
Zaharul si siropul din flori de cocos reprezinta o noutate doar pentru noi, fiindca ele sunt folosite de mii de ani in Asia de Sud si Sud-Est, in special in Indonezia, Filipine si Thailanda. Au sosit in lumea occidentala ca o varianta mai sanatoasa a indulcirii alimentelor.
Dulceata naturala de la tropice – siropul bio de floare de cocos se obtine din sucul pur al florii de cocos. Culoarea usor bruna a acestui sirop este rezultat al faptului ca este obtinut in proportie de 100% din nectarul florilor palmierului de cocos.
Siropul de cocos, cunoscut si ca sirop din flori de cocos sau sirop din palmier de cocos, are un indice glicemic mai mic decat zaharul si decat siropul de agave si o aroma de caramel.
Prin comparatie cu zaharul alb sau cu siropul de porumb, care nu contine nutrienti vitali organismului uman, zaharul si siropul din flori de cocos contin anumite cantitati de substante nutritive, in principal minerale (de: fier, zinc, calciu, potasiu), o serie de acizi grasi cu lant scurt, polifenoli si antioxidanti.
Continutul sau de inulina, fibra ce poate incetinii absorbtia glucozei, explica de ce indicele sau glicemic este mai mic decat al zaharului alb. In plus, procesul de obtinere al siropului si al zaharului de cocos este unul mult mai natural si nu implica folosirea agentilor de albire sau a conservantilor.
Cum se obtine siropul din flori de cocos?
Desi primul impuls ar fi sa ne gandim ca acesta provine din fructele copacului (nucile de cocos), de fapt siropul este extras din nectarul florilor de cocos. Este nerafinat si trece printr-un proces de prelucrare destul de simplu, care permite conservarea tuturor nutrientilor, vitaminelor si mineralelor.
Dupa ce nectarul este extras, acesta este fiert si apoi granulat (in cazul zaharului), fara adaosuri chimice care i-ar putea altera compozitia. In timpul fierberii, apa din seva se evapora, iar substanta devine un sirop gros.
Beneficiile siropului din flori de cocos
- Siropul din flori de cocos este bogat in oligominerale, 12 vitamine din complexul de vitamine B esentiale, aminoacizi. Pe langa acestea, siropul din flori de cocos este bogat si in tiamina, riboflavina, acid folic.
- Mai contine minerale precum fosforul, potasiul, azotul, magneziul, manganul, cuprul. In cantitati mici mai putem gasi zinc, fier, calciu, bor, sulf, sodiu si clor.
- Siropul din flori de cocos – contine inulina, o fibra ce are un indice glicemic scazut – 35, fata de zaharul clasic. Este bogat si in antioxidanti. Contine fructoza 45%.
- Vitaminele din complexul B au un rol important in functionarea organismului, elimina toxinele, au grija de sistemul muscular si de cel osos.
- Vitamina B8 este eficienta in combaterea anxietatii si depresiei.
- Potasiul din siropul din flori de cocos ajuta in hipertensiune, scade nivelul de zahar din sange, zincul are efect asupra fertilitatii si asupra sistemului imunitar.
- Fosforul ajuta sanatatii oaselor si functionarii rinichilor, cuprul ajuta la producerea melatoniei.
- Este bogat in aminoacizi, 16 la numar, fiind un indulcitor neprocesat.
- Ajuta la buna functionare a creierului, trateaza depresiile, mentine echilibrul proteic si a sistemului nervos.
- Toti aminoacizii sunt importanti pentru functionarea metabolismului, producerea de hormoni si enzime, pentru cresterea si repararea celulelor.
- Se absoarbe lent in organism si de aceea nu suprasolicita pancreasul.
Inulina din siropul din flori de cocos
Conform analizei sevei de palmier de nuca de cocos, siropul de cocos contine o anumita inulina, in timp ce zaharul de masa si siropul de porumb nu. Inulina este o fibra specifica care poate fi benefica pentru organism, contribuind la imbunatatirea sanatatii intestinale si la incetinirea absorbtiei glucozei.
Cu toate acestea, este important de mentionat ca cantitatile de compusi benefici pot fi mici, adica ar trebui sa se consume cantitate mare de sirop de cocos pentru a obtine o doza sanatoasa din acestea.
De asemenea, deoarece siropul din nuca de cocos este in continuare bogat in calorii si zaharuri, consumul mult ar insemna un consum semnificativ de energie in exces, ceea ce ar duce la cresterea in greutate potentiala.
Cum poti folosi siropul din flori de cocos?
Trebuie sa respecti reguli similare cu cele pentru orice alt indulcitor lichid. Poti adauga nectarul de cocos la negrese, prajituri sau granola.
Cu toate acestea, bucatarii nu-ti recomanda sa inlocuiesti complet restul indulcitorilor cu nectarul de cocos deoarece gustul este foarte intens si poate deveni agresiv in cadrul unei prajituri, accentuandu-se amareala de la final.
Daca reteta cuprinde caramel, vei obtine o combinatie interesanta de arome. Il poti combina cu miere in majoritatea retetelor pentru a echilibra gustul.
Pentru clatite il poti folosi simplu, drept topping si se potriveste inclusiv la salatele de fructe.
Batoane energizante cu sirop din flori de cocos
Ingrediente: (folosim o cana de 250ml pentru masurarea ingredientelor)
- 1 cana unt de arahide
- 3 cani fulgi de ovaz
- ½ cana miere
- 100g fulgi de ciocolata
- sirop din flori de cocos
- putin unt
Mod de preparare:
- Intr-o craticioara, topim la baie de abur mierea si untul de arahide pana sunt lichide.
- Le turnam peste fulgii de ovaz si amestam bine bine bine de tot!
- Punem si sirop de cocos (dupa gust).
- Presam compozitia in tava unsa cu putin spray non-stick sau unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
- Presaram fulgii de ciocolata deasupra compozitie si ii fixam foarte bine.
- Dam la rece cateva ore inainte de taiere si servire.
Apoi ne putem bucura de niste batoane energizante absolut delicioase!
Tot din aceeasi categorie:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…