Oamenii de stiinta au descoperit informatii noi despre modul in care D3 afecteaza sistemul imunitar si ar putea influenta susceptibilitatea la diverse boli, precum virozele sau bolile autoimune.
Cuprinsul acestui articol:
1. Vitamina D si implicatiile ei la nivelul sistemului imunitar
2. Vitamina D si virozele respiratorii (raceala si gripa)
3. Studiile confirma, asadar, ca vitamina D protejeaza impotriva racelii si gripei
4. Persoanele cu risc de deficienta de vitamina D
5. Suplimentarea cu vitamina D
6. Surse de vitamina D
7. Studiu realizat de Universitatea din Edinburgh – modul in care vitamina D regleaza reactiile imune care sunt implicate in boli autoimune
Vitamina D si implicatiile ei la nivelul sistemului imunitar
Traim in perioada in care ne este deja foarte clar ca vitamina D are roluri importante, pe langa cele de mentinere a sanatatii masei osoase si a homeostazei osoase.
Deoarece receptorul de D3 este exprimat si in celulele imune (celulele B, T si cele care prezinta antigen) iar aceste celule imunologice sunt capabile sa sintetizeze materialul activ al acestei vitamine, D3 are capacitatea de a actiona in mod autocrin (adica pentru sine) intr-un mediu imunologic local.
Vitamina D poate modula raspunsurile imune innascute si adaptive.
Exista receptori ai vitaminei D3 si enzime activatoare pe suprafetele tuturor celulelor albe din sange, iar rolul pe care acesta il joaca in mentinerea sanatatii sistemului imunitar este foarte complex – daca exista o stimulare prea mare, se pot instala boli autoimune, iar daca nu exista suficienta activitate a sistemului imunitar, pot aparea infectii frecvente.
Vitamina D si virozele respiratorii (raceala si gripa)
Deficitul de D3 este, cel mai adesea, asociat cu o autoimunitate crescuta (agravarea bolilor autoimune), precum si o posibilitate crescuta a dezvoltarii infectiilor.
In 2009, Insitutul National de Sanatate a avertizat ca nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu raceli frecvente si gripa.
De la acest anunt, au existat multe studii pentru a determina cel mai bun regim de suplimentare cu vitamina D si pentru a intelege mai bine aceasta asociere.
In 2017, o analiza mare a studiilor clinice potentiale a aratat ca administrarea de vitamina D reduce sansele de a dezvolta o infectie respiratorie cu aproximativ 42% la persoanele cu un nivel scazut de 25-hidroxivitamina D (sub 25 ng / mL.3)
Analiza sugereaza ca administrarea de vitamina D zilnic sau saptamanal a fost mai eficienta decat dozele mai mari luate in doze unice sau lunare. Cea mai frecventa doza zilnica folosita a fost vitamina D3 4,000 UI.
Intr-un studiu recent realizat pentru a dovedi eficacitatea dozelor mari, unice sau lunare, cercetatorii au descoperit ca suplimentarea lunara de D3 cu doze mari nu impiedica infectiile respiratorii acute la adulti mai in varsta, cu un nivel scazut de vitamina D.
Ei au efectuat un studiu randomizat, dublu-orb, comparat cu placebo, la 5110 adulti. Participantilor li s-a acordat 200.000 UI vitamina D3, urmata de 100.000 UI lunar (la 2.558 de pacienti) sau placebo (la 2.552 de pacienti) pentru o monitorizare medie de 1.6 ani.
Participantii la studiu au raportat infectii respiratorii acute superioare si inferioare atunci cand au fost chestionati lunar. O majoritate (74,1%) din utilizatorii de vitamina D au raportat cel putin 1 infectie respiratorie, in timp ce 73,7% din grupul placebo au raportat cel putin 1 infectie respiratorie. Raportul de risc pentru vitamina D comparativ cu placebo a fost de 1,01.
In acest sezon, este important pentru farmacisti sa transmita ca suplimentarea zilnica si saptamanala de vitamina D ajuta la mentinerea sistemului imunitar echilibrat, mai pregatit pentru a face fata gripei si racelii.
Tinand cont de toate acestea, vitamina D ajuta sistemul imunitar sa isi mentina echilibrul in timpul sezonului rece sau in cazuri de viroze, si sa serveasca drept sursa pentru echilibrare.
Studiile confirma, asadar, ca vitamina D protejeaza impotriva racelii si gripei
Numeroase studii efectuate la nivel global au confirmat ca suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la protejarea impotriva infectiilor respiratorii acute.
Mai concret, o meta-analiza a datelor participantilor la 25 de studii randomizate, controlate, cu un numar de peste 11.000 de participanti, a fost publicat online in The British Medical Journal.
“Majoritatea oamenilor inteleg ca vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor si a muschilor”, a declarat Carlos Camargo, de la Departamentul de Medicina de Urgenta din Spitalul General din Massachusetts (MGH), autorul principal al studiului. “Analiza noastra a constatat, de asemenea, ca D3 ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor respiratorii acute, care sunt responsabile pentru milioane de decese la nivel global in fiecare an.“
Mai multe studii de observatie, care urmaresc participantii de-a lungul timpului, fara a le acorda un tratament specific, au asociat niveluri scazute de vitamina D cu o susceptibilitate mai mare la infectii respiratorii acute. O serie de studii clinice au fost efectuate pentru a investiga capacitatea de protectie a suplimentarii cu vitamina D, dar in timp ce unii au gasit un efect protector, altii nu.
Meta-analize ale acestor studii, care cumuleaza si analizeaza date din mai multe studii care pot avea diferite proiectari sau calificari ale participantilor, au avut si rezultate contradictorii.
Pentru a rezolva aceste discrepante, echipa de cercetare – condusa de Adrian Martineau de la Universitatea Queen Mary din Londra – a realizat o meta-analiza individuala a datelor despre participanti la mai multe zeci de tari, inclusiv SUA, Canada si Marea Britanie.
In timp ce meta-analizele traditionale compara datele medii de la toti participantii la fiecare studiu, meta-analiza datelor individuale separa datele de la fiecare participant, producand ceea ce ar putea fi considerat o analiza cu rezolutie mai mare a datelor din toate studiile.
Cercetatorii au descoperit ca suplimentarea zilnica sau saptamanala a avut cel mai mare beneficiu pentru persoanele cu cea mai importanta deficienta de vitamina D (niveluri de sange sub 10 mg / dl) – reducerea riscului de infectie respiratorie la jumatate – si ca toti participantii au avut efecte benefice in mod regulat in urma suplimentarii cu vitamina D. Administrarea unor doze ocazionale mari de vitamina D nu a produs beneficii semnificative.
„Infectiile respiratorii acute sunt responsabile pentru milioane de vizite la sectiile de urgenta din Statele Unite”, a spus Camargo, care este profesor de medicina de urgenta la Harvard Medical School. „Aceste rezultate ar putea avea un impact major asupra sistemului nostru de sanatate si, de asemenea, sustin eforturile de fortificare a alimentelor cu vitamina D, in special in populatiile cu un nivel ridicat de deficienta de vitamina D.”
Studiul a fost finantat printr-o subventie de la Institutul National de Cercetari in Sanatate (U.K.).
Persoanele cu risc de deficienta de vitamina D
Unii oameni nu vor primi suficienta D3 de la lumina soarelui, deoarece au o expunere la soare foarte mica sau deloc.
Departamentul de Sanatate va recomanda sa luati un supliment zilnic care contine 10 micrograme de vitamina D pe tot parcursul anului daca:
- nu stati adesea in aer liber – de exemplu, daca nu suportati soarele sau stati mai mult in casa
- sunteti intr-o institutie precum o casa de ingrijire
- de obicei purtati haine care va acopera cea mai mare parte a pielii atunci cand va aflati in aer liber
- daca aveti pielea intunecata – de exemplu, aveti un fond african, afro-caraibean sau sud-asiatic – este posibil sa nu obtineti suficienta vitamina D de la lumina soarelui.
Ar trebui sa luati in considerare sa luati un supliment zilnic care contine 10 micrograme de D3 pe tot parcursul anului.
Suplimentarea cu vitamina D
Deci, inseamna ca suplimentarea cu vitamina D poate ajuta intreaga familie sa stea bine in perioadele de viroze.
Testarea pentru D3, care necesita o simpla proba de sange, va poate ajuta sa determinati cerintele dvs. specifice de vitamina D.
Inainte de testare, iata cateva recomandari generale de dozare zilnica:
Recomandarea de vitamina D | FDA | Societatea Endoctina |
DZR (doza zilnica recomandata) | dozajul zilnic maxim admis | |
Sugari (0-12 luni) | 400 UI | 400-1000 UI |
Copii (1-18 ani) | 600-800 UI | 600-1000 UI |
Adulti (19+ ani) | 800 UI | 1500-2000 UI |
Sarcina si alaptarea | 600 UI | 1500-2000 UI |
4000-6000 UI * |
- 4000–6000 UI / zi este necesara pentru mama daca sugarul nu primeste 400 UI / zi.
RDI = Aport alimentar recomandat; UI = Unitati internationale.
[Tabelul este preluat si modificat din Evaluarea, Tratamentul si Prevenirea deficientei de Vitaminei D, o practica clinica a societatii endocrine]
Surse de vitamina D
De la sfarsitul lunii martie / inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor ar trebui sa poata obtine toata vitamina D de care au nevoie de lumina soarelui – Corpul creeaza D3 din lumina directa a soarelui, la nivelul pielii, atunci cand este expus in aer liber.
Dar intre octombrie si inceputul lunii martie nu obtinem suficienta D3 de la lumina soarelui si atunci am avea nevoie de o suplimentare.
Vitamina D se gaseste si intr-un numar mic de alimente:
- peste gras – cum ar fi somon, sardine, hering si macrou
- carne rosie
- ficat
- galbenusuri de ou
- alimente imbogatite – cum ar fi pastele tartinabile si unele cereale pentru micul dejun
Veganii si vegetarienii isi pot lua vitamina D din:
- Lapte fara grasimi, imbogatit cu D3
- Iaurt imbogatit cu D3
- Oua
- Branza
- Ciuperci Maitake
- Ciuperci Portobello
- Lapte de soia, natural, imbogatit cu D3
- Lapte de migdale, natural, imbogatit cu D3
- Ciuperci Chanterelle crude
- Suc natural de portocale, imbogatit cu D3
- Iaurt de soia, imbogatit cu D3
- Cereale gata preparate, imbogatite cu D3
Mai multe informatii privitoare la sursele de vitamina D ale celor cu un regim alimentar vegan sau vegetarian gasiti aici:
“Surse de vitamina D pentru vegani si vegetarieni“
“4 bauturi bogate in Vitamina D pe care sa le incluzi in dieta“
O alta sursa de D3 sunt suplimentele alimentare:
Despre vitamina D in varianta lipozomala, puteti citi mai multe aici
“Vitamina D lipozomala – absorbtie rapida cu beneficii imediate“
Studiu realizat de Universitatea din Edinburgh – modul in care vitamina D regleaza reactiile imune care sunt implicate in boli autoimune
Vitamina D este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui si este adesea laudata pentru beneficiile sale pentru sanatate. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca afecteaza si celulele cheie ale sistemului imunitar.
Aceasta descoperire ar putea explica modul in care D3 regleaza reactiile imune care au fost implicate in boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla.
Echipa Universitatii din Edinburgh s-a concentrat asupra modului in care vitamina D afecteaza un mecanism in sistemul imunitar al organismului – capacitatea celulelor dendritice de a activa celulele T.
La persoanele sanatoase, celulele T joaca un rol crucial in combaterea infectiilor. Cu toate acestea, la persoanele cu boli autoimune, ele pot incepe sa atace propriile tesuturi ale organismului.
Studiind celulele de la soareci si oameni, cercetatorii au descoperit ca vitamina D3 a provocat celulele dendritice sa produca o cantitate mai mare de molecula numita CD31 pe suprafata lor si ca acest lucru a impiedicat activarea celulelor T.
Echipa a observat cum CD31 a impiedicat cele doua tipuri de celule sa faca un contact stabil – o parte esentiala a procesului de activare – si reactia autoimuna rezultata a fost mult redusa.
Cercetatorii spun ca rezultatele arunca o lumina asupra modului in care deficitul de D3 poate regla sistemul imunitar si poate influenta sensibilitatea la boli autoimune.
Studiul, publicat in Frontiers in Immunology, a fost finantat de Consiliul de Cercetari Medicale, Consiliul de Cercetare in Stiinte Biologice, Consiliul de Cercetare a Mediului Natural si Wellcome.
Profesorul Richard Mellanby, de la Centrul de Cercetari pentru Inflamari al Universitatii din Edinburgh, a declarat:
„Starea scazuta de vitamina D este implicata de mult timp ca un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea mai multor boli autoimune. Studiul nostru releva un mod in care metabolitii vitaminei D se pot transforma dramatic, influentand sistemul imunitar “.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
https://www.pharmacytimes.com/news/vitamin-d-helps-the-immune-system-during-cold-and-flu-season
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190417111440.htm
https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/02/study-confirms-vitamin-d-protects-against-cold-and-flu/
https://www.nordicnaturals.com/healthy-science/vitamin-d-cold-flu-season/
Un articol interesant si util, multumesc !!
Mai mult decat interesant, va urmaresc si va apreciez.
Multumesc pentru tot!