Sare din Praid cu plante medicinale recomandate pentru intarirea sistemului imunitar, produs cu marca Tofamin Naturali. Te simti stresat, obosit sau epuizat fizic si psihic? Poate fi doar lipsa vitaminelor si a mineralelor, iar o baie cu sare din Praid este atunci solutia tuturor acestor neplaceri.
ÿ
Primele exploatari de sare de la Praid sunt atestate de pe vremea romanilor, dar mina este atestata documentar de la 1200, fiind exploatata intensiv din 1700. Romanii lucrau doar la suprafata pana la o adancime de 12-15m, dupa care paraseau `mina` si incepeau o alta iar excavatiile parasite deveneau in timp lacuri. In monografia sa asupra mineritului, Volker Wollmann subliniaza prezenta in imediata apropiere a zacamintelor de sare a unei fortificatii romane, exploatarile de sare de la Praid fiind aparate de Castrul roman Praetoria Augusta de la Inlaceni.
ÿ
Din anul 1980 in salina Praid s-a deschis o baza de tratament pentru ca in urma extragerii sarii s-au format goluri subterane de mari dimensiuni cu un microclimat de salina (temperaturi relativ constante intre 14-16 C, umiditate scazuta de 66-70% si presiune atmosferica mai mare decat la suprafata, in medie de 735-738 mmHg). Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii, in salina efectuandu-se un tratament subteran speleo- si climatoterapeutic pentru ameliorarea starii bolnavilor suferinzi de boli ale cailor respiratorii, mentinere si refacerea echilibrului sufletesc si a tonusului sistemului nervos vegetativ. Salina este amenajata cu spatii de recreere, locuri de joaca pentru copii, restaurant, toalete, capela pentru rugaciune, internet-cafe si un muzeu care prezinta metodele de extragere a sarii din cele mai vechi timpuri pana azi.
ÿ
Ingrediente:
sodium chloride (sare naturala), fructe de catina (Hippophae fructus), flori de musetel (Chamomillae flos), flori de galbenele (Calendulae flos), parti aeriene de sunatoare (Hyperici herba).
ÿ
Catina alba (Hippophae rhamnoides L.), numita si catina de rau sau simplu catina, este un arbust spinos foarte ramificat ce creste in Romania uneori in cranguri si tufisuri destul de intinse, de pe nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase. Este utilizata atat in industria alimentara, in silvicultura si farmacie cat si ca planta ornamentala. Fructul sau contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P si F, celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu), uleiuri complexe, etc.
ÿ
Musetelul este utilizat in zilele noastre pentru o varietate larga de afectiuni ale pielii, incluzand eczeme, escare, inflamatii ale pielii cauzate de radiatii si dermatite de contact, afectiuni digestive, balonare, ulcer gastric, infectii urinare si infectii genitale, afectiuni respiratorii si oculare. In plus, prin poliholozidele si uleiul volatil din compozitia sa, are si proprietati antitoxice.
ÿ
Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante cu miros balsamic puternic din familia compozitelor (Asteraceae), utilizate traditional sub forma de infuzie, macerat sau extract uleios, in uz intern sau extern. Principala lor utilizare este pentru tratarea ulcerelor si a gastritelor, dar sunt utile si in tulburari de ciclu menstrual, afectiuni hepatice sau biliare. In uz extern se folosesc pentru a trata local diverse plagi, intepaturi de insecte, degeraturi sau arsuri, infectii localizate pe piele sau plagi greu vindecabile (atone), in tratamentul acneei si a tenurilor uscate. Extractul din galbenele mai este folosit si in tratamentul natural al giardiozei.
ÿ
Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta erbacee perena ce infloreste din iunie pana in septembrie ale carei partile terminale (de 20?30 cm) inflorite sunt folosite in traditia populara pentru actiunea lor antiseptica, astringenta si cicatrizanta, vasodilatatoare si hipotensiva, antiinflamatoare si colagoga.
ÿ
Mod de utilizare
Puneti circa 200g din sarea de baie intr-un saculet, pe care apoi introduceti-l in apa calda (circa 30-40l).
Se recomanda ca baile sa fie de 15-20 minute, continutul borcanului fiind suficient pentru 3-4 utilizari.
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@