Siropul de curmale este mai cunoscut in tarile europene, arabe, asiatice. Se numeste silan in Israel, doshab in Armenia, pekmez in Turcia, sharab in Egipt si Pakistan. Este un desert sanatos preparat pe baza curmalelor naturale, comparand proprietatile sale cu mierea de albine. Produsul contine substante nutritive benefice, aminoacizi si antioxidanti.
Siropul de curmale este un indulcitor 100% natural, fara alteceva adaugat, care poate fi folosit ca inlocuitor al zaharului in retetele culinare, de la dulciuri la smoothieuri, sau poate fi consumat ca atare, in ceai, pe post de topping pentru cerealele de la micul dejun sau pentru inghetata.
Specialistii in nutritie au declarat siropul de curmale un aliment extrem de nutritiv, avand in vedere ca el contine mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele, plus numeroase vitamine si minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K.
Principalele vitamine pe care le contin curmalele sunt vitamina C si complexul B. Curmalele sunt bogate in fibre insolubile, antioxidanti.
Dintre antioxidanti, cei mai importanti sunt: compusii fenolici, acidul cumaric, acidul ferulic, acidul sinapic, flavonoidele, carotenoidele si procianidinele. Un studiu a aratat ca aceste fructe contin glucozide de luteolin, quercetina si apigenina.
Proprietatile principale ale siropului de curmale
Siropul de curmale preia aproape toate proprietatile curmalelor, avand valori nutritionale excelente:
- contine o multime de fibre si carbohidrati sanatosi
- nu contine gluten sau alte elemente care ar putea genera alergii
- este 100% natural
- contine o multime de vitamie si minerale (vitamina A, B, C, E, K, magneziu, mangan, seleniu, fier, potasiu si cupru)
- contine acid nicotinic – o forma de niacina, vitamina B esentiala pentru sanatatea organismului
O lingura (15 ml) de sirop de curmale contine aproximativ:
- 60 de calorii
- 16 grame de carbohidrati, inclusiv 13 grame de zaharuri
- 0 grame de grasimi si proteine
- 2% din necesarul zilnic de vitamina C
- 2% din necesarul zilnic de calciu
- 2% din necesarul zilnic de fier
- 2% din necesarul zilnic de potasiu
Este important de mentionat ca siropul de curmale are un indice glicemic mai scazut decat zaharul rafinat si nu contine grasimi sau colesterol. Cu toate acestea, datorita continutului sau ridicat de zaharuri si carbohidrati, trebuie consumat cu moderatie si in cadrul unei diete echilibrate.
Beneficiile siropului de curmale
- are efect impotriva constipatiei – atat curmalele cat si siropul obtinut din acestea reprezinta un laxativ natural puternic, cu ajutorul caruia poti sa scapi usor de constipatie. Acest efect benefic este datorat continutului bogat in fibre solubile esentiale care sustin digestia sanatoasa si sanatatea tractului intestinal.
- contribuie la sanatatea oaselor – siropul de curmale contine o serie de minerale utile corpului, care pot sa aiba grija de oase si sa lupte impotriva osteoporozei. De asemenea, cei care consuma curmale se pot bucura de un plus de forta, chiar si odata cu inaintarea in varsta.
- ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv – contribuind la productia de acid gastric si la mentinerea sanatatii mucoasei gastrice.
- lupta impotriva alergiilor – cei care sufera de alergii se pot bucura si ei de siropul de curmale, care contine sulf organic, unul dintre putinele elemente din natura ce reusesc sa reduca alergiile, atat cele sezoniere cat si cele pe termen lung.
- pastreaza sanatatea sistemului cardiovascular – siropul de curmale contine potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
- poate sa pastreze sanatatea sistemului nervos – acest sirop contine inclusiv potasiu, care este unul dintre elementele esentiale pentru sanatatea creierului. Consumul de sirop de curmale ajuta la mentinerea mintei limpede.
- creste libidoul si puterea sexuala
- reduce hipertensiunea arteriala
- ajuta la scaderea colesterolului rau din organism
- reduce inflamatia – siropul de curmale contine compusi naturali cu proprietati antiinflamatorii, cum ar fi polizaharidele si flavonoidele, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ.
- sustine sanatatea pielii – curmalele si siropul de curmale contin vitamina C, un antioxidant important pentru sanatatea pielii, care ajuta la protejarea impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii premature.
Cum se face siropul de curmale?
Siropul de curmale, la fel ca si fructul, contine vitamine, minerale, antioxidanti si aminoacizi. Este unic fata de alti indulcitori in ceea ce priveste procesul de obtinere.
Nu este miere, nu este sirop de artar si, desi este un fruct, nu este facut ca un concentrat de fructe.
Mierea, dupa cum stim, este facuta de o flota magica de creaturi inaripate ceresti (acum ca ne gandim la asta, cu care este greu sa concurezi), iar seva de artar ne este daruita de copaci batrani intelepti (de asemenea, impresionanti) si fiarta pana ajunge sirop.
Pentru a obtine un concentrat de fructe, se ia suc proaspat stors si se fierbe pana cand cea mai mare parte a masei s-a evaporat.
Siropul de curmale, pe de alta parte, nu are suc real care provine din curmale pentru a deveni concentrat. In pietele din Orientul Mijlociu, este obisnuit sa vedeti curmale de vanzare adesea ingramadite strans impreuna, iar cand se incing din cauza caldurii desertului, puteti vedea in colturile pungilor ca, curmalele in sine se transforma in mod natural in nectar, sau sirop, mai degraba decat un suc care iese si se separa de fructe.
Pentru a produce sirop de curmale eficient pe o scara mai mare si intr-o maniera necontaminata, procesul difera putin.
Deoarece contin foarte putina sau deloc la inceput, trebuie adaugata apa pentru a strecura nectarul din curmale. In esenta, siropul de curmale se face prin incalzirea curmalelor in apa, amestecand curmalele, apasand amestecul printr-un filtru pentru a strecura samburele si partile insolubile ale curmalei, apoi evaporand apa care a fost introdusa. Ceea ce a ramas este nectarul, care contine vitamine si minerale de la curmala.
Desi este nevoie de mai mult de 450 gr de curmale pentru a face 450 gr de sirop de curmale, nu este ceea ce se numeste in mod traditional un produs din fructe „concentrat”, pentru ca nu scadem nectarul fructului, ci folosim apa pentru a-l extrage.
Masa este redusa in mod natural doar din indepartarea samburilor si descompunerea fructelor, dar nu prin separarea lichidului sau sucului de fructe si apoi concentrarea acestuia.
Deci, acesta este motivul pentru care 450 gr de sirop de curmale are o cantitate foarte similara de calorii si zahar in comparatie cu aceeasi cantitate de curmale intregi.
Si pentru ca siropul de curmale retine cele mai multe vitamine si minerale din natura sa originala, este, de asemenea, unul dintre cei mai hranitori indulcitori de pe piata.
Cum se consuma siropul de curmale?
Siropul de curmale are un gust dulce si o aroma deosebita (ce seamana cu o combinatie de curmale si caramel) si o textura vascoasa, asemanatoare melasei.
Poti folosi sirop de curmale pentru indulcirea cafelei, a ceaiului, laptelui si altor bauturi. De asemenea, il poti utiliza pentru a inlocui zaharul din deserturi. Astfel, vei putea pregati pentru tine si cei dragi dulciuri nu doar delicioase, ci si sanatoase.
Siropul de curmale poate fi adaugat atat in deserturile care necesita coacere (briose, biscuiti, prajituri), cat si ca topping pentru clatite, vafe, inghetata, salata de fructe. Poate fi utilizat si pentru indulcirea smoothie-urilor, a cerealelor cu lapte, a iaurtului. Painea prajita unsa cu tahini sau unt de arahide si cu putin sirop de curmale este o alta combinatie gustoasa.
Aduce o savoare unica si preparatelor sarate. Il poti adauga in diverse dressing-uri sau vinegrete pentru salata sau legume coapte. Pentru aceasta, poti dizolva o cantitate mica de sirop in combinatia ta favorita de ingrediente.
Atunci cand este consumat cu un entuziasm excesiv, produsul provoaca aparitia urmatoarelor boli:
- obezitate
- migrena
- probleme gastrointestinale
Terci de mei cald cu smochine si sirop de curmale
Ingrediente:
- mei – 120g, macinat sau sub forma de fulgi
- 300ml lapte vegetal neindulcit, lapte de vaca daca il preferati
- 250ml apa, putin mai mult in cazul in care folositi fulgi
- ¼ lingurita de vanilie Bourbon rasa
- ¼ lingurita scortisoara
- 1 varf de sare de mare
- 2 lingurite sirop de curmale
Mod de preparare:
Inmuiati meiul macinat sau fulgii in multa apa intr-o cratita acoperita si lasati sa stea timp de 2 ore sau peste noapte. Nu amestecati inainte de turnare, astfel incat lichidul poate fi usor separat de faina de mei sau fulgii care s-au asezat.
Adaugati celelalte ingrediente pentru terci si aduceti la fierbere, amestecand continuu, astfel incat sa nu inceapa sa lipeasca nimic.
Reduceti focul si lasati meiul sa fiarba acoperit timp de 5-7 minute, amestecand ocazional. Opriti aragazul si lasati terciul sa se umfle timp de 10 minute.
Puneti terciul in boluri, puneti smochinele feliate deasupra, stropiti siropul de curmale deasupra si presarati cu seminte de canepa curatate.
Alternativ, pastrati terciul fara fructe la frigider timp de 4-5 zile si aduceti la fierbere din nou cu putin lichid suplimentar inainte de consum.
Articole din aceeasi categorie:
Wow, această postare chiar m-a pus pe gânduri! Îmi place cum combini cunoștințele practice cu un stil ușor. Conținutul ca…