
Hrisca este unul dintre ingredientele de baza in mancarurile dorite a fi benefice pentru organism.
Spre deosebire de grau, aceasta nu contine gluten si ajuta la o mai buna circulatie cardiovasculara, regland presiunea arteriala. Cu un continut bogat de flavinoizi si magneziu, hrisca este provenita din culturi organice, nemodificate genetic.
Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este hrisca?
2. Calorii si informatii nutritionale hrisca
3. Beneficiile aduse de hrisca
4. Hrisca in sarcina si alaptare
5. Contraindicatii hrisca
6. Retete si preparare hrisca
7. Pret hrisca
Ce este hrisca?
Fagopyrum esculentum, asa cum este ea cunoscuta dupa denumirea sa latina, este mai putin cunoscuta in tara noastra, nu pentru ca nu ar fi fost folosita, ci pentru ca a fost, pentru o perioada, uitata. Mai degraba, aceasta a fost folosita in China si Europa Orientala.
Rusia este acum cel mai mare exportator de hrisca din lume. Neavand o influenta mongola foarte mare, la noi a fost folosita predominant in partea Moldovei si a Basarabiei.
Hrisca apartine unui grup de alimente denumite “pseudocereale” – seminte care sunt consumate la fel ca si boabele de cereale, dar care nu cresc pe acel fir ierbos. In aceasta categorie intra si quinoa si amaranth-ul.
In ciuda numelui, hrisca este lipsita de gluten in mod natural, neavand nici o legatura cu graul. Se foloseste pentru prepararea de ceai sau macinata in faina, crupe sau tarate.
Crupele se folosesc in mare la fel ca si orezul, fiind ingredientul principal in mai multe retete traditionale europene si asiatice.
Hrisca a devenit populara ca hrana sanatoasa datorita continutului ridicat de minerale si antioxidanti. Beneficiile sale pot include imbunatatirea controlului glicemiei.
Doua tipuri de hrisca, hrisca obisnuita (Fagopyrum esculentum) si hrisca tartara (Fagopyrum tartaricum), sunt cultivate cel mai mult pentru hrana.
Hrisca este recoltata in principal in emisfera nordica, in special in Rusia, Kazahstan, China si Europa Centrala si de Est.
Acest articol va spune tot ce trebuie sa stiti despre hrisca.
Calorii si informatii nutritionale hrisca
Carbohidratii sunt principala componenta din hrisca. De asemenea, aceasta contine proteine, minerale si antioxidanti.
Valoarea nutritionala a boabelor de hrisca este considerabil mai mare decat cea a altor multe boabe.
Informatiile nutritionale pentru 100gr de hrisca cruda sunt:
- Calorii: 343
- Apa: 10%
- Proteine: 13.3 gr
- Carbohidrati: 71.5 gr
- Zahar: 0
- Fibre: 10 gr
- Grasimi: 3.4 gr

Continutul de fibre
Hrisca contine o cantitate decenta de fibre, pe care corpul uman nu le poate digera. Acest nutrient este insa bun pentru sanatatea colonului.
Din greutate, fibra reprezinta 2,7% din crupe fierte si este compusa in principal din celuloza si lignina.
Fibrele sunt concentrate in coji, care acopera bobul. Cojile sunt pastrate in faina de hrisca inchisa, conferindu-i o aroma unica. In plus, coca obtinuta din hrisca contine amidon rezistent la digestie si este astfel clasificat ca si fibra.
Amidonul rezistent este fermentat de bacteriile intestinale din colon. Aceste bacterii benefice produc acizi grasi cu lant scurt (SCFA), cum ar fi butiratul.
Butiratul si alte SCFA servesc drept nutritie pentru celulele care va acopera colonul, imbunatatind sanatatea intestinelor si scazand riscul de cancer de colon.
Continutul de proteine
Hrisca contine cantitati mici de proteine – din greutate, proteina compune 3,4% din crupe de hrisca fierte.
Datorita profilului sau bine echilibrat de aminoacizi, proteina din hrisca este de foarte buna calitate. Este deosebit de bogata in aminoacizi lizina si arginina.
Cu toate acestea, digestibilitatea acestor proteine este relativ scazuta din cauza antinutrientilor, cum ar fi inhibitorii de proteaza si taninurile.
La animale, proteinele din hrisca s-au dovedit eficiente la scaderea colesterolului din sange, la suprimarea formarii de calculi biliari si la reducerea riscului de cancer de colon.
La fel ca alte pseudocereale, hrisca nu contine gluten si, prin urmare, este potrivita pentru persoanele cu intoleranta la gluten.
Continutul de vitamine si minerale
Hrisca este mai bogata in minerale decat multe cereale obisnuite, cum ar fi orezul, graul si porumbul. Cu toate acestea, hrisca nu este deosebit de bogata in vitamine.
Dintre cele doua soiuri principale, hrisca tartara contine, in general, mai multi nutrienti decat hrisca obisnuita.
Cele mai abundente minerale din hrisca obisnuita sunt:
- Mangan. Gasit in cantitati mari in cereale integrale, manganul este esential pentru un metabolism sanatos, crestere, dezvoltare si apararea antioxidanta a corpului.
- Cupru. Adesea lipsit din dieta occidentala, cuprul este un oligoelement esential care poate aduce beneficii sanatatii inimii atunci cand este consumat in cantitati mici.
- Magneziu. Atunci cand este prezent in cantitati suficiente in dieta dvs., acest mineral esential va poate reduce riscul de aparitie a diferitelor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima.
- Fier. Deficienta acestui mineral important duce la anemie, o afectiune caracterizata prin capacitatea redusa de transportare a oxigenului din sangele dumneavoastra.
- Fosfor. Acest mineral joaca un rol esential in cresterea si intretinerea tesuturilor corpului.
In comparatie cu alte boabe, mineralele din cojile de hrisca fierte sunt deosebit de bine absorbite. Acest lucru se datoreaza faptului ca hrisca este relativ scazuta in acid fitic, un inhibitor comun al absorbtiei de minerale care se gaseste in cereale si seminte.
Continutul de carbohidrati
Hrisca consta in principal din carbohidrati, care reprezinta aproximativ 20% din greutatea boabelor fierte. Se prezinta sub forma de amidon, care este forma principala de depozitare a carbohidratilor in plante.
Hrisca are un scor scazut pana la mediu pe indicele glicemic (IG) – o masura a vitezei cu care un aliment creste glicemia dupa masa – si nu ar trebui sa provoace cresteri nesanatoase ale nivelului de zahar din sange.
Unii dintre carbohidratii solubili din hrisca, cum ar fi fagopyritol si D-chiro-inozitol, s-au dovedit a ajuta la moderarea cresterii zaharului din sange dupa mese.
Beneficiile aduse de hrisca
Hrisca aduce nenumarate beneficii organismului, printre care amintim:
- lipsa glutenului ajuta persoanele care au intoleranta la acesta sa poata manca cereale si produse adiacente acestora
- ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale
- previne si impiedica aparitia ischimiei cardiace si a tromboflebitei
- contribuie la curatarea ficatului
- ajuta bila sa se curete de toxine
- ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange
- ajuta la scaderea presiunii arteriale
- elimina excesul de apa din organism
- ajuta la controlul nivelului glicemiei
- inlatura imbatranirea prematura si ajuta celulele sa se regenereze
- imbunatateste functionarea sistemului digestiv
- benefica in dietele de slabit si in incercarile de mentinere a unei greutati ideale
- imbunatateste functiile cognitive, precum capacitatea de concentrare si memoria
- este anticancerigena, in special contra formelor de cancer dezvoltate in colul rectal, zona gastrica si esofag.
Dupa cum puteti vedea, hrisca este un aliment care ajuta la multe probleme ale corpului. Beneficiile aduse de aceasta sunt nenumarate.
Este recomandata atat in alimentatia adultilor, cat si a copiilor. Ea poate fi introdusa in alimentatia celui mic inca de la varsta de 8 luni. Nefiind o cereala, totusi proprietatile sale sunt asemanatoare uneia. Pana si gustul este unul care se aseamana cu cel de cereale. Mai mult, ea este folosita pentru a combate constipatia la copii.

Hrisca ajuta la slabit si mentinerea greutatii?
Hrisca se foloseste predominant in tratamentele de slabire si cele dietetice. Fiind un aliment bogat in nutrienti, acesta poate inlocui cu succes cerealele, desi nu face parte din randul acestora. Organismul se energizeaza, iar starea de satietate este mentinuta pentru mult timp. Asta ajuta foarte mult la combaterea kilogramelor in plus.
Hrisca este un ingredient ideal pentru dietele de slabit. Consumat de cate ori va este foame, impreuna cu iaurturi, acesta va poate ajuta sa pierdeti pana la 10 kilograme in 10 zile.
Dieta este una stricta, care nu permite decat consumul de hrisca si iaurturi in aceasta perioada, insa da rezultate excelente si nu dezechilibreaza organismul, asa cum se intampla in cazul altor diete stricte. Asta se intampla datorita aportului bogat de minerale, vitamine, proteine, fibre si alte substante pe care le aduce organismului.
De asemeni, aceasta dieta contribuie la o puternica detoxifiere a organismului. Totusi, dieta este destul de restrictiva si s-ar putea sa nu fie pe placul persoanelor care prefera lejeritatea mancarurilor.
Dieta de slabit cu hrisca:
Se lasa peste noapte, la inmuiat, 1-2 cani de hrisca in 2-4 cani de apa. Pasatul se poate consuma simplu, ori de cate ori va este foame, sau in iaurturi.
Totusi, altceva nu aveti voie sa mancati, insa nu va faceti griji: hrisca contine cam tot ceea ce aveti nevoie pentru o buna functionare a corpului si confera suficienta energie incat sa va duceti treburile la capat cu brio.
Hrisca in sarcina si alaptare
Nu exista suficiente studii care sa ateste daca hrisca este daunatoare in sarcina si alaptare, insa va recomandam sa nu o consumati pana ce bebelusul nu implineste varsta de minim 8 luni. Ca in orice exces, si in cazul acestui ingredient se poate intampla sa faca rau. De asemeni, nu incercati dieta de slabit cu hrisca in timp ce sunteti insarcinata sau atunci cand alaptati.
In timpul alaptarii, dupa ce copilul a implinit varsta de 8 luni, hrisca poate oferi elemente esentiale, pe care corpul mamei incepe sa nu le mai ofere.
Hrisca la bebelusi
Puteti sa ii dati celui mic hrisca incepand cu varsta de 8 luni. Atentie, totusi, deoarece fiind foarte bogata in diferite elemente care ajuta cresterea, este posibil sa ii dea acestuia energie si o senzatie de satietate indelungata. Recomandarea noastra este sa nu ii dati mai mult de o portie de hrisca pe zi, dimineata, impreuna cu un iaurt. Aceasta il va ajuta sa aiba un tranzit intestinal bun pe intreaga zi si sa poata avea energia necesara pentru a creste si a se juca.
Contraindicatii hrisca
Nu exista contraindicatii in ceea ce priveste hrisca. Ea se recomanda atat copiilor, cat si adultilor. Este necesar sa lasati putin organismul sa se obisnuiasca cu ea, daca nu ati mai gustat pana acum. Consumul in exces poate face rau.
Alergie la hrisca
O astfel de alergie este mai probabil sa se dezvolte la cei care consuma hrisca des si in cantitati mari.
Un fenomen cunoscut sub numele de reactivitate incrucisata alergica face ca aceasta alergie sa fie mai frecventa la cei deja alergici la latex sau orez.
Simptomele pot include: eruptii cutanate, umflaturi, probleme digestive, iar in cele mai grave situatii – soc alergic sever.
Retete si preparare hrisca
Daca in dieta de slabit nu aveti voie sa mancati decat hrisca si iaurturi, in alimentatia normala folosirea ei se poate face sub multe forme. Ea poate fi inmuiata in apa sau lapte, poate fi gatita sau poate fi coapta la cuptor. Este minunata alaturi de legume si are un rol aparte in organism atunci cand este consumata impreuna cu iaurturi.
Hrisca se gateste ca si cerealele, desi nu face parte din grupul acestora. Faptul ca nu contine gluten o face ideala ca alegere in locul graului, pentru persoanele alergice la acest ingredient.
Hrisca la tava

Ingrediente
2 ½ cani de hrisca spalata
1 kg de conopida
1/2 kg ciuperci taiate felii
2 cepe tocate marunt
6 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
patrunjel tocat marunt
sare dupa gust
1 pahar smantana de ovaz
Mod de preparare
- Dupa ce ati clatit hrisca, puneti-o intr-o oala si adaugati 4 linguri de ulei si 3 cani de apa. Continutul se fierbe aproximativ 30 de minute.
- Conopida se fierbe separat pentru 5-6 minute.
- Ceapa se prajeste impreuna cu ciupercile, la final adaugandu-se si patrunjelul.
- Intr-un vas, puneti un strat de hrisca, peste el unul de ciuperci si ceapa, iar deasupra conopida. Puneti apoi smantana.
- Preparatul se mai tine la cuptor inca 20 de minute si se poate servic cu salata de cruditati si pasta de naut.
Budinca de hrisca

Budinca de hrisca este o idee de mic dejun deosebit de indragita. Se lasa la inmuiat 100 gr de hrisca peste noapte in 200 ml de lapte. Se amesteca cu fructe de sezon si se paseaza in blender. Atat! Reteta aceasta va va oferi energie pentru intreaga zi.
Pret hrisca
Hrisca nu este un ingredient scump, pretul sau fiind de aproximativ 10 lei un kilogram.
Multumesc
Utile informatii
O zi frumoasă
👍
Excelent articol !!!!🙏💓🙏
Multumesc pentri informatii ,aveam nevoie de ele !
Benefica organismului si gustoasa daca o introduci in diferite preparate! 🙂
după mine cel mai bine se prepara așa: 1 cana (cup) de hrisca se pune in 2 cani de apa la clocot și se fierbe 15 minute cu capa închis la foc mic. se lasă sa se imbibe apoi alte 10 minute după care se poate consuma cu putin unt sau ulei, patrungel și bucatele de tulpini de țelină.
Multumesc pentru acest articol! Este mult daca consumam zilnic 2-3 linguri de hrisca in preparate sau simpla cu iaurt? Multumesc!