Atat pentru femei, cat si pentru barbati tenul trebuie sa reprezinte o parte a corpului careia sa ii acorde o mare atentie. Tenul poate fi perceput asemenea unei carti de vizita personala, in functie de cum acesta este ingrijit, o alta persoana poate trage anumite concluzii despre noi.
In plus, frumusetea naturala este cea mai speciala si pentru aceasta trebuie sa ne ingrijim in mod permanent.
Cuprinsul acestui articol:
1. Tipuri de ten
2. Cele mai des intalnire probleme ale tenului
3. Cum intinerim tenul cu remedii naturiste
4. Ce tipuri de produse pentru ten nu trebuie folosite?
5. Mituri privind ingrijirea tenului
6. Procesul propriu-zis de ingrijire a tenului
Tipuri de ten
Cunoasterea tipului de ten pe care il ai este esentiala pentru a fi sti sigur ca ii vei oferi ingrijirea de care are nevoie. In ziua de astazi toate produsele, fie ele cosmetice sau de ingrijire a tenului sau a corpului, sunt segmentate in functie de ten normal, uscat, gras sau mixt.
Si daca nu stii deja in ce categorie se incadreaza tenul tau, poti apela la un truc foarte simplu. Alege 2-3 zile consecutive, spre exemplu un weekend, in care sa nu aplici deloc produse pe piele. In ultima seara curata si hidrateaza tenul cum trebuie, iar in urmatoarele zile observa schimbarile care apar.
Este important sa nu folosesti nici creme, lotiuni sau diverse seruri, si nici produse cosmetice. Acestea pot schimba modul in care pielea arata pe moment. Pe parcursul acestor zile, acorda atentie modului in care tenul incepe sa arate. Uita-te daca incepi sa ai zone uscate si care sunt acelea, daca ai exces de sebum si unde anume, daca te confrunti cu senzatia unei pieli care te strange si, in general, daca aspectul acestuia este unul mat sau lucios.
Tipul de ten pe care il ai se poate incadra in una din urmatoarele categorii:
- Ten normal – este cumva tenul ideal, datorita faptului ca nu necesita o atentie prea mare. Insa, acesta este un tip de ten destul de rar intalnit, fiind caracterizat de o piele echilibrata, nici prea uscata, dar nici prea grasa, fara cosuri sau puncte negre.
- Ten uscat – se caracterizeaza, dupa cum ii spune si numele, prin anumite parti uscate ale pielii. Daca te confrunti cu senzatia de piele care strange, iar ridurile din jurul ochilor par mai pronuntate, atunci tenul tau se incadreaza in aceasta categorie. Acesta necesita o hidratare suplimentara. Alege creme intens hidratante si lotiuni de demachiere care sa nu il usuce si mai tare.
- Ten mixt – reprezinta un echilibru intre tenul uscat si cel gras. De regula, acesta este usor de recunoscut in functie de cum se prezinta „zona T”. Daca din a doua jumatate a zilei, zona T, respectiv barbia, nasul si fruntea capata un aspect usor lucios, insa restul fetei nu prezinta modificari, inseamna ca te incadrezi in aceasta categorie.
- Ten gras – capata destul de rapid un aspect lucios din cauza excesului de sebum. De cele mai multe ori, persoanele care au acest tip de ten se confrunta mai ales cu aparitia cosurilor si a punctelor negre. In cazul acestui tip de ten este recomandat sa folosesti produse cat mai matifiante.
Nu uita insa ca tenul sufera transformari si ca vantul, frigul sau caldura excesiva il pot influenta. Daca, spre exemplu, dupa acele zile de test vei trage concluzia ca te incadrezi in tipul de ten uscat, acest lucru nu inseamna ca acesta nu poate deveni vara usor gras. Acorda atentie tuturor schimbarilor sale si ingrijeste-l in functie de acestea.
Nu in ultimul rand, la tipurile de ten putem include si tenul sensibil. In aceasta categorie sunt incluse persoanele ale caror ten prezinta probleme destul de mari si care devin usor alergice la anumite produse cosmetice sau de ingrijire. Daca ai tenul sensibil, acorda-i o atentie sporita si discuta cu un dermatolog pentru a te sfatui corect in ceea ce priveste tratarea si ingrijirea acestuia.
Cele mai des intalnire probleme ale tenului
De cele mai multe ori, in momentul in care nu respecti anumiti pasi in ritualul de ingrijire a tenului sau in cazul in care folosesti produse care nu ti se potrivesc, tenul are tendinta de a reactiona.
In alte dati se poate intampla ca aceste reactii ale tenului sa apara chiar si daca tu ii acorzi atentia necesara. Multe dintre probleme se pot dezvolta in urma unei alimentatii gresite sau a stresului si oboselii.
Printre cea mai frecvent intalnita problema este cea a tenului acneic. Mai exact, acneea este usor de recunoscut prin aparitia punctelor negre, prin punctele albe sau prin si mai cunoscutele cosuri.
Diferite forme de acnee apar inca din adolescenta, insa in multe cazuri, odata cu trecerea timpului, aceasta dispare. Apoi, acneea mai apare si in cazul in care tenul nu este curatat corespunzator, in cazul lipsei demachierii sau a folosirii unor produse nerecomandate.
Atentie insa ca acneea se poate transforma rapid intr-o boala destul de grava. Daca observi ca la nivelul fetei apar prea multe astfel de cosuri care dispar si mai greu, adreseaza-te unui medic specialist. In cazul unei forme avansate de acnee si a netratarii acesteia, poti ramane cu diverse semne pe suprafata pielii.
Punctele negre, amintite anterior, reprezinta o alta problema a tenului foarte des intalnita, atat in randul femeilor, cat si a barbatilor. Practic, punctele negre se manifesta printr-o acumulare a celulelor moarte si a sebumului la nivelul porilor.
In principal aceasta problema apare cel mai adesea la persoanele care au un ten gras.
Porii dilatati sunt de asemenea o problema a tenului, insa nu multe persoane ii acorda aceeasi atentie ca in cazul primelor doua situatii. Acestia se manifesta prin pierderea elasticitatii naturala ca urmare a unei secretii mult prea mari a glandelor sebacee, care duce la blocarea porilor.
Petele sau pistruii la nivelul tenului apar in special in urma expunerii excesive si neprotejate la soare. Cele mai predispuse persoane la aceste tipuri de probleme sunt cele ale caror pielea este mai deschisa la culoare. Totusi petele si pistruii reprezinta probleme cumva diferite. Daca pistruii sunt vazuti si ca o parte atragatoare si deosebita, petele fac ca pielea sa para murdara si neingrijita si trebuie tratate cu atentie.
Cearcanele, care apar intr-o forma pronunta mai ales dupa o anumita varsta, reprezinta o reactie a fetei tale atunci cand corpul tau simte stresul prea mare si mai ales lipsa de somn. Acea piele din jurul ochilor trebuie tratata preventiv cu multa grija, fiind totodata important sa iti asiguri orele de odihna necesare.
Cum intinerim tenul cu remedii naturiste
Intinerirea tenului este in acord cu modul in care tenul este ingrijit. Fiind supus unor factori externi destul de agresivi, este indicat ca uneori sa apelezi la diverse tratamente naturiste pentru ten, care sa ii ofere un aspect proaspat.
Diversele remedii naturiste si aplicarea unei masti naturale sunt mai mult decat recomandate. Fie ca le alegi pentru hidratarea, pentru iluminarea sau pentru intinerirea tenului, efectul acestora va fi cu siguranta unul benefic pentru fata.
De regula, mierea, galbenusul de ou sau uleiul de masline sunt printre cele mai intalnite ingrediente atat pentru a realiza masti pentru ten, cat si pentru corp sau par.
Iata cateva astfel de tratamente naturiste pentru un ten frumos si luminos:
Tratament naturist pentru ten cu miere
Mierea este ideala pentru a indeparta impuritatile din porii pielii. Pentru aceasta masca, ai nevoie de doua linguri mici de miere si o lingura mica cu zeama de lamaie, pe care sa le amesteci bine. Aplica masca pe fata, las-o sa actioneze aproximativ 10-15 minute, dupa care o poti indeparta cu apa calduta. Acest tip de masca este potrivit pentru tenul mixt, gras sau acneic.
Tratament naturist pentru ten cu galbenus de ou
Galbenusul de ou poate oferi o hidratare suplimentara pielii. Pentru o astfel de masca ai nevoie de un galbenus de ou, o lingura mica cu ulei de masline si o lingura mica cu zeama de lamaie. Se aplica masca pe piele, se lasa aproximativ 15 minute pentru a actiona si apoi se clateste cu apa calduta. O astfel de masca este ideala pentru persoanele cu ten uscat.
Uleiul de masline este recomandat pentru ten, utilizat in special in combinatie cu mierea de albine. O astfel de masca nu numai ca este hidratanta, dar ajuta si la inchiderea porilor.
Tratament naturist pentru ten cu ulei de masline
O alta masca pentru fata cu ulei de masline este cea in combinatie cu bananele. Ia o jumatate de banana potrivita si piseaz-o, apoi adauga o lingurita cu ulei de masline. Amesteca-le pana obtii o pasta omogena, apoi aplica pe fata si lasa masca sa actioneze timp de 15 minute. In final clateste cu apa calduta. Datorita proprietatilor bananei, acest tip de masca este ideala pentru tenul sensibil.
Poti incerca diverse combinatii de astfel de produse pentru fata, insa recomandat este ca acestea sa fie cat mai naturale.
Ce tipuri de produse pentru ten nu trebuie folosite?
Cu toate ca poate parea normal acest lucru, principalele produse pe care nu trebuie sa le folosesti pe ten sunt cele expirate sau al caror ambalaj este deschis de mult prea mult timp. Zilnic, fata este expus unor numerosi factori externi precum frigul, vantul, bacteriile din aer, contactul cu diverse piese vestimentare, caldura excesiva si nu numai.
Iar daca in momentul in care incepi procesul de ingrijire a tenului, tu folosesti produse care nu mai sunt in termen, pielea se va simti si mai expusa unui pericol si va reactiona pe masura.
Atunci cand este vorba despre ingrijirea tenului este recomandat sa te iei dupa principiul putin, dar bun. Nu investi bani in creme, lotiuni sau seruri despre care nu ai auzit pareri si care poate nu s-ar potrivi tenului tau, dar care crezi ca merita pentru ca sunt ieftine. Aplicarea unor produse ieftine si care nu iti fac bine, iti va crea probleme ale caror tratamente te vor costa mult mai mult.
Investeste in produse putine, dar de calitate si care sa se potriveasca tipului tau de ten si nevoilor pe care acesta le are.
Mituri privind ingrijirea tenului
- Prima idee gresita pe care multe persoane si-o creeaza este aceea ca un ten ingrijit este echivalentul unui ten machiat. Aplicarea unor produse cosmetice nu inseamna nici pe departe ca tenului i se acorda grija necesara.
Iar in cazul utilizarii unui fond de ten, a unei pudre si a altor astfel de produse cosmetice, aplicarea mai intai a unei creme este esentiala.
- Un alt mit destul de des intalnit este acela ca doar femeile trebuie sa acorde o atentie mare tenului, multe dintre reclamele unor astfel de produse avandu-le doar pe acestea drept public tinta. Daca tinem cont de faptul ca ingrijirea tenului nu este aceeasi cu machierea acestuia, atunci ne vom da seama ca si barbatii trebuie sa ii acorde atentia necesara.
Asemenea femeilor, si barbatii se confrunta cu frigul, vantul si bacteriile care se depun pe pielea fetei. Astfel, si pentru acestia este recomandat sa curete bine tenul si sa aplice o crema, hidratanta sau nu, in functie de nevoile pe care le are.
Procesul propriu-zis de ingrijire a tenului
Orice proces de ingrijire a tenului porneste de la partea de curatare si exfoliere a acestuia. Bacteriile din aer care s-au depus pe piele de-a lungul zilei, precum si restul machiajului, trebuie indepartate cum trebuie. Acest proces este necesar sa fie urmat in fiecare seara. Evita pe cat de mult posibil sa mergi la culcare fara a curata fata, efectele negative pe care acest lucru le are asupra pielii se vor vedea in mod rapid.
In al doilea rand, nu uita de hidratarea tenului, in cazul in care ai un ten normal sau mai ales unul uscat. Totodata, daca ai tenul mixt sau gras ai grija sa aplici produse de matifiere care sa tina sub control excesul de sebum.
Nu in ultimul rand, aplica constant diverse masti si tratamente naturiste pentru un plus de ingrijire. In functie de diversele probleme ale pielii cu care te confrunti, astfel de tratamente te pot ajuta la ameliorarea sau chiar stoparea acestora. Pentru ca orice tratament sa aiba rezultat este necesar sa il urmezi o perioada indelungata de timp, intr-un mod constant.
Nu uita ca toate produsele utilizate atat pentru curatarea, ingrijirea cat si pentru machiajul tenului trebuie sa se potriveasca tipului de ten pe care il ai. Modul in care ne ingrijim tenul ne poate influenta sanatatea, aspectul si, desigur, starea de spirit din fiecare zi.
Poate te intereseaza si:
Wow, această postare chiar m-a pus pe gânduri! Îmi place cum combini cunoștințele practice cu un stil ușor. Conținutul ca…