Zatar – condimetul care trezeste mintea si intareste corpul

Zatar – condimetul care trezeste mintea si intareste corpul

Sub numele de zatar (in alte surse za’atar sau zahtar) sunt cunoscute maghiranul (Origanum majorana), isopul Isop – (Origanum syryacum, maghiran salbatic iar in referintele biblice este cunoscut sub numele de hyssop) si cimbrul (thymus capitatus). Za’atar barri (zatarul salbatic) este sovarful (Origanum vulgare).

Maghiranul si oregano sunt plante mediteraneene in stransa relatie de rudenie, facand parte din familia Labiatae din care mai fac parte menta si salvia. Din aceasta cauza nu ne surprinde ca in multe retete aceste plante se inlocuiesc intre ele.

Ca si amestec de condimente zatarul desemneaza un condiment complex care poate contine cimbru, oregano, maghiran sau un amestec al acestora cu seminte de susan si sare.

Alte variante pot contine si cimbru (Satureja montana sau Satureja hortensis), chimion, coriandru sau fenicul. In Liban zatarul contine si sumac (Otetar mirositor – Rhus coriaria) care ii confera o culoare vanat roscata si un gust acrisor.

Zatarul provine in primul rand din Orientul mijlociu: Irac, Israel, Iordania, Libia, Liban, teritoriile palestiniene, Siria dar este cunoscut si in Turcia si nordul Africii.

Zatarul este utilizat la condimentarea mancarurilor din carne sau legume. Poate fi amestecat cu ulei de masline obtinandu-se o pasta denumita za’atar-wu-zayat folosit ca toping pentru painicile cu susan cunoscute sub numele de ka’ak sau consumat ca atare cu lipii.

Zatarul poate fi intins pe coca de paine si dupa aceea coapta. In cazul acesta este cunoscut sub numele de manaeesh bi zaatar. De asemenea poate fi folosit si la condimentarea labneh-ului (iaurt scurs de zer pana devine ca o branza cremoasa), combinatie des intalnita in bucataria libaneza, siriana si palestiniana. Poate contribui la condimentarea humusului (pasta de naut sau hummus tahine – pasta de naut cu susan). In Israel este utilizat pe pizza. Poate fi amestecat cu sare si sub forma de bilute conservat in ulei sau uscat la soare.

In Liban traditia spune ca acest amestec de condimente trezeste mintea si intareste corpul. Din acest motiv este incurajat consumul de zatar de catre copii inainte de examene. Maimonides (Rambam) un rabin din evul mediu, medic, care a trait in nordul Africii si Egipt, recomanda zatarul pentru proprietatile sale de mentinere a sanatatii.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Un comentariu

  1. Pfuaaaa, ce preturi…Accesul la sanatate doar pentru cei bogati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *