Ulei din seminte de mac – la ce se foloseste si ce beneficii are?

Ulei din seminte de mac – la ce se foloseste si care sunt beneficiile lui?

In general, se crede ca macul provine din Asia de Vest, desi s-a sugerat o origine vest-mediteraneana.
In orice caz, macul se cultiva in Europa inca din neolitic – este probabil una din primele plante cultivate de om in aceasta regiune.

Cuprinsul acestui articol:
1. La ce se foloseste uleiul de mac?
2. Valori nutritionale ale uleiului de mac
3. Ulei din seminte de mac – beneficii
4. Semintele de mac si opiul
5. Ulei din seminte de mac ca si tratament medical?
6. Cum se foloseste uleiul din seminte de mac?

Numele “papaver”, este numele latinesc al macului.
Numele speciei, “somniferum”, se refera la proprietatile narcotice ale opiului.
Numele arab al macului, “abu an-num” inseamna “tatal somnului”.

Macul este cunoscut pentru productia de opiu, care este folosita la fabricarea de medicamente precum morfina si codeina.
Semintele plantei sunt adesea folosite la gatit, iar uleiul de mac are si cateva utilizari benefice, desi este cel mai indicat a fi utilizat pe piele.

La ce se foloseste uleiul de mac?

Puteti vedea ulei din seminte de mac intr-o varietate de locuri – de la magazinele de produse naturale si pana in cele de arta, caci acest ulei este adesea folosit pentru fabricarea diferitelor lacuri si vopsele.

La ce se foloseste uleiul de mac

Continutul de ulei al semintelor poate varia in functie de culoarea lor si de locul de origine (seemintele de mac se gasesc intr-o varietate de culori, inclusiv alb, galben si albastru).
In medie, semintele de mac pot contine undeva la 40-50% ulei.

Uleiul se obtine prin presare la rece – este folosita presiunea pentru a elibera uleiul din seminte, procedeu care se face fara caldura.

Valori nutritionale ale uleiului de mac

O ceasca de 218 gr de ulei de mac contine:

  • Calorii: 1927
  • Grasimi: 218 gr
  • grasimi saturate: 29.43 g
  • grasimi monosaturate: 42.94 gr
  • Acid palmitic: 23.10 gr
  • Acid stearic: 6.32 gr
  • Acid linoleic: 136.03 gr
  • Vitamina E: 24.85 mg
  • Fitosteroli: 602 mg

Ulei din seminte de mac – beneficii

Acesta este un ulei foarte benefic pentru sanatatea pielii si a parului – asta datorita proprietatilor sale antioxidante.

De mentionat este ca multe dintre beneficiile uleiului de mac se bazeaza pe marturii personale, si nu neaparat pe dovezi stiintifice – s-au facut foarte putine cercetari cu privire la potentialele beneficii.

In cele ce urmeaza, vom explora cateva informatii disponibile despre uleiul de mac si beneficiile acestuia.

#1. Proprietati antioxidante

Uleiul de mac contine antioxidanti, inclusiv vitamina E, care pot scadea riscul aparitiei unor afectiuni precum cancerul.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a investiga pe deplin efectele antioxidante ale uleiului de mac.

#2. Benefici pentru par si piele

Desi cercetarile sunt limitate in ceea ce priveste efectele uleiului de mac pentru par si piele, acesta contine mai multi acizi grasi care pot fi benefici:

  • Acid linoleic – este important pentru mentinerea barierei hidrice a pielii. Nu poate fi produs de organism, trebuind consumat in dieta.
  • Acid oleic – acesta poate juca un rol important in vindecarea ranilor. De asemenea, poate creste absorbtia la nivelul pielii a altor compusi prezenti impreuna cu acesta.
  • Acid palmitic – este cel mai obisnuit acid gras saturat existent in organism, putand fi gasit si in piele.
beneficii si utilizari ale uleiului de mac

Dintre acestia, acidul linoleic este cel mai bogat, formand 56-69% din compozitia totala a acizilor grasi.

#3. Contine vitamine si minerale esentiale pentru organism

Macul este o sursa excelenta de vitamine B – tiamina, acid pantotenic, piridoxina, riboflavina, niacina si acid folic – esentiale in metabolizarea grasimilor si a glucidelor.

De asemenea, contine si o cantitate buna de minerale: potasiu, cupru, calciu, fier, zinc, magneziu si mangan.
Cresterea si dezvoltarea celulelor dvs. se bazeaza pe zinc.
Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.
Manganul este esential pentru o functie anti-oxidanta optima.

Semintele de mac si opiul

Semintele de mac si uleiul din seminte de mac nu trebuie sa contina opiu.

Opiul provine din latexul existent in semintele plantei, care este un lichid alb laptos, existent in interiorul pastaii de mac.

Atunci cand acest lichid ajunge pe seminte in timpul recoltei, poate oferi acestora o cantitate mica de opiu.
Din aceasta cauza (care nu se intampla des), dupa ce ati consumat recent seminte de mac puteti obtine niste rezultate medicale alterate.

Ulei din seminte de mac ca si tratament medical?

Timp de zeci de ani, acest ulei a fost utilizat pentru tratarea tumorilor.
Acest ulei are proprietati similare cu lipoidolul – care este esential in tratamentul carcinomului hepatocelular (HCC).

Astazi insa, el este folosit ca si baza pentru diferite substante precum morfina si codeina.

Cum se foloseste uleiul din seminte de mac?

Puteti profita de beneficiile uleiului de mac aplicand o cantitate mica direct pe piele, sau adaugand cateva picaturi la o varietate de produse cosmetice precum: lotiuni sau creme, sapunuri si produse pentru ingrijirea parului.

De retinut este ca unele persoane pot avea o reactie cutanata la uleiul de mac.

Pentru a dilua un ulei esential in ulei de mac, Asociatia Nationala pentru Aromaterapie Holistica recomanda utilizarea intre 6 si 15 picaturi de ulei esential per aprox. 30gr de ulei de baza.

In alimentatie, acest ulei se foloseste la aromarea prajiturilor, ca si dressing pentru salate, in retete cu paste, taitei, paine si produse de patiserie, ca si condiment.


Pe aceeasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.