:

  • 1 ceapa de marime medie
  • 4 cani de rosii cherry
  • 1 lingura de ulei de masline
  • aproximativ 8 catei de usturoi copti
  • 1/2 cana de naut fiert
  • rozmarin proaspat, cimbru proaspat si oregano
  • sare si piper
  • 2-3 cani de bulion
  • 1 lingurita de ulei de cocos
  • 2-3 linguri de sorg
Supa de rosii cu floricele de sorg
Foto: naturallyella.com/

Mod de preparare:

Curata ceapa si toac-o grosier. Aseaz-o intr-o tava, impreuna cu rosiile si cateii de usturoi (usor taiati la capete) inveliti in hartie de copt si asezati intr-o parte a tavii.

Stropeste totul cu ulei de masline si lasa la copt in cuptorul preincalzit la 200 °C, pana cand rosiile incep sa se rumeneasca si usturoiul este fraged – aproximativ 40-50 de minute.

Scoate tava din cuptor si lasa ingredientele sa se raceasca. Apoi, pune-le intr-un blender impreuna cu nautul, ierburile proaspete, sare, piper si bulion. Curata cateii de usturoi inainte de a-i pune in blender. Mixeaza bine pana cand ingredientele se omogenizeaza.

Mai departe, transfera supa intr-o oala si mai adauga lulion sau apa pentru a o subtia, daca doresti. Adu la fierbere supa.

Separat, intr-o tigaie incinge putin ulei de cocos. Cand uliul este incins, pune boabele de sorg, peste care pune capac. Lasa-le sa “infloreasca” apoi pune floricelele intr-un bol.

Supa se serveste calda, iar deaspura se garniseste cu floricele de sorg si cimbru proaspat.

Fasole verde cu usturoi, sorg boabe si nuci

Ingrediente:

  • 1 cana de sorg boabe
  • sare, piper
  • aproximativ 200 gr de fasole verde, curatata de capete
  • ulei de masline
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1/4 cana de nuci prajite
Fasole verde cu usturoi, sorg boabe si nuci
Foto: naturallyella.com/

Mod de preparare:

Clateste sorgul si pune-l intr-o tigaie, cu sare si apa suficienta cat sa ajunga cu 2 cm peste boabe. Fierbe-l aproximativ 45-55 de minute, pana cand boabele sunt fragede. Dupa ce a fiert, scurge sorgul si lasa-l deoparte.

Preincalzeste cuptorul la 200 °C.

Intre timp, fierbe putin fasolea, pana cand capata o culoare verde intens, aproximativ 3-4 minute.

Scurge fasolea, pune-o intr-o tava, stropeste bine cu ulei de masline, adauga sare si piper si pune-o la cuptor pentru 20-25 de minute, la copt. Este gata cand incepe sa capete pete maronii.

Usturoiul tocat se prajeste in putin ulei de masline, doar cat sa capete o aroma mai intensa.

Nucile se prajesc si ele in tigaie, dar fara ulei.

Penrtu servire, se pune fasolea pe o farfurie, se adauga usturoi, boabele de sorg si nucile prajite si se stropeste cu ulei de masline. Se serveste cald.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *