Vitamina B3 – Niacina

Vitamina B3 - Niacina

Niacina, este o vitamina intens studiata, rezultatele aratand ca are capacitatea de a ajuta in tratarea de afectiuni multiple. Ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului cardiovascular si a metabolismului, in special la reglarea nivelului de colesterol din sange.

Vitamina B3 se gaseste in foarte multe alimente, atat de origine vegetala cat si animala. In lumea vegetala se gaseste cu predilectie in seminte, mai ales in cele de floarea soarelui si de susan, in leguminoase  mai ales mazare verde, in sfecla, in alune si in ciuperci.

Supradozarea cu niacna, are efecte secundare, unele  neplacute, altele de-a dreptul grave. Daca mancati alimente ce contin niacina si depasiti doza zilnic necesara de niacina, nu veti simti aceste efecte secundare, acestea se resimt in cazul in care optati pentru suplimente.

Deficienta de B3 se manifesta prin pelagra, inflamarea mucoasei vaginale sau a celei bucale, dementa, dezorientare, confuzie, depresie, constipatie, greata, diaree, leziuni la nivelul pielii si altele.

Vitamina B3 ajuta la reglarea nivelului zaharurilor din sange, asa ca se considera ca poate fi  un ajutor de nadejde in tratarea diabetului.

Niacina ajuta la mentinerea sanatoasa a pielii. Studiile arata rezultate spectaculoase in tratarea acneei vulgare. De asemenea este de ajutor in inflamatii sau  inrosirea de natura iritativa a pielii.

Surata numarul trei din acest grup fantastic, ajuta la mentinerea creierului in parametrii optim de functionare. Ajuta in boli degenerative ce intervin odata cu inaintarea in varsta, dar si in tratarea teribilului Alzheimer. Exista studii care arata o legatura puternica intre cresterea dozelor de B3 si scaderea riscului de ADHD.

Beneficiile consumului ridicat de vitamina B3 se vad si in reducerea durerilor articulare, reducerea inflamatilor si cresterea flexibilitatii articulare.

Cunoscut ca foarte bun vasodilatator, este recomandat de naturopati cu succes in ameliorarea disfunctiilor erectile.

Avand in vedere faptul la B3 interfereaza cu o multitudine de medicamente alopate, se recomanda ca atunci cand luati suplimente sa consultati un medic naturopat, sau sa nu luati concomitent si medicamente alopate.

Ca si toate suratele sale, vitamina B3 este o vitamina solubila in apa, asa ca organismul uman nu poate face stocuri, drept pentru care trebuie sa ne alimentam zilnic cu ea.

O alimentatie bogata in alimente integrale si cat mai aproape de natura din punct de vedere al procesarii lor inainte de consum, ne asigura dozele necesare zilnic. Natura este atat de inteligenta incat a pus in alimete ca se potrivesc ca si gusturi substante care se ajuta reciproc in cresterea eficientei cu care lucreaza in corpul uman. Asa ca fara teama de vreo carenta, cea mai buna solutie este naturalul.

Bibliografie:

draxe.com/niacin-side-effects/

www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b3-niacin

Guyton JR. Niacin in cardiovascular prevention: mechanisms, efficacy, and safety. Curr Opin Lipidol. 2007 Aug;18(4):415-420

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *