Vitamina B5 – acidul pantotenic

Vitamina B5 - acidul pantotenic

Ca si marea majoritate a suratelor sale, B5- acidul pantotenic, participa la multe procese metabolice unul dintre cele mai importante fiind la transformarea mancarii in energie.

Epuizarea, depresia, insomnia, iritabilitatea, sindromul “burning feet”, crampele musculare, infectiile respiratorii dese pot fi semne ale deficientei de vitamina B5. Sunt simptome ale mai multor boli sau deficiente si poate de multe ori ne gandim la altele, insa nu ar fi rau sa verificam nivelul vitamnelor din grupul B.

O alimentatie cat mai aproape de natural ajuta sa nu apara carentele de vitamina B5.  Denumirea sa vine din greaca, insemnand ”de peste tot”. Cum ii spune si numele, gasim B5, in foarte multe alimente relativ uzuale, atat de natura animala cat si vegetala. Cele mai valoroase surse vegetale sunt avocado, semintele de floarea soarelui, ciupercile, lintea, mazarea, brocoli sau rosiile uscate la soare.

Intre multiplele procese metabolice in care da o mana de ajutor, B5 este importanta pentru buna functionare a sistemului cardiovascular, in special prin rolul de regulator al nivelului de colesterol din sange pe care il are.

B5 este sora buna cu B2 ale carei participari la procesele metabolice ne ajutta sa nu suferim de anemie. B5 ajuta ca B2 sa isi poata face treaba. Nu degeaba cu toatele fac parte dintr-un grup, e un grup de suport.

B5 ajuta la buna functionare a sistemului nervos. Are un rol foarte important ajutand la crearea acelei molecule care este responsabila cu comunicarea dintre creier si restul organelor din trup, comunicare de altfel, esentiala pentru buna desfasurarea a tuturor proceselor din corp.

Reglator hormonal, reduce stresul, anxietatea si depresia ajutand la cresterea calitatii vietii.

Pielea este si ea un beneficiar al minunilor create de B5. Intarzie imbatranirea, ajuta in tratarea acneei si chiar ajuta la vindecarea rapida a ranilor.

Ca toate vitaminele din grupul B se B5 este solubila in apa, asa ca trupul nu poate face stocuri. Necesarul de B5 trebuie  asigurat zilnic, ceea ce nu este greu, caci asa cum spuneam si mai sus, se gaseste in alimente uzuale. Este important sa asiguram aportul din alimente integrale si cat mai aproape de simplitatea naturii, in felul acesta nu trebuie sa ne temem de diverse interactiuni nefaste pe care B5 le poate avea cu variate medicamente alopate.

Bibliografie:

draxe.com/vitamin-b5/

www.medicalnewstoday.com/articles/219601.php

en.wikipedia.org/wiki/Pantothenic_acid

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *