Sanatatea din uleiurile presate la rece

Sanatatea din uleiurile presate la rece

Invitat: Zakarias Geza – consilier holistic

La achizitionarea unui ulei, trebuie sa facem distinctie intre uleiurile naturale si cele procesate/rafinate.

Este o categorisire mai reala decat cea “uleiuri presate la rece” si “uleiuri procesate”, asta pentru ca sunt si uleiuri naturale care necesita o oarecare incalzire pentru a putea fi extrase.

Un exemplu de astfel de ulei este cel de susan, care, conform medicinei traditionale ayurvedice, este obtinut in urma prajirii usoare a semintelor de susan, apoi a extragerii propriu-zise a uleiului.
Bineinteles, in toata procedura extragerii, nu se ajunge la temperaturi atat de mari incat sa fie distruse calitatile nutritive.

O informatie foarte importanta pe care trebuie sa o stim, mai ales atunci cand achizitionam un ulei pe care dorim sa il folosim pentru calire/prajire, este punctul de fum sau punctul de ardere al acestuia.
Punctul de ardere al unui ulei este temperatura la care acesta incepe sa fumege, modificandu-si ireversibil calitatile, descompunandu-se in glicerol si acizi grasi liberi, glicerolul transformandu-se si el datorita arderii in acroleina, o substanta toxica insidioasa care poate face in timp adevarate ravagii in organismul uman.

Cele mai vulnerabile uleiuri ar fi cele care au o componenta de acizi grasi mononesaturati – uleiul de floarea-soarelui este unul dintre ele, se arde foarte usor.

O varianta mai buna ar fi uleiul de soia sau din seminte de struguri, iar un ulei bun este cel de palmier.

Uleiurile naturale se recomanda pentru un stil de viata mai sanatos, in special celor care au trecut printr-un infarct, accident vascular, au colesterol crescut.

Bine de stiut este ca intr-o dieta echilibrata, avem nevoie de aproximativ 15% grasimi, inca 15% proteine si restul carbohidrati.
Grasimile sunt asadar, parte esentiala a dietei – ele sunt si cele care ne fac rost de toate vitaminele liposolubile (vitamina A, D, E).
Este bine sa consumam aceste uleiuri cat mai putin preparate termic si cat mai diversificat.

Contrar unor opinii, este bine sa consumam si grasimi saturate (uleiurile care se solidifica), dar atentie sa fie cu lant mediu, ca de exemplu: ulei de avocado si ulei de cocos.
Acest tip de uleiuri sunt benefice in special celor cu probleme nutritionale precum diabetul zaharat sau sportivilor, pentru ca le ofera o sursa de energie care este asimilata foarte usor.
Ele sunt “prelucrate” de organism, oferind energie instantanee.

Ca si mod de folosire, uleiurile naturale se recomanda a fi consumate in special in salate, in preparate culinare adaugate la sfarsitul prepararii termice, sau luate ca atare, 1-2 lingurite dimineata, ca si remediu naturist.


Pe aceeasi tema:

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *