In domeniul culinar, condimente sunt toate cele care se obtin prin uscarea diferitelor parti ale unei plante, mai putin frunzele – acestea se folosesc pentru aromatizarea diverselor preparate, ele nefiind folosite ca si ingredient principal.
Dar de ce nu si frunzele?
Pentru ca partile cu frunze verzi ale plantelor utilizate in gastronomie sunt considerate ierburi aromatice.
Ele sunt valoroase nu numai din punct de vedere culinar, dar au si extraordinare proprietati medicinale.
Asadar, orice alta parte a plantei – inclusiv scoarta uscata, radacina, fructe, seminte, crengute sau orice altceva care nu este partea verde cu funze – este consierata un condiment.
Astazi, India produce aproximativ 75% din condimentele lumii. Au creat chiar si Insitutul Indian de Cercetari pentru Condimente, dedicat studiului acestora.
Si ce sunt acelea mirodenii?
Putem incadra in acesta categorie orice condiment, in special exotic si foarte aromat sau picant.
Mirodeniile sunt, de obicei, foarte rare si scumpe si se pot gasi sub forma de frunze, coji, flori, fructe, radacina proaspete sau uscate. Sunt asadar si ierburi aromatice care intra in aceasta categorie.
Cateva exemple de mirodenii: sofranul, ghimbirul, batonul de vanilie, lemnul-dulce, scortisoara.
Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative si savoarea acestor ingrediente deosebite, a diverselor ierburi aromatice si a mirodeniilor deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a acestora.
Condimentele, mirodeniile si ierburile aromatice in istorie
Deoarece majoritatea mirodeniilor din lume provin din Asia de Sud-Est, comertul cu mirodenii a contribuit la dezvoltarea economiei globale incepand din Evul Mediu.
Drumul Matasii a fost un traseu comercial periculos si lung, dar care a permis europenilor sa guste din minunatiile Indiei si Chinei.
Navigarea a ajutat la accelerarea expedierii de mirodenii pe peste tot in lume. In cautarea unei rute mai rapide catre India, Christopher Columb a ales sa navigheze spre est, descoperind astfel America de Nord. Se crede ca aceasta greseala de continente este motivul pentru care nativii americani au fost numiti gresit „indieni”.
Dar toate aceste minuni aromate sunt chiar mai vechi de atat – sunt cunoscute inca din timpurile antice, in care erau folosite in special pentru a pastra alimentele.
Puterea de pastrare este cel mai bine reprezentata in Egiptul antic, unde se foloseau in amestec scortisoara, cassia si mir pentru a imbalsama trupurile neinsufletite ale faraonilor.
Multe ierburi au fost folosite, de asemenea, pentru a masca mirosurile neplacute din zonele publice sau case, in zona Mediteraneeana a Imperiului Roman. Pana in secolul al 18-lea chiar, oamenii puneau legaturi de rozmarin sau cimbru langa sursele de caldura, pentru a masca mirosul animalelor cu care imparteau locuinta.
Bisericile, de asemnea, folosesc tamaia din cele mai vechi timpuri pentru a purifica si a sfinti.
La fel de importante in istorie au fost si diversele ritualuri si ceremonii in care se foloseau constant ierburi aromate – multi oameni le ofereau ca si ofrande zeilor.
Tot ceremonial, imparatul roman purta o cununa din frunze de laur, iar cand trupele romane se intorceau victorioase din razboaie, oamenii aruncau catre ele sofran.
Diferenta dintre condimente si ierburi aromatice
In cele ce urmeaza, vom sintetiza cateva diferente dintre acestea doua, vom vorbi putin de tipurile si utilizarile fiecarora, modalitatea de pastrare si cateva exemple.
Condimente | Ierburi aromatice | |
Definitie | Se obtin din parti ale plantei precum scoarta, fructe, seminte, muguri, stigmat, radacina, rasina sau rizomi | Sunt, de obicei, partile cu frunze ale plantei, pot fi dulci sau savuroase ca aroma |
Tipuri | Unele se folosesc pentru aromatizarea, colorarea alimentelor si a diverselor retete culinare iar altele au reale proprietati medicinale, fiind folosite ca si remedii naturiste | Pot fi clasificate in diverse tipuri, cum ar fi: culinare, medicinale, sacre si cele utilizate pentru combaterea daunatorilor |
Domeniul de utilizare | Acestea au ca principala utilizare aromatizarea preparatelor, dar sunt folosite si ca tratamente pentru diverse afectiuni | Sunt utilizate pentru a oferi aroma diverselor preparate culinare, in scopuri medicinale sau pentru combaterea daunatorilor |
Starea in care se folosesc | Se folosesc uscate | Se folosesc atat uscate cat si proaspete |
Cateva exemple | cardamom, scortisoara, ardei iute, cuisoare, nucsoara, piper, turmeric, ghimbir, mace, sofran, vanilie, chimen, seminte de marar, fenicul, seminte de mustar | busuioc, frunze de dafin, frunze de telina, arpagic, marar, patrunjel, lemongrass, oregano, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru |
Pastrare | Se pastreaza in recipiente inchise etans, in spatii reci si uscate, ferite le lumina directa a soarelui – pana la 6 luni | Se pastreaza proaspete, intr-un pahar cu apa sau invelite intr-un prosop umed si pastrate la frigider. Se pot toca si pune la congelator, pentru o durata mai mare de pastrare |
Amestecuri de plante cu arome deosebite
Sunt disponibile pe piata diverse amestecuri de ierburi aromatice, native din diverse parti ale lumii:
- din sudul Frantei: busuioc, fenicul, lavanda, maghiran, rozmarin, salvie, si cimbru
- mixuri marocane: chimen, ghimbir, sare, piper, scortisoara, coriandru, cayenne , allspice si cuisoare
- Garam Masala, autentic indian: boabe de piper, cuisoare, frunze de dafin, chimen, scortisoara, cardamom, nucsoara, anason stelat si seminte de coriandru
- Jerk din Jamaica: chilli, cimbru, scortisoara, usturoi si nucsoara
- Condiment de gratar, care este foarte popular pe peste tot in lume: piper, sare, oregano, usturoi, chimen, ardei gras, cayenne
In aceeasi maniera, va puteti face propriul amestec, dupa gustul si preferintele culinare. Se pot praji sau macina si se pastreaza intr-un recipient etans pana la utilizare.
Proprietatile medicinale ale condimentelor si diverselor ierburi aromatice
Aceste minuni aromate, colorate si deosebite sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca acestea promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.
Despre ele se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.
Se stie, de exemplu, ca usturoiul este cel care i-a ajutat pe constructorii piramidelor sa isi mentina sanatatea si o stare generala buna. Si astazi, usturoiul este considerat a fi unul dintre cele mai bune antibiotice naturale.
Exista diverse plante aromate care produc o senzatie de caldura in organism – acestea sunt folosite in zonele calde pentru ca ajuta procesul de transpiratie si implicit racorirea organismului. Dar tot acestea se folosesc si in zonele reci pentru a produce incalizirea interna a organismului.
Utilizarea diverselor condimente, ierburi aromatice si mirodenii ca si remedii naturale este foarte des intalnita astazi:
- Utilizarea ardeiului iute sau chilli pentru a trata durerile este veche inca din vremea amer-indienilor
- Pentru combaterea mirosurilor neplacute sau a halitozei, cum se numeste aceasta afectiune, se poate folosi menta, cardamonul sau cuisoarele
- Ghimbirul este unul dintre cele mai importante plante ayurvedice, fiind folosit pentru tratarea diverselor afectiuni digestive, circulatorii sau respiratorii. Se poate folosi si in caz de ameteala, rau de miscare sau durere.
- Scortisoara, turmericul si cuisoarele au un puternic efect fungic, bactericid si bacteriosatatic si ajuta la eliminarea si prevenirea aparitiei bacteriilor si fungilor
- Feniculul, ceapa, usturoiul si telina sunt bune pentru mentinerea in limite normale a colesterolului
- Tot usturoiul, dar si lavanda sunt bune pentru cei suferinzi de hipertensiune
- Pentru cei cu astm se poate folosi cu succes salvia, melissa, lemn dulce si anason
Diverse maniere de utilizare a condimentelor si ierburilor aromatice
#1. Remedii naturale pentru tratarea durerilor
Multe ierburi si mirodenii au fost apreciate de generatii pentru beneficiile lor pentru sanatate.
Chilii, de exemplu, se spune ca are proprietati antiinflamatorii, iar extractul din aceasta planta poate fi adesea vazut ca un ingredient in balsamurile si cremele naturale pentru ingrijirea corpului.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din California, Davis, exista dovezi ca capsaicina chimica din ardei calmeaza durerile (inclusiv cele musculare), deoarece desensibilizeaza receptorii durerii.
Ei subliniaza ca mentolul, care se gaseste in frunzele de menta, poate avea un efect similar si pare sa activeze atat receptorii „rece”, cat si “cald”, dand o senzatie de racire / incalzire.
Incercati singur frecand un pic de chili sau ulei de mentol pe picioare sau alte parti dureroase.
Ierbalistii din India pot recomanda o frectie cu coriandru pentru dureri la nivelul articulatiilor si reumatism.
Uleiul de scortisoara este de asemenea utilizat pentru a calma durerea, durerile de cap si durerile de dinti.
#2. Aromaterapie
Multe lumanari parfumate sunt facute cu tot felul de ierburi, asa ca de ce sa nu va faceti singur?
Poate fi o activitate distractiva de facut cu copiii sau va puteti face propriile cadouri personalizate.
Incercati sa experimentati amestecuri cu ceea ce aveti la indemana, cum ar fi scortisoara, cuisoare, vanilie, rozmarin, cimbru si multe altele. Puteti topi bucati de lumanari vechi sau puteti incepe cu ceara proaspata (soia sau ceara de albine arde mai curat decat ceara de petrol).
Pentru un traseu mai usor catre un mediu calmant, incercati sa aruncati cateva mirodenii intr-o oala, adaugand apa si aduceti la fierbere. Iata o sugestie: asezati niste betisoare de scortisoara, coji de portocale si cativa catei intr-un tifon. Se acopera cu apa si se aduce la fierbere.
Aceasta tehnica este uneori folosita de agentii imobiliari care arata locuinte, deoarece poate simula mirosul de prajituri prajite proaspat.
#3. Combaterea insectelor
Citronella este binecunoscuta ca si repelent al insectelor, iar alte plante aromate care pot fi folosite in acelasi scop sunt: lemn de cedru, lemongrass, menta.
De fapt, majoritatea ierburilor cu mirosuri puternice au efect repelent.
Pentru furnici, de exemplu, puteti folosi ardei pulbere, frunze de dafin, oregano, salvie, rozmarin, cuisoare, scortisoara si menta – pulverizati uleiurile esentiale pe urmele lor sau blocati gaurile pe care le folosesc cu aceste ierburi.
Le puteti si presara in dulapuri si sertare – vor avea si efect odorizant.
#4. Dezodorizant
Condimentele si ierburile aromate nu sunt numai pentru aromarea alimentelor dar si pentru mascarea sau chiar neutralizarea mirosurilor neplacute.
Umpleti pliculete cu mirodeniile sau ierburile preferate si asezati-le in dulapuri sau sertare, unde aveti nevoie de putina improspatare.
Pentru a scapa de mirosul de floricele arse din cuptorul cu microunde, umpleti un bol cu apa si presarati condimentul preferat. Aduceti la fierbere, apoi lasati-l sa stea in cuptor pentru 10-15 minute, sa se raceasca. Stergeti cuptorul cu microunde pe interior cu o laveta uscata si asta este tot.
In cartea Spice Science and Technology, Kenji Hirasa si Mitsuo Takemasa explica cum condimentele actioneaza pentru a dezodoriza printr-o combinatie de efecte, inclusiv mascare si neutralizare.
Scriu ca unele mirodenii par sa desensibilizeze mucoasele din nas. Ei sugereaza ca motivul pentru care wasabi este consumat in mod traditional cu sushi este pentru ca amorteste nasul la mirosul de peste crud.
#5. Decoratii
Multe condimente au culori superbe, deosebite, astfel incat acestea pot fi completari unice la artizanatul si proiectele de arta ale copiilor (asigurati-va ca ii supravegheati, astfel incat sa nu ajunga cu piper sau alte asemenea in ochi, nas sau gura).
Le puteti utiliza, de asemenea, in decoruri atractive pentru casa. Umpleti un bol de sticla – puteti folosi chiar si divizoare pentru a desparti diferite culori si texturi – apoi puneti o lumanare mica deasupra.
Sau chiar mai usor, borcanele cu mirodenii pot fi frumoase ele insele si le puteti folosi in decorarea bucatariei, daca le asezati undeva la vedere.
Nu exista niciun motiv sa aruncati vreun condiment, asa ca daca voi sau cineva pe care il cunoasteti nu le puteti folosi la gatit, speram ca veti putea gasi o alta utilizare.
Folositi-le, cat de des puteti, atunci cand gatiti
Un lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand gatiti cu mirodenii este ca acestea incep sa isi piarda aroma atunci cand sunt macinate.
Asadar, ori de cate ori este posibil, cel mai bine este sa va macinati propriile mirodenii imediat inainte de a le folosi, mai degraba decat sa folositi din acelea care sunt deja macinate.
In acest scop, puteti folosi o masina de macinat cafea sau un mortar si un pistil. Daca decideti sa folositi o masina de cafea, este posibil sa doriti sa folositi una doar pentru condimente si una pentru boabe de cafea, pentru a nu aromatiza din greseala cafeaua de dimineata!
Daca doriti totusi sa achizitionati mirodenii gata preparate si macinate, este bine sa va indreptati catre raionul de condimente bio, pentru a beneficia de tot ce este mai bun din ele.
Ca si regula generala, tot ce este macinat de mai bine de 6 luni ar trebui inlocuit. Cele care sunt uscate si pastrate intregi pot tine pana la 2 ani, daca sunt depozitate corect.
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…