Detoxifierea – un procedeu necesar pentru sanatatea noastra

Printre popoarele Europei, poporul roman este poate cel mai bun pastrator al traditiilor religioase si in special al celor referitoare la postul crestin. Dupa cum se stie, acesta nu intamplator are loc la inceputul anotimpurilor (Pastele – inceputul primaverii iar Craciunul inceputul iernii).

Nu intamplator acest post presupune un regim vegan, adica fara produse animale, care deobicei sunt grele si necesita un efort mai ridicat pentru prelucrare din partea organismului fata de produsele vegetale ale caror legaturi chimice sunt mult mai simple. Iar din prelucrarea acestor alimente (in special de origine animala) rezulta si multe deseuri in organism, care nu sunt automat eliminate prin procesele naturale ale corpului.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce inseamna detoxifiere?
2. De unde vin toxinele?
3. Autointoxicarea reprezinta un pericol real pentru sanatate!
4. Constipatia si efectele asupra sanatatii
5. Cum functioneaza procesul de detoxifiere?
6. Cum stiti daca aveti nevoie de detoxifiere?
7. Diverse maniere de indepartare a toxinelor din organism
8. 10 metode naturale de a va curata organismul de toxine zilnic

Ce inseamna detoxifiere?

Detoxifierea reprezinta procesul prin care sunt eliminate diferitele toxine din organism. Acestea pot fi cauza unor probleme grave de sanatate si pot duce la instalarea celor mai diverse afectiuni.

Principalele organe care realizeaza detoxifierea organismului sunt colonul, ficatul, rinichii, plamanii, pielea si sistemul limfatic.

Colonul reprezinta insa primul organ care trebuie ingrijit, altfel poate deveni sursa care contribuie cel mai mult la poluarea organismului si supraincarcarea acestuia cu toxine.

Chiar daca pare incredibil la prima vedere constipatia este sursa nr.1 pentru autointoxicare.

De unde vin toxinele?

Din pacate in ziua de azi chiar daca am vrea sa mancam ca pe vremea bunicilor si chiar daca am trai la tara si ne-am creste noi toate cele de ale gurii, nu putem avea garantia ca mancam 100% sanatos.

Civilizatia a patruns si la sat si a adus cu sine si proastele obiceiuri alimentare. Omul modern, din cauza alimentatiei nenaturale, consuma anual 2-3 kilograme de E-uri sau altfel spus aditivi alimentari: coloranti chimici, emulgatori, potentiatori de gust (extrem de periculosi- adevarati ”brainkilleri” -distrugatori de neuroni), stabilizatori, conservanti.

Ca si cum nu ar fi suficient, majoritatea alimentelor contin reziduuri de pesticide, ierbicide, nitrati si alte substante cancerigene.

Din cosmetice (creme, deodorante, sampoane) mai acumuleaza alte 2-3 kilograme de substante toxice . Apa, aerul, solul sunt poluate cu solventi, cu gaze de esapament, dioxine, metale grele, substante volatile etc.

In aceste conditii, detoxifierea colonului devine o necesitate si cel mai important pas pentru detoxifierea intregului organism.

In pliurile colonului, diverticule sau direct pe peretii acestuia se pot acumula resturi putrefactive chiar si de ani de zile. Aceste resturi pot irita peretii intestinelor, care produc ca reactie mucus in exces. Acest mucus, care initial se produce ca o reactie de aparare la factorii iritativi, se poate acumula in timp si se transforma intr-o placa mucoida ce afecteaza absorbtia nutrientilor, contribuie la constipatie si chiar la autointoxicarea organismului.

Autointoxicarea reprezinta un pericol real pentru sanatate!

Pe langa intoxicarea externa, exista si o intoxicare a organismului de natura interna. 

Autointoxicarea reprezinta recircularea in organism a toxinelor rezultate in urma proceselor de digestie si neeliminate la timp. Astfel, se creeaza un dezechilibru al florei intestinale cu efecte grave asupra imunitatii. 

Un studiu efectuat in Marea Britanie, pe persoane cu varste intre 35 si 55 de ani, a relevat faptul ca 95% dintre subiecti aveau cel putin unul dintre simptomele de autointoxicare: tensiune, stres, paloare, cearcane, constipatie/diaree, oboseala cronica, dureri de cap si de spate, balonari si flatulenta, indigestie si greata, gust neplacut in gura, halena, miros neplacut al corpului. Autointoxicarea apare cel mai frecvent pe fondul digestiei incomplete, perturbarii florei intestinale si, mai ales, din cauza constipatiei cronice!

Constipatia si efectele asupra sanatatii

Constipatia cronica poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii intregului organism. Constipatia este in mod gresit evaluata ca fiind doar un „inconvenient fiziologic“, ea poate fi unul dintre cei mai temuti factori ce pot afecta in timp sanatatea organismului.

Aproape ca nu exista boala care sa nu aiba ca factor favorizant constipatia.

Cancerul de colon apare cel mai frecvent in zona sigmoida (zona terminala a colonului) si in rect, exact acolo unde materiile stagnante, neevacuate la timp, isi manifesta efectul toxic maxim.

Iar daca alimentatia noastra este o alimentatie preponderent dezechilibrata cu multe carnuri, prajeli, grasimi, produse de fast-food s.a.m.d, avem toate sansele sa oferim cancerului de colon un mediu propice de dezvoltare!

Cum functioneaza procesul de detoxifiere?

Practic, detoxifierea inseamna curatarea sangelui. Acest lucru se realizeaza prin indepartarea impuritatilor din sangele din ficat, unde toxinele sunt procesate pentru eliminare.

De asemenea, organismul elimina toxinele prin rinichi, intestine, plamani, sistemul limfatic si piele. Cu toate acestea, atunci cand aceste sisteme sunt compromise, impuritatile nu sunt filtrate corespunzator si corpul este afectat in mod negativ.

Un program de detoxifiere poate ajuta procesul natural de curatare a organismului prin:

– Repausul organelor prin post
– Stimularea ficatului pentru a alunga toxinele din organism
– Promovarea eliminarii prin intestine, rinichi si piele
– Imbunatatirea circulatiei sangelui
– Alimentarea corpului cu nutrienti sanatosi.

Dezintoxicarea functioneaza pentru ca se adreseaza nevoilor celulelor individuale, celor mai mici unitati ale vietii umane”, spune Peter Bennett, N.D., co-autor al Miracolului Detoxului de 7 zile cu Stephen Barrie, N.D., si Sara Faye.

Cum stiti daca aveti nevoie de detoxifiere?

Bennett sugereaza ca toata lumea ar trebui sa se detoxifice cel putin o data pe an.

Cu toate acestea, Bennett avertizeaza impotriva detoxifierii mamelor care alapteaza, copiilor si pacientilor cu boli degenerative cronice, cancer sau tuberculoza.

Consultati medicul medical atunci cand aveti intrebari daca detoxifierea este potrivita pentru dumneavoastra.

Astazi, cu mai multe toxine in mediu decat oricand, „este esential pentru detoxifiere”, spune Linda Page, N.D., Ph.D., autorul Dezintoxicarii: Programe pentru curatare, purificare si reinnoire.

Cartea recomanda detoxifierea pentru simptome precum:

  • Oboseala inexplicabila
  • Eliminarea lenta
  • Piele iritata
  • Alergii
  • Infectie de grad scazut
  • Ochi pufos sau pungi sub ochi
  • Balonare
  • Probleme menstruale
  • Confuzie mentala

Diverse maniere de indepartare a toxinelor din organism

Exista multe programe de detoxifiere si retete de detoxifiere, in functie de nevoile dvs. individuale.

Multe programe respecta un program de sapte zile, deoarece, dupa cum explica Bennett, „corpul necesita timp pentru a curata sangele”.

Programul sau presupune post de doua zile pe lichide, urmat de o dieta de detoxifiere planificata cu atentie, de cinci zile, pentru a permite repaus sistemului digestiv.

Linda Page recomanda a se consuma suc, pe o perioada de la trei pana la sapte zile (a se bea doar sucuri de fructe si legume proaspete si apa) ca mod eficient de a elibera toxinele.

Noi vom vorbi de doua metode de detoxifiere, care la noi sunt cel mai des intalnite:

#1. Eliminarea stresului

Unul dintre primele si cele mai semnificative obstacole in calea unei sanatati bune este stresul – cel care determina organismul sa elibereze hormoni de stres.

In timp ce acesti hormoni pot oferi ceva mai multa adrenalina care sa ne ajute sa depasim un obstacol pe termen scurt, in cantitati mari acestia creeaza toxine si incetinesc enzimele responsabile pentru detoxifiere din ficat.

Yoga, Qigong-ul si meditatia sunt modalitati simple si eficiente de a calma stresul, prin resetarea reactiilor fizice si mentale vis-a-vis de inevitabilul lucru pe care il va aduce problemele si angoasele de zi cu zi: stresul.

De fapt, orice sport ajuta la eliminarea stresului, la o mai buna rezistenta mentala si la atingerea unei stari de calm si de liniste.

#2. Curatarea intestinala – primul pas catre sanatate

Curatarea intestinala reprezinta cea mai eficienta metoda de detoxifiere a organismului. Prin curatare intestinala sunt eliminate toxinele, se reface flora intestinala, se purifica sangele si limfa.

Pot fi ameliorate sau chiar vindecate prin purificare si detoxifiere intestinala:

  • probleme digestive: tranzit intestinal lent, constipatie, balonari si gaze (meteorism), colon iritabil, reflux gastro-esofagian, hemoroizi, paraziti intestinali, polipi intestinali, afectiuni biliare.
  • alte afectiuni: boli ale pielii (acnee, furuncule, eczeme diverse), migrene, alergii diverse, artrita, oboseala cronica.

Mari cercetatori in domeniul medical, precum dr. Bernard Jensen, Kellog, Andersen, in urma a zeci de ani de terapii de vindecare a organismului prin curatarea intestinelor, au ajuns la concluzia ca pana la 80% din imunitatea organismului se datoreaza colonului!

Explicatia este relativ simpla, de vreme ce 70%-80% din ganglionii sistemului limfatic se gasesc langa intestine si in directa corelatie cu acestea.

Curatand si revitalizand intestinele, acestea vor polua mai putin ficatul, care va fi mai putin obosit si va avea resurse sa lupte cu alte probleme, iar sistemul limfatic se va decongestiona, activandu-si functiile imunitare la capacitate maxima.
Pentru detoxifiere s-au lansat in ultima perioada produse specifice cum ar fi Colonhelp respectiv Detoxicolon, ambele cu efecte deosebite in curatenia intestinala.

Urmariti sa reduceti cat mai mult cantitatea de toxine pe care le introduceti in organism in timpul curei de detoxifiere.

  • Evitati alimentele rafinate, care contin aditivi alimentari sau E-uri: conservanti, coloranti, amelioratori, aromatizanti.
  • Eliminati grasimile, alimentele prajite, conservate sau afumate.
  • Reduceti consumul de carne sau chiar eliminati-l, renuntati definitiv la mezeluri.
  • Eliminati produsele din faina alba. Puteti consuma cereale integrale, paine neagra, paine de secara, paste integrale.
  • Consumati lactate proaspete: iaurt, sana, chefir (acestea desigur in afara postului crestin)
  • Evitati consumul de zahar, cafea, alcool, bauturi carbogazoase.
  • Inlocuiti zaharul cu miere.
  • Inlocuiti dulciurile cu fructe.
  • Inlocuiti cafeaua cu ceai verde

10 metode naturale de a va curata organismul de toxine zilnic

Dupa un program de detoxifiere, va puteti curata corpul zilnic, urmand cateva sfaturi practice precum:

Consumati multe fibre, inclusiv orez brun, fructe
si legume proaspete, provenite din agricultura ecologica

Sfecla, ridichile, anghinarea, varza, broccoli, spirulina,
clorella si algele sunt alimente excelente pentru detoxifiere.

Curatati si protejati ficatul, luand ierburi precum
radacina de papadie, brusture si consumand ceai verde.

Luati vitamina C, care ajuta organismul sa produca
glutation, un compus hepatic, antioxidant, care alunga toxinele.

Beti cel putin 2 litri de apa pe zi.
Luati o sticla de apa cu dvs. oriunde mergeti!

Respirati adanc pentru a permite oxigenului
sa circule mai complet prin sistemul dumneavoastra.

Transformati stresul, accentuand emotiile pozitive.

Practicati hidroterapia, facand un dus foarte fierbinte
timp de cinci minute, permitand apei sa va curga pe spate.
Urmati cu apa rece timp de 30 de secunde.
Repetati de trei ori, apoi stati in pat timp de 30 de minute si relaxati-va.

Transpirati intr-o sauna, astfel incat corpul
dvs. poate elimina deseurile prin transpiratie.

Exfoliati-va pielea sau incercati baile pentru picioare
pentru a elimina toxinele prin porii dumneavoastra.
Perii speciale sunt disponibile la magazinele de produse naturale.

Care este cea mai importanta modalitate de detoxifiere?

Exercitiu”, spune Bennett. “Yoga sau sariturile sunt bune. O ora in fiecare zi.

Incercati, de asemenea, Qigong, un sistem de exercitii bazate pe arte martiale, care include exercitii special pentru detoxifiere sau curatare, precum si multe alte exercitii cu beneficii specifice pentru sanatate.

Un sfat important: Consultati medicul inainte de a utiliza orice tratament de sanatate, inclusiv suplimente pe baza de plante si remedii naturiste si spuneti-i medicului dumneavoastra daca aveti o afectiune medicala grava sau luati orice medicament. Informatiile prezentate aici sunt destinate doar scopurilor educationale si nu sunt in niciun fel destinate sa inlocuiasca consilierea medicala.

Vezi comentarii

  • Foarte utile informatiile. M-am obisnuit sa-mi detoxific corpul de doua ori pe an si am scris si despre alimentele ce trebuie evitate in aceasta perioada

Postari recente

Alergia la intepaturi de insecte: cum sa va protejati de reactiile alergice

Intepaturile de insecte pot fi nu doar neplacute, ci si periculoase pentru cei care sunt…

o lună

Alergii alimentare: provocari si solutii pentru o dieta fara complicatii

Alergiile alimentare reprezinta o provocare majora pentru milioane de oameni din intreaga lume, afectand atat…

o lună

Alergiile la animale de companie: cum sa traiti cu animalul vostru preferat

Alergia la animalele de companie este o afectiune care afecteaza milioane de oameni din intreaga…

2 luni

Alergie la praf: cum sa iti faci casa alergen-free

Alergiile la praf pot fi o provocare persistenta pentru multi oameni, afectand calitatea vietii si…

2 luni

Alergia la polen: un ghid complet care sa te ajute sa o gestionezi cat mai usor

In fiecare an, odata cu sosirea primaverii, milioane de oameni se confrunta cu o provocare…

2 luni

Tot ce trebuie sa stii despre alergii: cauze, simptome, tratament, prevenire

Alergiile reprezinta reactii exagerate ale sistemului imunitar la substante aparent inofensive din mediul inconjurator. Acestea…

2 luni

Înainte de a naviga pe situl nostru, trebuie să te informăm despre politica de utilizare cookies si despre utilizarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Regulamentului (UE) 2016/679. Prin continuarea navigarii pe site-ul paradisulverde.com iti exprimi acceptul utilizarii fisierelor de tip cookie si esti de acord cu politica de confidentialitate.