Vitamina B1

Vitamina B1

B1 sau Tiamina este o vitamina solubila care este folosita de aproape toate celulele corpului uman. Fiind solubila in apa, ca si toate suratele sale din grupul B, ea nu poate fi stocata de catre corp. Este important sa asiguram aportul zilnic al vitaminelor solubile  pentru o buna functionare a organismului.

In cazul tiaminei, necesarul zilnic este asigurat cu usurinta, ea fiind prezenta intr-o multitudine de alimente de origine vegetala, dar si animala. Sursele vegetale care contin B1 din plin sunt drojdia inactiva, algele, semintele de floarea soarelui, nucile de macadamia, fasolea neagra, lintea, fasole alba, mazare verde, fasole pestrita, fasole mung, sparanghel si varza de Bruxelles.

Este important sa intelegem atunci cand vorbim de aportul de tiamina, ca vorbim de alimente integrale, pe care organismul le recunoaste si din care gradul de absorbtie este unul ridicat.

B1 ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos. Ca si alte componente ale grupului de vitamine B, ajuta la transformarea alimentelor in energie, fiind parte a multor procese metabolice petrecute in organism. Fiind un important catalizator in producerea de energie ajuta si la buna functionare a sistemului nervos.

Beneficiile aduse de buna functionare a sistemului nervos se traduc si in capacitatea sporita de memorare, scaderea riscului de Alzheimer sau accident vascular, reducerea stresului cronic si cresterea tonusului general prin contracararea depresiei si anxietatii.

Tiamina este esentiala in producerea neurotransmitatorilor care fac legatura intre creier si muschi. Inima, cel mai important muschi din trupul uman are nevie de prezenta acesteia pentru a putea face ca totul sa mearga ceas. Prin asigurarea unei bune comunicari nervi-muschi ajuta si la prevenirea glaucomului si cataractei.

Lipsa de B1 duce la beriberi, insa este rar intalnita in societatea moderna. Aceasta are ca simptome oboseala, pierderi temporare de memorie, anorexie, pierderea in greutate, confuzie, iritabiliate, depresie, colita, pierderea apetitului. Studiile arata ca marea majoritatea a adultilor isi dubleaza sau tripleaza doza zilnica necesara de B1. Deficientele se observa cel mai des la persoanele suferinde de alcolism.

Bibliografie:

www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b1-thiamine

draxe.com/thiamine-deficiency/

ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *